Dodaj do ulubionych

Marker CEA podwyższony

26.01.13, 16:50
Witam Was serdecznie, i z góry przepraszam, że zakładam swój post(pomimo że mam już założony ten temat na zdrowiu)
Mam 28 lat, jestem kobietą, profilaktycznie zrobiłam sobie badanie CEA
i wyszedł mi 3,6 podczas gdy norma jest 2,5 (nie palę)
Boję się, co może oznaczać ten wynik?rok temu robiłam kolonoskopię, wyszła dobrze.
Jednak teraz jestem przerażona....gdzie mam iść z tym wynikiem, do onkologa?
Pozostałe wyniki krwi w normie
ob 9
crp 0,15
ldh w normie
tylko fibrynogen troszeczkę zawyżony

Czy to moze być problem onkologiczny?czy mam się bać?jakie badania wykonać?
wiem, że jest to niespecyficzny marker dlatego pytam...
badanie to zrobilam sama dla siebie, nie mając żadnych objawów
gdy 1,5 roku temu robiłam wynik był 0,5
Obserwuj wątek
    • mama.rozy Re: Marker CEA podwyższony 26.01.13, 18:33
      najlepiej iśc do lekarza,z jakimkolwiek problemem medycznym
      nie umiemy diagnozowac;)
      powodzenia:)
      • ammazuko_powrot Re: Marker CEA podwyższony 26.01.13, 22:13
        Paula, proszę cię...
        Idź w końcu do psychiatry, szkoda mi ciebie, naprawdę.
        Masz bardzo poważny problem psychiczny i zacznij się leczyć, zrób to dla siebie, dla męża, dla dziecka...
        • becik-pl Re: Marker CEA podwyższony 26.01.13, 22:29
          ammazuko_powrot napisała:

> Paula, proszę cię...
          > Idź w końcu do psychiatry, szkoda mi ciebie, naprawdę.
          > Masz bardzo poważny problem psychiczny i zacznij się leczyć, zrób to dla siebie
          > , dla męża, dla dziecka...

Ale o co chodzi? Dlaczego odsyłasz dziewczynę do psychiatry?
    • ammazuko_powrot Re: Marker CEA podwyższony 26.01.13, 23:17
      Paula co jakis czas pisze na roznych forach o swoich podejrzeniach nowotworowych. Badania robi tak po prostu bo boi sie raka. To nie jest normalne a wyslanie do psychiatry nie jest zlosliwe z mojej strony. Zal mi dziewczyny.
      • veroniqq Re: Marker CEA podwyższony 27.01.13, 12:35
        A ja akurat Paulę rozumiem, może i dziewczyna pisze co jakiś czas o swoich lękach ale jednocześnie spójrzmy na fakty, CEA poza normą ! Dlaczego dziewczyna ma nie dostac odpowiedzi co to znaczy?
        Moim skromnym zdaniem jeśli rok temu miałaś kolonoskopię to moim zdaniem rjg nie mógł się w tak krotkim czasie rozwinąć. Czytałam że rozwija się nawet 10 lat stad badania profilaktyczne co 10 lat.
      • becik-pl Re: Marker CEA podwyższony 27.01.13, 12:36
        Aha...
        • paulag24 Re: Marker CEA podwyższony 27.01.13, 12:48
          Wiem, moje lęki wymagają wizyty u psychiatry, jestem tego świadoma...jednak martwi mnie ten podwyższony wynik CEA, i proszę o Wasze sugestie co powinnam zrobić, czy zostawić tą sprawę w spokoju, czy iść do onkologa, jakie badania wykonać itp.
          Czy ktoś z Was miał również taki przypadek?Proszę o zrozumienie, wiem, jestem panikarą, jednak nie chcę niczego zaniedbać i wrazie czego szybko podjąc leczenie...
          Co zrobilibyście na moim miejscu?
          Czy zapomnieć o tym wyniku CEA?czy szukać przyczyny dlaczego jest podwyższone
          • paulag24 Re: Marker CEA podwyższony 27.01.13, 12:51
            dodam, że mam 29 lat.
            Czy powtarzać kolonoskopię, czy inne badania obrazowe?przez tą sytuację jestem kłębkiem nerwów, wiem, przez internet mi diagnozy nie postawi, ale może jakieś sugestie...
            • mama.rozy Re: Marker CEA podwyższony 27.01.13, 14:08
              posłuchaj,na wszystkich forach ludzie piszą Ci to samo-idź do lekarza.internet niejedną osobę wpędził w depresję i nerwicę.tylko zdrowy emocjonalnie człowiek jest w stanie się od tego odciąc.człowiek,który ma problemy emocjonalne tego nie potrafi.hipochondria da się wyleczyc.tylko idź do lekarza.
              • beatkaa32 Re: Marker CEA podwyższony 27.01.13, 14:55
                Tak sobie myślę, że podwyższony marker może świadczyć o toczącym się stanie zapalnym w jelitach. Może też być tysiące innych powodów; nie ma potrzeby od razu panikować i rwać włosy z głowy-choć trochę Cię rozumiem-po śmierci mojego Taty każdy ból był od razu zaawansowanym rakiem. Od ubiegłorocznej kolonoskopii na pewno nic się tam strasznego nie stało. Idź do lekarza-nie męcz się. Psychiatra Ci na pewno pomoże.
    • osmanthus Re: Marker CEA podwyższony 28.01.13, 03:28
      Odpowiadasz na:
      paulag24 napisała:

> Mam 28 lat, jestem kobietą, profilaktycznie zrobiłam sobie badanie CEA

BADANIA MARKERA CEA NIE ROBI SIE PROFILAKTYCZNIE!

Paula, hipochondria, a wlasciwie w Twoim przypadku karcinofobia, to choroba sama w sobie.
      Musisz sie leczyc, w przeciwnym wypadku zniszczysz siebie i rodzine:(

Nawiasem mowiac, uwazam, ze polski model, w ktorym kazdy moze wejsc z ulicy do dowolnego laboratorium i zazyczyc sobie wykonanie dowolnego test bez skierowania od lekarza jest zabojczy.
      • osmanthus Re: Marker CEA podwyższony 28.01.13, 03:36
        Paula,
        Przeczytaj ponizszy tekst 3 x na glos (niestety na tym forum nie ma mozliwosci wytluszczania i podkreslania tekstu:( )

A potem przepisz go 5 x, naucz na pamiec i powtarzaj rano i wieczorem jak mantre.

Jak zapewne zauwazylas jest rowniez fragment na temat markera 19-9.
        To na wypadek gdybys wstala rano i wpadla na pomysl profilaktycznego zrobienia i tego badania;)

O czym mówią markery CEA i CA-19-9 ?
        Agata Pardej
        Marker CEA
        Jest to marker nowotworowy (tzw. antygen karcinoembrionalny), uznawany niegdyś za wskaźnik raka jelita grubego. Stwierdzono jednak, że wzrost jego stężenia występuje zarówno w nowotworowych chorobach jelit oraz innych tkanek, jak i w chorobach nienowotworowych. W niewielkich ilościach antygen ten występuje ponadto w tkankach jelit, trzustki i wątroby u zdrowych dorosłych.
        W praktyce klinicznej badanie CEA ma zastosowanie głównie w wykrywaniu wznowy raka jelita grubego oraz odbytu po leczeniu chirurgicznym. Marker ten nie może być używany do badań przesiewowych w kierunku jakiegokolwiek guza, a także - co warto podkreślić -wykazuje małą przydatność w monitorowaniu leczenia nowotworów.
        Podwyższone stężenie CEA występuje w:
         zapaleniu i marskości wątroby, w żółtaczce zastoinowej, alkoholizmie, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zapaleniu trzustki, zapaleniu jelita, polipach odbytu, chorobie Crohna, niewydolności nerek, w chorobach płuc;
         raku jelita grubego, jajnika, sutka, płuc, prostaty, trzustki.

Niewielki wzrost stężenia występuje również u palaczy tytoniu i u kobiet ciężarnych.

Marker CA19-9
        To marker nowotworowy (antygen nowotworowy), który jest obecny w różnych rakach, ale także w zmianach łagodnych trzustki, żołądka, wątroby, pęcherzyka żółciowego, jelita grubego, odbytu, płuc.
        Antygen ten nie występuje u wszystkich ludzi. Szacuje się, że od 3 do 7 proc. populacji nie posiada tego antygenu, dlatego m.in. są pacjenci z nowotworami przewodu pokarmowego, u których stwierdza się zerowe wartości tego markera.
        Stężenie CA19-9 jest podwyższone w 80 proc. raków gruczołowych trzustki. Ponieważ jednak rak trzustki jest rozpoznawany najczęściej dopiero w stadiach zaawansowanych, trudno jest ocenić przydatność oznaczeń markera Ca19-9 dla wczesnej diagnozy czy monitorowania leczenia.
        Marker ten razem z markerem CEA bywa stosowany w obserwacji okresu pooperacyjnego i we wczesnej diagnostyce wznowy. W wypadku nowotworu jelita grubego oraz ujemnego wyniku markera CEA przydatne może być właśnie oznaczenie CA19-9.
        Należy pamiętać, że tak jak inne markery CA19-9 może być podwyższony w zmianach nienowotworowych, m.in. w chorobach przewodu pokarmowego, jak zapalenie i marskość wątroby, zapalenie trzustki, a także w mukowiscydozie i zapaleniu płuc. Poza tym nawet nieznaczne utrudnienie w odpływie żółci powoduje podwyższenie jego stężenia.Marker ten charakteryzuje się krótkim okresem półtrwania we krwi, wynoszącym ok. 7 godzin.
        Pracownia Diagnostyki Laboratoryjnej OCO wykonuje oznaczenia CEA i Ca 19-9 na podstawie skierowania, wystawionego przez lekarza OCO lub odpłatnie na zlecenie pacjenta. Należy też pamiętać, że podwyższona wartość markera nie zawsze świadczy o chorobie nowotworowej a wynik w normie nie może usypiać czujności.

Dr n. med. Agata Pardej jest kierownikiem Pracowni Diagnostyki Laboratoryjnej w Opolskim Centrum Onkologii

onkologia.opole.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=447&Itemid=169
    • lib1 Re: Marker CEA podwyższony 28.01.13, 10:34
      Paulag24, przez szacunek dla tego fora i ludzi szukających tu pomocy dla swoich najbliższych, powinnaś zamilknąć i więcej nie pisać takich bzdurnych postów, przynajmniej nie w tym miejscu. Masz problem ze sobą, dobrze przynajmniej że masz tego świadomość, ale na litość boską dziewczyno opanuj się...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka