Dodaj do ulubionych

Studia w Polsce

31.12.07, 18:54
Witajcie!
Za kilka miesięcy przenoszę się z mężem i córeczką do Newcastle. Mam tam przyjaciółkę, która zaoferowała pomoc w znalezieniu mieszkania i pracy. Mimo to nie wiem jaszcze jak będzie nam się tam żyło (ona zapowiada zmiany na lepsze;)) i mam pewien dylemat... Póki co dużo czytam o tym jak Wam się tam żyje i generalnie wierzę, że nam również sie jakoś ułoży. Szukam porady na temat studiowania w Polsce. Zastanawiam się czy wziąć urlop dziekański i na spokojnie zaaklimatyzować się w Anglii i dopiero za rok przylatywać co miesiąc na zajęcia czy może spróbować od razu. Mój mąż pewnie będzie na początku zarabiał niewiele (przyjaciółka zarabia 5 funtów na godz), mieszkanie jakieś 100 funtów/tydz. Dodam, że w Polsce żyjemy skromnie ( zakupy w supermarketach, ciuchy z przeceny;) wiec tam pewnie będę się starała podobnie oszczędzać. Wiem, że to trudno tak doradzić, bo każdy inaczej żyje i ma inne potrzeby, ale może jest jakaś mama, która studiowała w Polsce i dała radę po wyjeździe dokończyć studia? Zajęcia na uczelni mam raz w miesiącu, jestem na urlopie wychowawczym. Proszę o radę i pozdrawiam wszystkie uczestniczki forum! Mam nadzieję, że znajdę wśród Was bratnie dusze:).
Obserwuj wątek
    • izabelski Re: Studia w Polsce 01.01.08, 20:47
      poszperaj w wyszukiwarce - byla tu dosc dluga dyskusja na ten temat
      • sennen22 Re: Studia w Polsce 01.01.08, 21:48
        Trudno Ci doradzic, ale gdybym byla na twoim miejscu, napewno bym wziela ta
        dziekanke i porzadnie sie zaklimatyzowala..pozniej zobaczysz, co i jak,
        rozplanujesz sobie z praca i w ogole. Zajecia raz w ms? Kurcze fajne studia Ci
        powiem, ja studiowalam na Akademii Rolniczej i powiem Ci szczerze, ze po
        wyjezdzcie do UK, nie bylo mozliwosci studiowania dalej(oczywiscie wzielam rok
        dziekanki, pozniej przenioslam sie na zaoczne, znow wzielam rok) pozniewaz ja
        zajecia na dziennych mialam codziennie, a na zaocznych co tydzien prawie.
        Dlatego musialam zrezygnowac, tymbardziej,ze urodzilam synka.
        Takze nic nie stoi na przeszkodzie moim zdaniem, abys wziela ta dziekanke i
        skupila sie na Anglii, pomimo,ze masz tam przyjazme Ci osoby sama musisz sie
        zadomowic i poznac rozne rzeczy.
        A jak Ci sie odpukac w Uk nie spodoba, zawsze mozesz potraktowac jako
        dorobkowy wyjazd, i wrocic na spokojnie na studia.
        ja np na moje nie wroce juz na 100%, w tym roku zdaje na Uniwersytet tutaj, jest
        wiele mozliwosci kontunowania Twoich studiow w UK, trzeba sie tylko dobrze
        wypytac, gdybys chciala np przyszlosci.
        Pozdrawiam.
        I powodzenia przy przyjezdzie ;)
        • sennen22 Re: Studia w Polsce 01.01.08, 21:51
          i taka moja rada, nie wiem, ale trzymam za ciebie kciuki abys dokonczyla te
          studia, to na maxa wazne, wiem,ze wielu osobm ktore przyjechaly do Uk sie to
          nie udalo, bo pęd zycia itp, co rpawda osobiscie uwazam,ze studia w Polsce nie
          gwarantuja Ci super pracy w UK, ale warto sprobowac zrobic to chociaz dla siebie:)
          Pozdrawiam raz jeszcze
          • izabelski Re: Studia w Polsce 01.01.08, 23:25
            zadne studia nia gwarantuja niczego - daja jedynie mozliwosc rozwoju
            w odpowiednim kierunku
            a po skonczonych studiache Polsce tu poszlam na Msc zamiast na Bsc

a co studiowalas na AR - bo ja ogrod w K-kowie
            • sennen22 izabelski 02.01.08, 12:19
              Studiowalam Agromonie specj Hodowla i Nasienictwo, teraz chcialabym sie dostac
              na Nutrition in Kingston University.
              Podobno mialabym zaliczyc Science Fundation Year, ale przez to,ze na Rolniczej
              mialam przedmioty takie jak fizyka i chemia byc moze mi odpuszcza, ale ja
              szczerze to bym chciala isc na ten Fundation Year, owszem rok studiow wiecej,
              ale ja jestem kompltnie zielona i mala powtorka mi nie zaszkodzi.
              W sumie przepraszam,ze wracam sie w watek kolezanki ale mysle,ze izabelski ze
              swoim doswiadczeniem moze byc pomocna kazdemu:)
              Interesuje mnie czy zdawales egz IELTS? Wlasnie zakupilam ksiazki, duzo rpacy
              mnie czeka, poniewaz ze wgzl na dziecko nie mam czasu uczeszczac na kurs. Jedni
              mowia,ze trzeba gi miec aby w ogole myslec o studiach a inni nie, oni sami, jak
              dzwonilam, na Uczelnie to jedni mowili,ze tak, a inni,slyszac jak z nimi
              rozmawiam, mowili,ze nie potrzebuje.Nic z tego szczerze nie rozumiem. Czekam
              teraz na maila od faceta, ktory robi nabor na ten FY, zobaczymy co
              napisze...Musze jeszcze skonczyc swoja aplikacje na UCASie, nie wiem skad zdobyc
              referencje, mam juz od poprzedniego pracodawny, rpzydalyby sie rowniez z jakies
              szkoly/od nauczyciela w UK, ale nie chodzila tutaj do zadnej szkoly, wiec nie
              bardzo wiem, co mam z tym zrobic...?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka