Dodaj do ulubionych

po operacji zeza

23.08.12, 23:21
witam
Jesteśmy po drugiej operacji na zeza ( pierwsza udała się) a teraz pojawił się problem, bo okazało się, że po operacji z zeza zbieżnego zrobił się rozbieżny . Oczywiście po pierwszych naszych sygnałach, że coś jest nie tak byliśmy zbywani przez lekarza słowami w stylu "teraz trzeba czekać ", ale ile można. Po konsultacji z innym lekarzem ten stwierdził , że lewe oko zostało za mocno podciągnięte i stąd teraz problem u Mateusza z widzeniem obuocznym. Mamy ogromną prośbę, jeśli ktoś walczy u dziecka z podobnym problemem i ma już jakieś sprawdzone metody (bądź jakieś sensowne materiały o tej tematyce) to prosimy podzielcie się z nami informacjami.
Obserwuj wątek
    • mamakrzysia08 Re: po operacji zeza 24.08.12, 20:21
      Witam,

Medycyna niestety nie matematyka i u dwójki dzieci z takim samym zezem operacja o identycznych parametrach może dać inne efekty. Często operacja na jednym oku odkrywa problem na drugim oku i albo zez przelatuje w drugą stronę, albo zaczyna drugie oko zezować. To podobno to takie naczynia połączone.

My zaczynaliśmy od +20 stopni (zbieżny) przed pierwszą operacją. Operacja była na 3 mięśniach oka pozaćmowego. Po pierwszej operacji było -8 stopni (rozbieżny). Dwóch lekarzy powiedziało mi, że przy tych parametrach operacji, jaka była powinno wyjść "0", no ale nie wyszło. Po drugiej operacji (na dwóch mięśniach oka "zdrowego"), wyszło jakieś +3 (malusieńki zbieżny). Jesteśmy zadowoleni estetycznie. Widzenia obuocznego raczej nie ma, mimo że przy 3 stopniach ma możliwość się wykształcić. Syn ćwiczy cały rok szkolny z ortoptystką (przedszkole dla dzieci słabo widzących). Nie widzę poprawy. Druga operacja była w styczniu i do czerwca ćwiczył 3 - 5 razy w tygodniu ale nic się nie zmieniło.

Dużego macie tego zeza rozbieżnego? Gdzie operowaliście?

mama Krzysia
      • magda_mati Re: po operacji zeza 24.08.12, 23:47
        Operacje robiliśmy w Krakowie u dr Wójcik,
        na konsultacji byliśmy we Wroclawiu,- to uslyszeliśmy, że zeza nie ma ale nie dawalo mi to spokoju i pojechaliśmy do Poznania - okazało się, że mięsień przyśrodkowy jest za mocno cofnięty i dopiero za 6m-cy można powtórzyć zabieg, a teraz mamy zaklejać oczka na zmianę na cały dzień. Do Krakowa jadę w poniedziałek.
        Najgorsze jest to, że przed operacją Mati dobrze widział (zez w oku lewym był niewielki) miała to byc tylko korekta aby pozbyć się zeza całkowicie a teraz nabijanie jedzenia na widelec sprawia mu trudność. My jesteśmy z Wrocka i u nas nie ma ani przedszkoli dla dzieci słabowidzącach ani gabinetu ortoptystki :(
        • malgosie Re: po operacji zeza 25.08.12, 10:23
          Nasza Ada mając pół roku została zakwalifikowana przez dr Wójcik na operację. Po trzech miesiącach zez się zmniejszył a my nie chcieliśmy kolejnej operacji. Byliśmy u dr Wójcik 3 razy. Ostatecznie usłyszeliśmy, że operacja nie jest konieczna. Mieszkamy w Krakowie a do Szpitala św. Rafała mamy 200 metrów. Teraz jeździmy do dr Turskiej do Wrocławia i dr Jaworskiego. Czy we Wrocławiu byliście u dr Turskiej? Jest bardzo otwartą i miłą osobą i dobrze orientuje się w kwestiach rehabilitacji wzroku.
          • magda_mati Re: po operacji zeza 25.08.12, 12:04
            A dlaczego jeździcie i do dr Turskiej i do dr Jaworskiego?
            • malgosie Re: po operacji zeza 25.08.12, 18:09
              Do dr Jaworskiego (mamy blisko) jeździmy na pomiary ciśnienia i kontrolne badania. Do Wrocławia ponieważ Spektrum specjalizuje się w leczeniu jaskry a sama dr Truska zajmuje się dziećmi. Gdyby nie odległość do Wrocławia i duże koszty to prawdopodobnie bylibyśmy tylko w Spektrum. Staramy się mierzyć ciśnienie raz w miesiącu więc łatwiej nam dojechać do Katowic.
        • mamakrzysia08 Re: po operacji zeza 25.08.12, 20:33
          Witam,

Na pewno to nie jest łatwe, jak jest nieźle, ma być super, a wychodzi gorzej. Myślę, że wizyta u dr Wójcik może trochę wyjaśnić - Krzyś po drugiej operacji miał większego zeza niż te 3 -4 stopnie, na które oko ustabilizowało się po 6 miesiącach od operacji. Może na efekt końcowy operacji musicie jeszcze chwilę poczekać i oko się jednak ładnie ustawi? Czego Wam z całego serca życzę.

Jak już napisało kilka osób w tym wątku, dr Wójcik i dr Kaczmarek (plus chyba jeszcze dr Jochan) są uważanie za największe autorytety w sprawie zeza. Moim zdaniem, jesteście w dobrych rękach, ale niestety zdarza się, że efekt każdej operacji może być inny niż się zamierzyło...

Pozdrawiam,

mama Krzysia
          • magda_mati Re: po operacji zeza 25.08.12, 22:52
            Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :) W poniedziałek wszystko się okaże.
            • mamakrzysia08 Re: po operacji zeza 27.08.12, 19:35
              I?
              • magda_mati Re: po operacji zeza 28.08.12, 23:52
                I nie jest fajnie :( potrzeba jest reoperacja, którą można zrobić dopiero w listopadzie bo musi być 6 m-ca przerwa między operacjami. Pani dr sama była zdziwiona negatywnym skutkiem 2 operacji i nie za bardzo wiedziała dlaczego tak się stało. Odradziła nam zaklejanie oczu na przemiennie na cały dzień (sugestia innej okulistyki) i stwierdził, że ćwiczenia z ortoptystą nie mają sensu. Do listopada mamy trochę czasu i myślę czy nie skonsultować się jeszcze z dr Jochan
                • mamakrzysia08 Re: po operacji zeza 29.08.12, 20:36
                  Przykro mi, że czeka Was kolejna operacja. Co do dodatkowych konsultacji, to jestem zwolennikiem uzyskiwania drugiej, a jak się da, to i trzeciej opinii, zawsze wtedy jestem spokojniejsza. Przestrzegam tylko przed mieszaniem zaleceń rożnych lekarzy, z tego rzadko kiedy wynika coś dobrego.

Pozdrawiam i życzę sukcesów!

mama Krzysia
        • asiak2007 Re: po operacji zeza 26.08.12, 17:51
          ortoptystą we Wrocławiu jest pan Marek Wystygło jego gabinet jest na Popowickiej 26A
          • magda_mati Re: po operacji zeza 26.08.12, 23:56
            dzieki, ale mam pytanie czy ten ortoptysta jest przez Ciebie sprawdzony - pytam z tego względu, ze 2 okulistów mówiło mi, że we wrocku nie ma gabinetów. Jezeli tak to od jakiego wieku przyjmuje dzieci?
          • oska1212 Re: po operacji zeza 13.11.13, 09:02
            witam, mój syn ma zeza rozbieżnego w jednym oku, poszukuje obecnie ortoptysty. Czy możecie powiedzieć /napisać jakie macie osiągnięcia . Czy waszym dzieciom pomogły ćwiczenia? po jakim czasie ? Jestem z okolic Nowego Dworu Mazowieckiego.
            • stopi69 Re: po operacji zeza 12.12.13, 17:32
              oska1212 napisała:

> witam, mój syn ma zeza rozbieżnego w jednym oku, poszukuje obecnie ortoptysty.
              > Czy możecie powiedzieć /napisać jakie macie osiągnięcia . Czy waszym dzieciom p
              > omogły ćwiczenia? po jakim czasie ? Jestem z okolic Nowego Dworu Mazowieckiego.

Warszawa - Pani Dorotka na Imielinie (Oko i oczko). Cwiczenia nam bardzo pomogły. przed operacja w domu : zaklejanie oka, po operacji bezwzgledne są serie u ortoptyski, bo inaczej ciezko bedzie utrzymac efekt operacji...
    • severka Re: po operacji zeza 05.01.15, 12:32
      Mnie operowala Pani Jochan, ustawila oko idealnie, a zez byl malutki, wiec to nielatwe i zaden inny lekarz nawet nie chcial sprobowac. Najlepszy strabolog, jakiego spotkalam!:) Jedyny problem jest taki, ze niestety po niecalych 4 miesiacach od zabiegu zez zaczyna wracac:(. Musze do niej zadzwonic.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka