Dodaj do ulubionych

wyniki morfologi i OB

14.05.06, 10:30
wyniki morfologi i OB mam w normie, jednak cos wykryto w badaniu USG na
wątrobie , był robiony TK i nie potrafią lekarze go opisac, czy mozliwe jest
ze cos jest nie tak? nie chce za bardzo poddawać się biopsji, nie wiem co
robic, prosze o radę
Obserwuj wątek
    • b_a_l_b_i_n_k_a Re: wyniki morfologi i OB 14.05.06, 11:14
      Jednak tylko biposja, jest w stanie pomóc postawić rozpoznanie. Morfologia i OB
      to badania pomocnicze i tak naprawdę jeśli chodzi o stawianie diagnozy na
      niewiele się zdadzą. Czemu nie chcesz biposji? Boisz się badania?
      • ab-75 Re: wyniki morfologi i OB 14.05.06, 11:25
        odradzają mi znajomi biopsję, moze zrobic wiele zlego niz dobrego, jak wygląda
        biopsja, na czym to polega?
        • ewaw1022 Re: wyniki morfologi i OB 14.05.06, 11:35
          witaj!
          znalazłam to w necie, może coś pomoże,

"Czy biopsja wątroby jest badaniem ryzykownym?
          Jest to badanie inwazyjne, polegające na pobraniu do badań tkanki wątroby
          (biopunktatu). Ryzyko przy wykonywaniu tego badania wiąże się głównie z
          wewnętrznymi wylewami krwi, które mogą być niebezpieczne dla życia zwłaszcza
          jeśli krew dostanie się do jamy otrzewnej. Wykonywane jednak rutynowo przez
          każdą biopsją badania wskaźników krzepliwości krwi u konkretnego pacjenta służą
          zminimalizowaniu tego ryzyka. Obecnie przypadki powikłań w wyniku biopsji
          wątroby stanowią przypadki marginalne.

Czy biopsja wątroby zawsze daje pewny i ścisły wynik badanych w niej
          wskaźników?
          Zarówno na świecie jak i w Polsce stosowane są różne skale oceny zmian
          histopatologicznych wątroby, co nie służy precyzyjnemu określeniu tych zmian w
          aspekcie porównawczym. Dąży się do ujednolicenia standardów przez wprowadzenie
          skali 5-stopniowej dla określenia stopnia włóknienia tkanki wątrobowej (S / F -
          Staging) oraz stanu zapalnego (G - Grading).
          Dla otrzymanych wyników nie jest bez znaczenia miejsce pobrania wycinka (prawy
          lub lewy płat wątroby oraz dokładna lokalizacja w obrębie płatów), okazuje się
          bowiem, że zmiany włóknieniowe nie rozkładają się równomiernie w tkance wątroby
          i w niektórych jej fragmentach są bardziej zaawansowane niż w innych.
          Aby badanie było wykonane optymalnie wycinek tkanki wątroby musi mieć
          odpowiednią wielkość - według przyjętych reguł powinien on mieć nie mniej niż
          15 mm długości oraz zawierać co najmniej 6 przestrzeni wrotnych. Niestety
          czasem odstępuje się od tych kryteriów, badając taki materiał jaki udało się u
          pacjenta pobrać, co powoduje, że wynik badania odbiega od stanu rzeczywistego.
          Wiele tez zależy od indywidualnych umiejętności patomorfologa, który dokonuje
          analizy. Doświadczenie uczy, że ocena tego samego bioptatu wykonana przez
          różnych specjalistów wykazuje znaczne różnice.
          Mimo tych niedoskonałości biopsja jest jedynym badaniem pozwalającym choćby w
          sposób przybliżony dokonać oceny wymienionych wskaźników uszkodzenia wątroby."

• shadowland1 Re: wyniki morfologi i OB 14.05.06, 11:35
      czesc, moim zdaniem biopsja jest konieczna ale zanim ja zrobisz mozesz pojsc
      jeszcze raz ze zdjeciem tk na konsultacje do jakiegos dobrego radiologa; badanie
      kazdy potrafi wykonac ale prawidlowo je odczytac i opisac to juz naprawde jest
      sztuka i podobno malo lekarzy to potrafi, powodzenia
    • szpulakasia Re: wyniki morfologi i OB 14.05.06, 20:55
      a może zrób markery AFP CEA może coś pomoże....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka