obserwator3 30.03.02, 23:15 Jakie błędy logiczne popełniamy najczęściej w nzszych wypowiedziach ? Czy ktoś zna jakieś przykłady ? Dziękuję za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Stefanstefan4 Re: błędy logiczne.. IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 31.03.02, 20:26 obserwator3: > Jakie błędy logiczne popełniamy najczęściej w nzszych wypowiedziach ? Czy ktoś > zna jakieś przykłady ? Nie mam żadnej wyczerpującej listy, po prostu włączyłem radio i niezbyt uważnie słuchałem przez jakieś dwie godziny. Wobec tego są to błędy głównie dziennikarzy i ich rozmówców. Dodałem parę własnych skojarzeń. ,,Najmniejsza linia oporu'' Odpowiedz Link Zgłoś
taka_jedna Re: błędy logiczne.. 22.04.02, 15:24 Gość portalu: Stefanstefan4 napisał(a): > > Mylenie dygnitarza z miastem, w którym zasiada: > Odpowiedz Link Zgłoś
obserwator3 Re: błędy logiczne.. 01.04.02, 22:09 Dzięki Stefan,to prawda wystarczy posłuchać radia ..., zwroty takie jak "potrzebujemy drugiej alternatywy " "akwen wodny " pojawiają się bardzo często;-) Potrzebuję jednak formalnych nazw tych błędów ... Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: błędy logiczne.. 02.04.02, 16:29 Nie ma w językoznawstwie (formalnie) takiej kategorii jak błędy logiczne. Ja do takich zaliczam zachwianie łączliwości systemowej, np. „zespół grał różne występy” (nie można grać występów), „całe jego życie sprowadzało się do czterech ścian celi” (powinno być: życie upływało w czterech ścianach celi), „naśladowaliśmy życie wikingów” (naśladowaliśmy styl życia wikingów), „wyleciał samolot z 92 tonami pomocy humanitarnej” (pomocy nie mierzy się w tonach), „narazić na skutki” (narazić można na przykrości, niebezpieczeństwo). Błędne pod względem logicznym bywają także konstrukcje zdań, np.: „Była Polką, ale warszawianką” (nie ma uzasadnienia dla użycia spójnika 'ale', który wyrażać powinien kontrast, przeciwieństwo. To kilka przykładów, które pochodzą z mediów. Oto kategorie błędów językowych: gramatyczne, składniowe, leksykalne, (słownikowe, frazeologiczne, słowotwórcze - i tu najwięcej jest logicznych), fonetyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
ril Re: błędy logiczne.. 08.04.02, 13:48 > ?całe jego życie sprowadzało si > ę do > czterech ścian celi? (powinno być: życie upływało w , ?wyleciał samolot z 92 tonami pomocy humanitarnej? (pomo > cy nie > mierzy się w tonach) Ale "upływało w" nie znaczy tego samego co "sprowadzało się do". Ta druga konstrukcja akcentuje fakt, że jego świat sprowadzał się do celi. A drugie zdanie trudno byłoby tak zwięźle i jasno wyrazić w sposób poprawny. Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew_ Taka jedna 22.04.02, 16:05 Meto- co??? Prosze przetłumaczyc na polski. Odpowiedz Link Zgłoś
taka_jedna Zbigniew 22.04.02, 16:51 zbigniew_ napisał(a): > Meto- co??? > Prosze przetłumaczyc na polski. Postaram się metonimia jest rodzajem metafory, inną nazwą metonimii jest "zamiennia", co już troszkę wyjaśnia znaczenie. Metonimię tworzymy, gdy porównujemy dwie rzeczy na podstawie jakieś ich cechy wspólnej. Częstym rodzajem metonimii jest stosowanie części zamiast całości, np. właśnie nazwy stolicy zamiast państwa (np. "stosunki Moskwa - Warszawa pogorszyły się po niewpuszczeniu do Rosji polskiego księdza"); albo nazwy materiału zamiast przedmiotu ("podaj szkło" o kieliszkach), itp. Odpowiedz Link Zgłoś