Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    IP: 212.160.172.* 31.01.07, 09:11
    Muszę szybko kupić błotniki, nie jakieś super ale też nie trupy, bo do pracy
    codziennie dojeżdżam i często jestem jak po kąpieli. Coś takiego jak to?
    www.allegro.pl/item160798269_blotniki_taurus_dragon_nowe_komplet.html
    Co o tym sądzicie albo co polecacie?
    Obserwuj wątek
      • user0001 Re: Błotniki 31.01.07, 10:00
        Do dojeżdżania poszukaj raczej pełnych staromodnych błotników, takich jakie
        montuje się w trekkingach czy składakach, a nie takich chlapaczy.

Rower traci na wyglądzie, ale chronią one znacznie lepiej.
      • Gość: Slav4 Re: Błotniki IP: 217.70.56.* 31.01.07, 10:05
        Zawsze lepiej mieć niż nie mieć - plastiki zawsze coś wyłapią, ale według mnie,
        jeśli na zimę zakładać błotniki, to tylko tzw. pełne (aluminiowe mocowane na
        stałe). Rower traci na wyglądzie (niektórym na tym zależy), ale tylko w ten
        sposób uchronisz siebie i sprzęt przed breją. Ten przedni jest za krótki - może
        nie będzie pryskać ci w oczy i na ramę, ale na 100% będziesz łapał solankę na
        korbę i rozprowadzał po łańcuchu, a w konsekwencji po tylnych zębatkach i
        przerzutce. Płetwa z tyłu też nie wyłapie wszystkich bryzgów z tylnego koła,
        ale ochroni przynajmniej plecy - nie będziesz jeździł z
        charakterystycznym "paskiem skunksa" na kręgosłupie.
        IMHO - jak nie zależy ci na rowerze i masz mało kasy to bierz plastiki. Jak
        lubisz swój rowerek to poszukaj czegoś co zakrywa więcej obwodu kół. Błotniki
        alu zaczynają się od jakichś 50 PLN a różnica jest kolosalna. Jeździłem na
        jednych i drugich - wiem co piszę.
      • uruk-hai Re: Błotniki 31.01.07, 10:10
        Poza tym że są nielekkie spełniają rolę - no i koszty nie są extremalne - jeśli
        nie dołuje Cię ich wygląd można zakupić . Ich wygląd mnie frustruje, ale o tej
        porze roku mało bajkerów na okolicznych trasach więc się nie narażam za bardzo
        na kpiny :P

Są na tyle szerokie że osłaniają gumy o szerokości 2.1 - używam od czasu do
        czasu przedniego (na tył mam od dawna fajnego Zefala) - jednakowoż nie
        dojeżdżam do pracy -> na pewno nie osłonią przed chlupą twojego obuwia - jednak
        przed dostaniem grudami błota po ryłu - spox :)

Dosyć gó..any wkręt mocujacy zaczep w rurze sterowej - główka śruby na śrubo(w)
        kręt krzyżowy - lepsze rozwiązanie w podobnym zestawie Cobra/Hummer(inbus) -
        ale co tam , j/w za taką kasę, nie ma co wybrzydzać.

Zarówno jeden jak i drugi siostrzany (w/w) sprzęt: tylne błotniki dzięki
        szerokości i profilowi osłaniają nasze tyły .... no, bardzo ładnie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka