Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Marzną mi nogi- jaki sposób.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 10:31
    Mam dobre buty tzn nie są za małe ani za duże, porządnej firmy, zakładam
    skarpety narciarskie+ cos tam dodatkowo- nie za duzo nie za mało a zawsze
    marzną mi stopy do bólu tak, że musze schodzić ze stoku. Czy macie moze
    jakieć rady jak z tym walczyć?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Skyddad. Re: Marzną mi nogi- jaki sposób. IP: *.fornfyndet.se 16.01.06, 10:45
        Sprtobuj wsadzic na dno wkladki cienka thermoizolacyjna wkladke.Winno troche
        pomoc,problem lezy gdzie indziej,masz w jakis sposob utrudnione krazenie krwi i
        domyslam sie zemozeskarpeta dluga zakonczona jest dosc silna guma i ona uciska
        i hamuje obieg krwi.Lub but jest scisniety za moicno.Musisz wiedziec ze
        scisniecie buta nie ma wplywu na prowadzenie narty lecz Twoj nacisk wymuszony
        na przod buta i przeniosoiony na przod narty.Wystarczy jedna para skarpet
        specjalnych do butow narcoiarskich oddychajaca w jedna strone.jezeli masz
        scisniete stope przez wioele skarepet lb kalesony top sparwa zbiuta gydz
        zapinajac na ostani zamek but wywolujesz ucisk na lydke i hamujesz porzadnie
        obieg krwi i tutaj zdaje sie lezy Twoj problem.Wszystkie <zamki w bucie sie nie
        pierwszy raz ale drugi po nagrzaniu butya przez noge zamykaja sie lekko.
        Pzdr.Sky.
        • Gość: Maxi Re: Marzną mi nogi- jaki sposób. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 10:58
          To chyba jednak sprawa krążenia. Skarpety mam w miarę luźne. Nieraz próbuję
          zakładać dwie pary ale zawsze te drugie ktrótkie i bezuciskowe. Butu zapięte
          normalnie- nie ściskam nogi zbytnio . Tez mi przychodziły do głowy te pomysły
          że noga zbyt ściśnieta, że buty za mocno dopięte ale to nie to...Spróbuję więc
          tą wkładkę termiczną. Może będzie lepiej. Najbardziej mnie wkurza jak mam
          ochotę jeszcze jezdzić a tu dopada mnie takie zimno nóg że aż boli. Czasem
          pomaga grzaniec, ale na krótko no i ma to też działania uboczne ;))
          A na stoku nie jestem po to aby biegać za piwskiem.
          • Gość: Tejert Re: Marzną mi nogi- jaki sposób. IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 19.01.06, 11:45
            Czasem
            > pomaga grzaniec, ale na krótko no i ma to też działania uboczne ;))

Najgorsza rzecz dla zmarzniętego narciarza jaka może być to grzaniec w ciepłej
            knajpie !!! Gorący alkohol + ciepła knajpa powoduje, że narciarz szybko i
            pozornie się rozgrzewa i nawet bardzo zmarznięty zaczyna się pocić. Wilgotna
            bielizna po 15 min na mrozie powoduje, że jest mu jescze zimniej niż przed
            wypiciem. Co robi niedzielny pseudonarciarz ??? Idzie na następnego grzańca.
            Szczyrk w weekendy aż roi się od takich "nagrzańców" ledwo trzymajacych się na
            nartach. Zgroza wołająca o pomstę do nieba !!! Jeśli już musimy wypić coś z
            alkoholem to tylko i wyłącznie ziiiimne piwo - nie więcej niż jedno. Dla osób
            ze słabą głową polecam mineralną niegazowaną. Grzaniec jako ludowy sposób na
            przemarznięcie może jest i dobry ale tylko i wyłącznie po nartach - nigdy w
            trakcie !!!
            Pozdrawiam
            Tejert
            • Gość: Aloes Re: Marzną mi nogi- jaki sposób. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 11:56
              Tu sie z Tobą nie zgodzę. Grzaniec na stoku to przede wszystkim gorący sok bo
              alkoholu w nim jak na lekarstwo. Ogrzewa ręce już od samego trzymania szklanki
              a wypity szybko przyśpiesza krążenie i nawet koniuszki palców sie rozgrzewają.
              Powiem z własnego doświadczenia- mnie pomaga. Nie upijam się nie pocę a
              zmuszenie sie do wypicia zimnego piwa gdy nogi kostnieją jest dla mnie nie do
              pomyslenia.
              • Gość: Tejert Re: Marzną mi nogi- jaki sposób. IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 19.01.06, 13:37
                Nie wiem gdzie podają ten gorący sok. To co ja widziałem zazwyczaj miało 10-18%
                alkoholu. Raz widziałem nawet "coś" co może i można by było nazwać "sokiem ze
                zgniłych jabłek" czym normalnie delektują się bezrobotni traktorzyści w
                upadłych PGR-ach - kupiowane w hurcie po kilka zł za litr, sprzedawane po 6 zł
                za małą szklaneczkę.
                A tak w ogóle jeśli grzaniec Ci pomaga i nie wpływa negatywnie na Ciebie i tym
                samym innych narciarzy to wszystko jest O.K. lecz w dalszym ciągu uważam, że
                nie jest to sposób na walkę z zimnem dla osób, które miewają z tym duże problemy
      • Gość: Filomena1 Re: Marzną mi nogi- jaki sposób. IP: *.67.203.62.cust.bluewin.ch 16.01.06, 10:58
        Znam ten "bol", polecam tez wkladac nogi do nagrzanych butow.
        Widzialam tez w jakis katalogach skarpetki z bateryjka , ktora ogrzewa noge w
        bucie.
        Czasem wystarczy wyjac noge z butow i troche poruszac, rozetrzec scierpnieta i
        zmarznieta, aby po wlozeniu juz nie miec problemow.
        gumka w skarpetce moze byc rzeczywiscie przyczyna, tak jak pisze moj
        poprzednik.
        Fil.
        • Gość: Maxi Re: Marzną mi nogi- jaki sposób. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 11:02
          No własnie takie skarpety z bateryjką to coś dla mnie!! Gdzie tego szukać??
          Nogę zawsze wkładam do ciepłych butów. Kryzys przychodzi po 2-4h godzinach na
          stoku. Potem boli tak, że nawet nie jestem w stanie ściągnąć buta. Rece też mi
          marzną ale mniej. Zastanawiam sie nad rękawicami z ustnikiem do wdmuchiwania
          ciepłego powietrza. To podobno podnosi temperaturę o 3-10 stopni wewnatrz.
          • Gość: filomena1 Re: Marzną mi nogi- jaki sposób. IP: *.67.203.62.cust.bluewin.ch 16.01.06, 11:49
            absolutnie nie powinnas dopuszczac do takiego stanu, natychmiast ja czujesz
            dretwienie z oziebienia , natychmiast wyjac stope z buta.
            Wszystkie dane tutaj rady sa sluszne i dobre i sprawdzone. To , niestety,
            sprawa kiepskiego krazenia, wszelkie uciski sprzyjaja ochladzaniu, gdyz krew
            nie doplywa.
            Takie skarpetki widzialam w katalogu "Prakticus" szwajcarsko niemiecko
            austryjackim.
            Nie probowalam, nie wiem jak to sie sprawdza, ale zabawnie wyglada.
            taki bajer...
            Fil.
            • kubagr Re: Marzną mi nogi- jaki sposób. 16.01.06, 16:22
              sa tez wkladki pod stope (tzw foot warmers) ktore starczaja na 6-8 h:
              wydzielaja cieplo i trzymaja stopy cieple w zasadzie caly dzien: mozesz je
              wymienic w czasie lunch. zdecydowanie jedna ODDDYCHAJACA skarpeta
              • Gość: Maxi Re: Marzną mi nogi- jaki sposób. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 16:34
                Dzięki- gdzie mogę to kupić?
                • Gość: Darek Re: Marzną mi nogi- jaki sposób. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 16:48
                  Takie wkładki kosztują ok 20zł i sa to jednorazowe wkłądki. Więc trzeba mieć
                  kupę kasy bo na 7 dniowy wyjazd musisz sobie doliczyć ok 140zł więc to żaden
                  interes. Ja też mam taki sam problem więc obserwuje ten wątek- może ktoś
                  podrzuci jakieś skuteczne rozwiązanie. Może jekies dobre firmowe skarpety? Te z
                  bateryjką to mozna gdzieś w Polsce dostać?
                  • Gość: Maxi Re: Marzną mi nogi- jaki sposób. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 08:16
                    Może coś jeszcze??
                    • Gość: darekkkk Re: Marzną mi nogi- jaki sposób. IP: 195.42.249.* 17.01.06, 09:47
                      patent dla zmarzluchów:
                      skionline.pl/sprzet/?ids=&co=relacje&id_relacji=7&id_grupy=&id_newsa=456&start=0
                      • Gość: Skyddad Re: Marzną mi nogi- jaki sposób. IP: *.fornfyndet.se 17.01.06, 10:55
                        Maxi,
                        czytaj uwaznie,zaraz poprawie Tobie krazenie atakze innym ktorzy maja podobne
                        problemy.Jezeli masz brzuch wypukly i sadlo na brzuszku to niestety
                        musisz "schusc".Jezeli masz brzuch ale bez sadla to tez czytaj,
                        Kladziesz sie na podlodze w pokoju w ubraniu bez butow w skarpetkach.
                        Wyciagasz cale cialo na wprost nastepnie stopy czubki palcow kierujesz do
                        siebie i tak lezysz okolo 5minut,nasteopnie prostujesz stope i odchylasz od
                        siebiue palcei lezysz 5minut przydloniach wyciagnietych w zdluz ciala i
                        odtwartych i skierowanych do gory strona otwarta.Zaczynasz absorbowac energie
                        ktora Ciebie otacza po paru minutach kaldziesz obie dlonie na puiersiach nie
                        di+otykajac sie na wzajem.Strona otwarta do piersi poczujesz goraca wklatce
                        ktore rozejdzie sie pocalym ciele.Riowniecz odczujesz ze stopy rowniesz
                        absorbuja energioe i zaczna sie robic cieple i krew zaczniesie buzowac.Pozniej
                        wstaniesz i wyciagniesz rece do gory wdol tak jakbys strzepywal.Po cwiczeniu
                        najlepiej splukac woda.Powtarzaj to codziennie rano i trosamo przed nartami.
                        Zobaczysz caly krwiobieg zacznie pracowac.
                        To sa cwiczenia ktore aplikuja Niemcy na TV Bayern przed Alpen panorama i po
                        niej wlasnie abys sie uaktywnil do jazdy na nartach.
                        Polecam jest fantastyczne.Zadbej silowej gimnastyki tylko wlasnie lekie
                        rozciaganie miesni w czasie i pozwolenie naplyniecia duzej ilosci krwi,efekt
                        zmnakomity.
                        Pzdr.Sky.
                        • filomena1 Re: Marzną mi nogi- jaki sposób. 17.01.06, 11:23
                          Skyddad napisał(a):
                          > Kladziesz sie na podlodze w pokoju w ubraniu bez butow w skarpetkach.

ale czy na brzuchu ?
                          no bo nie bardzo rozumiem jaki ma zwiazek ten wypukly brzuch i
                          ten "schusniety"?
                          i biegne cwiczyc!
      • ska_kanka Re: Marzną mi nogi- jaki sposób. 17.01.06, 12:20
        Mi marzną nogi jedynie wtedy, gdy wiecej czasu spedzam w kolejkach do wyciągu
        niz na stoku... Nie marzły mi nowi w ogóle w Alpach, ani na Słowacji, a w
        Polsce zdarza się to czesto... Po prostu im wiecej sie ruszam, tym jest mi
        cieplej:)
        • vdagv Re: Marzną mi nogi- jaki sposób. 17.01.06, 15:10
          ja mam tak samo, z tym,że zamarzam w Polsce i na Słowacji również, w Alpach
          nawet przy -20 st.C jest mi ciepło,bo cały czas jeżdżę (a w górę często
          gondolą),więc nie mam czasu zmarznąć :)
      • marekatlanta71 Re: Marzną mi nogi- jaki sposób. 17.01.06, 12:39
        www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/B0006TNBT2/103-6189402-5963816?v=glance
        www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/B0006TIKC0/ref=dp_also-recommended_1/103-6189402-5963816?%5Fencoding=UTF8&n=1036592&s=apparel&v=glance
        Przetestowane - dzialaja swietnie nawet w ekstremalnych temperaturach.
        • kkkkk4 Re: Marzną mi nogi- jaki sposób. 17.01.06, 13:54
          Te wszystkie wkładki sa świetne ale co z tego??!! Podajecie jaieś niemeickie
          strony. Napiszcie gdzie to kupić w Polsce.
          Pozdrawiam kolejny Zmarźluch
          • Gość: kiediak Re: Marzną mi nogi- jaki sposób. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.06, 15:57
            Wkładki są dostępne w sklepach sportowych "Maks", kosztują 8zł.
            • Gość: Skyddad Re: Marzną mi nogi- jaki sposób. Do Filomeny IP: *.fornfyndet.se 17.01.06, 16:38
              Witaj filomena1 ,
              Jezeli na brzuchú jest sadelko ono potwornie utrudnia krazenie krwi najpierw
              trzeba zaczac mniej jesc i potem cwiczyc.To tyle co sie tyczy brzucha.
              Kladziesz sie na plecach.
              Zreszta audycja TELE GYM jest codziennie o godzinie 7.15 rano pozniej jest
              Alpenpanorama i o 9.15 znowu ale kto inny prowadzi.Sa swietne cwiczenia takie
              jakie mozna sobie spokojnie wykonywac w domu to samo w niedziele .TV Bayern
              nadaje w systemie cyfrowym z Sateliy Astra 2C (FTA czyli wolny dostep z
              powietrza ) oraz w systemie analogowym rowniez na Astrze.Rowniez za friko.
              Jezeli masz parabole w domu nastawiona na Astre to zaden problem znalesc.Jezeli
              mmasz cyfrowa to ona juz jest zaprogramowana tylko poszukac i otworzyc.Jezeli
              analogopwa to sie zglos i podam namiary.
              pzdr.Sky.
              • filomena1 Re: . Do Filomeny 17.01.06, 21:27
                Skyddad, z brzuchem nie jest tak zle, aczkolwiek, nie da sie ukryc, mogloby
                byc lepiej, no ale coz , musialabym sie przynac do kompleksow wobec corki,a
                takowych nie mam, mimo ze choc rozmiar mamy ten sam to ona wyzsza o cale 15
                cm.
                ale wracajac do naszych baranow, czyli tematu cwiczen, to juz zaczelam.
                Niestety TV, jest u mnie w domu na"na cenzurze" , to znaczy nie posiadam nic
                poza kablem, a i to pomimo chyba 100 programow nie ma co ogladac. Ale nie
                temat to o TV. lecz o marznietych nogach, zatem bede li tylko korzystala z
                rad w tym watku , rowniez Twoich.
                Poki co mroz zelzal , co i dobrze , bo na szczescie zaczal padac snieg.
                Mam nadzieje , ze za gora rowniez, bo tam olimpijskie przygotowania i chaos a
                sniegu jak na lekarstwo.
                Pozdr.
                Fil.
                • wote Re: . Do Filomeny 17.01.06, 22:00
                  Polecam wkładki termiczne. NIe kosztują 20 zł. Ja w sklepach Hi-mountain kupiłem
                  po 7 zł, dla jednego ooogroomniastego zmarzluha. Ja natomiast jak by dobrze
                  poszło to i bez rękawic mógłbym jeździć. Nigdy nie marznę...
                  • Gość: cdsoftware Re: . Do Filomeny IP: *.devs.futuro.pl 18.01.06, 07:24
                    A ja mogę podpowiedzieć że Atomic produkuje buty z podgrzewaną podeszwą ( u góry
                    buta wychodzi kabel zakończony wtyczką ) podłącza się go do pakietu 4 baterii R6
                    ;) jak to działa nie wiem, widziałem generalnie w modelach "damskich".

Pozdro !!
                    • Gość: 1212 Re: . Do Filomeny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.06, 09:00
                      Fajny patent! Gorzej jak ktoś już zakupił buty :(((
                      • Gość: cdsoftware Re: . Do Filomeny IP: *.totalizator.com.pl / *.devs.futuro.pl 18.01.06, 11:23
                        Patent może i fajny, ale jak ktoś powiedział - jest dobry dla panienki która raz
                        zjedzie ze stoku i większość czasu spędza w knajpie ;) Ciekawe też na ile
                        starczy STD kpl baterii, i jaką temp. możn ana takim zasilaniu uzyskać ?? ;)

Pozdro !!
                        • Gość: Maxi Re: . Do Filomeny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.06, 14:39
                          No cóż... ja w knajpach czasu nie spędzam. Zjeżdżam ile sił w dechach co z tego
                          jak mimo bycia w ruchu i ciepłych ubrań nagle przegrywam z własnym organizmem.
                          Znalazłam takie rozgrzewające krążki żelowe na allegro, które są wielokrotnego
                          użytku. Chyba się skuszę też na te wkładki do butów i spróbuję gimnastyki.
                          Dziękuję wszystkim za rady.
                          POzdr
                          • Gość: poison Re: . Do Filomeny IP: 195.94.199.* 18.01.06, 16:46
                            mam ten sam problem. dzieje sie tak gdy mam chod odrobine wilgotne
                            stopy/skarpetki do butów. sposob na to jest taki - zakladac cieple buty jeszcze
                            w domu lub po prostu zmieniac skarpety przed wlozeniem stopy.
                            • Gość: darekkkk Re: . Do Filomeny IP: 195.42.249.* 19.01.06, 13:55
                              tez racja co do tych wilgotnych nog.
                              Od jakiegos czasu uzywam antyperspirantu do stop przed nartami. Kiedys nie bylo
                              sily, zeby mi sie stopy w czasie jazdy nie spocily. Antyperspirant ten problem
                              dosc skutecznie rozwiazuje.
                              Pozdrawiam
      • Gość: jojo Re: Marzną mi nogi- jaki sposób. IP: 194.145.229.* 09.02.06, 18:05
        wejdź na stronę www.therm-ic.pl i ciesz się ciepłem
        • Gość: afilipinka Re: Marzną mi nogi- jaki sposób. IP: 213.155.185.* 09.02.06, 20:21
          System thermic-ice zastosowany jest tez w rękawicach firmy Zanier - akumulator
          w specjalnej kieszonce na wierzchu rekawicy, ma to tę przewagę nad krążkami
          rozgrzewającymi, że kabelki grzejne są doprowadzone do czubków palców, czyli
          tam gdzie głównie pojawia się problem no i nic nie wkładasz do rękawicy, z
          krążkami niewygodnie się jeździ. Interesuje mnie ten temat, bo ojciec ma taki
          problem "zamarzających" rąk i żadne rękawice (z goretexem itp)nie są
          wystarczające, szukam teraz tych Zaniera "z prądem" ale narazie są diabelnie
          drogie (cena w USA 230 $, we Francji jeszcze drożej)a może ktoś wymyśli kijki z
          grzejącymi uchwytami?:)to byłoby najwygodniejsze :)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka