Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

buty na narty

IP: *.244.135.6.mielec135.ptc.pl 22.01.06, 10:46
    Kochani....pomóżcie....jestem bardzo początkującą chętną do jazdy na nartkach
    dziewczyną ale nie mam zielonego pojęcia jeśli chodzi o kupno butów....czy są
    jakieś podstawowe wskazówki, którymi należy sie kierować przy ich
    zakupie...wczoraj nawet mierzyłam kilka par ale mam wrażenie że to nieco jak
    ślepy kupujący farbę do malowania pokoju...jeśli macie jakies ogólne
    wskazówki to czekam na pomoc....dzięki
    Obserwuj wątek
      • arwena Re: buty na narty 22.01.06, 11:34
        na gorze jest link 'abc forum narty'
        maas.blox.pl/html/1310721,1441794,13.html?214184
        • Gość: Maxi Re: buty na narty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 14:05
          Najważniejsza i podstawowa zasada: mają być WYGODNE!!! Nie mogą Cię absolutnie
          nigdzie uciskać, odgniatać, uwierać itp. Gdy ja kupowałam buty sprzedawca
          próbował mi wmówić ze but narciarski ma ściskać ze aż łzy w oczach- dobrze że
          sie nie dałam nabrać. Szukaj butów najbardziej topowych firm (rossignol,
          salomon, atomic, lange, lowa) z dobrą termiczną wkładką. Zwróć uwagę aby miały
          metalowe klamry (a nie plastikowe czy drucikowe) najlepiej takie odwracane bo
          mocowane sztywno utrudniają zdejmowanie gdy masz zmarznięte ręce. Reszta to już
          indywidualne oczekiwania.
          • marek.przybylski Re: buty na narty 22.01.06, 18:08
            prosz Cie Maxi - bo dziewczyna Cie poslucha i krzywde sobie zrobi w butach o 2 numery za duzych - no bo takie na pewno beda wygodne.
            Sa watki o sposobie przymierzania butow - to obszerny i wazny temat - milej lektury. Jesli po przeczytaniu watku beda pytania o szczegoly - zapraszam.
            • Gość: Maxi Re: buty na narty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 13:32
              Zakładam, że zna swój rozmiar i co by tu powiedzieć sprzedawcy moze chcą na
              siłę sprzedac towar ale dobieranie rozmiaru to sprawa podstawowa. Buty wygodne
              to nie znaczy dwa numery za duze- nie uogólniajmy. Pytała o jakieś wskazówki
              wiec dałam je z serca- moze nie jestem specem ale udało mi sie kupić naprawdę
              dobrze dobrane dla mnie buty.
              • marek.przybylski Re: buty na narty 24.01.06, 00:52
                moze bylem za ostry - nie mam licencji na nieomylnosc ;)
                tylko pamietajmy ze nasze rady czesto sa dla ludzi wyrocznia - ze wszystkimi tego konsekwencjami :)
                Podstawa to faktycznie mierzenie buta - kupno buta na podstawie opisu wlasciowosci to dopiero jest pomylka
                pozdro dla wszystkich smigajacych, szusujacych, szurajacych, skiracerow ;)
      • Gość: waldek Re: buty na narty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 18:58
        No wlasnie mam kupic nowe buty.
        S[prawdzalem Nordici, Salomon, Rosiniol, Tecnika.
        Dotychczas jezdzilem w Nordicach i bylem bardzo zadowolony.
        Teraz jest czas na zmiane. I male zdziwko.
        Gdy naciskam na jezyki (sprawdzam w sklepie) jak moja stara szkola mowila
        to but sie poddaje i kolano ucieka do przodu. Czy tak ma byc w nowych butach???
        Ostatnie byty kupilem w 2002 roku. Czy cos sie zmienilo???
        I jeszcze jedno: jezdze srednio dobrze ale nie zawodniczo.
        • marek.przybylski Re: buty na narty 24.01.06, 01:04
          byc moze po ubraniu butow nie przelaczyles na ski - wtedy po naparciu na przodu slychac charakterystyczne "click" i but zostaje w pozycji do jazdy, jesli wlaczany jest walk - co ulatwia ubieranie, masz uczucie jakby but byl za miekki.
        • Gość: darekkkk Re: buty na narty IP: 195.42.249.* 24.01.06, 08:56
          rzeczywiscie cos sie w butach zmienilo ( w slad za technika).
          Dzis nawet buty zawodnicze nie sa sztywne w plaszczyznie o ktorej mowisz.
          Dobre buty powinny dawac stopniowy opor, ale sie uginac. To sie nawet ladnie
          nazywa "progresywny flex"
          Pamietaj tez , ze inaczej but sie ugina w sklepie, inaczej na mrozie.
          Pozdrawiam

• Gość: ciekawa Re: buty na narty IP: *.ists.pl / *.ists.pl 24.01.06, 19:23
            Gość portalu: darekkkk napisał(a):

> Dobre buty powinny dawac stopniowy opor, ale sie uginac.

Nie powinny się uginać (tzn nie tak bardzo), czy tak?
      • Gość: waldek Re: buty na narty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 17:56
        Dzeki za rady.
        Cos faktycznie sie zmenia.
        Moj STARY DZIADEK u ktorego wszystko robie przed sezonem od wielu lat tez kreci
        nosem. Dal mi do sprobowania Salomony PERFORMA CF i mowi ze to dla mnie powinny
        byc dobre.
        Czy Ktos zna te buty???
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka