Dodaj do ulubionych

czekać???

17.04.07, 15:08
USG jamy brzusznej wykazało we wnęce śledziony (chyba tak to brzmiało) jakąś
masę o średnicy ok 48 mm, która może być dodatkową śledzioną, "narzucającym"
sie wypełnionym treścią jelitem albo...guzem. Zalecone badanie tomografem
komputerowym dopiero za 3.5 tygodnia, a ja jestem tak przerażona, że zaczynam
sie zastanawiać czy nie zrobić badania prywatnie. tyle, że 500 zł to dla mnie
duża kwota:( nie wiem co robić. czy ktoś miał podobny przypadek, mógłby
doradzić czy w miare spokojnie czekać czy jednak nie bacząc na koszty robić
badanie jak najwcześniej? Wiem, że pytanie może wydawać się bez sensu,
bo "czym prędzej tym lepiej", ale chodzi mi o to, że nie wiem na ile ew. te
trzy tygodnie mogą ważyc o czykolwiek?
Obserwuj wątek
    • b_a_l_b_i_n_k_a Re: czekać??? 17.04.07, 15:58
      Trzy tygodnie to sporo czasu mimo wszystko.
    • mzgosia Re: czekać??? 17.04.07, 16:02
      cześć, poczekaj , te 3 tygodnie to znowósz nie tak długo, a 500zł może ci się
      póżniej przydać.
    • adgam48 Re: czekać??? 17.04.07, 16:15
      Nie czekać. Trzy tygodnie mogą ważyć bardzo dużo
      • jedruch Re: czekać??? 17.04.07, 16:23
        Spokojnie poczekać.
        Jeśli nigdzie nie było więcej zmian, to znając anatomię tej okolicy i charakter
        badania USG, to będzie najprawdopodobniej śledzionka dodatkowa.
        • b_a_l_b_i_n_k_a Re: czekać??? 17.04.07, 17:28
          Quot capita, tot sententiae :-)) No ale jak Jędruch mówi żeby czekać, to jednak
          spokojnie bym poczekała mimo panikarskich zapędów:-))
        • radar77 Re: czekać??? 17.04.07, 18:49
          Mimo, że mam jeszcze taką maleńką 8mm? To w sumie byłyby już trzy... ale zmian
          nigdzie indziej nie było,więc obudziła sie we mnie póki co iskierka spokoju
          • jedruch Re: czekać??? 17.04.07, 20:28
            USG jest mało powtarzalnym badaniem, więc może to dokładnie ta sama śledzionka.
            Poza tym gazy jelitowe utrudniają badanie, podobnie jest z wypełnionym kałem
            jelitem grubym. Trzy tygodnie specjalnej różnicy nie powinny zrobić, a szansa na
            coś groźnego bez objawów jest niewielka.
            Dobrej nocy.
            • radar77 Re: czekać??? 18.04.07, 08:15
              A jakie objawy są groźne? Bo ja czasami czuję ból w tej okolicy:( zwłaszcza
              własnie jakiś czas po jedzeniu. generalnie to mam problemy z żołądkiem, który
              też mnie czasami pobolewa,mam zgagę, obłożony język, mimo że robiona rok temu
              gastroskopia niczego nie wykazała. sama nie wiem co o tym myśleć :(
              • nom73 Re: czekać??? 18.04.07, 21:22
                Mój tato miał w lutym 2007r. robioną gastroskopię, bo bolał go brzuch. Lekarz
                powiedział, że to mały wrzód, pobrał wycinki, ale nic nie wykazały. Brał leki na
                wrzody, brzuch przestał boleć. Po 3 tygodniach znowu zaczął dolegąć, dodatkowo
                dostał żółtaczki. Lekarz skierował go do szpitala a szpital odesłał do innego
                szpitala na oddział zakaźny. Na zakaźnym wyelminowali żółtaczkę wirusową i
                stwierdzili z badania USG, że to kamienie żółciowe. Skierowali go na chirurgię,
                gdzie wycieli mu woreczek żółciowy. Podczas operacji okazało się, że tato ma
                nowotwora dróg żółciowych, nieoperowalny i podobno nie działa na niego ani
                chemia ani radioterapia i wypisali go ze szpitala. Teraz już jest w domu, ale
                chcę zrobić prywatnie USG, ale wszytsko mi sie komplikuje, dzisiaj nie dostałem
                wypisu ze szpitala, bo przyjechałem o 15:30 a sekretariat urzęduje do 14:30, a
                lekarz dyżurny nie miał kluczy. Lekarz, który podobno dobrze robi USG pojechał
                na szkolenie i jutro go nie będzie. A wszytsko zaczeło się od bóli w okolicach
                wątroby, ale lekarz stwierdził, że to bole krzyża i przepisał mu masaże.
    • szpulakasia Re: czekać??? 17.04.07, 17:49
      Też mam zmianę w śledzionie która okazała się torbielą.Podobno rzadko ale się
      zdarza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka