Dodaj do ulubionych

markery CA125 kontra H4

12.06.13, 08:59
Jestem po histeroskopii - miałam przerost śluzówki, pobrano ja do badania.
Przed zabiegiem miałam USG dopochwowe: jajniki ok- bez zmian.
Po zabiegu lekarz stwierdził, że błona wyglądała ładnie, wynik powinien być ok. Dostałam wypis i cała szczęśliwa wróciłam do domu.
Na drugi dzień postanowiłam poczytać sobie wypis i zdrętwiałam :
Marker Ca 125 - 90 ( czyli norma przekroczona 3 krotnie ) za to marker H4 - normie.
Przy wypisie nikt mi nic na temat oznaczenia markerow nie powiedział.
Wiem ,że to są markery diagnozujące raka jajnika :
- Jak mam to wyjaśnić ?
- macie jakąś koncepcje i doświadczenia z tymi markerami
- czy 90 jednostek przy Ca 125 - to juz sugeruje stan nowotworowy ?
- jak interpretować wynik skoro jeden marker w normie a drugi tak wysoko przekroczony ?
- czy marker 125 moze oznaczać inny nowotwór?
Pytam bo jestem sparaliżowana strachem , mam trojkę dzieciaczków i mam dla kogo chcieć ......
lekarz nabrał wody w usta i mowi ,ze trzeba wyjasnic , moze laparoskopie mi zrobi.
masakra , czuje, ze nie panuje nad tym co sie dzieje ...............
poradźcie , prosze................
małgosia
Obserwuj wątek
    • malgosia49225 Re: markery CA125 kontra H4 12.06.13, 09:02
      HE4 - miał byc , to przez te nerwy.......
      • becik-pl Re: markery CA125 kontra H4 12.06.13, 21:18
        Ja niestety się kompletnie nie znam, ale przytulam i trzymam kciuki, żeby wszystko okazało się w porządku.
      • osmanthus Re: markery CA125 kontra H4 16.06.13, 15:21
        Ponizsze badanie sugeruje, ze w przypadku normalnego HE4 i abnormalnego Ca125 ryzyko raka wynosi 44.4%.

HE4 a novel tumour marker for ovarian cancer: co... [Tumour Biol. 2011] - PubMed - NCBI

"Data from our population indicate that ROMA algorithm
        (Risk of Ovarian Malignancy Algorithm)
        might be further improved if it is used only in patients with normal HE4 and abnormal CA 125 serum levels (cancer risk for this profile is 44.4%)."

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21863264
        • osmanthus Re: markery CA125 kontra H4 16.06.13, 15:46
          Ale nie desperuj.
          Marker Ca125 moze byc podwyzszony z powodu: endometriozy, niezlosliwych schorzen jajnikow, menstruacji, ciazy, stanow zapalnych miednicy, marskosci watroby oraz cukrzycy.
          Choc rowniez z powodu innych niz rak jajnika nowotworow: raka endometrium, jajowodow, raka pluc, piersi, oraz raka przewodu pokarmowego.
          Ale nalezy pamietac, ze marker Ca125 jest szczegolnie malo specyficzny u kobiet przed menopauza.
          To wszystko powinien byl powiedziec Ci lekarz.

• veroniqq Re: markery CA125 kontra H4 28.07.13, 23:39
            Pytanie do autorki wątku - co okazało się po tym wyniku Ca-125? Pytam bo ja zrobiłam i mam 205 :( Wykonano też usg ale nic nie widać niepokojącego na jajnikach. Mam 42 lata i nie wiem co może być przyczynaa takiego wyniku. Włąśnie jestem tuż przed wykonaniem testu ROMA gdzie bada się HE4 i Ca-125. Czy to badanie jest wiarygodne? Czy jeśli wynik HE4 będzie powyżej normy to już jest pewne że mam nowotwór jajnika? Czy jeśli na usg nie widać zmian to i tak może występować rak jajnika?
            Trochę poczytałam że Ca125 występuje też w innych przypadkach więc tego nie będę rozwijać zastanawia mnie jednak wypowiedż osmanthusa "nalezy pamietac, ze marker Ca125 jest szczegolnie malo specyficzny u kobiet przed menopauza." - to sprawdzona informcja? Jesteś może lekarzem?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka