Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Flachau / Schladming

11.01.15, 23:01
    Z reporterskiego obowiązku napisze parę słów.

Schladming - dotychczas znałem ośrodek tylko od strony Hauser Kaibling. Tym razem miałem okazje pojeździć również na Hochwurzen i Reiteralm.
    Generalnie jako całość świetny ośrodek. Dlugie, szerokie fajnie nachylone trasy. Nowoczesne wyciagi. Z połączenia 4 gór wychodzi bardzo rozległy osrodek. Wg statystyk jest tam 128km tras, jednak w porównaniu z innymi resortami o podobnym rozmiarze wydaje się dużo wiekszy. Dla mnie ta sama liga co SHL.

Minusy- slaby snowpark, monotonne przeszkody, poczatkujacy nie ma co tam szukac. Dość duże oblozenie na trasach. Przasne niemieckie disco w wiekssosci knajp.

Flachau - tym razem odwiedziłem Flachauwinkl. Głównie ze wzgledu na snowpark ale wrażenie ogolne świetne. Ośrodek mały, ale trasy długie, szerokie, urozmaicone, malo ludzi. Snowpark rewelacja, każdy znajdzie cos dla siebie. My korzystalismy z "jib area" gdzie było kilka ciekawych i wymierzonych na nasze możliwości przeszkód oraz fajny kicker.Poza tym ośrodek ma wyznaczona strefę freeride, całkiem duzy i różnorodny obszar gdzie mogliśmy legalnie wyskoczyć poza trase.

Po tym wypadzie mam zaliczone prawie wszystko co istotne w ski amade. Brakuje tylko lodowca oraz Zauchensee. Muszę przyznać ze trudno ocenić ktory ośrodek jest najlepszy.w sumie dość podobne gory ale każdy ośrodek czymś się wyroznia i mógłby pasować innemu profilowi narciarza. Co istotne dojazd tam zajmuje nawet 9h z obiadem po drodze (z Warszawy). Czyli nawet na kilka dni da rade wyskoczyć.
    Obserwuj wątek
      • jabolkn Re: Flachau / Schladming 12.01.15, 08:43
        dzieki za relacje
        szukam czegos na poczatek marca
        jak myslisz - beda tam jeszcze dobre warunki ?
        jaki jest najwyzszy punkt calego osrodka ?
        ktora miejscowosc Twoim zdanie bedzie najlepsza
        jako punkt wypadowy w celu zwiedzenia całego SkiAmade ?
        • ewangelizator_carvingu Re: Flachau / Schladming 12.01.15, 16:05
          jabolkn napisał:

> szukam czegos na poczatek marca
          > jak myslisz - beda tam jeszcze dobre warunki ?

moim zdaniem tak, oczywiscie jest ryzyko, w dzisiejszych czasach wszystko jest mozliwe, jak wyjężdzalismy padał deszcz i bylo +5 stopni na 2000 npm, na szczescie z tego co widze ocieplnie było krótkotrwałe, śniegu jest całkiem duzo

> jaki jest najwyzszy punkt calego osrodka ?

w teorii Schladming Dachsten cos ok 2800 na lodowcu , ale praktycznie to Hauser Kaibling ma cos ok 2000m, jeżdzi sie na górze w kosodrzewinie a nizej w lesie (co bardzo lubie)

to w regionie S-D który miescie sie w Styrii, w Salzbugerze we Flachau jest delikatnie wyzej, a np w Gastein ostatni osrodek czyli Sport-G ma wysokosc ok 2800 i jeździ sie tam do konca kwietnia

> ktora miejscowosc Twoim zdanie bedzie najlepsza
          > jako punkt wypadowy w celu zwiedzenia całego SkiAmade ?

gdzies pomiedzy Radstad, Flachau Wagrain a Bischofshofen, kiedys planowałem taki wypad z Radstadt, bo w poblizu jest Obertauern które nie należy do karnetu ale podobno warto
          • zolviu Re: Flachau / Schladming 12.01.15, 23:43
            Radstadt idealne
            Obertauern nie łącz
            nie wierze i tak ze zrobisz cale ski amade w 6 dni wiec nie ma sensu łączyć z czyms jeszcze, Lungo warte oddzielnego wyjazdu
            Sezon jest kiepski jesli chodzi o snieg. tez mysle o niskiej austrii na marzec - skiwelt - ale to zalezy ile napada do konca lutego
            Saalbach stawiam jednak nieco wyzej - jesli chodzi o infrastrukture. jesli chodzi o zroznicowanie tras to faktycznie porownywalne
            Ja tez smigam w czwartek ale nie powiem gdzie :) po powrocie
            zdrówka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka