Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kupno roweru

IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 28.10.01, 14:43
    Obecnie jeżdzę na rowerze trekingowym, jednak większoś tras odbywam po drogach
    asfaltowych w związku z czym postanowiłem zdecydować się na zakup roweru
    szosowego. Co wziąć pod uwagę przy zakupie i jak dobrać odpowiedni wymiar
    ramy.Na zakup chcę przeznaczyć od 2000-3000
    Obserwuj wątek
      • pawel.szewczyk Re: Kupno roweru 04.11.01, 00:46
        Przepraszam za zwłokę ale starałem się znaleźć informacje o naprawdę aktualnej
        ofercie rowerów szosowych dostępnych w Polsce. Jak można było przwidzieć nie
        jest tego zbyt wiele. Większość modeli jest niestety dostępna jedynie w
        katalogu. Ale zacznijmy od początku - czyli od doboru ramy odpowiedniej
        wielkości. Wysokość ramy nie jest jedynym czynnikiem, który należy brać pod
        uwagę. Należy również dobrać odpowiednią długość mostka, korb czy szerokość
        kierownicy. Stosunkowo najłatwiej będzie dobrać rozmiar ramy. W przypadku
        roweru szosowego wystarczy jeżeli prześwit między ramą a kroczem będzie
        wynosnił 1 - 2 cm. I to jest parametr, który najłatwiej ustalić. Na ustalenie
        długości ramy czy mostka istnieje sporo wzorów a np. szerokość kierownicy
        dobieramy do szerokości klatki piersiowej i rozstawu ramion. Dlatego kupując
        gotowy rower często nie mamy możliwości ingerowania w zestawienie komponentów -
        gotowy rower kupiony w sklepie nigdy nie będzie rowerem na miarę. Tak więc poza
        ofertą katalogową warto w swojej okolicy rozejżeć się za serwisem składającym
        rowery na zamówienie. Doświadczony mechanik po rozmowie z klientem ustali jak
        ma być używany rower i uwzględniając budowę ciała klienta odpowiednio dopasuje
        wszystkie komponenty. Kupując rower warto pamiętać, że jego podstawą jest rama,
        która pewnie bdzie używana najdłużej. Elementy przeniesienia napędu, koła czy
        ogumienie zużywają się stosunkowo szybko. Często więc warto wydać więcej na
        doskonałą (sztywną i lekką) ramę po to by w miarę poznawania swoich potrzeb i
        umiejętności a także zużywania starych komponentów roweru wymieniać je na nowe
        dobrze dopasowane do swoich potrzeb.
        Interesujące rowery, które znalazłem na rynku to Author A3301, Scott AFD Expert
        ewentualnie Merida Extrem 901 (ale mnie osobiście nie bardzo odpowiada rama
        tego roweru tzn. geometria i dość duża waga).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka