Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Okulary pod gogle??

09.01.06, 13:29
    Już za 5 dni wybieram sie pierwszy raz na narty (Szczyrk) Mam już prawie
    wszystko , zastanawiam sie tylko, jak rozwiązać kwestie okularów
    korekcyjnych :/ Da sie w ogole jeździć z okulrami schowanymi pod gogle?
    Czytałem pare opinii, że nie jest to najlepszy pomysł, a na gogle ze szkłami
    korekcyjnymi jeszcze mnie nie stać, poza tym nie wiem nawet czy za rok bede
    jeszcze chciał wracać na stok :)
    Co myslicie o domu wczasowym Włókniarz? Jakie są tam warunki?
    Obserwuj wątek
      • Gość: murowany Re: Okulary pod gogle?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 14:12
        zalezy jaka masz wade, znajomy ma cos -1 i jezdzi bez okularow. ja mam wade -5 i bez okularow widze tylko plamy bialego, czyli sniegu, i plamy kolorowe, czyli narciarzy.
        Do tej pory jezdzilem normalnie w okularach korekcyjnych. Jak jezdzisz wolno i jest sloneczna pogoda to nie ma wiekszego problemu, poza tym, ze latwo je uszkodzic. Ale przy opadach sniegu to jest totalna masakra. Teraz zaopatrzylem sie w gogle tzw. optyczne czyli specjalnie poglebione oraz z wycietym profilem na ramki okularow. Znalazlem takie w makro, bodajze carrera pro-optic supergold, kosztowaly chyba 81 zl brutto. A rok wczesniej ogladalem w normalnym sklepie sportowym to mialy zaporowa cene dla mnie, czyli 190zl.
        Normalne gogle tez da sie zalozyc na okulary ale ciezko sie tak jezdzi, najbardziej przeszkadza ucisk na ramke okularow. No i same gogle musza byc "duze".
        W DW Wlokniarz nigdy nie bylem. Jesli zaczynasz na nartach to polecam stoki na Julianach (osrodek GAT, tylko najlepiej parkowac powyzej Soliska bo inaczej bedziesz musial do samochodu zjechac Golgota a to moga byc problemy) lub tez GAT ale na Hali Skrzyczenskiej. Jeszcze cos tam w Dolinie Bily jest ale tam jeszcze nie jezdzilem. A dla naprawde poczatkujacych no to pewnie Bialy Krzyz na Salmopolu. Pzdr.
        • mala_lucyna Re: Okulary pod gogle?? 09.01.06, 14:37
          Jak nie ma opadów śniegu to możesz jeździć w okularach - niestety jeżeli jestes
          początkującym narciarzem, musisz brać pod uwagę upadki przy których możesz
          łatwo uszkodzić okulary. Duzo zalezy od wady - tak jak napisał ktoś wyzej. Ja
          mam sporą wadę i odkąd zaczęłam jeździć na nartach zaopatruje sie na wyjazdy w
          soczewki konaktowe - możesz kupić miesięczne, ja kupuje jednodniowe Dailiesy
          (nieduży wydatek) i niczym sie nie martwie przez cały wyjazd :) a i gogle można
          założyć. Co do Osrodka Włókniarz - wiem tylko tyle że nie lezy w bezpośrednim
          sąsiedztwie stoku, trzeba troszkę dojść. Polecam Marsjankę ;)
          • Gość: murowany off-t'c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 14:47
            No masz racje, zapomnialem o soczewkach, sam tak kiedy jezdzilem ale pozniej nie moglem juz nosic. A jednodniowe idealnie zalatwiaja problem:) Chyba, ze ktos ma przeciwskazania lub nie potrafi zalozyc na oko. Pod gogle idealnie sprawdzalyby sie. Gorzej, gdy bez gogli, przy szybszej jezdzie pojawia sie lzy i moze wymyc soczewke z oka lub ja przesunac.
      • tebe Re: Okulary pod gogle?? 09.01.06, 16:17
        Poszukaj, są specjalne modele, pod które da się normalnie ubrać okulary.
        Mam carrerę i nie narzekam.
        Jakieś takie mam:
        www.skionline.pl/sprzet/index.php?ids=&co=kolekcje_gogle&id_grupy=1004&id_modelu=483
        Kupowałem na giełdzie.
        • murowany Re: Okulary pod gogle?? 09.01.06, 17:06
          Heh, no to ja mam te wyraznie tansze:
          www.skionline.pl/sprzet/index.php?ids=&co=kolekcje_gogle&id_grupy=1004&id_modelu=465
          Tebe, twoje to chyba ciemniejsza szybe maja, co nie?
          • tebe Re: Okulary pod gogle?? 09.01.06, 17:46
            Szczerze mówiąc nie wiem co ja tam dokładnie mam, ale szyba na pewno jest
            ciemniejsza a wygląd podobny do tych co zalinkowałem...
            Bez okularów i googli to ja bym się zabił.
            Ta dyskusja zmierza w kierunku: pochwalcie się jaki macie sprzęt ;-)
            • wrb1 Re: Okulary pod gogle?? 09.01.06, 18:26
              najlepszym rozwiązaniem będą okularo-gogle x-trem korekcja 1436;
              www.maks.pl/htm/?d=/katalog2006/produkty&grupa=21&prod=8&prod=51
              zawsze jeszcze mozna je wykorzystać na rower
              3maj się
              • x2210 Re: Okulary pod gogle?? 09.01.06, 19:54
                Na wyjazd w narty zawsze kupuje jednodniowe soczewki chyba Ciby , z dodatkowym
                nawilżeniem wiec oczy na wietrze nie wysychają , jest ok a i pod gogle soczewki
                są lepsze jezeli nie chcesz kupowac gogli ze specjalnymi szklami.
                • Gość: aga Re: Okulary pod gogle?? IP: *.lodz.msk.pl 09.01.06, 20:07
                  Ja tez na narty, pod gogle kupuje soczewki kontaktowe jednodniowe. super się
                  sprawdzają. Miałam juz dość męczenia się z okularami pod goglami, które
                  parowały i uciskały.
                  • Gość: Skyddad Re: Okulary pod gogle?? IP: *.fornfyndet.se 09.01.06, 21:23
                    Szukaj w tym gaszczu sa gogle z pojedyncza szyba specjalnie dla ludzi noszacych
                    okulary.Swietnie pasuja i nic niezachacza ani uwiera.
                    www.cebe.com/produits/liste.php?langue=FR&produit=masquesPzdr.Sky
                    • Gość: Skyddad Re: Okulary pod gogle?? IP: *.fornfyndet.se 09.01.06, 21:24
                      Winno byc;

www.cebe.com/produits/liste.php?langue=FR&produit=masques
                      • siergiej_kotow Re: Okulary pod gogle?? 10.01.06, 12:24
                        Hej, dzięki za odpowiedzi :) to chyba faktycznie bede musiał zaopatrzyć się w
                        soczewki albo w te gogle ze szkłami dla okularników :) Jakie są przybliżone
                        ceny tych soczewek jednodniowych , bo ja nie w temacie :) Gogle pewnie od
                        cholery drogie :/
                        • tebe Re: Okulary pod gogle?? 10.01.06, 13:16
                          Najtańsze z powyższych kosztują 130 :-)
                          • mala_lucyna Re: Okulary pod gogle?? 11.01.06, 15:34
                            Eeee to soczewki są znacznie tańsze - ja swoje Dailiesy kupuje za niecałe 80 zł
                            i mam na cały miesiąc bo w opakowaniu jest 30 sztuk, a poza tym jak je raz
                            założysz to potem nie bedziesz chciał zdjąć, ja jestem jednak zdecydowanie za
                            soczewkami :) to jest wygoda :)
      • macze4 Re: Okulary pod gogle?? 11.01.06, 14:41
        witam, akurat tak sie sklada, ze sama nosze okulary i kiedys faktycznie mialam
        problem z jazda w okularach i w goglach. wtedy rezygnowalam z korekcyjnych
        okularow i jezdzilam "bez ostrosci" :) nie bylo tak zle. Ale w ub. zime,
        znalazlam gogle, ktore sa "szersze" niz zwykle gogle. Sprzedajacy poinformowal
        mnie ze sa one przeznaczone, dla osob majacych problemy ze wzrokiem :) Radze
        dobrze poszperac w sklepie! Powodzenia!/macze4
      • Gość: Lena Re: Okulary pod gogle?? IP: *.jachpol.net 11.01.06, 17:27
        Używam takich Zeppelinowskich:
        www.asport.pl/product_info.php?manufacturers_id=13&products_id=116
      • jacek.jankowski Re: Okulary pod gogle?? 13.01.06, 10:27
        Gogle do stosowania z okularami to normalna rzecz, mają specjalne "wycięcie",
        takie wgłębienie w oprawie, dzięki czemu zausznik okularów nie powoduje
        dodatkwoego zaparowania gogli.

A myślaleś o soczewkach kontaktowych? Na mnartach nie powinno byc problemu z ich
        stosowaniem, a na taki wyjazd akurat starczy ci okakowanie jednodniowek :)
        • big_appleee Re: Okulary pod gogle?? 16.01.06, 18:44
          Fajny wątek :)
          Wczoraj szukałem właśnie info na ten temat i znalazłem w końcu :) Szczerze
          mówiąc to nawet nie wiedziałem , że jest taka opcja jak specjalne gogle, albo
          soczewki jednodniowe :) Od 10 lat jestem szczęśliwym posiadaczem okularów ;) i
          wiedziałem że jest coś takiego jak soczewki, ale nie wiedziałem ze są też
          soczewki na jeden dzień :) Droga jest taka przyjemność?
          • jacek.jankowski Re: Okulary pod gogle?? 16.01.06, 22:16
            mozesz nawet kupic za około 80-90 zł komplet 30 soczewek

Polecam wcześniej umówic sie z okulistą, ważne jest bowiem żeby dobrze nauczyc
            sie nosić soczewki
            • Gość: murowany Re: Okulary pod gogle?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 22:49
              Tez kiedys nosilem i to przez dobrych pare lat. Z soczewkami to nie taka prosta sprawa. Jesli nigdy wczesniej nie nosiles to musisz isc do okulisty na podstawowe badanie, jesli okulista dopusci noszenie soczewek (sa przeciwskazania, ja np. juz nie moge nosic;/ to robi sie tzw. aplikacje soczewek - pod nadzorem okulisty zakladasz sobie soczewki bez korekcji i siedzisz w nich pol godziny - nastepnie okulista bada jak twoje oko reaguje na soczewki. Jesli ok to dostajesz namiar jakie dokladnie masz sobie kupic. Tu nie chodzi tylko o moc i okres uzytkowania ale takze rozmiar oka (serio, sa soczewki o roznej krzywiznie - ja na jedno oko mialem o innej krzywiznie niz na drugie), nastepnie czy jest astygmatyzm itp. Wizyta u okulisty jest imho konieczna.
              Niektorzy ludzie alergicznie reaguja na soczewki. Znam przypadek, gdy skonczylo sie opuchlizna galki czy oczodolu i pogotowiem.
              Pzdr.
              • jacek.jankowski Re: Okulary pod gogle?? 17.01.06, 08:50
                Zupełnie się z tobą zgadzam, nie ma co ryzykować z oczami.

Doskonałym przykładem jest moja koleżanka, która "olała" zalecenia lekarza i
                przez kilka dni nie wyjmowała soczewek z oka ("bo i tak nic się nie stanie")
                doszło do poważnego zapalenia oka (nie pamietam dokładnie, ale to nie było
                zwykłe zapalenie spojówki, a połaczone zapalenie kilku części oka) a w końcowym
                efekcie ztraciła kilka drioptrii.

Nauczyło to ją rozsądnego noszenia, i teraz nosi soczewki bez problemu.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka