apostolis 26.05.09, 04:39 Bedzie oficjalnie otwarte 20 czerwca, mam nadzieje ze dotrzymaja tego terminu... Przez caly 2009 rok, bilet wstepu bedzie kosztowal symboliczne 1€. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomaszkozlowski1 Re: Nowe Muzeum Akropolu 26.05.09, 22:29 Nowe muzeum jest bardzo potrzebne ale to wstrętne ponure gmaszysko odbiera mi wszelką radość z jego nadchodzącego otwarcia. Pomnik dość typowej dla Greków megalomanii w środku urokliwej dzielnicy Akropoli, jednej z ładniejszych dzielnic Aten, tu i ówdzie z zachowanymi neoklasycystycznymi kamienicami (jak pamiętacie, dwie z nich chcieli wyburzyć, bo...zasłaniały widok z tego brzydala na skałę Akropolu...). Wielka kwadratowa trumna wśród budynków, które o zachodzie słońca lśnią żółcią i złotem. Nie mogę, nie mogę się pogodzić jak można było dokonać takiego architektonicznego gwałtu w samym historycznym centrum miasta... Ta szkarada nie podoba się także większości mieszkańców tego miasta ale ktoś zadecydował za nich. Jedyne co zostaje na pocieszenie to, że może chociaż wnętrze wynagrodzi oku to co popsuła fasada. Odpowiedz Link
eridan Re: Nowe Muzeum Akropolu 31.05.09, 20:04 Zrobilem mu kilka zdjec z Filopappou i musze przyznac, ze wyroznia sie na tle. Jest kolejna flanka dziwnych budynkow ktore rosna od strony Immitosu i nieuchronnie zblizaja sie do Akropolu. Tylko patrzec, jak komus odpali pod czaszka i wyrosnie jakas "nowoczesna" wieza, w zalozeniu wyzsza niz Akropol. Na szczescie sa jescze takie miejsca w Grecji, gdzie wiezowce nie dotarly. Czyz mozna sobie wyobrazic budynki rodem z Benidormu na cykladach lub Krecie? Pzdr ze slonecznego Naksos Jacek aka Eridan -- "Najczystsze wino leją nam politycy. Bez domieszki prawdy." Odpowiedz Link
bebiak Re: Nowe Muzeum Akropolu 29.05.09, 23:01 Ubolewam bardzo, że nie znam greckiego: jak byłam miesiąc temu w Atenach kupiłam sobie Ta nea, bo do niej był dodatek pt. "Akropoli Apo ta bimeia sto mousieo". Przyzwoicie to wydane nawet (jak na dodatek do dziennika), ma 180 stron formatu A-4 i bardzo bardzo dużo zdjęć... Treści też dużo, ale co mi po tym jak dotąd? Narazie mogę sobie oglądać przepiękne fotografie Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Nowe Muzeum Akropolu 30.05.09, 22:10 No właśnie, mam nadzieję, że wnętrze muzeum nas olśni i zapomnimy o tym co na zewnątrz Muzeum Akropolu na miarę XXI wieku już najwyższy czas otworzyć w Atenach- w końcu Święta Skała to symbol tego miata. Odpowiedz Link
jeta0 Re: Nowe Muzeum Akropolu 10.06.09, 12:35 sup.kathimerini.gr/xtra/media/files/kathimerini/graph/070609.pdf Odpowiedz Link
jeta0 Re: Nowe Muzeum Akropolu 10.06.09, 12:36 item.slide.com/r/1/0/i/WQi5UVBW4T9-A-6h1aOFtUH6jrAY8jKc/ Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Nowe Muzeum Akropolu 12.06.09, 16:42 Oficjalną stroną nowego muzeum jest : www.newacropolismuseum.gr Miasto już przygotowuje się do wielkiego otwarcia. Ateny czekały na nowoczesne muzueum poświęcone zabytkom Świętej Skały tak długo... Czy bryła nowego muzeum podoba się czy nie, otwarcie obiektu jest epokowym wydarzeniem w historii miasta. Wszyscy mają nadzieję, że wnętrza muzeum olśnią przestrzenną koncepcją, wysmakowaną ekspozycją starożytności i nowoczesnością na miarę XXI wieku. Przy okazji otwarcia nowego muzeum odżyły nadzieje Greków na zwrot Marmurów Partenonu przez British Museum. Kampanię na rzecz zwrotu marmurów Grecji rozpoczęła w latach 80. wielka i niezłomna Melina Merkuri. Nie wydaje się jednak zbyt prawdopodobne by Anglicy dali się przekonać Grekom: dyrekcja londyńskiego muzeum właśnie nadesłała do Aten swoją propozycję- wypożyczy nowemu ateńskiemu muzeum marmury na 3 miesiące...pod warunkiem, że Grecja uzna dożywotnie prawo British Musuem do tych zabytków...Greckie Ministerstwo Kultury stanowczo odrzuciło tę propozycję. Tymczasem Ateny zapełniły się już reklamami imprezy otwarcia. Miasto wstrzymuje dech do 20 czerwca... Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Nowe Muzeum Akropolu 12.06.09, 19:39 Warto jeszcze dodać, że dotąd British Museum twierdziło, że nie może zwrócić Grecji marmurów Partenonu ponieważ powietrze w Atenach jest znacznie zanieczyszczone i grecka stolica nie ma nowoczesnego miejsca do ich ekspozycji. W tej chwili ten argument wydaje się już nieaktualny... Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 TO JUŻ DZIŚ :) 20.06.09, 11:34 To już dziś uroczyste otwarcie nowego Muzeum Akropolu, które wymarzyła sobie kiedyś wielka Melina Merkuri. To wzruszająca chwila dla Grecji i ważny moment w historii światowej kultury- na światowej mapie ważnych obiektów kulturalnych, nowe muzeum jest nową ozdobą. Reportaże greckiej telewizji, ukazujące wnętrza obiektu, robią wrażenie. Wszystko wskazuje na to, że nowe muzeum olśni. To również bardzo ważny moment w światowej kampanii Grecji o odzyskanie marmurów Partenonu, wywiezionych ze Świętej Skały przez lorda Elgina jeszcze za panowania Turków i eksponowanych w British Museum. Przez wiele lat koronnym argumentem Brytyjczyków przeciwko zwrotowi dzieł Grecji było zanieczyszczenie powietrza w Atenach i brak obiektu, w którym zabytki mogłyby być należycie wyeksponowane. Wraz z otwarciem nowego muzueum ten argument przestaje mieć znaczenie. Dziennikarze kolejnych światowych mediów oprowadzani są przez Greków po obiekcie i-oczarowani- piszą o muzeum w superlatywach, odnosząc się do walki Greków o zwrot marmurów. W muzueum obejrzeć można pełen fryz Partenonu ale brakujące części, które znajdują się w Londynie, w sugestywny sposób zastąpiono gipsowymi, wyraźnie odróżniającymi się odlewami. Kolejni dziennikarze na łamach swoich dzienników i internetowych portali pytają czy tak musi dalej być? The New York Times stawia pytanie czy nie jest absurdem, że np. głowa bogini Iris znajduje się w Atenach a jej ciało za granicą? Wielkie muzea Zachodu obawiają się greckiej kampanii. Precedens związany ze zwrotem marmurów Partenonu mógłby oznaczać początek olbrzymiej lawiny roszczeń krajów (w tym nierzadko także byłych kolonii), z których bezkarnie wywożono w minionych wiekach najcenniejsze dzieła sztuki. Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: TO JUŻ DZIŚ :) 20.06.09, 11:49 W naszych mediach o Grecji zwykle albo wcale się nie mówi i nie pisze o Grecji albo tylko źle (pomijając dodatki turystyczne). Tym razem jest inaczej. www.tvn24.pl/12691,1606026,0,1,rzezby-na-przymusowym-wygnaniu,wiadomosc.html Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: TO JUŻ DZIŚ :) 20.06.09, 22:46 I muzeum otwarte! Muszę przyznać, że teraz, gdy widzę w greckiej TV, dlaczego muzeum ma taki kształt i że jest pięknie ilumimowane wieczorem, mam mniej zastrzeżeń co do jego wyglądu zewnętrznego. Już nie mogę się doczekać jak będę tam mógł być... Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: TO JUŻ DZIŚ :) 23.06.09, 21:29 Mam nadzieję zajrzeć we wrześniu- może do tego czasu największe tłumy "przetoczą się" już przez muzeum? Pozdrawiam Odpowiedz Link
amigo50 Re: TO JUŻ DZIŚ :) 24.06.09, 14:35 A jak już tam będziecie, to popatrzcie w hallu wejściowym, przed pierwszymi schodami do góry Odpowiedz Link
krainaksiazek.pl Re: TO JUŻ DZIŚ :) 30.06.09, 12:31 Byliśmy w tym nowym muzeum i prawdę mówiąc w ogóle nie zachwyca. Parę rzeźb na krzyż, zero nowoczesnych multimedialnych wystaw. Za euro warto, ale za więcej to nie. tomek Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: TO JUŻ DZIŚ :) 01.07.09, 22:09 A to szkoda..Grecy mają wciąż bardzo klasyczne pojęcie o muzealnictwie. Powinni przyjechać choćby do naszego Muzeum Powstania Warszawskiego i podpatrzeć jak można w interaktywny sposób urządzić ekspozycję. A przecież choćby grecka mitologia daje tak szerokie pole wyobraźni...- można to przerobić na tyle sposobów. Co do ilości rzeźb- no, tu Grecy mają argument, że mogłoby być więcej ale znajdują się w innych europejskich muzeach. To jest tylko Muzeum Akropolu, stąd ilość eksponatów zawsze będzie ograniczona- większość antycznych skarbów Akropolu przepadła na dłuuugo przed tym zanim lord Elgin wywiózł większość tego co pozostało. Mimo wszystko chętnie się tam wybiorę- żeby popatrzeć jak to wygląda. Odpowiedz Link
m.c.r Re: TO JUŻ DZIŚ :) 01.07.09, 23:21 Czy robienie zdjęć wymaga dodatkowego zezwolenia (pomijam pozowanie przed obiektami - to chyba jest ogólnie zabronione)? Odpowiedz Link
krainaksiazek.pl Re: TO JUŻ DZIŚ :) 05.07.09, 15:06 Zdjęć można sobie robić ile wlezie, bez dodatkowych opłat. tomek Odpowiedz Link
m.c.r Re: TO JUŻ DZIŚ :) 19.07.09, 15:26 Melduję zatem, że muzeum nie udało nam się zobaczyć z przyczyn prozaicznych - greckie górskie drogi + spóźniony prom = brak czasu Odpowiedz Link
apostolis Pierwsza rocznica 21.06.10, 22:49 Wczoraj minal pierwszy rok dzialalnosci nowego Muzeum Akropolu i jak pochwalil sie dzisiaj przewodniczacy zarzadu muzeum, Prof.Demetris Pandermalis w pierwszym roku odwiedzilo go 2,010,641 gosci. Trudno jest mi wstepnie ocenic czy to duzo badz malo, ale jedyny jeszcze argument jakim operuja brytyjczycy za przetrzymaniem rzezb z parthenonu, jest wieksza ilosc odwiedzajacych w brytyjskim muzeum. Byc moze, ze cena €5 za bilet wstepu, ktora utrzymana bedzie do konca 2011 roku przyciagnie w kolejnych latach jeszcze wiecej turystow. -- Polish by birth, Greek by the grace of God. Odpowiedz Link
apostolis Re: Pierwsza rocznica 21.06.10, 22:57 British Museum odwiedzilo w ostatnim roku 5,7 mln. turystow, nie liczac tych co posiadali karte wielokrotnego wstepu. Tak wiec Brytyjczycy spokojnie trzymac sie beda swoich argumentow, ze to u nich wieksza ilosc turystow ma mozliwosc obejrzenia rzezb ze wzgorza Akropolu. Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Pierwsza rocznica 24.06.10, 00:23 E tam, Grecy mają lepsze argumenty -nowoczesne muzeum i rzeźby pod samym wzgórzem a nie w jakiejś bezdusznej sali z mgłą za oknem. W zeszłym roku odwiedziłem to muzeum i muszę przyznać, że mi się bardzo w środku podobało A już główna sala rzeźb- zachwycająca, pięknie zaaranżowana. Myślę, że tym muzeum Grecy będą co roku zwiększać rzeszę sprzymierzeńców w walce o powrót starożytności do Grecji. Czytałem też, że państwa typu Grecja, Egipt, Turcja zaczynają budować coraz bardziej zwartą koalicję na rzecz zwrotu wywiezionych z nich kiedyś dzieł. Moim zdaniem mają rację- dziś dostępność tych krajów jest bez porównania większa niż dawniej.Może kiedyś coś się zmieni... Odpowiedz Link
daleka_droga Re: Pierwsza rocznica 09.07.10, 17:48 Byłam we wrześniu 2009, kiedy bilet kosztował 1 EUR. Muzeum bez dwóch zdań warte zwiedzenia-nowoczesne, pęknie zaaranżowane, nocą ładnie podświetlone ale przede wszystkim imponują eksponaty. Fajny taras widokowy na Akropol Odpowiedz Link
apostolis Muzeum Akropolu 15.04.11, 22:26 Muzeum Akropolu bylo w 2010 roku najwieksza turystyczna atrakcja w Grecji i tym samym po raz pierwszy w historii odebrany zostal prym wzgorzu Akropolu, ktore od dziesiatek lat bylo bezkonkurencyjnym liderem wsrod turystycznych destynacji w Grecji. Wiadomosc w pierwszym momencie wydala sie pocieszajaca, jednak po zapoznaniu sie z danymi, uczucia mialem mieszane. Officjalnie w Grecji podano, ze nowe Muzeum Akropolu odwiedzone zostalo przez ponad 1,3 mln. gosci bijac o ponad 300 tys. liczbe osob, ktore odwiedzily Wzgorze Akropolu (990 tys). Jednak w porownaniu z pierwszym rokiem dzialalnosci, muzeum przyciagnelo o kilkaset tysiecy mniej zwiedzajacych,podobnie dotyczylo to rowniez Akropolu, tak wiec duzo gorszy wynik w porownaniu z poprzednim 12 miesiecznym okresem wystarczyl jednak na latwe zdegradowanie dotychczasowego bezkonkurencyjnego lidera. Ostatni burzliwy w wydarzenia rok, podczas ktorego dochodzilo do wielu protestow i strajkow wywolanych sprzeciwem na niepopularne decyzje greckiego rzadu, wywarl negatywny wplyw na turystyke, ktora stanowi powazne zrodlo dochodu ocierajacej sie o bankructwo Grecji. Greckie wladze podaly rowniez statystyki, z ktorych wynika, ze w ostatnim roku wzrosla o 11,5% liczba odwiedzajacych muzea i spadla rownoczesnie o 7,1% liczba gosci odwiedzajacych archeologiczne stanowiska. Te mieszane dane wskazywac moga, ze w Grecji zaczyna przewazac liczba turystow z chudymi portfelami, gosci ktorzy nie inwestuja w podroze po zakamarkach Hellady. Odpowiedz Link
amigo50 Re: Muzeum Akropolu 16.04.11, 21:39 Dziwne dla mnie te dane. Wydaje mi się, że idzie się przede wszystkim na Akropol a później ewentualnie do muzeum, chyba, że tak jak to ostatnio było w moim przypadku, nie poszedłem na Akropol (czasu miałem niewiele), bo byłem już tam wiele razy a w muzeum Akropolu byłem wcześniej tylko raz i to wtedy, kiedy jeszcze nie było udostępnione w całości. Jeżeli jednak to ten mechanizm zadziałał, to wkrótce znów będą górą ci, którzy pójdą na Akropol a do muzeum ewentualnie (jak będą mieli czas i pieniądze) Odpowiedz Link
apostolis Muzeum Akropolu 16.05.13, 00:09 Nowe Muzeum Akropolu uplasowalo sie na trzecim miejscu w ratingu najlepszych muzeow swiata. Rating muzeow sporzadzony zostal ze szczegolnym uwzglednieniem prac historycznych, kulturowych i naukowych. Przy kazdym wybranym muzeum jest krotki tekst wyjasniajacy. Atenskie muzeum otrzymalo note; "Muzeum Akropolu, nowy blyszczacy dom dla najwazniejszej spuscizny klasycznej cywilizacji, znajduje sie na starozytnej drodze, ktora prowadzi do swietej skaly, na ktorej majestyczny Partenon wznosi sie ponad Atenami. Setki turystow przyjezdza kazdego roku, zeby zobaczyc cuda starozytnej kultury o chwalebnej przeszlosci a ktore to podziwiane sa w dominacji naturalnego swiatla z pieknym widokiem na oryginalna swiatynie jako ich sygestywne tlo". Jest to duze wyroznienie i ogromny sukces biorac pod uwage fakt, ze Muzeum Akropolu uplasowalo sie wyzej od swiatowej slawy muzeow z wieksza tradycja, roznorodnoscia i liczba eksponatow. Pierwsza dziesiatka; 1. Smithsonian Institution, Washington DC. 2. British Museum, London. 3. Acropolis Museum, Athens. 4. Sir John Soane’s Museum, London. 5. American Museum of Natural History, New York. 6. Imperial War Museum. 7. Topkapi Palace Museum, Istanbul. 8. Palace of Versailles, France. 9. Victoria & Albert Museum, London. 10. National Museum of China, Beijing. Odpowiedz Link
apostolis Muzeum Akropolu - errata 16.05.13, 05:16 Powinno byc; setki tysiecy turystow przyjezdza kazdego roku,... Odpowiedz Link
apostolis Akropol drugim najpiekniejszym monumentem 01.06.13, 07:36 ...na swiecie. Bardzo doniosle wyroznienie dla Akropolu, ktory znalazl sie na drugim miejscu wsrod najpiekniejszych monumentow swiata. Wzgorze Akropolu zawsze zatykalo u mnie dech w piersi, czy to podczas wchodzenia na niego czy tez podczas podziwiania go z dolu. Niech oba te arcyciekawe obiekty, zobrazuje wspolne zdjecie. Odpowiedz Link
apostolis Muzeum Akropolu - spotkania z archeologami. 02.09.13, 21:33 Na miesiac wrzesien, Muzeum Acropolu przygotowalo specjalny program, w ktorym o okreslonych dniach i godzinach, zwiedzajacy beda mieli okazje podyskutowac z dyzurnymi archeologami o prezentowanych w muzeum eksponatach. Podczas sesji prezentacji wybranych eksponatow, zwiedzajacy skupieni beda w 25-cio osobowych grupach. Uczestnicy beda mieli okazje zadawac pytania i dyskutowac na temat sztuki, estetyki, religii jak i spoleczenstwa z okresu kiedy prezentowane eksponaty byly tworzone, np. podczas spaceru z archeologiem wzdluz zachodniego i poludniowego fryzu Partheonu. Zachodni i poludniowy fryz Partheonu. Niektore prezentacje dodatkowo wspomagane beda filmowa projekcja. W poszczegolnych sesjach beda rowniez omawiane kolory archaicznych posagow, ich odtwarzanie przy pomocy nowych technologii (tematem tym probowalem zainteresowac w jednym z moich watkow w archeologicznych ciekawostkach). Zainteresowani beda mieli okazje dowiedziec sie o znaczeniu kolorow i ich estetycznego postrzegania w archaicznym okresie, techniki ich nakladania z zastosowaniem starozytnych pigmentow. Prezentacje prowadzone beda w dwoch jezykach, angielskim i greckim. Wiecej o dniach i godzinach poszczegolnych prezentacji jest info w ponizszym linku. www.theacropolismuseum.gr/en/content/gallery-talks Odpowiedz Link