weblank 27.09.08, 01:15 Witam, na jaką sylabę pada akcent w słowach papryka i fabryka? Pytam, bo ja sama te słowa akcentuję na przedostanią sylabę, ale ostatnio usłyszałam jak wymawiano te słowa z akcentem na trzecią sylabę od końca. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wlodekbar Re: Akcent 27.09.08, 03:49 Ja tylko powiem to, co mi się wydaje. Papryka: akcent na 1. sylabę to już przesada ;). Fabryka: bez wątpienia akcent na 2. sylabę nie jest błędem. Na 1. nie wiem, ale - sądzę - też nie jest. Fakt, fabryka z akcentem na bry jest bliższa 'na faBRYce', a to wyrażenie nie za bardzo eleganckie, i żargonowe. Tak jak kiedyś zadzwoniłem do jakiegoś dyrektora departamentu w Ministerstwie Kultury (i Dziedzictwa Narodowego/bez Dz.N. - nie pamiętam, bo tam od lat toczą się boje o Jedynie Słuszną Nazwę), i jakaś miła pani powiedziała "Proszę zadzwonić za pół godziny, pan dyrektor jest na gmachu":D PS Heheh, ten resort jest, tradycyjnie, naznaczony piętnem Mrożkowego zwidu :(. Odpowiedz Link Zgłoś
weblank Re: Akcent 27.09.08, 16:47 Jeśli chodzi o fabrykę, to wydaje mi się, że akcent paroksytoniczny, jak i proparoksytoniczny są poprawne. Natomiast, też uważam, że PApryka to już prze_sa_da;]]] Odpowiedz Link Zgłoś
randybvain paPRYka, faBRYka 27.09.08, 17:00 Tak się akcentuje normalnie. Inne sposoby akcentowania są charakterystyczne dla pewnych gwar, dialektów, grup środowiskowych, potomków cudzoziemców itp. Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: paPRYka, faBRYka 30.09.08, 00:27 Rzeczownik fabryka ma akcent na trzeciej sylabie od końca (FABryka), choć słowniki za poprawny uznają także sposób akcentowania na drugiej sylabie od końca (fabRYka), PAPryka - też na trzeciej (potocznie - papRYka). Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: paPRYka, faBRYka 30.09.08, 00:53 estutweh napisała: > Cos ci sie chyba pomylilo. Jeżeli to do mnie, to chyba nie zauważyłaś(łeś?), że dopisałam kilka dalszych absurdalnie akcentowanych słów. Odpowiedz Link Zgłoś