ad21 12.09.06, 20:54 Chciałam się zapytać, czy ktoś słyszał o tej metodzie w wykrywaniu raka skóry Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
b_a_l_b_i_n_k_a Re: fluorescencyjne właściwości raka 13.09.06, 09:42 To chyba trochę nie tak. Po prostu przed badaniem dermatoskopem zakrapla sie zmianę olejkiem imersyjnym (stanowiącego środowisko optyczne między oglądaną skórą a dermatoskopem). Dzieki temu lepiej widać strukturę zmiany. Chyba o to Ci chodziło?:-) Odpowiedz Link
madziulziel Re: fluorescencyjne właściwości raka 13.09.06, 11:36 Owszem słyszałam o tej metodzie, nawet czytałam oryginalny artykuł. Jest bardzo obiecujący, ale niestety u nas cały czas w powijakach. Chyba w USA zaczęli wykorzystywać te właściwości komórek rakowych, u nas czytałam o dwu przypadkach. Ta technika jest bardzo kosztowna. Jeżeli chcesz wiecej info pisz na adres mailowy. Pozdrawiam, M Odpowiedz Link
ad21 Re: fluorescencyjne właściwości raka 13.09.06, 12:31 ja też czytałam taką krótką informację na ten temat, badania opracowali naukowcy z Uniwersytetu im.Mikołaja Kopernika w Toruniu pod kierownictwem prof.Barbary Chwirot.Skoro w Polsce to opracowali(artykuł z 1998 roku), to może gdzieś jednak już takie badania są wykonywane, chyba że znaleziono jakąś wadę tej metody... Odpowiedz Link
b_a_l_b_i_n_k_a Re: fluorescencyjne właściwości raka 13.09.06, 12:58 A wiec to nie to, o czym myślałam. Odpowiedz Link
ad21 Re: fluorescencyjne właściwości raka 13.09.06, 15:05 nawet w internecie po wpisaniu w google Barbara Chwirot można coś na ten temat przeczytać, a z tego co widzę to też w Gliwicach jest Instytut, w ktorym też badają te właściwości.Co do dermatoskopii, to właśnie się zastanawiam, czy można zrobić w Warszawie w Instutucie Onkologii. Odpowiedz Link
liina Re: fluorescencyjne właściwości raka 15.09.06, 11:03 Ad napisz maila do do Torunia albo do Gliwic do lekarza, ktory sie tym bezposrednio zajmuje lub jesli maila nie znajdziesz, to po prostu zadzwon i zapytaj. Odpowiedz Link