Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc w ...

10.01.07, 17:23
Dziś odebrałam wyniki histopat.po operacji oszczedzającej piersi,niewiele mogę
zrozumieć,wiem że nie są zadawalajace "Carcinoma Ductale Invasivum Bifocale
mamae G1 , Lymphdenitis Chronica 0/1 ,pTIcNO(sn). HER2++.
Dwa guzy sr.1,9cm i 1,5cm o utkaniu wysokodojrzałego raka
przewodowego.największy margines chirurgiczny od strony powięzi poniżej 0,1 cm.
Wezeł wartowniczy chłonny bez przerzutów raka.
Bardzo dziękuje za odp.
Obserwuj wątek
    • iza23w Re: Proszę o pomoc w ... 10.01.07, 19:28
      "Carcinoma Ductale Invasivum Bifocale
      > mamae G1 , Lymphdenitis Chronica 0/1 ,pTIcNO(sn). HER2++."

RAK PRZEWODOWY NACIEKAJąCY DWUOGNISKOWY

MAMMAE G1(chyba tak powinna Pani zapisać) To klasyfikacja według stopnia
      złośliwości ("G")W przypadku nowotworów złośliwych sutka przeprowadza się
      histopatologiczne określenie stopnia złośliwości ("G1-3"). Na określenie stopnia
      złośliwości nowotworu wpływa głównie proporcja (procent) komórek nieprawidłowych
      i stopień ich odróżnicowania. W uproszczeniu można przyjąć, że G1 oznacza
      najmniej złośliwego raka i złośliwość ta wzrasta wraz ze wzrostem wartości
      liczby przy "G".
      Lymphdenitis Chronica - Przewlekłe zapalenie

HER2++.
      Występuje u 20'30% kobiet u których wykryto raka piersi
      Na ogól przy HER2++ brakuje receptorów hormonalnych tzw leczenie chemia i/lub
      lekiem HERCEPTYNA -który nie jest chemia ale tez jest podawany dożylnie.
      Herceptyna obniża prawdopodobieństwo nawrotu choroby... Nie wiem czy jest w
      Polsce stosowana dla kobiet z 1 stopniem bez zajętych węzłów chłonnych...

pTIcNO(sn)
      p?
      T1c- guz wielkości 1,0 cm - 2,0 cm
      N0 - nie stwierdza się przerzutów nowotworowych do węzłów chłonnych (przy
      wycięciu co najmniej 10 węzłów chłonnych)
      sn?

Przykro mi, ale reszty nie potrafię zinterpretować.
      • magdam456 Re: Proszę o pomoc w ... 11.01.07, 07:52
        W ŚCO w tym przypadku podaje się HERCEPTYNĘ.Moja mama od jutra zaczyna kurację.
        Pozdrawiam
        Magda
        • zadumana2 Re: Proszę o pomoc w ... 11.01.07, 13:17
          Dziekuje za odp.dużo dobrego slyszałam o Hercptynie,mam nadzieje że ja to
          również dostane,ten rak (który był bo j€ż jest wyciety)jest hormonozależny.
          Życzę Twojej mamie zdrowia i Tobie też.Pozdr.
      • zadumana2 Re: Proszę o pomoc w ...Do iza23 11.01.07, 13:13
        Dziękuję bardzo za wytłumaczenie ,ale wystraszyłam sie określeniem "naciekający "
        lekarz nic mi nie mówił,to chyba gorzej niz "rak przewodowy "Kiedy lekarz nie
        będzie skłonny to powinnam go prosić o Herceptyne.
        badania jeszcze określiły że jest to nowotwór hormonozależny,lekarz
        powiedział,że to dobra wiadomość.Dziekuje.
        • iza23w Re: Proszę o pomoc w ...Do iza23 11.01.07, 14:15
          Carcinoma invasivum -to nowotwór inwazyjny,naciekający, który wrasta w otoczenie.
          Jednak proszę się nie martwić, ponieważ guzy nowotworowe wycina się w granicach
          zdrowej tkanki, tzn. Tkankę rakową wraz ze zdrową tkanką, która otacza guza. A
          jeśli nawet coś zostało i nie udało się chirurgowi usunąć wszystkich komórek
          nowotworowych, to chemia, którą z pewnością będzie Pani miała zniszczy wszystkie
          komórki rakowe:)
          Życzę dużo siły w walce z chorobą.
          Iza
          PS. Nowotwór jest hormonozależny, gdy do jego powstania i rozwoju potrzebna jest
          obecność specyficznego hormonu lub grupy hormonów. Tzn. że rak,którego Pani
          wycięto był najprawdopodobniej wynikiem zaburzeń hormonalnych.W przypadku
          rozpoznania raka zawierającego receptory hormonalne zawsze w pierwszym rzędzie
          rozważane są wskazania do hormonoterapii.U kobiet miesiączkujących pierwszym
          krokiem jest wyeliminowanie funkcji jajników. Można tego dokonać drogą
          operacyjną, napromienianiem lub stosując odpowiednie leki. Ostatnio najczęściej
          stosowaną, najwygodniejszą, ale też najdroższą jest metoda farmakologiczna.
          • jedruch Re: Proszę o pomoc w ...Do iza23 11.01.07, 15:35
            Troszkę w poście pani Izy jest nieścisłości, które troszkę muszę wyprostować.
            Co do chemii - nie jestem chemioterapeutą, ale w przypadku braku przerzutów do
            węzłów chłonnych wskazania do chemii są wątpliwe - być może jeśli już, to ze
            względu na dwuogniskowego guza.
            Radioterapia uzupełniająca powinna być, choćby z powodu wąskiego marginesu
            operacyjnego - 1 mm to za mało.
            Rak nie jest sam w sobie wynikiem zaburzeń hormonalnych - przy normalnych
            poziomach hormonów płciowych również może się rozwinąć.
            Lekarze prowadzący podejmą na pewno decyzje zgodne z obecnym stanem wiedzy
            medycznej.
            O herceptynę nie warto specjalnie się bić, bo jeśli jest możliwość blokady
            estrogenów, tzn. jeśli nowotwór był wrażliwy na hormony, to powinno to
            wystarczyć. Mało się o tym mówi na forach internetowych, ale herceptyna ma spore
            działanie uszkadzające mięsień sercowy.
            Powodzenia.
      • zadumana2 Re: Proszę o pomoc w ... 11.01.07, 17:28
        Jeszcze raz wszystkim Państwu dziękuje za przetłumaczenie mojch wynikow ,wczoraj
        odebrałam jestem pod wpływem wielkiego strachu o te HER2++.Martwie się też tak
        wąskim marginesem lekarz powiedzial,że nie mógł więcej pozostawić to jest od
        strony powięzi: wynik prawidl.brzmi (podałam z błędem)Wynik Makroskopowy.
        Fragment miąższu sutka o wym7X5,5X3,5CM pokryty fragmantem skóry o
        wym.5X1,2cm.Na przekrojach widoczny jest guz owym.1X9X1X1,5cmNajmniejszy
        margines znajduje się od strony powięzi i wynosi 0,6cm.Pozos.marginesy pow.1cm.W
        jednym z biegunów materiału widoczna jest biała elastyczna tkanka w obrębie
        której widoczny jest obszar o wym.spoistości o najw.wym.1,5 cm dochodzący do
        marginesu od strony powięzi"
        Węzeł chłonny śr 0,7cm
        Najwęższy margines od strony poniżej 0,1cm "Węzeł chłonny wartowniczy bez
        przewodu raka .(mialam usunięty tylko 1 węzel )wartowniczy.Martwie sie tymi
        marginesami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka