Dodaj do ulubionych

błędy logiczne..

30.03.02, 23:15
Jakie błędy logiczne popełniamy najczęściej w nzszych wypowiedziach ? Czy ktoś
zna jakieś przykłady ? Dziękuję za pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: Stefanstefan4 Re: błędy logiczne.. IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 31.03.02, 20:26
      obserwator3:
      > Jakie błędy logiczne popełniamy najczęściej w nzszych wypowiedziach ? Czy ktoś
      > zna jakieś przykłady ?

Nie mam żadnej wyczerpującej listy, po prostu włączyłem radio i niezbyt uważnie
      słuchałem przez jakieś dwie godziny. Wobec tego są to błędy głównie
      dziennikarzy i ich rozmówców. Dodałem parę własnych skojarzeń.

,,Najmniejsza linia oporu''
      • taka_jedna Re: błędy logiczne.. 22.04.02, 15:24
        Gość portalu: Stefanstefan4 napisał(a):

>
        > Mylenie dygnitarza z miastem, w którym zasiada:
        >
    • obserwator3 Re: błędy logiczne.. 01.04.02, 22:09

Dzięki Stefan,to prawda wystarczy posłuchać radia ..., zwroty takie
      jak "potrzebujemy drugiej alternatywy " "akwen wodny " pojawiają się bardzo
      często;-)
      Potrzebuję jednak formalnych nazw tych błędów ...
      • teresa.kruszona Re: błędy logiczne.. 02.04.02, 16:29
        Nie ma w językoznawstwie (formalnie) takiej kategorii jak błędy logiczne. Ja do
        takich zaliczam zachwianie łączliwości systemowej, np. „zespół grał różne
        występy” (nie można grać występów), „całe jego życie sprowadzało się do
        czterech ścian celi” (powinno być: życie upływało w czterech ścianach
        celi), „naśladowaliśmy życie wikingów” (naśladowaliśmy styl życia
        wikingów), „wyleciał samolot z 92 tonami pomocy humanitarnej” (pomocy nie
        mierzy się w tonach), „narazić na skutki” (narazić można na przykrości,
        niebezpieczeństwo). Błędne pod względem logicznym bywają także konstrukcje
        zdań, np.: „Była Polką, ale warszawianką” (nie ma uzasadnienia dla użycia
        spójnika 'ale', który wyrażać powinien kontrast, przeciwieństwo. To kilka
        przykładów, które pochodzą z mediów.
        Oto kategorie błędów językowych:
        gramatyczne, składniowe, leksykalne, (słownikowe, frazeologiczne, słowotwórcze -
        i tu najwięcej jest logicznych), fonetyczne, stylistyczne, ortograficzne,
        interpunkcyjne.
        • ril Re: błędy logiczne.. 08.04.02, 13:48
          > ?całe jego życie sprowadzało si
          > ę do
          > czterech ścian celi? (powinno być: życie upływało w , ?wyleciał samolot z 92 tonami pomocy humanitarnej? (pomo
          > cy nie
          > mierzy się w tonach)

Ale "upływało w" nie znaczy tego samego co "sprowadzało się do". Ta druga konstrukcja akcentuje fakt, że jego świat sprowadzał się do celi.

A drugie zdanie trudno byłoby tak zwięźle i jasno wyrazić w sposób poprawny.
          • zbigniew_ Taka jedna 22.04.02, 16:05
            Meto- co???
            Prosze przetłumaczyc na polski.
            • taka_jedna Zbigniew 22.04.02, 16:51
              zbigniew_ napisał(a):

> Meto- co???
              > Prosze przetłumaczyc na polski.

Postaram się
              metonimia jest rodzajem metafory, inną nazwą metonimii jest "zamiennia", co już
              troszkę wyjaśnia znaczenie. Metonimię tworzymy, gdy porównujemy dwie rzeczy na
              podstawie jakieś ich cechy wspólnej. Częstym rodzajem metonimii jest stosowanie
              części zamiast całości, np. właśnie nazwy stolicy zamiast państwa (np. "stosunki
              Moskwa - Warszawa pogorszyły się po niewpuszczeniu do Rosji polskiego księdza");
              albo nazwy materiału zamiast przedmiotu ("podaj szkło" o kieliszkach), itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka