Gość: PCh IP: *.acn.waw.pl 30.03.05, 21:18 Chcę kupić rower do jazdy po: 1. las Kabacki; 2. ścieżki rowerowe. Ważę 110 kg i to chyba może być problem. Proszę o pomoc czego nie zniszczę w 2 sezony i co nie zrujnuje mnie finasowo. Link Zgłoś Obserwuj wątek
el_gato_con_botas Re: help me, please ... 31.03.05, 11:07 dodatkowe pytanie: jak chcesz jezdzic i jak umiesz jezdzic? to nie jest nabijanie sie: jesli lubisz jezdzic ostrzej (czytaj: pedalowac stojac w pedalach, ostro ruszac itp, itd), mocniejszy musi byc np. srodek suportu, bo standardowy moze pasc po krotkim czasie; jesli kiepsko jezdzisz (dluga absencja, albo niedawno sie nauczyles/as) istnieje ryzyko, ze bedziesz bardziej przeciazac sprzet, niz gdybys jezdzil/a od dawna; wyjsciowo proponowalbym rower crossowy za jakies 800 - 1000 pln z ewentualnymi modyfikacjami (np. wspomniany suport) ja waze kolo 100, jezdze chwilami dosc ostro i moj sprzet to wytrzymuje od dobrych kilku sezonow, ale wlasnie dlatego, ze zlozony zostal z mysla o takich przeciazeniach ;-) pzdr Link Zgłoś
Gość: PCh Re: help me, please ... IP: *.acn.waw.pl 31.03.05, 18:08 dziękuję za odpowiedź; jeżdżę słabo i wolno; gdybym zmieścił się w 1 kpln byłbym szczęśliwy; w takim razie co mi polecisz ? Link Zgłoś
el_gato_con_botas Re: help me, please ... 01.04.05, 08:53 tak naprawde duzo zalezy od konkretnych sklepow w okolicy, czytaj: oferty jaka maja; najprostsza metoda, z ktorej ja korzystalem i ktora wydaje mi sie najlepsza w swej prostocie, to przymeirzanie sie do rowerow w okolicach cen, na jakie nas stac; wsiadasz i prosisz o jazde probna; w trakcie tej jazdy 'katujesz' rower, czytaj: stajesz w pedalach, ostro przyspieszasz, hamujesz, sprawdzasz, czy Ci wygodnie i czy wszystko dobrze dziala; jesli cokolwiek zaczyna trzeszczec, sprawdz co i zapytaj co to za element (jaki model - np. w przypadku supportu) i ile by kosztowala wymiana na lepszej jakosci; do jazdy rekreacyjnej wystarczaja na ogol rowery crossowe, ja wzialem mtb bo i przyzwyczailem sie i wole solidniejsza konstrukcje, ale jesli mowimy o przedziale w okolicach kilo zlotych, to chyba cross jest niezlym pomyslem :-) jeszcze jedno: przy takiej masie moze pomysl o nieco szerszych oponach, np. 2.1 cala - spytaj o mozliwosc wymiany na takie nieco szersze; jesli chodzi o typ opony, to jakis semislick wydaje sie byc najrozsadniejszym pomyslem, przynajmniej moim zdaniem jeszcze jakies pytania? pzdr Link Zgłoś
skuter70 Re: help me, please ... 01.04.05, 09:52 Gość portalu: PCh napisał(a): > dziękuję za odpowiedź; jeżdżę słabo i wolno; gdybym zmieścił się w 1 kpln idziesz do sklepu rowerowego specjalizujacego sie w rowerach solidnej marki typu trek, author, merida... szukasz roweru crosowego albo trekingowego w cenie jaka mozesz zaplacic ... i powinien calkowicie wystarczyc na twoje potrzeby:) IMHO najlepiej bez zadnych amortyzatorow czy amortyzowanych sztyc nie wiem jak wyglada las kabacki :) ale jesli jest piaszczysty to kup gorala wg tego samego schematu co powyzej:) pamietaj o swiatelkach:) Link Zgłoś
uerbe Poszukaj... 31.03.05, 12:23 ...dobrej ramy ze stali cromowo-molibdenowej. I niech Ci nikt nie wmawia, że aluminium lepsze bo to, czy tamto. I, jak mówi mój przedpiśca - napisz więcej o tym, jak chcesz z tego roweru korzystać. Link Zgłoś
Gość: PCh Re: Poszukaj... IP: *.acn.waw.pl 31.03.05, 18:05 dziękuję za odpowiedź; jeżdżę słabo i wolno choć z pięć lat temu szalałem na kolarkach Rometu; teraz traktuję jeżdżenie jako rekreację, razem z basenem i siłownią jako sposób na utrzymanie się przy życiu - pracę mam siedzącą Link Zgłoś
Gość: PCh Re: Poszukaj... IP: *.acn.waw.pl 31.03.05, 18:06 ... ijeszcze jedno: w każdym sklepie mówią mi abym kupował ramę aluminiową; np. Trek Navigator 100; ale to kosztuje 1,5 kpln ! Link Zgłoś
skuter70 Re: Poszukaj... 01.04.05, 10:25 Gość portalu: PCh napisał(a): > ... ijeszcze jedno: w każdym sklepie mówią mi abym kupował ramę aluminiową; -- w kazdym sklepie chca zarobic:) im wiecej i drozej kupisz tym lepiej dla nich niekoniecznie lepiej dla ciebie:) Link Zgłoś
el_gato_con_botas Re: Poszukaj... 01.04.05, 11:00 Gość portalu: PCh napisał(a): > ... ijeszcze jedno: w każdym sklepie mówią mi abym kupował ramę aluminiową; bo dobra stalowa jest bardzo trudna do upolowania, nie mowiac juz o takiej, na ktorej sie robi seryjne rowery; tak naprawde jesli chce sie dobra rame stalowa, to trzeba ja wyszukac osobno i samodzielnie zlozyc rower na niej... a jak kupisz sobie aluminiowa do rekreacyjnej jazdy, to nic sie nie stanie, uroki stali docenia sie na bardziej wymagajacej jezdzie ;-) pzdr Link Zgłoś
Gość: KA Re: Poszukaj... IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 01.04.05, 12:13 No cóż rama aluminiowa jest znacznie droższa więc nic dziwnegi obrót się liczy, nie sądze by przy twojej wadze miało większe znaczenie czy bedzie to rama stalowa czy mocna aluminiowa, do jazdy spokojnej rekreacyjnej nie bedzie to miało znaczenia czy rama bedzie ważyć 2,6 czy 1,6kg, napewno powinieneś zainwestować w mocne obręcze bo tak czy inaczej czeka cię wiele wizyt celem centrowania kół (waga ma swoją cene)reszta rowerku do takiej jazy jesli bedzie na Altusie czy Acerce to już wystarczy byś miał frajdę i ograniczył wizyty w serwisie tylko do wspomnianego centrowania kół (choć pewnie po kilku i te ułożąsię na tyle by nie były to wizyty czeste.Na srtronie Warszawskiej jest forum rowerzyści a tam bywa czasem Chaladia a on waży ponoć zdecydowanie więcej wiec jego rady będą najcelniejsze. KA Link Zgłoś
Gość: profan Re: Poszukaj... IP: *.u.wavenet.pl 02.04.05, 22:22 Zapewne sposób korzystania z roweru mam podobny (asfalt, drogi bite, leśne ścieżki-jazda rekreacyjna, ważę też słusznie, prawie 100 kg. Po własnych niedobrych doświadczeniach jestem przekonany że, jak to już napisano powyżej, powinieneś przede wszystkim zadbać o bardzo dobre i mocne (dwuścienne?) obręcze kół, zdolne oprzeć się dużej masie właściciela. Ścieżki Lasu Kabackiego raczej nie zmuszają do wyczynu, ale już w Puszczy Kampinoskiej (trochę piaszczysto było), to już mi się kiedyś udało w tanim rowerze bez wysiłku szprychy w tylnym kole połamać ... Rodzaj roweru (góral lub cross/trekking) czy materiał ramy (cro-mo lub alu) nie ma już znaczenia - to już chyba według gustu ... 1000 zł powinno wystarczyć. Link Zgłoś