Dodaj do ulubionych

Rak jelita grubego

13.02.07, 21:08
W związku z tym, ze ostatnio mam objawy, które mogą świadczyc o nowotworze
jelita (tj.bóle brzucha, odwielu lat zaparcia)mam pytanie. Czy wieloletnie
(ok.10 lat)naduzywanie środków przeczyszczających może wpłynąć na rozwój tej
choroby?
Obserwuj wątek
    • b_a_l_b_i_n_k_a Re: Rak jelita grubego 13.02.07, 21:13
      Bez względu na to czy może czy nie może wpłynąć, jeśli masz objawy, które mogą
      budzić podejrzenie choroby nowotworowej, powinnaś iść do lekarza.
      • kontra24 Re: Rak jelita grubego 13.02.07, 22:11
        Byłam u lekarza. Miałam USG brzucha, badanie kału na krew utajoną i pasożyty.
        wyniki wyszły negatywne. Na tej podstawie lekarz postawił diagnozę:Zespół
        Jelita Drażliwego polecił dietę bogatoresztkową i zalecił pić maślankę(niewiele
        to dało). Jednak wiem, że taka diagnozę stawia się po wszystkich badaniach
        wykluczajacych choroby organiczne, natomiast takie podejście to jest raczej
        obstawianie niż diagnoza.Zdaję sobie sprawę, że objawy ZJD są bardzo
        indywidualne, ale ja nie odnajduję u siebie tych typowych wskazujących na to
        własnie schorzenie. Sama nie wiem , może panikuję.Swoją drogą nie specjalnie
        też rwę się do kolonoskopii, z wiadomych względów
        • kingaxx11 Re: Rak jelita grubego 14.02.07, 11:14
          Nie rozumiem, kolonoskopia nie jest taka straszna, ja miałam, nie było tak
          strasznie, moja znajoma całe badanie przespła bo podali tzw.głupiego jasia, a
          lepiej zrobić, zaręczam że chemioterapia jest znacznie gorsza.
          • b_a_l_b_i_n_k_a Re: Rak jelita grubego 14.02.07, 12:22
            Ja miałam sigmoidoskopię bez znieczulenia i naprawdę, mimo że panicznie boję
            się bólu, spokojnie dało się wytrzymać.
            Pełna diagnostyka jest niezbędna, żeby wiedzieć co leczyć.
            • kontra24 Re: Rak jelita grubego 14.02.07, 12:35
              A ja się tyle nasłuchałam o kolonoskopii, że jest straszna.Oczywiście mam
              świadomość, że przy chemioterapii to bułka z masłem, ale lekarz u którego byłam
              nawet mi jej nie zaproponował
              • kamcia884 Re: Rak jelita grubego 14.02.07, 13:50
                Ja miałam podobny problem do Twojego /zaparcia/ , jogurty , maslanki nic nie
                pomagały . Stosowałam rózne diety i różne srodki i herbatki przeczyszczające ,
                bez skutku .Pewnego dnia przestałam jeść tzw. pokarmy suche jak pieczywo ,
                paluszki itp. Od Roku nie jadam chleba , bułek ,zadnych nawet drozdzowych ,
                jesli juz to w bardzo ograniczonych ilosciach , duzo pije wody mineralnej
                niegazowaneji o dziwo wszystko wrociło do normy , jest w porzadku jak u
                normalnego zdrowego człowieka . Warto spróbować.
                • kontra24 Re: Rak jelita grubego 14.02.07, 14:05
                  Ja w zasadzie też nie jadam zbyt dużo pieczywa.Jem jogurty , warzywa, zupy i
                  inne ciepłe posiłki,owoce , piję maślankę itp i nic to wszystko nie pomaga. Bez
                  wspomagacza w postaci- aktualnie czopków , wcześniej Xenny bądź Regulaxu- nie
                  ma szans. Dlatego zastanawiam się, czy to moje wieloletnie, codzienne używanie
                  środków przeczyszczających nie mogło doprowadzić do poważniejszych
                  konsekwencji. Tym bardziej się obawiam, że od kilku miesięcy pobolewa mnie
                  brzuch
                  • kamcia884 Re: Rak jelita grubego 15.02.07, 11:32
                    Witam. Ogranicz chleb i wszystkie pieczywo do zera, to trudne, ale może
                    przynieść porządany skutek , tylko cierpliwisci.Jedz dużo gotowanych potraw , a
                    przede wszystkim warzyw i owocow tylko gotowanych .Ugotuj sobie kompot z
                    suszonych śliwek , moreli i rodzynek.Wypijaj szklaneczkę przed spaniem ,te
                    ugotowane owoce zajadaj są pyszne, nie dodawaj cukru i tak będzie słodziutki, a
                    rano pij szklankę przegotowanej wody z łyżką miodu i sokim
                    cytryny ,przygotowanej poprzedniego dnia wieczorem . Jedz bardzo duzo zup
                    warzywnych , jesli musisz zjadac kolacje , to zjedz sobie zupkę /ja kolacji nie
                    jadam/, albo ugotowane z zupki duże kawałki marchewki, pietruszki, cebulkę i
                    selera, a jesli chodzi o jabłka to jedz pieczone i duzo surowych winogron ,
                    zawarte w nich drobne pesteczki robią dobrą robotę w jelitach. Zapewniam Cię ,
                    że do tego trzeba dużo cierpliwości, a łatwiej jest ,jesli sama sobie
                    prowadzisz kuchnię. Będzie dobrze , zobaczysz. Jeśli chodzi o mnie, to
                    jogurty nie pomagały mi i ich nie jadam . Jadam też ,sporo gotowanych
                    ziemnaczków z sosikami raczej chudymi i mięsko chude duszone i jak najwięcej
                    gotowanych buraczków do tego. Makarony , ryż i kasze gotuję raczej na bardzo
                    miękko . Mozna sobie naprawdę przepysznie przygotowywać takie posiłki .
                    Pozdrawiam.
                  • kingaxx11 Re: Rak jelita grubego 15.02.07, 12:07
                    ja mam raka jelita grubego, lekarz mi dał kartkę żeby nie jeść nic smażonego,
                    nie pić mleka, można jogurty, zsiadłe mleko, kefir, mało mięsa- jesli już to
                    drób gotowany lub duszony i dużo pić -ok. 2 litrów dziennie, oprócz tego ja jem
                    dużo ryżu- podobno ma działanie oczyszczające dla przewodu pokarmowego. Ale
                    myślę że najważniejsze jest picie dużej ilości płynów (zupy się nie liczą)
                    • kortyzol Re: Rak jelita grubego 18.02.07, 10:48
                      Mogę Ci powiedzieć,że tylko jeden post jest z sensem. To post Gonchy. Ale nie na
                      temat,który dotyczy Ciebie.Ja to wszystko przerobiłem. Nie pękaj tylko biegiem
                      na kolonoskopię.Żeby Ci się gruczolak nie przekształcił w gruczolakoraka
                      złośliwego, tak jak mnie.Na wszelki wypadek zrób markera przewodu pokarmowego
                      CEA.Około 25zł.Aktualnie lecze się selolem i staram sie kompletowąć osoby
                      biorące te lek z AM.Jeśli chcesz to odpowiedz na mojego emaila bog601@wp.pl
                      Wymienie chętnie doswiadczenia. Najlepiej na skype.Ale to potem.Pozdrawiam
                      Wszystkich.
                      • kontra24 Re: Rak jelita grubego 18.02.07, 22:04
                        Ale o jakim gruczolaku mówisz?Skad pomysł , że może mnie on dotyczyć.Czy ma na
                        to wpływ nadużywanie środków przeczyszczających?
                    • terka36 Re: Rak jelita grubego 02.06.07, 09:47
                      Ja jestem w podobnej do ciebie sytuacji, też mam raka jelita grubego, który
                      został wycięty, niestety po skończonym leczeniu w styczniu - w lutym się okazało
                      że są zmiany na wątrobie małe ale są 2. Jak ty się leczysz, czy używasz ziół,
                      czy też innych leków. Masz założony port dożylny.
                  • gontcha Błonnik w diecie 15.02.07, 13:34
                    Błonnik jest składnikiem pokarmów roślinnych, nie zawierają go natomiast
                    produkty pochodzenia zwierzęcego. Jego najważniejszą dla naszego organizmu rolą
                    jest regulacja działania układu pokarmowego.

Błonnik nie jest wprawdzie przez układ pokarmowy trawiony, ale przechodząc
                    przez niego pobudza perystaltykę jelit i wchłania wodę, zwiększając przez to
                    masę kałową i nadając jej właściwą konsystencję. W ten sposób ułatwia jej
                    usuwanie i przeciwdziała szkodliwym zaparciom. Jednocześnie, na skutek
                    pęcznienia pod wpływem wody, zmniejsza uczucie głodu, może więc być pomocny w
                    procesach odchudzania.

Inną jego zaletą jest oczyszczanie organizmu z toksyn, kwasów tłuszczowych i
                    metali ciężkich.
                    Jego część rozpuszczalna - pektyny, przyczynia się z kolei do obniżania poziomu
                    cholesterolu, a błonnik nierozpuszczalny zmniejsza we krwi ilość
                    trójglicerydów, a więc działa przeciwmiażdżycowo.
                    Ponadto błonnik reguluje metabolizm cukrów i stymuluje wzrost i rozwój bakterii
                    koniecznych do trawienia.

Jego optymalna dzienna dawka w diecie to 40 g.

Źródłem błonnika są wszelkie produkty roślinne, szczególnie niskoprzetworzone
                    produkty zbożowe, warzywa i owoce, zwłaszcza suszone. Spożywanie tych ostatnich
                    jest dla osób cierpiących na zaparcia znakomitym środkiem na uregulowanie
                    wypróżnień.

Dostarczając organizmowi błonnika trzeba jednak pamiętać, że jego nadmiar
                    spowodować może podrażnienia żołądka oraz wzdęcia i bóle brzucha, a jego
                    zdolności absorbowania wody wymagają picia dużej ilości płynów.
    • rachela27 Re: Rak jelita grubego 20.02.07, 14:58
      Przestań brać środki przeczyszczające.One podrażniają śluzówkę i mogą
      doprowadzić do stanów zapalnych.
      Ja miałam kolonoskopię,też się bałam, a uwierz mi, nie było czego.Tylko raz
      poczułam ukłucie, a potem tylko takie rozpieranie w brzuchu.Nie ma to nic
      wspólnego z bólem.Mam 27 lat, więc jak na to badanie to nie dużo.Ale na
      szczęście wyszło dobrze.Dostałam środki rozkurczowe i jakieś przeciwbólowe.
      Pozdrawiam i nie bój się.
      • kontra24 Re: Rak jelita grubego 20.02.07, 16:06
        Sęk w tym, że obecnie już nie biorę nic oprócz czopków, ale nie zmienia to
        faktu, że je brałam przez ponad 10lat. Na kolonoskopię już jestem
        zapisana.Dziękuję za odpowiedzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka