Dodaj do ulubionych

spirala-zalozenie, prosze o info

19.05.11, 16:01
witam
w styczniu urodzilam drugie dziecko i wiecej nie planuje :) bylam na spotkaniu z doradca odnosnie antykoncepcji, namawiono mnie usilnie na spirale, co do ktorej ostatecznie nie jestem przekonana, ale sie chyba zdecyduje, nie mam ochoty na tabletki, a implant tez odpada; jutro ide ponownie na spotkanie zeby wziac juz raczej recepte na spirale i za tydzien ja zalozyc;
mam pytanie czy zalozenie spirali boli? czy jest zakladana w znieczuleniu miejscowym np? (wiem ze tak jest w PL bo rozmawialam z moim ginekologiem tam)
dodam ze pani na moje zapytanie o bol przy zakaldaniu odpowiedziala ze jest mniejszy niz podczas porodu wiec w sumie mnie nie zachecila......
poprosze o porady doswiadczone kobiety :)
Obserwuj wątek
    • kingaolsz Re: spirala-zalozenie, prosze o info 19.05.11, 16:08
      Jesli chcesz to daja znieczulenie ( w zelu), nie jest jakos strasznie bolesnie, raczej nieprzyjemnie, pozniej przez pare dni "ciagnie" jak przy okresie.
      No i ja po prostu poszlam do GP i ta mi od reki zalozyla ( tzn. musialam byc w odpowiednim dniu cyklu, w pierwszych 7 dniach).
      • black_currant Re: spirala-zalozenie, prosze o info 19.05.11, 16:27
        Ja miałam dokładnie jak Kinga (z tą różnicą, że nie musiałam czekać na konkretny dzień cyklu, bo byłam 4 miesiące po porodzie i okresu nie miałam). Zakładałam Mirenę - też od ręki
    • gypsi Re: spirala-zalozenie, prosze o info 19.05.11, 19:57
      Troche moze bolec - zalezy jaki masz prog bolu. Zel znieczulajacy wiele nie daje, a zastrzyk doszyjkowy nie dosc ze boli chyba bardziej niz samo zalozenie spirali samego znieczulenia razej niewiele dajac, to jeszcze znaczaco wydluza procedure.
      Im bardziej potrafisz sie zrelaksowac, tym latwiej zalozyc - samo zalozenie trwa bardzo krotko.
      Po zalozeniu moze wystapic plamienie i bole podbrzusza jak przy miesiaczce.
      • azbestowestringi Re: spirala-zalozenie, prosze o info 19.05.11, 21:33
        ja przed zalozeniem wzielam leki przeciwbolowe, ktore mi normalnie przy miesiaczce pomagaly. "cmilo" w podbrzuszu przez jeden dzien. za drugim razem nie bolalo wogole
        • gosia7813 Re: spirala-zalozenie, prosze o info 20.05.11, 00:30
          A mnie bolalo jak cholera i w zyciu nie dalabym sobie juz zalozyc. Nie wiem jak jest w innych GP, ale w moim przed - zero badan, usg, po tez prosilam o usg bo mnie strasznie bolal brzuch i krwawilam, ale nie doczekalam sie. A jak poszlam prywatnie do ginekologa to sie za glowe zlapal bo ja ta spirale mialam wbita w sciane macicy. Dobrze, ze po wyciagnieciu wszystko latwo sie zagoilo i ze nie zaszlam w ciaze bo przy takim zalozeniu antykoncepcja byla zerowa.
          Nie strasze Cie, ale na Twoim miejscu zalozylabym ja w Polsce albo tu prywatnie w jakims sprawdzonym gabinecie. Po zrobia Ci usg a i komfort zakladania jest pewnie lepszy bo po cos ten fotel ginekologiczny wymyslili - mi zakladali na zwyklej lezance. Nawet czlowiek nog mocniej nie rozchyli bo spadnie:)
    • mamonia78 Re: spirala-zalozenie, prosze o info 19.05.11, 23:37
      Porownywanie zalozenia spirali do porodu to gruba przesada, nie jest to przyjemne, ale trwa kilka sekund. Samo wkladanie wziernika uwazam za gorsze:-)
      Ja tez wzielam tabletke przeciwbolowa przed i nie przypominam sobie, zeby cos mnie specjalnie bolalo, nawet po, a prog bolu mam dosc niski. Wydaje mi sie ze posmarowano mnie zelem przeciwbolowym i ze bylo to rutynowe, bez specjalnych prosb z mojej strony.
      Mam zalozona miedziana od ponad roku, na poczatku mialam bardzo obfite miesiaczki, teraz troche mniej, no i troche problemow z cera, szczegolnie przed okresem. Teraz jest ok.
      Zalozylam miedziana, bo nie chcialam hormonow, ale w zwiazku ze mirena jest duzo drozsza, dwom moim kolezankom najpierw zaproponowano miedziana, ale jako ze nie chcialy, maja mireny. Minusy miedzianej to wlasnie dlugie (7 dni) i bardzo obfite okresy, no ale nie ma hormonow, ktore nie na wszystkich dobrze dzialaja.
      • starababcia1 Re: drugi raz 20.05.11, 09:21
        ja wlasnie po 5 latach wymienilam stara mirene na nowa jakis 1 miesiac temu mialam wymiane i powiem bez wiekszego bolu , bardziej bolalo wyciagnie starej niz zakladnie nowej , takze bez zadnego znieczulenia , trwalo to jakies 30 min total wyciagniecie i wlozenie cala wizyta.
        Ale muisz pamietac spirale nie sa polecane dla kobiet ktore chca miec dzieci w przyszlosci !
        • kamila_21 Re: drugi raz 20.05.11, 12:15
          Wzielam 2 tabletki przeciwbolowe 30 min przed zalozeniem, czulam lekki dyskomfort ale bolem bym tego nie nazwala.
        • kingaolsz Re: drugi raz 20.05.11, 14:15
          starababcia1 napisała:

> Ale muisz pamietac spirale nie sa polecane dla kobiet ktore chca miec dzieci w
          > przyszlosci !

?
          wiem, ze nie poleca sie raczej nierodkom ( ze wzgledu na to, ze macica jeszcze nie byla rozciagnieta), ale nie slyszalam, zeby nie polecano tym, ktore chca jeszcze dzieci - wrecz jest napisane, ze plodnosc powraca szybko po wyjeciu ( i miedzianej i mireny)
        • gypsi Re: drugi raz 20.05.11, 14:46
          > Ale muisz pamietac spirale nie sa polecane dla kobiet ktore chca miec dzieci w
          > przyszlosci !

Bzdura!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka