Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Problemy techniczne co do łańcucha.......

IP: *.jjs.pl 28.05.05, 22:16
    Witam
    Padł mi łańcuch, nie nadaje się do naprawy. Ok, muszę kupic nowy.
    Przeglądając oferty zauważyłem sporą rozpiętość cenową, od 15zł do 200zł lub
    więcej. Czym się kierować przy wyborze ? Zaznaczam że interesuję mnie raczej
    ta cena niższa....
    Druga sprawa to łańcuchy z zapinką, czy do założenie takiego łańcucha będe
    potrzebował jakieś specjalne narzędzie czy to się spina jakoś ręcznie ?
    Mój stary łańcuch nie miał takiego "wynalazku" i radziłem sobie najpierw ze
    skuwaczem (rozleciał sie momentalnie) a późnie w serwisie(ale to kłopotliwe
    czasowo)
    Liczę na wasze rady i pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • marekggg Re: Problemy techniczne co do łańcucha....... 28.05.05, 22:31
        ja zmienilem lancuch po 7 latach, razem z zebatka. robie rocznie okolo 5-6 tys.
        km. lancuch byl raczej lepszy, ale ten co mam teraz - tez OK - nie zamierzam go
        rozpinac - bo po co. i laczny koszt wyniosl okolo 150 zeta (lancuch i zebatka).
        problem w wawie i okolicach jest piasek. ale - nie bede myl co dziennie
        lancuch, bo nie mam tyle czasu. wiec - wyluzuj i kup taki za 30 zeta . jezeli
        masz zjezdzona zebatke, to tez nowa.
      • Gość: yb O łańcuchach rowerowych > zerknij na IP: *.smrw.lodz.pl / *.smrw.lodz.pl 28.05.05, 22:33
        www.wrower.pl/sprzet/naped/lancuch/lancuch.htm
        Zapinkę, o ktorą pytasz posiadają łańcuchy SRAM, np.: PC-48, PC-58.
        Niewątpliwą zaleta jest łatwość rozpięcia łańcucha, chociaż przy "pierwszym
        razie" mogą wystąpić niejakie kłopoty.
        Jak to robić w praktyce, zapytaj w dobrym sklepie, albo mechanika lub znajomego.
        Pozdrower
      • Gość: Alonzo Re: Problemy techniczne co do łańcucha....... IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.05, 22:39
        Tak to już jest ze dobór łańcucha bywa kłopotliwy,jest kilka parametrów które
        nalezałoby uwzględnić:
        Szerokosc-zalezna od ilości zebatek w wielotrybie-im wielotryb zaopatrzony w
        wieksza ilośc zebatek tym zebatki są węższe-również wezszy jest łańcuch-by nie
        obcierał o sasiednie zebatki-dostosuj zatem łańcuch do swojego wielotrybu.
        Łańcuch z zapinką jest chyba najprostrzą możliwoscią do zamontowania,w mig
        pojmiesz jak to załozyć mając przed oczyma zapinkę(jakby co to wal smiało na
        forum)-zmiana łańcucha ze spinką to kwestia 1 minuty.
        Twardość łańcucha-nie wiem jak w nizszych segmentach lecz w średnich i wyższych
        wypadałoby dostosowac twardośc łańcucha do współpracujących z nim zebatek korby
        i wielotrybu-jezlsi zebatki beda twardsze a łańcuch miekszy-dośc szybko go
        zdewastują(tu pojęcie szybkości jest pojęciem względnym) i na odwrót-z tym że
        pierwsza opcja wychodzi taniej.
        Z łańuchów średniej półki cenowej polecałbym dobre łańcuchy firmy SRAM z serii PC.
        Pozdrawiam
        Alonzo
        • Gość: Alonzo Re: Problemy techniczne co do łańcucha....... IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.05, 22:43
          Co do cen łańcuchów SRAMa-zaczynają sie od ok 35 zeta.
          W użytkowaniu łańcucha wazna jest jego konserwacja-czyszczenie z
          syfu,przemywanie w benzynie i pochodnych oraz smarowanie nielepiącym smarem(po
          to by nie przyklejały się do niego różne pyły,odrobinki piasku i takie tam z
          podłoża)-z popularnych smarów polecam smar grafitowy lub specjalistyczne smary
          rowerowe do nabycia za pewne pieniądze w sklepach rowerowych.
          • Gość: yb smar grafitowy IP: *.smrw.lodz.pl / *.smrw.lodz.pl 28.05.05, 23:41
            Jestem zdziwiony.
            Kiedyś zaeksperymentowałem z nim i ledwie udało mi się łańcuch do życia
            przywrocić.
            Od 2 lat używam z dobrym skutkiem smar plastyczny do łańcuchów MOTOR-LIFE 7.
            Polecam.
            • Gość: Alonzo Re: smar grafitowy IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.05, 00:03
              Dziwne.Mógłbyś przybliżyć ów problem który wynikł z powodu uzywania smaru
              grafitowego??
              Pozdrawiam
              Alonzo
              • Gość: yb Re: smar grafitowy IP: *.smrw.lodz.pl / *.smrw.lodz.pl 29.05.05, 16:41
                Lepiło się do łańcucha wszystko łącznie z muchami, mimo że dałem go bardzo
                oszczędnie i dosyć szybko się zestalał.
                No cóż rożne doświadczenia bywaja z tymi samymi preparatami
                • Gość: Alonzo Re: smar grafitowy IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.05, 21:40
                  Używam smaru grafitowego własnie dla tego że używa się go w przemysle przy
                  różnorakich przekładniach łańcuchowych a także dla tego że:
                  łatwiej się rozprowadza i penetruje oraz nie jest tak kleisty jak zwykłe
                  smary,tworzy cieńka powłoczkę(kazdy smar będzie zbierał brud-nawet wilgość brud
                  zbiera) więc przylegania doń piasku jest stosunkowo niski.
                  Pozdr.
        • Gość: arka Re: Problemy techniczne co do łańcucha....... IP: *.jjs.pl 29.05.05, 00:34
          Dzięki, skorzystam i w poniedziałek dokonam jakiegoś zakupu.
          Pozdrawiam
          • Gość: sd Re: Problemy techniczne co do łańcucha....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 09:21
            dobranie łańcucha to banalna sprawa - założenie też. Jeśli dużo jeździłeś nie
            zmieniajac łańcucha to niestety musisz na początek kupić zwykły tani łańcuch za
            15pln i założyć go na stare zębatki. jak nie będzie przeskakiwał to możesz
            kupić wtedy droższy - jak przeskakuje to niestety albo wymienisz tarcze i kasetę
            albo będziesz do końca żywota rowera jeździł na miękkich, tanich łańcuchach
            które dopasuja sie do kasety.
            A co do smarowania. Nie jest istotne aż tak bardzo czym się smaruje, ale jak się
            smaruje. jak łańcuch będzie z zewnątrz tłusty i brudny to nic mu nie pomoże
      • Gość: Noco Re: Problemy techniczne co do łańcucha....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 22:50
        Siemka!!
        co do tej spinki do łańcucha to powiem ci tak, nie potrzeba zadnych specjalnych
        narzedzi wystarczy tylko rozkuc lancuch skuwaczem i umiescic na nim spinke a
        pozniej mozesz sobie spinac i rozpinac ile chcesz ( mowie ci to z wlasnego
        doswiadczenia :P)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka