Dodaj do ulubionych

REFUNDACJA SOCZEWEK

30.10.12, 18:31
Witam,
mam pytanie dotyczące refundacji pary soczewek kontaktowych dla dziecka bezsoczewkowego obuocznie, czy ktoś z Was dostał taką refundację, jak miał być wystawiony wniosek i jakie kody tam były wpisane?
Bardzo prosze o pomoc
Obserwuj wątek
    • roccan Re: REFUNDACJA SOCZEWEK 30.10.12, 20:48
      Znalazłam mój stary post na ten temat:
      forum.gazeta.pl/forum/w,37296,86482801,86559284,Re_Ja_mam_stemple_z_NFZ_.html
      Aż się sama zdziwiłam, że to było tak dawno, więc te kody mogą być nieaktualne. Od tamtej pory nie składałam ponownego wniosku o refundację.
      • asiak2007 Re: REFUNDACJA SOCZEWEK 31.10.12, 22:03
        Bardzo dziekuję, trochę sobie poczytałam i się czegoś dowiedziałam, zastanawiam się teraz tylko czy Spektrum ma umowę z NFZ...
        • tata_gabrysi Re: REFUNDACJA SOCZEWEK 01.11.12, 07:27
          Cześć,

Ma, ale realizuje również wizyty komercyjne, te NFZ'owe mają odległe terminy. Nie wiem czy na komercyjnej wizycie będą działały NFZ'owe papiery... z dużym prawdopodobieństwem nie będą. Miałem już przygodę z poradnią, która pracuje dla NFZ i prywatnie i na prywatnej wizycie lekarz nie chciał mi wystawić skierowania na badania na fundusz, w tym celu trzeba było się zapisać jeszcze raz na tą sama wizytę tyle, że w ramach NFZ kiedy to lekarz wypisałby skierowanie, czekanie na wizytę + oczekiwanie na badanie jakieś pół roku, daliśmy spokój, badanie zrobiliśmy również prywatnie.

A co refundacji RGP to z tego co czytałem max 350zł/oko refundacji na dwa lata czyli przy zaćmie obuocznej 700zł na dwa lata. My mamy już drugie soczewki w tym roku, pod koniec listopada najpewniej będą trzecie, dodając inne koszty rehabilitacji stwierdziliśmy, że te 700zł Państwo Polskie niech sobie w buty wsadzi, nie warte zachodu, a i tak dr Prost umowy z NFZ nie ma więc jedyne co to prosimy ją każdorazowo o fakturę za soczewki (nie usługę leczenia bezsoczewkowości) co pozwoli odpisać te koszty od dochodu (ulga rehabilitacyjna) przy rozliczeniu rocznym z US.

Pozdr.,
          T.
          • malysiun Re: odpis na soczewkę 01.11.12, 09:55
            Tomku, mam szybkie pytanie co do orzeczenia o niepełnosprawności... kiepska jestem w biurokratycznych sprawach wiec podchodzę do tego jak pies do jeża... ale faktury do odpisu by się przydały więc chcę w końcu to mieć za sobą. Czy tę część wniosku którą wypełnia lekarz wypełniał wam Profesor Prost? Jadę do Wawy na wizytę do niego w przyszły czwartek i właśnie myślę czy nie wziąć tych papierzysk do profesora?
            co do wniosku z NFZ o soczewkę nie ma problemu u Jaworskiego ale też jeszcze się za to nie zabrałam. też byłam tego zdania że te 350 zł raz na 2 lata mogą sobie wsadzić... ale może dla zasady powalczę... choćbym miała waciki za to kupić ;)
            pozdrawiam
            • tata_gabrysi Re: odpis na soczewkę 01.11.12, 10:58
              Tak, prof. Prost wypełniał "Zaświadczenie lekarskie o stanie zdrowia dziecka wydane na potrzeb Zespołu do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności", które jest częścią "Wniosku o wydanie orzeczenia o niepełnosprawności", wydrukuj to zaświadczenie i poproś profesora o wypełnienie, nie ma z tym żadnego problemu

Kiedy już będziesz miała zaświadczenie, wypełnij wniosek i złóż (my wysłaliśmy poleconym) w Powiatowym Zespole do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności.

My czekaliśmy długo (2 miesiące) na komisję ponieważ musieli zorganizować okulistę do składu komisji na tę okoliczność - samo posiedzenie to farsa, sędziwego wieku pani doktor nie mająca pojęcia o leczeniu zaćmy wrodzonej i rehabilitacji po operacjach oraz psycholog patrząca na Gabrysię i na nas jak na kosmitów - żenada. Na szczęście wszystko trwało jakieś 5 minut, szanowna komisja miała szansę się czegoś od nas dowiedzieć i na koniec wizyty dostaliśmy orzeczenie.

Z tym orzeczeniem trzeba następnie udać się do MOPS gdzie składa się z kolei wniosek o przyznanie zasiłku (153zł miesięcznie), podać nr konta i po pozytywnym rozpatrzeniu zaczyna wpływać kasa na przysłowiowe waciki...

Mając orzeczenie możesz też w rozliczeniu rocznym odliczyć 2280zł od dochodu jako wydatek na dojazdy samochodem na zabiegi (nie trzeba mieć faktur) oraz również od dochodu odliczasz wydatki na środki do rehabilitacji (soczewki, płyny, tabletki, itd.) mając na nie faktury na dziecko.

Aha, możesz odliczyć tylko te faktury z datą późniejszą niż data wydania orzeczenia.

Powodzenia :)
              Pozdr.,
              T.
              • tata_gabrysi Re: odpis na soczewkę 01.11.12, 11:01
                Aha i jeszcze jedno, jeśli odliczasz soczewki od dochodu to możesz to zrobić tylko w części nierefundowanej przez NFZ, to co refunduje NFZ w ramach ulgi rehabilitacyjnej odliczeniu nie podlega.

Pozdr.,
                T.
                • malysiun Re: odpis na soczewkę 07.11.12, 11:33
                  no właśnie wiem że tutaj się liczy data i na razie to fakturami mogę sobie kosz na śmieci wyścielić... dlatego zła jestem że się jeszcze za to nie zabrałam... Dzięki wielkie za info. Jakoś ze wsparciem doświadczonych łatwiej się za wszystko zabrać... pozdrawiam
    • onunka Re: REFUNDACJA SOCZEWEK 01.11.12, 08:26
      Mam refundacje z czerwca tego roku i mam we wniosku wpisane tak:
      kod przedmiotu 9222.01
      nazwa-soczewka kontaktowa,lecznicza,twarda na oko....
      i pod spodem dr uzupełniła(bo im z reguły "mało" w tym NFZ dodatkowych informacji a zaćma to "mało") ze stanem faktycznym czyli stan po operacjii zaćmy wrodzonej oka lewego,zez zbieżny,oczopląs,afakia(po polsku-nie po łacinie bo po łacinie wniosku mi nie przyjeła!)
      ICD-10- H50, H26.4
      W tym roku wkońcu zmądrzałam i skserowałam wniosek przed podbiciem...do tej pory za każdym razem zastanawiała sie moja dr co wpisać:)A wniosek wypełniła mi taka okulistka po 70 ce:)Nfz wniosek przyjął,Jaworski też więc
      ok.

• asiak2007 Re: REFUNDACJA SOCZEWEK 01.11.12, 15:32
        To że Spektrum ma umowę z NFZ to wiem bo korzystam, wizytę mam w grudniu i to mi wystarcza, jeżeli chodzi o wystawianie recept na dofinansowanie to tez wystawia dr Turska, gorzej jeśli optyk u którego się realizuje tą receptę nie ma umowy a tak mamy teraz i w sumie 300zł z dofinansowania "uleciało", ale nie wiem jak się ma sprawa z soczewkami jeśli oni-Spektrum realizują receptę. Jeżeli chodzi o wszelakie dofinansowania to ja jestem zdania że trzeba z nich korzystać bo w imię czego "państwu" które się tak wspaniale zajmuje niepełnosprawnymi mamy odpuszczać. Dla mnie 350zł za soczewke to dużo bo w sumie jedną będę miała "za darmo", a jeśli chodzi o odliczenia faktury to wiem że jest coś takiego ale niestety nie mam z czego sobie tego odliczyć ponieważ pracuje tylko mój mąż i i tak cały podatek nam zwracają
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka