ziggyksiazek 04.12.06, 12:23 macie jakieś skojarzenia? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beata103 Re: ADWENT 04.12.06, 20:12 Prosze nam przypomnieć .Jak to jest z niedzielami?Nie ma rorat? Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: ADWENT 04.12.06, 23:42 Nie wiem czy potrafię wyjaśnić, dlaczego nie ma rorat w Niedzielę? a chyba dlatego, że Liturgia Niedzielna koncentruje sie na Zmartwychwstaniu Chrystusa i nic tego nie powinno "zasłaniać". Może ktoś potrafi to lepiej wyjaśnić. Tyle znalazłem w mądrych księgach: "Roraty, adwentowe msze odprawiane o wschodzie Słońca, podkreślają wyjątkowość tego okresu. Nazwa "roraty" pochodzi od zwyczajowej pieśni na wejście (introitu), rozpoczynającej się od słów "Rorate caeli desuper" - "Spuśćcie rosę niebiosa". Msza roratnia, czyli msza wotywna o Najświętszej Maryi Pannie w okresie Adwentu. Tak wyjątkowa obecność Matki Bożej w Adwencie ma głęboki sens. Maryja jest mistrzynią adwentowego oczekiwania. Jako córka Izraela, jako Matka Pana Jezusa i jako Matka Kościoła. Z Izraelem czekała na Mesjasza, a kiedy Anioł zwiastował jej, że pocznie i porodzi Syna, Emmanuela, oczekiwała na Życie, które cudownie w niej wzrastało. Razem z Kościołem czeka na przyjście chwalebnego, uwielbionego Chrystusa, a królując w niebie razem z Nim, wspiera Kościół w jego oczekiwaniu na ostateczny Dzień Pański. ' Odpowiedz Link
beata103 Re: ADWENT 05.12.06, 08:23 Zbyszku,dziękuję za Twój trud w wyjaśnieniu znaczenia rorat.Warto chyba jeszcze wspomnieć o tradycji tzw.wieńca adwentowego. "Wieniec adwentowy: wieniec upleciony z gałązek drzew iglastych ozdobiony czterema czerwonymi świecami, symbolizującymi cztery niedziele Adwentu. Zawiesza się go pod sufitem w domach i świątyniach lub ustawia w widocznym miejscu. Świece zapala się w kolejne niedziele Adwentu (najpierw jedną, potem dwie itd). W innym miejscu znalazłam opis "Ten niemiecki zwyczaj znany jest w Polsce od ponad 160 lat. Na zielonym wieńcu umieszcza się 4 świece. Cala rodzina gromadząc się w niedzielny wieczór przy wspólnej modlitwie zapala kolejne świece jako znak czuwania i gotowości na przyjście Jezusa. Wieniec adwentowy posiada bogatą symbolikę: światło, zieleń i krąg, które oznaczają wspólnotę oczekującą w miłości i radości na przyjście Pana. W Wigilię Bożego Narodzenia 4 palące się świece oznajmiają przyjście Jezusa który jest światłością świata. U nas ta tradycja jest mało znana.A może się mylę?Taki wieniec widziałam kiedyś w Austrii ,ale również w jednym domu w Raszynie. Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: ADWENT 05.12.06, 23:15 rekolekcje...odnowa "z języka greckiego: methanoją zwanej, u nas tłumaczone słowem: pokuta. Jeśli weszliśmy w koleiny przyzwyczajeń, nałogów, które nie pozwalają radować się z prawdy, dobra i piękna, to trzeba ponownie uprawić rolę naszego życia duchowego co w łacinie kościelnej wyraża słowo “recolligo” i “recolo”, oraz pochodzące od nich “recolectio” w polskim: rekolekcje" (www) Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: ADWENT 20.12.06, 15:55 dziś przejeżdżając przez Częstochowę wstąpiłem na Jasną Górę... niewielu pielgrzymów w Adwencie, jakoś tak ciszej, spokojniej... Odpowiedz Link
adatoniewypada5 Re: ADWENT 21.12.06, 09:25 W sobotę w Adwencie nie było tak spokojnie. Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: ADWENT 22.12.06, 16:12 Jutro ostatnie Roraty, w par. Św. Szczepana o 6:30 Odpowiedz Link
ziggyksiazek WIGILIA 24.12.06, 15:54 "już Anieli przylecieli zapalili Gwiazdę już Niewiasta tuli Dziecię i opłatkiem dzieli" Wigilia: pierwsza gwiazda, światło, Ewangelia o narodzeniu Pańskim (Łk 2,1-14), opłatek, niespodziewany gość, rodzinny posiłek, Pasterka Odpowiedz Link
grocholica Re: WIGILIA 25.12.06, 07:24 I kartki świąteczne dla dzieci na mszy dziecinnej (tej dolnej). Jak to mój mąż mówi naszej córce zawsze trafi się cos specjalego. Tym razem, Zbysiu, dostała kartkę chyba z autografem twojej żony czyli z całą instrukcją jak tę kartkę zrobić. Nota bene sporo pracy wkładasz - dzięki. I Wesołych Świąt. A dzisiaj idziemy na jasełka Aga Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: ADWENT 25.12.06, 10:16 przepraszam, zo za niedopatrzenie, ale za to jesteś jedyną "wyróżnioną" w ten sposób. Chętnie ją wymienimy, ponieważ więcej osób uczestniczyło w 'produkcji' to stanowiła swego rodzaju podręcznik/instrukcję obsługi. U Ks Leszka zostaly jeszcze 'czyste' szopki. Odpowiedz Link
grocholica Re: ADWENT 28.12.06, 09:03 Ale nam sie ta SZCZEGÓLNIE podoba! Nie oddam Aga Odpowiedz Link
patrzacy.z.boku Re: ADWENT 02.01.07, 23:58 ziggy...a jak to jest z koledowaniem ksiezy...losuja ulice czy jak? Odpowiedz Link
beata103 Re: ADWENT 04.01.07, 12:39 U nas była młodzież gimnazjalna.Słyszałam ,że jest kilka grup kolędników? Odpowiedz Link
patrzacy.z.boku Re: ADWENT 04.01.07, 17:30 mlodziez gimnazjalna... --- *same aniolki... Odpowiedz Link