Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Dolomity - plan tygodniowy ( do starucha i innych

IP: *.dzierzoniow.vectranet.pl 04.03.11, 18:19
    Witam.W przyszlym tygodniu wyjazd do Sorragi k/Moeny.
    Jazda od niedzieli do piatku.Czyli standardowo 6dniowy karnet.
    Propozycja taka :
    1.Alpe Lusia - bo nie byłem
    2.Alpe Ceremis - bo nie byłem
    3.Latemar - byłem ,ale tam jest fajnie
    4.Passo San Pelargino - bo nie bylem
    5.San Martino di Castrozza - bo nie byłem
    i 6 dzień tu nie wiem.
    Albo Civetta , albo Seceda albo Carezza , albo ambitnie start w Canazei i wyprawa na przeł Falzarego i 5 wież i z powrotem ( z Armentaroli wjeżdzając małym orczykiem dostanę się pozniej do gondoli na Sorege?.A może coś jeszcze innego?

Obserwuj wątek
      • ortodox Re: Dolomity - plan tygodniowy ( do starucha i in 04.03.11, 19:02
        Plan dobry, choć pewnie można by inaczej, ale skoro nie byłeś ... to zawsze warto te miejsca zobaczyć. Szóstego dnia jednak wybierałbym jednak pomiędzy Civettą a Carezzą, bo plan z passo Falzarego jest dość ryzykowny, choć wykonalny. Tak myślę. Małym orczykiem ( wcale nie taki mały) dojedziesz potem niebieską do S.Cassiano ... a dalej już wiadomo. Jednak czasowo taka wyprawa może się nie udać. Trzeba wziąć taxi w Armentaroli, a właściwie to są mikrobusy i czekają aż się zbierze więcej chętnych. Jak nie ma, a Ci się spieszy, to zapłacisz więcej.
        Na Lagazuoi bywają kolejki, bo wjeżdżają tam nie tylko narciarze i dalej kółko przez 5 torri też wymaga czasu. Trzeba by bardzo się spieszyć i trafić na dobre warunki.
        pozdro.
        • staruch5 Re: Dolomity - plan tygodniowy ( do starucha i in 04.03.11, 19:34
          Odpowiadam.

ad 1.
          Alpe Lusia na caly dzien to moze byc malo (jazdy). Ja to polaczylem z Falcade. Z kolei Falcade, San Pellegrino i Lusia to troche sporo. W tym roku pojechalem na San Pellegrino, pojezdzilem w Falcade, olalem Pellegrino i odwiedzilem Luske. Bylo w sam raz.

ad 2.
          nie bylem. Chyba nie warto...

ad 3.
          obowiazkowo

ad 4

ad 5.
          warto na jeden dzien, ale tam jest jeszcze Passo Rolle. Trzeba tez zagladnac.

ad 6.
          Mialem w planie wycieczke (z Vigo) do 5Wiez, ale odpuscilem. Mysle, ze do zrobienia, ale za duzo "czasu karnetowego" traci sie na busy. Uwazam, ze nie warto. Sam cel nie jest tego wart. A wycieczka ladna.

Polecam wycieczke na Secede i Monte Pane - pikus - czasowo
          lub
          na Siuski. To fajna rzecz, jak nie byles.
          czyli
          2 Seceda Monte Pana

4 Siuski.

a 6
          to moze Civetta? Tam jest ponoc 100 km tras. Mowie ponoc, bo objechalem calosc, niektore po pare razy i naliczylo mi jakies 77 km.:-( wiec cos tu klamia. Ale pewnie klamia wszedzie, wiec STOSUNKOWO/RELATYWNIE jest to sporo. Zdecydowanie warto.
          Przemysl.
          Pozdrawiam
          • staruch5 Krystian 04.03.11, 19:37
            moze Ci sie przyda moja tegoroczna relacja.

forum.gazeta.pl/forum/w,380,122063126,,Val_di_Fassa_2011_relacja_off_line.html?v=2
          • Gość: krystian Re: Dolomity - plan tygodniowy ( do starucha i in IP: *.dzierzoniow.vectranet.pl 04.03.11, 22:34
            Nie byłem nigdy w w fiemme.
            W gardenie, alta badii , arrabie i fassie mam wszystko objechane.a wiec scede i mt.pane i siusi rowniez.
            dlatego taka moja prozycja.
            san martino z passo role połącze jak najbardziej.
            pellegrino z falcade i malgośką , taki mam plan.
            civetta w takim razie jest w planie.
            Plan planem , ale sam wiesz ze wszystko zalezy od pogody.
            moze faktycznie zrezygnuje z cermis.
            • staruch5 Re: Dolomity - plan tygodniowy ( do starucha i in 04.03.11, 22:47
              Nie Malgoska a Luska... :-)

Jak nie byles w Fiemme, to zaatakuj Latemar z poczatku. Na pewno Ci sie spodoba, wiec bedziesz mogl go jeszcze powtorzyc na koniec. Jest tam sporo dobrych tras. Zdecydowanie dobre miejsce!

Nie bylem, ale patrzac na mape stwierdzilem, ze Cermis to dobre jest dla naszej Justyny. Szkoda sie tam pchac, bo osobno i nie ma z czym polaczyc. A caly dzien tam spedzac, to zupelnie bez sensu.
              pzdr.
              • Gość: krystian Re: Dolomity - plan tygodniowy ( do starucha i in IP: *.dzierzoniow.vectranet.pl 05.03.11, 08:49
                Miałem na myśli Col margerite :).
                • staruch5 :-) 05.03.11, 10:33
                  milo, ze mozna na Malgoske lub Luske, a nie na Sylvestra czy Zygfryda.
      • kalinihtaa Re: Dolomity - plan tygodniowy ( do starucha i in 04.03.11, 20:08
        Każdy woli to co lubi:
        Ja bym zrezygnował w Alpe Cermis i zdecydowanie wybrałbym Carezza; jeśli już MUSISZ na Alpe Cermis to znajdź jeden dzień na Carezza bo naprawdę warto (fajna pizeria przy górnej stacji gondolki Hubertus); tak jak wspominali przedmówcy - połącz San Pellegrino i Falcade w 1 dzień - a będzie to jeden z lepszych dni, Alpe Lusia jest fajna, choc to mały ośrodek, ja jestem tam zawsze bo mam sentyment do tego miejsca; Latemar - spoko, choć 1 dzień może być za mało
      • Gość: ec Re: Dolomity - plan tygodniowy ( do starucha i in IP: *.ptim.net.pl 05.03.11, 21:34
        Cermis - nie byłem bo moim zdaniem szkoda dnia
        Lusia - byłem dalej jw zawsze możesz szybko skoczyć do Pielgrzyma
        Latemar - skoro lubisz, ja tam wole np Arabbe+Marmolade + Belvedere
        Civetta - bardzo fajny ośrodek, jak bedzie dobra pogoda - świetne widoki do zdjeć

pozdro
        ec
        • Gość: krystian Re: Dolomity - plan tygodniowy ( do starucha i in IP: *.dzierzoniow.vectranet.pl 05.03.11, 23:10
          Dziekuje wszystkim za podpowiedzi.
          Narazie prognozy 12-19.03 nie wygladaja najlepiej wiec z planem moze byc ciezko.
          Ceremis chyba faktycznie odpuszcze.
          Pozdr
          • Gość: Ciawa Re: Dolomity - plan tygodniowy ( do starucha i in IP: *.217.146.194.generacja.pl 06.03.11, 11:11
            Ufff,

wróciliśmy z pierwszej wyprawy w Dolomity.

Toż to masakra ;) :)
            Nie ukrywam, że emocje jeszcze długo nie opadną, cudowne miejsce a do tego trafiliśmy pogodę IDEALNĄ.
            6 dni - 2 dni opadów 30cm i 40 cm rozdzielone błękitnym niebem od świtu do zmierzchu!

W zasadzie oprócz pierwszego dnia, który rozgrzewkowo spędziliśmy w okolicach Ciampaca, cały pobyt to okolice Selli ze szczególnym wskazaniem na Arabbę, która dla mnie jeżdżącego freeride była spełnieniem snów ;)

Tereny bajkowe, ludzi nie za dużo, temperatury w sam raz - żyć nie umierać.
            W razie czego proszę o bieżące pytania - pomogę w miarę możliwości.

I jedno jest pewne- wrócę tam bardzo szybko!
            pozdr.
        • ortodox Alpe Cermis ... 06.03.11, 09:10
          ... moim zdaniem zbyt pochopnie i bezpodstawnie oceniany jest aż tak źle.
          Nie jest to może wielki ośrodek, ale jest całkiem przyzwoity. Infrastruktura całkiem niezła!
          Trasy o ekspozycji północnej co nie jest bez znaczenia w niepewnych pogodowo okresach.
          Tras może nie ma zbyt wiele, ale są całkiem przyzwoite i dla każdego. W przeciwieństwie do wystawiających tu kiepskie oceny ośrodka ja tam byłem i to nie jeden raz i twierdzę, że wart jest odwiedzenia przynajmniej. Moim zdaniem jest ciekawszy niż Belvedere, Col Rodella, czy passo Role.
          pozdro.
      • jeepwdyzlu Re: Dolomity - plan tygodniowy ( do starucha i in 07.03.11, 13:40
        spieramy się u od dawna
        ale Alpe Cermis lubi tylko Ortodox
        :-)

Alpe Lusia mnie rozczarowała
        To ośrodek atrakcyjny dla słabo jeżdzących
        za to kawałeczek dalej - Passo Rolle - jest czadowe, oldskulowe (wyciągi chyba z 1971:-)
        PUSTE i z kapitalnymi widokami! Polecam!
        Latemar jest świetny - polecam atakować albo z Obereggen albo z Pampeago, a nie z Predazzo. Raz - darmowe parkingi, dwa - mniej ludzi.
        San Martino di Castrozza zamieniłbym na wypad na Marmoladę

ciao
        jeep
        • staruch5 Re: Dolomity - plan tygodniowy ( do starucha i in 07.03.11, 13:47
          trzeba byc szalonym, zeby pojechac na caly dzien na Paso Rolle i nie byc tego dnia w Sw. Marcinie...

Parking w Predazzo tez jest darmowy. Mysle, ze miejsce "ataku" na Latemar zalezy od miejsca zamieszkania. Jak sie jedzie od Pozzy, to raczej najwygodniej jest z Predazzo.

Ortodox czasem wklada biegowki, pewnie dlatego lubi Cermis.
          • jeepwdyzlu Re: Dolomity - plan tygodniowy ( do starucha i in 07.03.11, 13:53
            trzeba byc szalonym, zeby pojechac na caly dzien na Paso Rolle i nie byc tego dnia w Sw. Marcinie...
            ---------
            tak to prawda :-)
            jeep
          • ortodox Re: Dolomity - plan tygodniowy ( do starucha i in 07.03.11, 16:44
            Żeby podbiec pod Alpe Cermis trzeba być JK ;)
            Ja mogę co najwyżej zjechać na dół.
            Można oczywiście lubić coś lub nie, ale warto to najpierw zobaczyć zanim się oceni.
            pozdro.
            • Gość: krystian Re: Dolomity - plan tygodniowy ( do starucha i in IP: *.dzierzoniow.vectranet.pl 08.03.11, 09:25
              Pogoda od niedzieli szykuje się iście nie włoska :).
              Ma solidnie popadac i bedzie chyba ciepło,ale śniegu powinno sporo przybyc.
              Z planu moga więc byc nici.
              Ale nie ma tego złego.Biorę dodatkowo K2 Obsethed , więc może i z 2 m sniegu nawalić :).
              Pozdrawiam i dziekuje za pomoc w ukladaniu planu.
            • Gość: ec Re: Dolomity - plan tygodniowy ( do starucha i in IP: *.abcdata.pl 08.03.11, 09:34
              siedzisz w Dolomitach co sezon to pewnie masz na to czas

Staruch w sumie też więc z reporterskiego obowiazku mógłby ruszyć tzw cztery litery i przeprowadzić próbe bicia rekordu w ilosci kilometrów w Alpe Cermis

jednak jak sie ma do zagospodarowania 6 dni czy 7 dni to trudno znaleźć czas na ten ośrodek

pozdro
              ec
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka