Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

średnica tarcz

IP: *.crowley.pl 09.08.06, 12:56
    chciałbym w niedalekiej przyszłości zamontować sobie tarcze, jednak nigdy nie
    miałem z takim rodzajem hamulca do czynienia. Chciałbym spytać, czy średnica
    tarcz 160, 180 i 203 jest zdeterminowana przez jakieś inne elementy, czy też
    można ją sobie dowolnie zmieniać przy danej ramie (widelcu) i zaciskach? Czy
    intuicyjnie rzecz pojmując większe to lepsze?
    pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: lukasz Re: średnica tarcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.06, 13:10
        jedyna rzecz jaka bedziesz potrzebowal to adapter co do wielkosci tarcz
        roznica miedzy tarcza 160mm a 200mm (203 lub 205 zalezy od firmy) to 30% wieksza
        sila hamowania i lepsze odprowadzanie ciepla (mniejsza szansa na przegrzanie tarczy)
      • Gość: ktos Re: średnica tarcz IP: 195.117.28.* 09.08.06, 13:30
        Wiksza tarcza-wieksza sila, to oczywiste. Ale maxymalna srednica tarcz winna byc zdeterminowana przez widelec. Zastosowanie zbyt dużej tarczy do wideleca w którym nie przewiduje sie stosowania tarcz takiej wielkości doprowadzi do jego szybszego zużycia (luzy) a w pewnych pdzypadkach nawet zniszczenia.
        • Gość: Jacu Re: średnica tarcz IP: *.icpnet.pl 09.08.06, 14:08
          160 na tył w 100% wystarcza - nie ma sensu coś większego.

na przód ogranicza amorek - większość amorków ma max 160, niektóre max 180.

przednią tarczę 160 w górach na długich wielokilometrowych zjazdach można mocno rozgrzać (trwale zmienia kolor), ale wierząc zapewnieniom downhillowców nie ma się czym przejmować. Wg mnie (75kg wagi łącznie rowerem) 2 tarcze 160 do roweru XC w zupełności wystarczają - jedyne problemy z przegrzaniem jakie napotkałem występowały gdy zużyłem klocki w zacisku i musiałem hamować jednym(tylko na największych krajowych zjazdach).

Większe od 180 tarcze to do koszmarnie drogich 2półkowców - śmierć dla każdego normalnego widelca.
          • Gość: mtbamaniak Re: średnica tarcz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.06, 14:33
            czyli jak chce sobie do manitou axel comp 100mm kupic 203mm tarcze to go rozwale?
            jaka najwieksza tarcze moge do niego wsadzic?
            • Gość: Jacu Re: średnica tarcz IP: *.icpnet.pl 09.08.06, 16:23
              zamontować możesz bodaj do 205mm, adepter postmount i powinno pasować.

To jest widelec do XC, w takim zastosowaniu tarcza większa od 180mm jest totalnie zbędna, 160mm w zupełności wystarczająca.

z tarczą 203mm pójdzie albo widelec albo piasta (standardowa oś sie pokrzywi,a nic mocniejszego nie zamontujesz) - oczywiście jeśli będziesz używać jej możliwości, na miasto dla szpanu pewnie nic złego się nie stanie...
      • Gość: Krysia Re: średnica tarcz IP: 213.17.152.* 15.08.06, 16:09
        do xzc to ludzie zakupcie sobie V-ałki a nie o tarczach myślicie. jeśali
        jeździćie na jebitnie paskudnych klockach to pewnie mze bedziecie marzyć o
        potędze tarczy ale ystarczy zakupić dobre v-ałki i dobrac klocki odpowiednie do
        pnujących warunków i jazda :) jeśli nie jeździ sie w mega błocie i nie trzaska
        sie obreczami po kantach kamienio zeby scentrowac obręcz to tarcze tylko
        zwiększa wam mase roweru. dobra v-ałka jest spokojnie w stanie zatrzymac xc z
        prędkości 80km/h bez większych problemów. a co do samych tarczy to 160 sie
        masakrycznie szybko grzeją. 203 natomioast sa w stanie przerobić większość
        amorów na kupke złomu. nie mówie to uczywiście o marketowych szitach tylko
        tarczach które działają tak jak należy.
      • Gość: k'li Re: średnica tarcz IP: *.aster.pl 15.08.06, 17:16
        Zapomnieliście jeszcze o ramie. Nie do każdej ramy wchodzi tarcza 8", nawet w
        niektórych starszych freeride'ówkach był z tym problem (np. pierwsze wersje
        Santa Cruz Bullit).
        Ale jeśli rower nie będzie wykorzystywany do FR/DH, to w zupełności wystarczą
        6". A w ogóle to zastanów się, czy potrzebujesz tarcz. Do XC nie są w ogóle
        potrzebne, jak już ktoś napisał wystarczą dobre v-brake'i - lżejsze, tańsze i
        mniej z nimi problemów.
        • hawkmoon Re: średnica tarcz 15.08.06, 18:30
          Kiedyś wydawało mi się, że tarcza 160 jest wystarczająca. W kraju - być może.
          Trudno w Polsce znaleźć zjazd dłuższy niż kilka kilometrów. (być może dla
          lżejszych jeźdźców - również; ja ważę 85 kg) Co innego np. w Alpach. W ciągu 5
          dni krosowania Alp Lombardzkich zarżnąłem dwa komplety klocków hamulcowych
          shimano i tarczę 160 od Formula B4. Tam zjazdy potrafią mieć 30 km i po pewnym
          czasie za rowerem ciągnie się smród palonych okładzin. Zmiana koloru tarczy
          wcale nie jest obojetna dla pracy hamulców. Przepalona, rozhartowana tarcza
          pożera okładziny, łatwiej się nagrzewa i doprowadza do puchnięcia hamulców.
          Wymiana tarczy na ośmiocalową radykalnie poprawiła jakość i kulturę hamowania.
          I niech ktoś logicznie wytłumaczy niby dlaczego większa tarcza powodowałaby
          powstawanie jakichkolwiek sił na widelec? To jest przecież problem
          wytrzymałości adaptera i haków mocujących zacisk a nie gniazd widelca, bo siły
          są dokładnie takie same jak w przypadku zacisku bez adaptera.
          • Gość: mtbmaniak Re: średnica tarcz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.06, 18:56
            1. nie wiem czemu macie taka manie lekkosci... jak rower wazy mniej niz 13kg to
            sie da jeszcze go podniesc pozatym na nim sie jezdzi a nie nosi go! nie
            przesadzajcie ze tarcze sa takie ciezkie, pol kilo roznicy nie zrobi

2. tarcze sa lepsze np w blocie, wodzie czy sniegu V sie zapychaja i to nawet
            klocki za duzo nie pomoga

3. > powstawanie jakichkolwiek sił na widelec? To jest przecież problem
            > wytrzymałości adaptera i haków mocujących zacisk a nie gniazd widelca, bo siły
            > są dokładnie takie same jak w przypadku zacisku bez adaptera.

sila jest wieksza bo amortyzator za dzwignie robi
            a V tez troche psuja bo rozszezaja widelec

Jesli gdziesz BS (bull shit), nieprawde napisalem to poprawcie mnie
            • Gość: k'li Re: średnica tarcz IP: *.aster.pl 15.08.06, 22:30
              Gość portalu: mtbmaniak napisał(a):

> 1. nie wiem czemu macie taka manie lekkosci... jak rower wazy mniej niz 13kg to
              > sie da jeszcze go podniesc pozatym na nim sie jezdzi a nie nosi go! nie
              > przesadzajcie ze tarcze sa takie ciezkie, pol kilo roznicy nie zrobi

Ja nie mam manii lekkości. Mój rower waży ok. 18 kg. Co prawda służy głównie do
              zjazdów, ale mam przednią przerzutkę i zdarza mi się również podjeżdżać. Dzięki
              temu wiem na czym polega różnica między lekkim i ciężkim rowerem.
              Racja, pół kilo nie robi wielkiej różnicy, ale tu pół kilo, tam 200 gram, aż w
              końcu z roweru robi się kloc, na którym da się jeździć co najwyżej w dół i po
              płaskim.
          • Gość: Jacu Re: średnica tarcz IP: *.icpnet.pl 15.08.06, 19:40
            Tarcza 160 jest wystarczająca - ma być stosowana w rowerze górskim XC w górach a nie 30km szosowej serpentynie. W terenie jedzie się troszke wolniej...

Co do wymiarów tarczy - to działa ona jak dzwignia.
            Przyłożona jest ona z boku piasty, więc powstaje siła skręcająca którą musi zrównoważyć siła sprężystości widelca i piasty.

Gniazda widelca w tarczówkach są dramatycznie bardziej obciążone niz w Vkach, muszą przenieść całą siłę hamowania skierowaną działającą w dół (dlatego są profilowane gniazda - inaczej oś koła by wyskoczyła).
            • hawkmoon Re: średnica tarcz 15.08.06, 19:59
              Zjazd z Monte Tremalzo do Limone di Garda ma ponad 30 km i 80 proc trasy to
              szuter, kamiole, błotko i ziemiste ścieżki :-)
              203 się przydaje i w górach
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka