Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

narty dla mnie

28.12.05, 08:34
    bardzo chcę się nauczyć jeździć na nartach. na chwilę obecną nie będę kupować
    tylko nauczę się na wyporzyczanych,ale wiadomo że z biegiem czasu będę musiała
    zainwestować we własny sprzęt...
    co wybrać??
    pomóżcie - to dość spory wydatek więć nie chcę wywalić kasy w błoto a z
    doświadczenia wiem że czasem w sklepach wiedzą o sprzęcie tylko tyle co
    napisane jest w katalogu dostępnym dla klientów
    Obserwuj wątek
      • blancsport Re: narty dla mnie 28.12.05, 21:50
        Niestety nie możemy Ci doradzić nie znając Twojej wagi i wzrostu. Jednak jeśli
        pierwsze kroki będziesz stawiać na pożyczonym sprzęcie to spróbuj nart typu
        short (ok. 99 cm długości) one najmniej będą Ci "przeszkadzać" podczas nie
        łatwych zwykle początków.
        • n69kie Re: narty dla mnie 29.12.05, 09:06
          wzrost 170 cm, waga 58kg
          • xr67 Narty 99 cm ??? 30.12.05, 11:11
            Nie słuchaj tych bzdur, na nartach takiej długości nie ma oparcia przód tył, to
            znaczy że łatwo będziesz robić fikołki we wszystkie strony. Powinnaś kupic
            sobie narty sięgające do podbródka lub nosa. Powinny mieć one wiązania
            diagonalne z przodu i KONIECZNIE należy zredukowac siłę wypięcia do 30-40 kg
            nie więcej (grozi urazem kolana)
            • blancsport Re: Narty 99 cm ??? 30.12.05, 17:34
              xr67 napisał:

> Nie słuchaj tych bzdur, na nartach takiej długości nie ma oparcia przód tył,
              to
              >
              > znaczy że łatwo będziesz robić fikołki we wszystkie strony.
              - brawo, właśnie dlatego te narty wspaniale kształtują sylwetkę, ułożenie
              środka ciężkości, nie wybaczają błędów
              Powinnaś kupic
              > sobie narty sięgające do podbródka lub nosa. Powinny mieć one wiązania
              > diagonalne z przodu i KONIECZNIE należy zredukowac siłę wypięcia do 30-40 kg
              > nie więcej (grozi urazem kolana)
              - wiązania diagonalne to dziś standard, ustawienie wiązań 58 kilogramowej
              osobie na 30 kg to absurd powodujący częste zbieranie nart ze śniegu
              - czekałem aż zaproponujesz idąc tym tokiem myślenia długość do oczu, czoła,
              kapelusza itd.
          • blancsport Re: narty dla mnie 30.12.05, 17:37
            W takim razie proponuję allroundy ok. 150 cm, promień skrętu w zależności od
            techniki docelowej; klasyczna ok. 16 m a karvingowa ok. 14 m. Pozdrawiam i
            zachęcam do pierwszych kroków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka