Dodaj do ulubionych

Onkopsychologia

18.04.06, 12:12
Chociaż tak wiele mówi się o tym, jak ważna jest psychika w życiu chorej
osoby, w niewielu szpitalach jest możliwość konsultacji z onkopsychologiem.
Ja wiem o jednym - w CO w Warszawie. Czy macie jakieś doświadczenia z tego
typu specjalistami?
Obserwuj wątek
    • rima Re: Onkopsychologia 18.04.06, 15:08
      Balbinko, na oddziałach nie maja psychologów ani sami nei ptorafia rozmawiać z
      pacjentem,niestety. pamiętam gdy po trzeciej chemii mama miała kryzys i
      zpaytałam sieonkologa czy mógłby poradzic jakiegoś psychologa chociaż prywatnie
      tóry mógłby do mamy przyjśc, to usłyszałam że ona nie zna żadnych, a o
      psychoonkologach nie mówiąc. Na własną rękę szukałam różnych źródeł. Na
      początku sama odnajdywałam różne pozytywne strony zachorowania, o ile takowe
      znaleźć można. Potem zaczęłam czytać metodę simontona, hellingferai różne inne
      metody psychologiczne na lepsze samopoczucie, makrobitoyka, wizualuizacje etc.
      Simonmton na tyle do mnie przemówił, że popstanowiłam zorganizować wasrztaty
      dwudnowe dla osób chorych na raka i ich rodzin. Trochę przy tym pochodziłam,
      ale znalazłam paru sponsorów, pochodziłam do urzędu miasta i w maju 2005 takie
      warszttay bezpłatnie z wyżywieniem zorganizowałam sprowadzając psychoonkologów
      z wrocławai i poznania. było sporo osób. Moi rodzice równieżm, a ponieważ ja
      biegałam to po obiadki od sposonosa to różne inne rzeczyw ieć nie miałam
      możliwości w ncih uczestniczyć. Ale słyszałam same pochlebne opinie, razem
      zjedlismy obiad etc. etc. Dostałam od całej grupy piękną książkę z podpisami i
      jest to dla jeden z cenniejszych rzeczy jakie posiadam w swoim domu. To jest
      najpieknejszy obraz jaki nosze w sercu z orkesu choroby mojej mamy.
      Usmiechnieci, dumni, zadowoleni, jakby choroba nie istaniała. POtem odbyły się
      jeszdze dwie takie sesje, w czym w jednej brali moi rodzice udzial, ale potem
      amazonki chcialy to wziac w swoje rce i mi odebrano troche wladze a mi ciezko
      pracoeac w grupei gdy ktos podwaza moje zdanie etc,. wiec sobie odpuscilam.
      Wiem ze te pierwsze warstztay wiele uswiqdomily moim rodzicom. Takie rzeczy sa
      potrzebne... I indywidualna praca ze soba...
      Iza
      • b_a_l_b_i_n_k_a Re: Onkopsychologia 18.04.06, 22:15
        Super, że miałaś tyle zapału, że pociągnęłaś te warsztaty. To o czym mówiłaś tu
        Patrykowi w jego wątku to był Simonton?
        • liina Re: Onkopsychologia 19.04.06, 09:30
          Wienm, ze chyba w Gdansku jest jakas przychodnia psychookologiczna, ale nie
          jestem pewna i to na NFZ, ale nie wiem czy to prawda. Wyczytalam to na jakims
          forum, bylo to dosyc dawno.
          Odnosnie psychologow i duszpasterzy...W szpitalach onkologicznych sa kaplice i
          ksiadz, ktory chodzi po salach chorych i co robi? Pyta sie czy chcesz sie
          wyspowiadac przed smiercia...Generalnie wszytskich tak sie pyta , nie jest wazne
          czy ktos na pierwszej chemii w swoim zyciu czy tez juz rzeczywiscie jest jedna
          noga w tamtym swiecie.Swietne podejscie!, prawda?
          • rima Re: Onkopsychologia 19.04.06, 09:49
            Wiesz Iiina nie wiem czy wszyscy księża tacy są bo akurat mama trafiała na
            takich którzy mieli naprawdę fajne podjeście tylko... ze tez nie mają czasu...
            tez sa oblozeni praca i nuie moga poswiecic tyle czasu ile by zaapewne zyczyl
            sobie pacjent i on sam...
            • liina Re: Onkopsychologia 19.04.06, 09:54
              Nie, absolutnie nie wszyscy. Moja mama trafila na fajnego ksiedza, z podejsciem
              do chorych w zwyklym szpitalu.
              Ludzie bywaja rozni po prostu, jedni umieja rozmawiac z chorymi , a inni nie
              umieja, co jednak nie zmienia faktu, ze bywaja przez to bardzo przytlaczajace
              sytuacje czasem.
              • julian2004 Psychoonkologia 02.08.06, 14:06
                bezpłatną pomoc psychologiczną można uzyskać w Akademii Walki z Rakiem na razie
                w pięciu miastach Polski: Toruniu, Poznaniu, Szczecinie, Gdańsku i w
                Częstochowie. Więcej info na www.akademia.swiatlo.org i/lub
                akademia@swiatlo.org i/lub 056- 651 12 17. Zapraszamy!
    • dziki-imbir Re: Onkopsychologia 03.08.06, 19:40
      W Centrum Onkologii w Warszawie jest 6 psychologów. Odwiedzaja chorych na
      oddzialach, a takze przyjmuja ambulatoryjnie pacjentow CO. Pomagaja takze
      rodzinom pacjentow a takze pacjentom, ktorzy juz zakonczyli leczenie i ich bliskim.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka