04.12.06, 12:23
macie jakieś skojarzenia?
Obserwuj wątek
    • ziggyksiazek Re: ADWENT 04.12.06, 16:19
      parafia Św. Szczepana - RORATY - 6:30
      • beata103 Re: ADWENT 04.12.06, 20:12
        Prosze nam przypomnieć .Jak to jest z niedzielami?Nie ma rorat?
        • ziggyksiazek Re: ADWENT 04.12.06, 21:20
          radosne oczekiwanie
          • beata103 Re: ADWENT 04.12.06, 23:08
            Pytałam o niedziele.Wtedy roratka się nie świeci.
            • ziggyksiazek Re: ADWENT 04.12.06, 23:42
              Nie wiem czy potrafię wyjaśnić, dlaczego nie ma rorat w Niedzielę? a chyba
              dlatego, że Liturgia Niedzielna koncentruje sie na Zmartwychwstaniu Chrystusa i
              nic tego nie powinno "zasłaniać". Może ktoś potrafi to lepiej wyjaśnić.

Tyle znalazłem w mądrych księgach:
              "Roraty, adwentowe msze odprawiane o wschodzie Słońca, podkreślają wyjątkowość
              tego okresu. Nazwa "roraty" pochodzi od zwyczajowej pieśni na wejście
              (introitu), rozpoczynającej się od słów "Rorate caeli desuper" - "Spuśćcie rosę
              niebiosa". Msza roratnia, czyli msza wotywna o Najświętszej Maryi Pannie w
              okresie Adwentu. Tak wyjątkowa obecność Matki Bożej w Adwencie ma głęboki sens.
              Maryja jest mistrzynią adwentowego oczekiwania. Jako córka Izraela, jako Matka
              Pana Jezusa i jako Matka Kościoła. Z Izraelem czekała na Mesjasza, a kiedy
              Anioł zwiastował jej, że pocznie i porodzi Syna, Emmanuela, oczekiwała na
              Życie, które cudownie w niej wzrastało. Razem z Kościołem czeka na przyjście
              chwalebnego, uwielbionego Chrystusa, a królując w niebie razem z Nim, wspiera
              Kościół w jego oczekiwaniu na ostateczny Dzień Pański. '
              • beata103 Re: ADWENT 05.12.06, 08:23
                Zbyszku,dziękuję za Twój trud w wyjaśnieniu znaczenia rorat.Warto chyba jeszcze
                wspomnieć o tradycji tzw.wieńca adwentowego.
                "Wieniec adwentowy: wieniec upleciony z gałązek drzew iglastych ozdobiony
                czterema czerwonymi świecami, symbolizującymi cztery niedziele Adwentu.
                Zawiesza się go pod sufitem w domach i świątyniach lub ustawia w widocznym
                miejscu. Świece zapala się w kolejne niedziele Adwentu (najpierw jedną, potem
                dwie itd).
                W innym miejscu znalazłam opis "Ten niemiecki zwyczaj znany jest w Polsce od
                ponad 160 lat. Na zielonym wieńcu umieszcza się 4 świece. Cala rodzina
                gromadząc się w niedzielny wieczór przy wspólnej modlitwie zapala kolejne
                świece jako znak czuwania i gotowości na przyjście Jezusa.
                Wieniec adwentowy posiada bogatą symbolikę: światło, zieleń i krąg, które
                oznaczają wspólnotę oczekującą w miłości i radości na przyjście Pana. W Wigilię
                Bożego Narodzenia 4 palące się świece oznajmiają przyjście Jezusa który jest
                światłością świata.
                U nas ta tradycja jest mało znana.A może się mylę?Taki wieniec widziałam kiedyś
                w Austrii ,ale również w jednym domu w Raszynie.
                • ziggyksiazek Re: ADWENT 05.12.06, 23:15
                  rekolekcje...odnowa

"z języka greckiego: methanoją zwanej, u nas tłumaczone słowem: pokuta. Jeśli
                  weszliśmy w koleiny przyzwyczajeń, nałogów, które nie pozwalają radować się z
                  prawdy, dobra i piękna, to trzeba ponownie uprawić rolę naszego życia duchowego
                  co w łacinie kościelnej wyraża słowo “recolligo” i “recolo”, oraz pochodzące od
                  nich “recolectio” w polskim: rekolekcje" (www)
                  • ziggyksiazek Re: ADWENT 07.12.06, 22:09
                    nawrócenie
                    metanoeo
                    • ziggyksiazek Re: ADWENT 20.12.06, 15:55
                      dziś przejeżdżając przez Częstochowę wstąpiłem na Jasną Górę...
                      niewielu pielgrzymów w Adwencie, jakoś tak ciszej, spokojniej...
                      • adatoniewypada5 Re: ADWENT 21.12.06, 09:25
                        W sobotę w Adwencie nie było tak spokojnie.
    • ziggyksiazek Re: ADWENT 22.12.06, 16:12
      Jutro ostatnie Roraty, w par. Św. Szczepana o 6:30
    • ziggyksiazek WIGILIA 24.12.06, 15:54
      "już Anieli przylecieli
      zapalili Gwiazdę
      już Niewiasta tuli Dziecię
      i opłatkiem dzieli"

Wigilia: pierwsza gwiazda, światło, Ewangelia o narodzeniu Pańskim (Łk 2,1-14),
      opłatek, niespodziewany gość, rodzinny posiłek, Pasterka
      • grocholica Re: WIGILIA 25.12.06, 07:24
        I kartki świąteczne dla dzieci na mszy dziecinnej (tej dolnej).

Jak to mój mąż mówi naszej córce zawsze trafi się cos specjalego. Tym razem,
        Zbysiu, dostała kartkę chyba z autografem twojej żony czyli z całą instrukcją
        jak tę kartkę zrobić. Nota bene sporo pracy wkładasz - dzięki. I Wesołych
        Świąt.

A dzisiaj idziemy na jasełka

Aga
    • ziggyksiazek Re: ADWENT 25.12.06, 10:16
      przepraszam, zo za niedopatrzenie, ale za to jesteś jedyną "wyróżnioną" w ten
      sposób.
      Chętnie ją wymienimy, ponieważ więcej osób uczestniczyło w 'produkcji' to
      stanowiła swego rodzaju podręcznik/instrukcję obsługi. U Ks Leszka zostaly
      jeszcze 'czyste' szopki.
      • grocholica Re: ADWENT 28.12.06, 09:03
        Ale nam sie ta SZCZEGÓLNIE podoba!

Nie oddamsmile

Aga
        • beata103 Re: ADWENT 02.01.07, 22:19
          Czy byli u was kolędnicy?
          • ziggyksiazek Re: ADWENT 02.01.07, 22:21
            byli(śmy) kolęd - nikami
    • patrzacy.z.boku Re: ADWENT 02.01.07, 23:58
      ziggy...a jak to jest z koledowaniem ksiezy...losuja ulice czy jak?
      • beata103 Re: ADWENT 04.01.07, 12:39
        U nas była młodzież gimnazjalna.Słyszałam ,że jest kilka grup kolędników?
        • patrzacy.z.boku Re: ADWENT 04.01.07, 17:30
          mlodziez gimnazjalna...

---
          *same aniolki...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka