stefan4 18.08.03, 19:44 Radio namawia mnie, żebym koniecznie odwiedził ,,Białą Podlaskę''. Być może dam się namówić, bo lubię odwiedzać fajne laski, nawet białe, ale niepokoi mnie to ,,pod''... - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krwawy Re: regionalizm? 18.08.03, 21:18 stefan4 napisał: > Radio namawia mnie, żebym koniecznie odwiedził ,,Białą Podlaskę''. Być może dam się namówić, bo lubię odwiedzać fajne laski, nawet białe, ale niepokoi mnie to,,pod''... Było to zapewne płatne ogłoszenie niemieckiego murzyna-rasisty. "Podlaska" = "Untermensch" Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: regionalizm? 19.08.03, 09:57 krwawy napisał: > stefan4 napisał: > > > Radio namawia mnie, żebym koniecznie odwiedził ,,Białą Podlaskę''. Być mo > że > dam się namówić, bo lubię odwiedzać fajne laski, nawet białe, ale niepokoi mnie > > to,,pod''... > > Było to zapewne płatne ogłoszenie niemieckiego murzyna-rasisty. "Podlaska" > = "Untermensch" Bardziej chyba Untermadchen. W każdym razie jeżeli nawet regionalizm, to nie podlaski. Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: regionalizm? 19.08.03, 10:53 Pierwszy raz się natknąłem na rzeczownik 'Podlaska' właśnie w tamtejszym regionie (bodajże forum Białystok). Wielce charakterystyczny jest cytat: "Nazywam się Michał Z[...] i pochodzę z Białej Podlaski. Obecnie studiuję na Politechnice Warszawskiej". Czyli nawet miejscowi tak mówią. Szczerze mówiąc, do tej pory traktowałem to jako zabawę słowną, ale z kolei tak poważna instytucja jak Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego pisze: "... Powierzchnia miasta wynosi 49 km 2 , a zamieszkuje go 58 351 osób. Przez Białą Podlaskę przebiega droga międzynarodowa E-30 ..." (notabene jest tu także inny błąd: nie 'go', ale 'je'). Z drugiej strony, występuje to-to sporadycznie, w rozróżnialnych przypadkach mamy skromne ilości wystąpień: Białej Podlaski: 153 Białej Podlasce: 93 Białą Podlaskę: 31 przy tysiącach form prawidłowych. Quotes and figures thanks to Google. Pozzdrawiam Jazzek Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: regionalizm? 19.08.03, 14:00 ja22ek napisał: > Pierwszy raz się natknąłem na rzeczownik 'Podlaska' właśnie w tamtejszym > regionie (bodajże forum Białystok). Wielce charakterystyczny jest cytat: > "Nazywam się Michał Z[...] i pochodzę z Białej Podlaski. Obecnie > studiuję na Politechnice Warszawskiej". Czyli nawet miejscowi tak mówią. > Szczerze mówiąc, do tej pory traktowałem to jako zabawę słowną, ale z kolei tak > > poważna instytucja jak Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego pisze: > "... Powierzchnia miasta wynosi 49 km 2 , a zamieszkuje go 58 351 osób. Przez > Białą Podlaskę przebiega droga międzynarodowa E-30 ..." (notabene jest tu także > > inny błąd: nie 'go', ale 'je'). > > Z drugiej strony, występuje to-to sporadycznie, w rozróżnialnych przypadkach > mamy skromne ilości wystąpień: > Białej Podlaski: 153 > Białej Podlasce: 93 > Białą Podlaskę: 31 > przy tysiącach form prawidłowych. > > Quotes and figures thanks to Google. > > Pozzdrawiam > Jazzek Coś mi tu nie pasuje. Dotychczas myślałam, że jeśli "miejscowi tak mówią", to taka forma jest prawidłowa. Czyż nie tak? Mamy potwierdzenie: i władza i lud jednakowo, więc tak ma być. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: regionalizm? 19.08.03, 15:17 Znam osobiście dwoje białopodlaszczan (czy tak?). Oboje mówią po prostu, że mieszkają w Białej. Tym bardziej dziwi rzeczownikowa forma Podlaski. I w tym przypadku głosem ludu bym się nie kierował. Zadziwiony JK Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: regionalizm? 22.08.03, 01:20 Biała Podlaska - oba człony odmieniają się jak przymiotniki - Białej Podlaskiej, Białą Podlaską. Nazw mieszkańców od tej nazwy się nie tworzy, pozostaje zatem forma mieszkanka (mieszkaniec, mieszkańcy) Białej Podlaskiej, a przymiotnik to albo bialski, albo bialskopodlaski. Odpowiedz Link Zgłoś