Dodaj do ulubionych

usg pokazuje ognisko zapalne a tomograf nie.......

02.04.09, 22:40
Witam wszystkich na forum!
Chciałam prosić kogoś , kto był w takiej sytuacji lub ma pojęcie o
tej tematyce o radę. Otóż mojemu tacie 3 lata temu usunięto
czerniaka gałki ocznej . Wszystko było w porządku do momentu kiedy
poszedł w styczniu tego roku na kontrolne badanie jamy brzusznej.
Okazało się , że na wątrobie " w prawym płacie podprzeponowo
widoczne hypoechogenne ognisko śr. 15 mm ze słabym wzmocnieniem
akustycznym za tylną ścianą". Zlecono więc wykonanie tomografi
komputerowej, rtg klatki piersiowej oraz liczne badania
laboratoryjne. Zarówno rtg jak i tomograf nie wykazały żadnej
zmiany. Wyniki krwi również były w normie (OB 5mm/h, WBC 8,6
10e3/uL, CEA 1,5ng/mL, AFP 1,41 ng/mL, Ca19,9 0,6U/mL, PSA 1,37
ng/mL). Po jakimś czasie zalecono powtórzenie tomograf- znow nie
wykazał żadnych zmian. Lekarze w poniedziałek postanowili
przeprowadzić punkcję z usg. Podczas badania stwierdzili , że nie
występuje w wątrobie tylko jedno ognisko ale więcej.Wyniki punkcji
będą dopiero 7.04.2009, o ile wogóle będą miarodajne, bo onkolodzy
sami nie wiedzieli czy udało im się pobrać materiał. Strasznie się
boję , że może byc to znowu nowotwór. Dotąd pocieszałam się faktem,
że wyniki są dobre, kt nie pokazuje zmian, węzły nie są powiększone
to znaczy , że może to jednak coś innego, ale jak zaczęłam czytać
różne posty to szybko zorientowałam się , że często wyniki są dobre
a ludzie mają zaawansowaną chorobę. Proszę o pomoc lub opinie. Nie
wiem jak to możliwe , że usg coś widzi a kt -nie. Przecież mówi
się , że tomografia jest o wiele dokładniejsza. Jeśli miał ktoś
doświadczenia w tym temacie proszę napisać .
Obserwuj wątek
    • princess_arabella Re: usg pokazuje ognisko zapalne a tomograf nie.. 03.04.09, 06:55
      NIestety to napewno przezuty z oka...Sama jestem rok po leczeniu czerniaka oka i
      drze kiedy nastapi nieuniknione...98 procent przezutow przy czerniaku oka jest w
      watrobie...Leczylam sie w niemczech i niemcy mowili mi ze wlasnie usg to
      najlepsze badanie dla mnie i ze mam je robic co 3 mies...Przezut do watroby to
      wyrok,ale znam osobe ktora zyje z takim przezutem juz 3 lata i ciagle wyglada
      jak zdrowy czlowiek..Pozdrawiam i zycze sily
      • habibi606 Re: usg pokazuje ognisko zapalne a tomograf nie.. 03.04.09, 10:59
        A czy ta osoba miała jedno ognisko czy więcej, bo lekarze mówią że
        jak jest jedno to można bez problemu zoperować, a w przeciwnym
        razie tej możliwości nie ma. Dziwię się tylko , że lekarze cały
        czas mówią , że nie sądzą , żeby był to przerzut-w sumie nie wiem
        na jakiej podstawie. Ponadto podobno na podstawie samego usg
        potrafią określić ( tak powiedział mi profesor onkologii) czy to
        zmiana nowotworowa czy też nie. Próbuję może sama się pocieszać ale
        nie wiem czy jest sens. Gdy tacie usunięto oko te 3 lata temu,
        wszyscy mówili , że czerniak oka rzadko daje przerzuty, a z tego co
        słysze to każdy chory dokładnie po 3 latach ma przerzuty.
        Codziennie modle się , żeby to jednak było coś innego, bo nie wiem
        jak miałoby to wszystko wyglądać dalej. Mój tata ma dopiero 54 lata
        i jest dla mnie najważniejszym człowiekem w życiu.
        • beatka.mezatka Re: usg pokazuje ognisko zapalne a tomograf nie.. 03.04.09, 11:33
          No dokladnie po 3 latach wystapil przerzut u mojego Ojca. No troche
          ponad 3 lata.....I nie zgadzam sie ze przerzut na watrobe to musi
          byc jak wyrok smierci. Kiedy moj tato zrezygnowany zapytal lekarza
          ile wg niego zostalo mu czasu lekarz powedzial nam tak : Nikt tego
          Panu nie powie i nie jest w stanie okreslic dlatego ze
          przykladowo....40 osob umrze w przeciagu pol roku od rozpoznania,
          kolejne 50 osob beidzie zmagalao sie z ta choroba dluzszy czas np 2
          lub 3 lata. a 101 osoba wyzdrowieje calkowicie. Wtedy sie mowi o
          cudzie a lekarze rozkladaja rece i nie wiedza dlaczego sie tak
          dzieje. Powiedzial ze wszystko zalezy od organizmu jak sobie radzi z
          chemioterapia no i przedewszystkim od tego jak wczesnie zostal
          uchwycony taki przerzut. im szybciej sie rozpocznie leczenie tym
          wieksza szansa, to ogolnie tyczy sie kazdego nowotworu. Takze nie
          moge patrzec jak ktos pisze ze taka osoba napewno niedlugo umrze.
          Dla mnie nawet ta jedna osoboba 100000 tys to duza nadzieja ktora
          nakreca mnie by zrobic tyle ile bede mogla aby pomoc ojcu zeby zyl
          jak najdluzej.
          • beatka.mezatka Re: usg pokazuje ognisko zapalne a tomograf nie.. 03.04.09, 11:48
            I taka rada dla autorki tego postu zeby Ojciec odrzucil cakowicie
            slodycze. Jakiekolwiek ciastka batoniki nawet soki i slodzenie
            herbaty czy kawy. Gdyz lekarz nam powiedzial ze taki nowotwor
            doskonale rozwija sie w cukrze. I doradzil aby sprobowac diety
            srodziemnomorskiej opartej na olejach oliwie z oliwek. To spowalnia
            rozwoj. Czasami drobne zmiany potrafia zginac w oleju. Jak chcesz to
            podam swoj nuer gg napisze Ci co nAm lekarz doradzil. Prosta dieta
            na oleju z siemia lnianego. 4745717
            • habibi606 Re: usg pokazuje ognisko zapalne a tomograf nie.. 03.04.09, 12:48
              Napisz mi proszę na meila habibi606@op.pl bo niestety gg aktualnie
              nie mam. Będę Ci bardzo wdzięczna za każdą pomoc. Napewno wdroże to
              w życie taty bo przecież to niewiele a może pomóc.
              pozdrawiam
    • princess_arabella Re: usg pokazuje ognisko zapalne a tomograf nie.. 03.04.09, 16:48
      Ta osoba z przezutami co zyje 3 lata ma ich juz duzo miala 2 operacje ,wycianli
      po kilka reszta zabijali termoablacja ,to byly operacje paliatywne...a co do
      tego ze beata_mezatka twierdzi ze to nie wyrok to juz sprawa indywidualna.. w
      innych nowotworach tak,ale w czerniaku przezutowym z oka nie ma cudownych
      samowyleczen nie ma i koniec,ani w USA nie bylo przypadku zeby kogos wyleczyli
      ,ani w niemczech ,a niemcy sa jednymi z najbardziej rozwinietymi w leczeniu
      czerniaka galki ocznej,w USA rekord zycia z przezutem wyniosl 8 lat,mam te
      wiadomosci od niemickich lekarzy a nie od polskich ...polscy lekarze sa daleko
      do tylu ( niestety) nie jezdza nawet na glupie konferencje swiatowe zwiazne z
      czerniakiem oka,wiec takie gadki ze mozna wyleczyc..czerniak oka roznosi sie za
      pomoca krwi wiec gdy jest w watrobie ktora filtruje krew jest juz potencjalnie
      wszedzie!!! ale mozna z tym przezutem zyc i to niejednym jak widac na
      przykladzie mojej kolezanki 3 lata i nadal czuje sie swietnie..Ogolnie cukier
      jest pozywka dla kazdego rodzaju raka..jednak reszta te oleje cuda to juz
      glupoty ,wiadomo nie od dzis ze trzeba jesc kilogramami warzywa ,brokuly i
      jeszcze raz brokuly ,ogolnie warzywa sa antyrakowe i taka nalezy stosowac
      diete...jednak trzeba pamietac tez o o tym ze jak watroba ma duzo przezutow to
      gorzej pracuje wiec jedzenie duzo surowych warzyw ja wykonczy do wszystkiego
      proponuje podchodzic z umiarem..
    • habibi606 Re: usg pokazuje ognisko zapalne a tomograf nie.. 03.04.09, 21:23
      Zdaję sobie dosskonale sprawę z faktu, że przerzutów z czerniaka oka nie da się wyleczyć, jedynie co można je na chwile uśpić i po prostu z nimi życ, byle jak najdłużej. Cały czas łudzę się , że może to nie jest jednak przerzut , bo na ostatnim usg lekarz powiedział tacie, że jemu nie wygląda to na przerzut ale nigdy nic nie wiadomo- trzeba liczyć się z każdą ewentualnością. We wtorek będziemy wiedzieć już coś więcej-o ile ta biopsja się uadała. A czy jest sens lub większa szansa na wyleczenie w Niemczech? Czy jest wogóle możliwość leczenia się tam?
      • beatka.mezatka Re: usg pokazuje ognisko zapalne a tomograf nie.. 04.04.09, 07:44
        princess_arabella troche zaczynasz dzialac mi na nerwy. Nie
        napisalam nic w stylu ze olej cudownie ozdrowi kogos z raka to po
        pierwsze. Napisalam ze spowalnia rozwoj i wybacz jakos nie zawazam
        na to co mowisz bo takich informacji nie szuakalam w zadnym
        poradniku szamana tylko udzielil mi ich lekarz onkolog. Wiec nie
        zachowuj sie jakbys pozjadala wszystkie rozumy.
    • princess_arabella Re: usg pokazuje ognisko zapalne a tomograf nie.. 04.04.09, 08:05
      Do beaty_mezatki tak pozjadalam wszystkie rozumy bo sama jestem chora na
      czerniaka naczyniowki i jezdzilam po najwiekszych slawach swiatowych i
      korespondowalam z nimi ,takimi jak Domato czy Bornfeld ,czy Foerster...wiec
      pozjadalam wszystkie rozumy...ale nie bede dyskutowac z toba tez mi dzialasz na
      nerwy ta swoja niewiedza...habibi leczenie w niemczech bardzo drogie i bez sensu
      ,oni raczej stosuja to samo co kazdy bo ogolnie czerniak to wredne paskudztwo na
      ktore na calym swiecie brak efektow ..Czerniak galki ocznej na szczescie jest
      mniej agresywny niz skory i dlatego mozna z nim tak dlugo zyc...Uwazam ze
      powinnas znalesc lekarza w polsce ktory zoperuje wszystkie mozliwe ogniska na
      watrobie,wiem ze teraz napisze cos strasznego ale to samo zycie ...osoba ktora
      tak dlugo zyje z tymi przezutami miala juz 3 operacje ( wycinaja pojawiajace sie
      ogniska )ale niestety kosztowalo ja ta juz 15 tys ,za kazdym razem lapowka 5 tys
      ..to cholerny obled zeruja na ludzkiej tragedii..Dowiedz sie jeszcze o chemie
      Fotemustyne...to skuteczna chemia znam 2 osoby ktore z czerniakiem oka braly ta
      chemie u jednej nastapila zupelna remisja!!!!!! Druga osoba jest wlasnie moja
      kolezanka brala ja od lipca do teraz i nie zmniejszyly przezuty ,ale tez nie
      powiekszyly zatrzymaly!!! czyli juz 10 mies spokoju...niestety to ciezka chemia
      i po tych 10 mies trzeba bylo zaprzestac bo plytki osiagnely wartosc 10 i
      dostala krwotoku ,nastepna chemia mogla wiec ja zabic..Fotemustyna jest
      nierefundowalna tzn inaczej trzeba dostac zgode NFZ ,u niej sam lekarz wystapil
      i zalatwil bo to cudowny lekarz na ktorego dalam jej namiar..Fotemustyna nie
      leczy tylko co najwyzej zatrzymuje chorobe na jakis czas widac to NFZ sie nie
      kalkuluje skazuje nas wiec na smierc..Najdluzej przedluza sie yzcie robiac
      resekcje ognisk...ale twoj taka ma ok 50 lat pisalas,wiec bedzie ciezko dla mnie
      twoj tata to mlody czlowiek cale zycie przed nim ,ale spotkalam sie z opinia ze
      ratuja tylko mlodych takich jak moja kolezanka wlasnie 32 lata..czy ja lat
      35..Dlatego musisz powalczyc o ta chemie znalesc lekarza ktory ja przepisze
      twojemu tacie i do NFZ walczyc o refundacje..Mama nadzieje ze nie urazilam Cie
      niczym napisalam ci tylko jak jest w tej chorej Polsce niestety...trzymaj sie
    • princess_arabella Re: usg pokazuje ognisko zapalne a tomograf nie.. 04.04.09, 08:11
      Jeszcze jedno...moja kolezanka ma chyba ok 7 ognisk na watrobie ,na tym
      malenstwie co zostalo z watroby...wyniki badan morfologie ma dobra ,tylko
      watrobowe podwyzszone..Watroba jest wielka mozna ja obcinac jezeli przezut nie
      jest kolo jakiejs zyly glównej...wiec rozwaz z jakims lekarzem resekcje zajetych
      miejsc ,watroba szybko regeneruje
      • beatka.mezatka Re: usg pokazuje ognisko zapalne a tomograf nie.. 04.04.09, 10:33
        no widzisz jednak nie pozjadalas wszystkich rozumow. A mowil Ci ktos
        ze jesli czwerniak z oka rzuci sie na watrobe i jest rozsiany to nie
        moga go ruszyc ? i nowotwor jest nieoperacyjny? czy na to teakze
        masz swoja teorie?
        • beatka.mezatka Re: usg pokazuje ognisko zapalne a tomograf nie.. 04.04.09, 10:39
          a zreszta nie chce mi sie juz z Toba tez dyskutowac bo z tego co
          mowisz to lekarze z gliwic po prostu sa tepi kompletnie nie maja
          pojecia o czerniaku z oka i jego przerzutach i opowiadaja totalne
          bzdury.
      • beatka.mezatka Re: usg pokazuje ognisko zapalne a tomograf nie.. 04.04.09, 10:49
        princess_arabella ta koleanka o ktorej piszesz z siedmioma zmianami
        na watrobie to czerniak ? Pytalam lekarza czy jesli chemia podziala
        i zniknie chocby czesc tych ognisk zapalnych czy mozliwa bedzie
        operacja aby wyciac ta czesc watroby na ktorej sa zmiany i
        powiedzieli nam ze nie ma takiej mozliwosci i beda podawali jedynie
        chemie tak dlugo dopoki bedzie pomagac i nie ma innej mozliwosci
        leczenia. Bo jesli faktycznie wiesz cos o czym nam nie mowia... moze
        nie mowia bo maja to gdzies i nie chca sie podjac. Jesli faktycznie
        masz razje to ja bede pytala innych lekarzy o taka mozliwosc
    • princess_arabella Re: usg pokazuje ognisko zapalne a tomograf nie.. 04.04.09, 11:57
      odpowiem ostatni raz tobie beato_mezatko bo denerwujesz mnie.. sluze rada i
      pomoca a ty nie musisz z tego korzystac przeciez i komentowac tez...smiechu
      warte ze nie mozna ruszyc czerniaka przezutowego na watrobie...tak lekarze z
      gliwic w takim razie...a zreszta nie skomentuje..lekarze z gliwic poszli po
      najmniejszej linii oporu..jedyna metodata wyleczenia czerniaka jedyna jest jego
      wyciecie!!!! a jezeli nie mozna go wyciac w calosci to robi sie operacje
      paliatywne przedluzajace zycie..moja kolezanka dlatego tak dlugo zyje poniewaz
      miala te operacje i zmniejszali jej mase guzow na ile to mozliwe!!!!!!!!!
      Roblili to tylko w warszawie w szpitalu na banacha!! tam jest najlepszy osrodek
      w polsce transplantologii watroby ,moja kolezanka mieszka w Krakowie i tam nikt
      nie chcial jej zoperowac i mowili dokladnie to samo ze nieoperacyjne tak ,a
      potem pojechala do warszawy i nagle operacyjne ... To juz twoja sprawa czy
      wierzysz lekarzom z gliwic ,a co maja Ci powiedziec??? ze sa bezradzni a nawet
      gdyby chcieli to nie ma funduszy..smieszne ,ty opierasz sie na gdybaniach ja
      opieram sie na realnych przykladach ...to tyle
      • princess_arabella Re: usg pokazuje ognisko zapalne a tomograf nie.. 04.04.09, 12:06
        moja kolezanka miala 5 ognisk z czego 3 obcieli a 2 potraktowali
        termoablacja...i tak 3 razu w przeciagu 2 lat.. ale ona ma 32 lata i male
        dziecko lat 9 moze dlatego zlitowali sie i robili te operacje paliatywne!!
        zreszta nie tylko litosc wchodzila tu w gre..ja podalam wam przyklad ze
        przeprowadza sie w polsce operacje paliatywne resekcji watroby nawet jezeli jest
        kilka ognisk..ale jest to rzadkie..trzeba znalesc lekarza ktoremu zalezy,bo taka
        operacja kosztuje i im sie nie kalkuluje!!! nie kalkuluje sie NFZ...jestem pewna
        ze twoj tata dostaje dakabrazyne..to standardowe postepowanie ,zeby czlowiek
        mial swiadomosc ze cos mu tam daja ,moze pomoze...ja jestem tez chora i wiem
        jedno jezeli bede miala przezut nie pozwoloe ze swoja wiedza podawac sobie
        nieskutecznej dakabrazyny!!!Bede walczyla o operacje paliatywne i o Fotemustyne
        a ty rob jak chcesz...Zycze sily
        • beatka.mezatka Re: usg pokazuje ognisko zapalne a tomograf nie.. 04.04.09, 12:17
          no wlasnie ze to nie jest dakabrazyna. czytalam ta kartke ale w tej
          chwili Ci nie powiem co dokladnie. Musialabym miec ta kartke przed
          soba. zreszta w przyszlym tygodniu pojde z ojcem na chemioreapie i
          zaatakuje ich co oni tam dokladnie daja ...... no i chyba zaczne
          szukac lekarza ktory jak mowisz sie laskawie zlituje :(
      • beatka.mezatka Re: usg pokazuje ognisko zapalne a tomograf nie.. 04.04.09, 12:13
        Rece opadaja. w takim razie wszystko o pieniadze sie rozbija? tak
        cos czulam ze sama chemioterapia jest odawana dla swietego spokoju i
        ze musi by jakis sposob zeby ta chorobe powstrzymac i przedluzac
        znacznie zycie. dzieki
    • princess_arabella Re: usg pokazuje ognisko zapalne a tomograf nie.. 04.04.09, 12:16
      Co do pytania czy moja kolezanka ma wogole czerniaka...to wybacz ale lepiej wiem
      na co jest chora moja kolezanka i ja..czerniak naczyniowki,zastosowana
      brachyterapia plytka jodowa..przerzut po 5 latach u mojej kolezanki u mnie
      narazie data nieznana..Tez mi gadali ze to rzadko daje przerzuty. Prawda jest
      jednak taka ze owszem daje rzadko ale maly guz malenki!! a wielkie guzy daja i
      koniec ( przewaznie )uwazam tylko ze wasi ojcowie mieli pecha...bo mozna miec
      przerzut po 10 latach a rekordzista w klinice w essen po 21 !!! wiec te 3 lata
      to strasznie malo...
      • beatka.mezatka Re: usg pokazuje ognisko zapalne a tomograf nie.. 04.04.09, 12:19
        no mieli pecha i do duzego. Pamietam jak po operacji wszyscy
        odetchneli z ulga i myslelismy ze mamy to za soba. a to tylko cisza
        brzed burza byla cholera jasna :( no nic jeszcze raz dzieki ze teraz
        wiem ze mozna inaczej moze jakims cudem uda sie cos zrobic
        • habibi606 Re: usg pokazuje ognisko zapalne a tomograf nie.. 08.04.09, 14:18
          Beatka.mezatka nic sie nie odzywasz, jak tato się czuje.
          My wczoraj byliśmy u prof. murawy i w poradni. Wynik biopsji
          wyszedł dobry , no ale skąd mamy wiedzieć czy trafili w te zmiany.
          Pytalismy prof. murawy czy ewentualnie będzie można zoperować te
          ogniska(jeśli okażą sie przerzutami) to powiedział, że można ale to
          nie ma żadnego sensu, bo będą wyrastać coraz to większe i w
          większych ilościach. Więc juz sama nie wiem. Dostaliśmy skierowanie
          na zrobienie PETA bo lekarze powiedzieli , że w sumie to oni nie
          wiedzą co więcej w takiej sytuacji zrobić. Zobaczymy co wyjdzie-oby
          nic złego.
          Princess_arabell dzięki za namiary na prof. szczylika.
    • habibi606 Re: usg pokazuje ognisko zapalne a tomograf nie.. 04.04.09, 21:56
      Dziewczyny, czyli wychodzi na to , że należy wywalczyć operację usunięcia tych zmian. Ale jeśli lekarz powie nam - dla pozbycia się problemu- że jest to niemożliwe, czy należy mu zatem wierzyć?
      Skąd wiedzieć, czy naprawdę nie jest się w sytuacji, w której rzeczywiście nie ma szansy na operację? Princess arabella a czy byłaby taka możliwość , żebyś podała nam namiary na tego lekarza, który zoperował Twoją koleżankę, bo jest to dla nas zawsze jakaś alternatywa-jeśli nikt nie będzie chciał się tego podjąć to zawsze można sprobować u tego Waszego onkologa. Nie wiem też jak to jest z tą chemią, bo NFZ nie chce refundować tej fotemustyny a właśnie znalazłam notatkę :

"Czy fotemustyna powinna być stosowana w Polsce jako lek pierwszego rzutu w
      leczeniu rozsianego czerniaka złośliwego z przerzutami do mózgu?
      Tomasz Faluta, Marcin Czech, Robert Pachocki
      Dział Naukowy Servier Polska, Warszawa
      Cel: Najczęściej stosowanym lekiem w leczeniu rozsianego czerniaka złośliwego z
      przerzutami do mózgu w Polsce jest dakarbazyna. W badaniu III fazy (RCT)
      porównującym fotemustynę (Mustophoran®) z dakarbazyną w leczeniu chorych z
      rozsianym czerniakiem złośliwym z przerzutami lub bez przerzutów do mózgu
      stwierdzono korzystny wpływ fotemustyny w porównaniu do dakarbazyny w
      odniesieniu do częstości odpowiedzi, całkowitego przeżycia i czasu do wystąpienia
      przerzutów do mózgu. Celem analizy było zbadanie, czy także z punktu widzenia
      Narodowego Funduszu Zdrowia (NFZ) fotemustyna powinna być stosowana jako lek
      pierwszego rzutu w leczeniu rozsianego czerniaka złośliwego z przerzutami do
      mózgu?
      Metody: Analiza minimalizacji kosztów została przeprowadzona z punktu widzenia
      NFZ. W analizie uwzględniono tylko dwa rodzaje bezpośrednich kosztów
      medycznych: koszt podanych leków i koszt hospitalizacji potrzebnej do podania tych
      leków. Koszty jednostkowe hospitalizacji pochodzą z umów dla lecznictwa
      zamkniętego. Horyzont czasowy dla analizy wynosił 26 tygodni.
      Wyniki: Całkowity koszt fotemustyny wyniósł 18 708 PLN i był większy od kosztu
      dakarbazyny (2 690 PLN) o 16 018 PLN. Ze względu na schematy leczenia oboma
      lekami, koszt hospitalizacji niezbędnej do podania fotemustyny wyniósł 5 109 PLN i
      był mniejszy o od kosztów hospitalizacji przy leczeniu dakarbazyną (23 417) o
      18 308 PLN. Koszt całkowity leczenia jednego pacjenta fotemustyną wyniósł
      23 817,24 PLN i był mniejszy o 2 290 PLN od całkowitych kosztów leczenia
      dakasrbazyną (26 107 PLN).
      Wnioski: Zastąpienie dakarbazyny przez fotemustynę w leczeniu rozsianego
      czerniaka złośliwego z przerzutami do mózgu byłoby korzystne nie tylko dla
      pacjentów (lepsza skuteczność), ale także dla NFZ (zmniejszenie wydatków na
      leczenie)."

i wychodzi , że przecież leczenie tą fotemustyną jest tańsze. Princess arabella a czy mogłabyś również napisać na jakiej zasadzie nfz podejmuje decyzję o refundacji tej chemii dla danego pacjenta i czy wogóle długo to trwa ? A czy taka chemia jest droga, jeśli nie wyrazili by zgody i chciało by się zapłacić za nią we własnym zakresie(nie wiem czy ta suma która widnieje w tej notatce jest adekwatna do kosztów jakie musielibyśmy ponieść)?
      A co myślicie o tym leku Selol, bo jak zaczęłam szukać w internecie , to rzeczywiście może to pomagać w dużym stopniu tylko nie wiem dlaczego nie można go zażywać łącznie z chemią. beatka.mezatka napisz proszę jak to mozna kupić i wogóle co wam powiedział o tym lekarz prowadzący?
      • princess_arabella Re: usg pokazuje ognisko zapalne a tomograf nie.. 04.04.09, 22:19
        Ja nie wiem dokladnie ktory operowal moja kolezanke...napewno nie onkolog!!
        Miala robione operacje wszystkie 3 w szpitalu na banacha to najslawniejszy w
        polsce oddzial transplantologii...watroby nie operowal jej onkolog ,onkolog
        skontaktowal ze szpitalem banacha i ustalili co i jak..nie wiem czy czytalas
        uwaznie ale to nie bylo za darmo.. Za pieniadze wszystko mozna w Polsce..chory
        kraj...musisz znalesc lekarza ktory zeche walczyc ,fotemustyne moze przepisac
        lekarz i sam o nia wystapic..a moze twoj tata ,musicie isc do NFZ i zapytac jak
        sie to zaltwia bo ja nie wiem dokladnie bo jeszcze nie mam przezutu..ja chodze
        do jednego z najlepszych lekarzy w Polsce od czerniaka bardzo znanego prof
        Szczylik..mozecie zapisac sie do niego i porozmawiac z nim ..przyjmuje w wawie (
        raczej prywatnie jest tylko szansa sie dostac) koszt 350 zl wizyty..jezeli
        bedziesz zainteresowana to podam ci tel zebys mogla zapisac tate..ale termin
        moze byc ok miesiaca bo ten lekarz to anilo nie czlowiek dzialajacy cuda ,i
        oblegaja go ludzie niemilosiernie..
        • habibi606 Re: usg pokazuje ognisko zapalne a tomograf nie.. 04.04.09, 23:04
          Już dawno zdążyliśmy się nauczyć , że w Polsce za wszystko trzeba płacić i doskonale zdaje sobie sprawę, że za takie operacje też będzie trzeba słono....
          Wiem , że nie masz przerzutów i życzę Ci z całego serca , żeby nigdy Cię to nie dotknęło, myślałam tylko, że może wiesz od koleżanki, jak wygląda cała ta procedura załatwiania tej chemii w NFZ. Bardzo bym Cię prosiła o namiary do tego profesora, bo jeśli tu nam nikt nie pomoże to napewno skorzystamy i pojedziemy do Warszawy. Mówi się, że w Poznaniu niby też są dobrzy specjaliści-prof. Murawa czy dr Teresiak jednak, oni zajmują się ogólnie nowotworami a nie typowo czerniakiem oka. Jestem Ci bardzo wdzięczna za te wszystkie informacje. Jak będziesz wiedziała coś więcej lub nowego to proszę pisz bo dla mnie każda informacja jest ważna. We wtorek idziemy na wyniki biopsji i zobaczymy czy tym razem coś udało im się ustalić.
          • elsy Re: usg pokazuje ognisko zapalne a tomograf nie.. 04.04.09, 23:51
            znalazłam w postach o czerniaku,że w Poznaniu od tego jest najlepszy
            prof.Mackiewicz oraz doc.Ruka,ale nie było tam niestety namiarów na
            nich...byliście już może u któregoś z nich,może warto by było zanim uderzycie na
            Warszawę jeszcze z nimi skonsultować?
            pozdrawiam ciepło
            • princess_arabella Re: usg pokazuje ognisko zapalne a tomograf nie.. 05.04.09, 07:58
              W przzpadku mojej kolezanki Fotemustzne zalatwil jej prof Sczylik ,on wojowal z
              NFZ ,dalam jej namiar na niego poszla na wizyte zaplacila 350 i oplacilo sie bo
              dostala 10 mies chemii ktora zatrzymala chorobe..
              • habibi606 Re: usg pokazuje ognisko zapalne a tomograf nie.. 05.04.09, 13:08
                To podaj proszę namiary na tego profesora .
    • habibi606 Re: usg pokazuje ognisko zapalne a tomograf nie.. 06.04.09, 12:15
      Dziewczyny, jak możecie to dajcie namiary na tego profesora
      Szczylika i tego lekarza od Selolu. Jutro o 16 godzinie mój tata ma
      wynik biopsji , zobaczymy co powiedzą, o ile cokolwiek udało im się
      ostatnio pobrać.
    • habibi606 Re: usg pokazuje ognisko zapalne a tomograf nie.. 06.04.09, 13:44
      Znalazłam jeszcze taki dokument więc umieszczam:

Rivoire i wsp. zajęli się problemem przerzutów w wątrobie
      pochodzących z czerniaka gałki ocznej.[20] Analizie poddano wyniki
      leczenia 602 chorych na ten nowotwór. Przez okres 14 lat wykonywano
      u nich rutynowo ultrasonografię (USG) jamy brzusznej. U 63 chorych
      wystąpiły przerzuty w wątrobie i były one jednocześnie pierwszym
      miejscem rozwoju wtórnego ogniska nowotworowego. Średni czas, jaki
      upłynął od operacji gałki ocznej do wystąpienia zmian w wątrobie,
      wyniósł 29 miesięcy. Operacji poddano 44% chorych. U 22% można było
      wykonać resekcję R0, u kolejnych 14 - resekcję R2. U pozostałych
      chorych stosowano systemową chemioterapię lub jedynie leczenie
      objawowe. Średni czas przeżycia w całej grupie chorych wyniósł 15
      miesięcy (zakres: 3-110 mies.), dla chorych poddanych resekcji R0 -
      25 miesięcy, w przypadku osób, u których wykonano resekcję typu R2 -
      16 miesięcy, zaś dla chorych nieoperowanych - średnio 11 miesięcy.
      Na podstawie przeprowadzonej analizy stwierdzono, że wiek do 70.
      roku życia, liczba przerzutów mniejsza niż 10 oraz wykonanie
      resekcji typu R0 były czynnikami poprawiającymi rokowanie w sposób
      istotny statystycznie. Autorzy zwracają uwagę na konieczność
      stosowania u chorych po operacji czerniaka gałki ocznej metod badań
      kontrolnych czulszych niż USG oraz na zasadność agresywnego
      leczenia operacyjnego wybranych chorych.

Zawsze warto przeczytać.
    • princess_arabella Re: usg pokazuje ognisko zapalne a tomograf nie.. 07.04.09, 18:41
      Cezary Szczylik przyjmuje w klinice jednodniowej na ul Kaczej 8 ogolny tel to 22
      322 81 81 ,trzeba poprosic z kardiologia ( tak to nie pomylka ) i tam wslasnie
      przyjmuje..
    • habibi606 Re: usg pokazuje ognisko zapalne a tomograf nie.. 08.04.09, 14:20
      Beatka.mezatka nic sie nie odzywasz, jak tato się czuje.
      My wczoraj byliśmy u prof. murawy i w poradni. Wynik biopsji
      wyszedł dobry , no ale skąd mamy wiedzieć czy trafili w te zmiany.
      Pytalismy prof. murawy czy ewentualnie będzie można zoperować te
      ogniska(jeśli okażą sie przerzutami) to powiedział, że można ale to
      nie ma żadnego sensu, bo będą wyrastać coraz to większe i w
      większych ilościach. Więc juz sama nie wiem. Dostaliśmy skierowanie
      na zrobienie PETA bo lekarze powiedzieli , że w sumie to oni nie
      wiedzą co więcej w takiej sytuacji zrobić. Zobaczymy co wyjdzie-oby
      nic złego.
      Princess_arabell dzięki za namiary na prof. szczylika.
      • beatka.mezatka Re: usg pokazuje ognisko zapalne a tomograf nie.. 09.04.09, 08:48
        A zabiegana ostatnio jestem przed swietami. Tato czuje sie doberze,
        pracuje sobie i o chorobie narazie nie rozmawiamy, cieszymy sie
        nadchodzacymi swietami i czekamy jak na wyrok na tomograf ktory ma
        17 kwietnia.
    • habibi606 Re: usg pokazuje ognisko zapalne a tomograf nie.. 14.04.09, 18:46
      beatka.mezatka podaj mi proszę namiary skąd mogłabym sprowadzić świeży olej z siemienia lnianego. Wspominałaś coś o Wrocławiu?
      • habibi606 Wyniki PET-ct 03.05.09, 00:21
        Okazało się na podtawie badania pet-ct, ze zmiany na wątrobie nie są przerzutem czerniaka. Wykazują niewielki metabolizm glukozy jednak wartość ta nie jest charakterystyczna dla zmiany meta. Ponadto reszta bez zmian, oprócz dwóch zmian w płucach o wielk.ok5mm jednak nie wykazujących żadnych cech utylizacji glukozy.
        Lekarz opisujący powiedział tylko, że napewno nie jest to przerzut czerniaka bo im przypisywane są całkiem inne watości utylizacji glukozy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka