Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pytanie do stolicznych

10.12.15, 09:47
    Jaką trasę zaproponowalibyście z dworca centralnego do Łomianek. Nie musi być najkrótsza i najszybsza, mam 2 godziny, żeby tam dojechać, ważniejsze, żeby była w miarę bezpieczna (mam doświadczenie w ruchu miejskim bardziej z Niemiec i Czech) i ładna.
    Z góry dziękuję
    Obserwuj wątek
      • prostykot Re: Pytanie do stolicznych 10.12.15, 11:19
        Rowerem?
        Emilii Plater dojechałbym do Świętokrzyskiej, tam pasem rowerowym do Krakowskiego Przedmieścia (albo dalej do Tamki w dół nad Wisłę i prosto po bulwarach), potem do Miodowej, przez Krasińskich, Bonifraterską na pas rowerowy przy stadionie Legii (Międzyparkowa) i przy moście Gdańskim ścieżką rowerową zjechać na dół, pokonać światła na Wisłostradzie, a potem w lewo pod mostem i daleko prosto cały czas nad Wisłą. Później jest trudniej przy moście Północnym, ale nie jest, źle, bo za mostem mały kawałek na chodniku przy drodze nr 7, albo dla odważnych na drodze (odradzam) i w prawo za MacDonaldem do końca przez park Młociński, następnie uliczkami przez Buraków i tak kawałek do samych Łomianek.
        Maksymalnie godzina drogi, więc nie tak źle. Trasa prosta, ciekawa. Można sobie urozmaicić i przez Cytadelę przejechać, potem na Bielanach przy Potoku, obok działek, lasem Bielańskim. Tak sam bym pojechał, ale są inne alternatywne drogi, można ulicami, ale to już będzie zawiłe i złożone.
        Samochodem?
        Do Jana Pawła i ciągle prosto. Na Bielanach Marymoncką do Łomianek prosto.
        • jureek Re: Pytanie do stolicznych 10.12.15, 13:16
          Dziękuję bardzo, o taki opis właśnie mi chodziło. Mógłby jeszcze ktoś dodać coś o tych wariantach urozmaicających trasę. Ulic raczej będę unikał, nawet jeśli wiązałoby się to z nadłożeniem drogi.
          No i chodziło o rower oczywiście (pd warunkiem, że uda mi się kupić miejscówkę z rowerem na pociąg, bo przez internet niestety PKP tego nie umożliwia)
        • k-x Re: Pytanie do stolicznych 15.02.16, 19:07
          "Bonifraterską na pas rowerowy przy stadionie Legii (Międzyparkowa) i przy moście Gdańskim ścieżką "
          chyba nie jesteś warszawiakiem... (MIędzyparkowa-Konwiktorska)) to stadion Polonii. Stadion Legii jest cokolwiek w innym miejscu (Łazienkowska!)
      • j666 Re: Pytanie do stolicznych 10.12.15, 11:35
        Pojechałbym metrem ze stacji Centrum do stacji Słodowiec i dalej rowerem, lub może nawet lepiej aż do samego końca (Młociny) i dalej rowerem. Generalnie w googlemaps można wybrać opcję "rowerem".
        • jureek Re: Pytanie do stolicznych 10.12.15, 13:26
          Wiem, że google mają taką opcję. Nie sądzę jednak, żeby opcja ta uwzględniała też takie rzeczy jak to, czy trasa jest ładna i interesująca. Z tych samych powodów nie piszę się też na metro, to już wolę tramwaj, przynajmniej można z okien zobaczyć kawałek Warszawy. No, ale jak mam już rower, to nie potrzebuję ani tramwaju, ani metra.
      • bikeninja Re: Pytanie do stolicznych 10.12.15, 14:07
        Możesz pojechać Świętokrzyską, Nowym Światem, przez Starówkę i park Traugutta aż do metra Dworzec Gdański. Tam podjechać metrem do Młocin i pojechać nieco dookoła przez Puszczę Kampinoską (do lasu zwykle dojeżdżałem Wólczyńską albo Arkuszową). Samą puszczą to już jak fantazja podpowie. Przy ładnej pogodzie o tej porze roku będzie ładnie.
        • prostykot Re: Pytanie do stolicznych 11.12.15, 00:18
          Przecież jak będzie jechał według mojej wersji nad Wisłą, to może odbić na Wólczyńską, a przy okazji nie musi wsiadać do metra. Zresztą zaproponowałem kawałek Lasem Bielańskim.
          Z tym, że ja odradzam Kampinos z wielu powodów, a głównym z nich jest dużo, bardzo dużo piachu, mam na uwadze, że Jurek nie jeździe rowerem górskim. Jak się ma dużo siły, i odwagi, to przejeżdżając przez Kampinos można zaliczyć forty, których jest tam sporo. Potem przez Czosnów wrócić do Łomianek, ale to większa, kilkugodzinna wyprawa.
          Jeżeli masz na uwadze jakieś ciekawe szlaki, które będą przyjemne i w miarę przejezdne to sam chętnie przetestuję. Może coś zaproponuj, dając jakąś mapę, jakiegoś gpx, to sam się wybiorę z ciekawości, bo po Kampinosie rzadko jeżdżę.
          • jureek Re: Pytanie do stolicznych 11.12.15, 17:15
            Kampinos odpada, nie jadę rowerem górskim, tylko takim zabytkiem:
            fotoforum.gazeta.pl/photo/4/gf/gj/k7sc/Wbb8KxkdvyDasMJghX.jpg
            Poza tym lasów to mam dość tu, gdzie mieszkam.
            Na razie wszystko wskazuje na to, że pojadę zaproponowaną przez prostego kota trasą.
            Jeszcze tylko jedno pytanie mam. Jest tam gdzieś po drodze (trochę mogę też zboczyć) jakaś restauracja, gdzie można dobrze zjeść? Nie chodzi mi o jakieś znane i drogie restauracje na Starym Mieście, tylko o takie zwykłe, osiedlowe, raczej z polską kuchnią, ale lepiej, żeby to było świeżo przyrządzane, a nie z mikrofalówki. Bardzo lubię też wystrój wnętrz w stylu lat siedemdziesiątych. Niedawno znalazłem taką w Pradze, koło stacji metra Ladvi, ulokowaną w osiedlowym domu kultury. Duża sala, stoliki nie poupychane jeden przy drugim, na ścianach boazerie, no i bardzo dobra kuchnia, o czym świadczy to, że w porze obiadowej jest pełna mieszkańców okolicznych blokowisk. Są też takie w Warszawie?
            • j666 Re: Pytanie do stolicznych 13.12.15, 14:44
              Jesli masz u siebie dość lasów, to w Warszawie jedź koniecznie Traktem Królewskim (Al. Ujazdowskie, Nowy Świat, Krakowskie Przedmieście, dalej może przez Stare Miasto (rowerem fatalnie po kocich łbach) i Freta, a na Żoliborzu warto zaliczyć Plac Wilsona i okolice (może Cytadela, może Park Krasińskich).
              Wzdłuż Wisłostrady jak dla mnie jest za masakryczny hałas od sześciu pasów szybkiego ruchu!
              Słyszałem dużo dobrego (a nawet jadłem w domu z opcji "na wynos") o smaku kuchni hinduskiej w barze na rogu ulic Żeromskiego i Reymonta. Nie przestrasz się wyglądu z zewnątrz ;-) Ewentualnie bar mleczny ul. Krasińskiego róg Broniewskiego jeśli wolisz żurek na podrobach i naleśniki z serem.
              • trypel Re: Pytanie do stolicznych 14.12.15, 07:42
                na Krasińskiego 36 do Sadów sami sie nieraz z Piaseczna wybieramy :)
                Jak pamietasz klimat barów mlecznych z lat 70tych + naprawde niezła kuchnia to warto zajechać.
                Szkoda ze nie jedziesz w przeciwną stronę - jakbyś pomylił drogę to daj znać. Maila znasz :)
                • jureek Re: Pytanie do stolicznych 30.12.15, 17:06
                  Sady zaliczone. Dzięki za namiary. Smakowało i klimat też odpowiedni.
                  Dosiego roku!
      • jureek Re: Pytanie do stolicznych 24.12.15, 13:47
        Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i przepraszam, że zawracałem głowę, bo nic nie będzie z jazdy rowerem po Warszawie. Po prostu nie mam jak przywieźć tego roweru do Warszawy, bo spółka PKP IC jest rowerom wybitnie nieprzyjazna. Może innym razem, jak będę miał więcej czasy, żeby olać PKP i po prostu tę drogę z Opola do Warszawy też pokonać rowerem.
        • k-x Re: Pytanie do stolicznych 15.02.16, 19:11
          Odważny jesteś ;))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka