Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

gdzie spac w austrii

IP: 62.140.132.* 08.11.14, 18:54
    Witam wszystkich. Mam bardzo ogolne pytanie choc o konkrety mi chodzi. Chcemy sie wybrac w marcu do Austrii na lodowce ale zupelnie nie wiemy gdzie dokladnie. Moze macie juz swoje ulubione miejsca, kwatery? Moze ktos podzieli sie namiarami i wrazeniami? Jedziemy we dwojke, autem. Nie potrzebujemy luksusow, wazne zeby bylo czysto i przyjemnie i rozsadnie blisko do ktoregokolwiek z lodowcow. Bede wdzieczna za kazda wskazowke. Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • ewangelizator_carvingu Re: gdzie spac w austrii 10.11.14, 12:08
        tu masz austriackie lodowce:
        www.bergfex.at/oesterreich/gletscher/
        masz tam namiary na strony osrodków, na tych stronach wyszukiwarki noclegów, kontakty do lokalnego biura turystycznego

podstawowe pytanie czemu akurat lodowiec?

w marcu pogoda jest przejściowa, mzoe byc gorąco ale i zimno, lodowiec wcale nie musi byc najlepszym rozwiazaniem, w wyspkich górach czesto mzoe byc mgła, wiatr, na lodowcach czesto podstawowa infrastrukturą sa orczyki i gondole, a wielu ludzi tego nie lubi

najlepiej wybrac lodowiec który ma "support" w postaci normalnego ośrodka 2-2k metrów, lub tez jest tym lodowcem obudowany

np Solden - dwa lodowce (niewielkie ale wokół duży osrodek) + w dolinie kilka dodoatkowych osrodków

albo Tux w dolinie Zillertal, w poblizu kilka duzych osrodków

albo Kaprun, obok Zell am See - zaleta ze to blisko, ale ośrodek nie cieszy sie tu super opinią, chociaż pewnie wszyscy tam zaczynali swoje alpejskie wyprawy

ALBO nie jedź na lodowiec i pojedź do Ischgl, to bardzo wysoki teren, na pewno nie bedziesz załowac,

jak sie zdecydujesz daj znac, pomozemy w kwestii optymalizacji zakwaterowania
      • austria.info-pl Re: gdzie spac w austrii 10.11.14, 13:41
        Poniżej baza noclegowa dla poszczególnych ośrodków narciarskich z lodowcem w formie pdf.

Kaunertal www.kaunertal.com/bilder_kaunertal/prospekte/ganzes-hauserverzeichnis-kaunertal-14-xii.pdf
        Pitztal www.pitztal.com/media/prospekte/pitztal-gastgeber-2014-2015.pdf
        Sölden issuu.com/oetztal-tourismus/docs/unterkunftsverzeichnis_soelden_hoch?e=9171636/5321712
        Stubaital www.stubai.at/fileadmin/userdaten/tvb-stubai/dokumente/folder-intern/a-stubai-gastgeber-de.pdf
        Zillertal www.tux.at/en/accommodations/all-accommodations.html
        Kaprun www.zellamsee-kaprun.com/dokumente/fuer-artikel/prospekte-und-folder/2014/zsk_ha-userkatalog_2013-14_einzelseiten-druckqualitaet.pdf
        Flattach www.flattach.at/files/Häuserkatalog-Flattach.pdf

Sezon zimowy w Austrii trwa zazwyczaj jeszcze tydzień po Wielkanocy. Dlatego w marcu nie tylko ośrodki z lodowcami są czynne, ale także położone niżej.

Rezerwacji dokonuje się bezpośrednio w wybranym obiekcie.

Pozdrawiamy serdecznie,
        austria.info
        • ona_zmeczona Re: gdzie spac w austrii 10.11.14, 19:13
          Dziękuję za obydwie odpowiedzi. Już zabieram się za przeglądanie linków.
          A lodowiec bo to marzenie mojego faceta. Przez kilkanaście lat zjeździł wiele stoków w kilku krajach, ale na lodowcu jeszcze nie był. Więc chcemy właśnie taką atrakcje sobie zafundować. Oczywiście nie znaczy to, że przez tydzień będziemy tylko z jednej góry zjeżdżać :). Ewangelizator, tak jak mówisz, warto mieć coś innego pod ręką, zwłaszcza, że ja mistrzem nart nie jestem. Na razie przeglądamy mapy, fora, strony informacyjne i po prostu jest tego za dużo na raz. Nie wiadomo na co się decydować. Każda podpowiedź od osób, które tam jeżdżą jest bardzo cenna i na pewno ukierunkuje nas na coś bardziej konkretnego. Więc jeśli chcecie się dzielić swoimi doświadczeniami i konkretnymi kwaterami to będę baaaaaardzo wdzięczna.
          Pozdrawiam
          • Gość: gość portalu Re: gdzie spac w austrii IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 10.11.14, 21:43
            W ubiegłym sezonie byłem z dolinie Zillertal. Na końcu doliny jest lodowiec Hintertux. W samej dolinie jest przynajmniej kilka świetnych ośrodków narciarskich. Moja relacja foto - www.kochamnarty.pl/topic/4426-zillertal-luty-2014/

Mieszkaliśmy tutaj: www.tiscover.com/at/xlayout/guide/55966at,en/objectId,ACC101587at/home.html

W razie zainteresowania i pytań - pytaj :)
            • ona_zmeczona Re: gdzie spac w austrii 14.11.14, 18:25
              Coś nie mogę się przedostać przez "sprawdź dostępność" w tym ośrodku :/
              Ale za to poszperałam troszkę po tej stronie i znalazłam ciekawą i chyba bardzo tanią ofertę koło Pitztalu. Cena za tygodniową kwaterę to 240e. Czy to normalna cena?
              A tak przy okazji jeszcze spytam ile kosztuje skipass na tydzień i czy obejmuje przejazdy skubusami? Bo zakładam, że skipass obejmuje cały okoliczny ośrodek?
              • Gość: gość portalu Re: gdzie spac w austrii IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 14.11.14, 22:31
                Pisz bezpośrednio na info@mair-zillertal.at, odpisuje szybko i można po angielsku się porozumieć :)
                Za tydzień dla dwóch osób w lutym zapłaciłem 460 euro (śniadanie, internet).

foto.images-tiscover.com/fotos/2/3/1024/576/80/FFFFFF/http%3A%2F%2Ffoto-origin.images-tiscover.com%2Fat%2Fimages%2FACC%2F87%2FACC101587at%2Fgaestehaus-anneliese-mair-zell-am-ziller-24l3w.jpg/R3LhfhlYokC4SkKnE4q5Cw%3D%3D/z/7/gaestehaus-anneliese-mair-zell-am-ziller-24l3w.jpg - mieliśmy ten pokój (jeżeli nie ten, to identyczny - zdjęcia w pełni odzwierciedlają stan tego co miejscu zastaniesz). Rezerwowałem na około 1-2 przed przyjazdem, bez zaliczki - wszystko na e-mail.

Ceny www.bergfex.pl/zell-am-ziller/preise/ - Zillertaler Superskipass np. 230 euro/6 dni) (obejmuje dolinę, razem z lodowcem Hintertux, jak i busy i kolej biegnącą wzdłuż doliny).
                • ona_zmeczona Re: gdzie spac w austrii 15.11.14, 00:38
                  Dzięki za info. Zabieram się za dalsze szperanie.
      • Gość: rk58 Re: gdzie spac w austrii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.14, 20:28
        W takim razie radze wykopać jame pod lodowcem.
      • eljanaki Re: gdzie spac w austrii 16.11.14, 22:59
        Ograniczanie się tylko do lodowca jest trochę bez sensu. W marcu są zazwyczaj wyśmienite warunki i wszystkie ośrodki są czynne. Lodowce są dobre na koniec lub początek sezonu tj. przełom kwietnia i maja oraz październik/listopad. Skoro jednak chcecie zaliczyć lodowiec to ja polecam Zillertal. Mieszkając w okolicy Finkenberg macie blisko na Hintertux i możecie sobie pojeździć na całej arenie.
        • ona_zmeczona Re: gdzie spac w austrii 18.11.14, 09:41
          Zillertal niestety zostanie na przyszly wyjazd (a przegladnelam trasy i jest ich faktycznie masa).
          Tym razem odwiedzimy Pitztal. Facet strasznie sie napalil na lodowiec i koniec :) Ale jak juz sobie pojezdzi i pierwszy glod zostanie zaspokojony to nastepne wyjazdy juz beda bardziej "uniwersalne".
          Dziekuje Wam za podpowiedzi.
          • Gość: tanova Re: gdzie spac w austrii IP: *.ipartner.com.pl 18.11.14, 12:45
            Pitztal to dobry wybór - facet będzie miał lodowiec, a u stóp "kreta" macie jeszcze sezonowy ośrodek Rifflsee. Można dorzucić kilka euro do karnetu i kupić Pitztal-Regio-Skipass, na którym jest jeszcze fajny ośrodek Hochzeiger w dolinie.
            • ligia68 Re: gdzie spac w austrii 18.11.14, 17:18
              Hochzeiger koniecznie - o wiele lepszy niż lodowiec Pitztal.
            • ona_zmeczona Re: gdzie spac w austrii 18.11.14, 17:36
              Cenna informacja. danke :)
            • marekggg Re: gdzie spac w austrii 21.11.14, 12:20
              z tego co pamietam to rifflsee jest raczej dla zaawansowanych narciarzy, natomiast lodowiec - duzo plaskich i szerokich tras.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka