Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

bolace kolanko:)

IP: 63.212.166.* 27.03.06, 20:53
    Kochani,
    dwa tyg. temu skrecilam lekko (chyba) kolano, ktore przez pierwszy tydzien
    bolalo, ale oczywiscie ja jezdzilam dalej... drugi tydzien, kolano dalej boli
    ale juz mniej i opuchlizna zaczela schodzic... czy trzeba isc do lekarza czy
    czekac az samo przejedzie, bo przeciez juz prawie koniec sezonu????
    Obserwuj wątek
      • Gość: Colagen Re: bolace kolanko:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.06, 21:46
        Czy jest na sali specjalista od kolanaek? Dziewczyna prosi,
        bo ja moge tylko poglaskac. Moze nawet pomoze.To jak?
        pozdrowka
        • Gość: babajaga Re: bolace kolanko:) IP: 63.212.166.* 27.03.06, 22:28
          Dzieki za odzew, bo tu nawet z masowaniem kolanka kaszanka:)
          Jutro ide do ortopedy:) bo takie wlasnie mialam obawy, ze to moze byc jakis
          odnawiajacy sie problem w przyszlym roku...
          ale to i tak moja pierwsza taka kontuzja:) do tej pory tylko bolesne siniaki i
          kupa smiechu:)
      • ponponka1 pomozecie - pomozemy? ;) 27.03.06, 21:55
        Jak bylo spuchniete i boli to nawet ja samo przejdzie lepiej sprawdzic co sie
        dzieje/dzialo w srodku. Ortopeda i usg stawu - lepiej to zaliczyc bo mozesz sie
        pozegnac z nartami i chodzeniem po gorach w przyszlosci....
        • Gość: babajaga Re: pomozecie - pomozemy? ;) IP: 63.212.166.* 27.03.06, 22:30
          Dzieki ponponka:) nie chce byc beksa, ale tak wlasnie myslalam, ze lepiej
          sprawdzic, jutro ide na druga, zobaczymy co wymysli madry czlowiek:) oby tylko
          wiedzial cos o kolankach:) ale to podobno specjalista od kolan i urazow
          sportowych:) no to sie okarze, jak narazie ..."kon kuleje":)
      • Gość: babajaga Re: bolace kolanko:) IP: 63.212.166.* 27.03.06, 22:31
        ... a bo ja jeszcze chcialam w maju na stubai pojechac:) bez zadnych bolaczek:)
        • kubagr Re: bolace kolanko:) 27.03.06, 23:11
          PW idz do niego i daj znac co powiedzial
          jakie masz objawy: boli blokuje, jest niestabilne??:jakie ruchy powoduja
          dolegliwosci

no i pw jak to zrobilas i co poczulas w momencie wypadku : tylko bol czy tez
          uczucie ze cos peklo jak np guma???

zajrzyj tez do zdrowie/artroskopia kolana
          • Gość: babajaga Re: bolace kolanko:) IP: 63.212.166.* 28.03.06, 00:26
            aaa... niestety wypadek byl statyczny, wiec wiazania sie nie wypiely...na
            szczescie czulam tylko bol, nic mi nie peklo ani nie strzelilo...
            stalam sobie na boku stoku, ktos najechal mi na tyl narty i pociagnal mnie za
            soba (jedna narte), druga narta byla porzadnie zakrawedziowana, wiec powoli sie
            rozjezdzalam -
            tylem do spadku stoku, w pozycji ploznej...w zwolnionym tempie...bardzo bolesne
            i nieprzyjemne uczucie...
            noga boli przy schodzeniu ze schodow i jakimkolwiek skrecie stopy, nawet
            najmniejszym...
            • Gość: beabike Re: bolace kolanko:) IP: *.dip.t-dialin.net 28.03.06, 11:35
              Wiezadlo poboczne przysrodkowe???Lekotka przysrodkowa???Idz dziewczyno do
              doktora,a nawet jak cos zlego teraz to do przyszlego sezonu sie
              wykuruje.Pozdrowienia.Beata.
      • justyna1901 Re: bolace kolanko:) 29.03.06, 10:59
        polecam okłady z lodu i maść na stawy np. fastum. opuchlizna powinna szybko
        zejść, jak dalej będzie nie tak to wizyta u lekarza, trezba takich spraw
        pilnować, żeby nie dopuscic do trwalych urazow.
      • Gość: skibunny Re: bolace kolanko:)/Dzieki za rady; noga w gipsie IP: 8.3.* / *.proxy.aol.com 04.04.06, 22:22
        a ja o kulach, nie wiem jeszcze dokladnie co sie stalo, ale w piatek mi lekarz
        to wytlumaczy, narazie mam cos co nazywaja miekkim gipsem, kule i przykaz nie
        stawania na te noge przez co najmniej trzy tygodnie:)
        Tak wiec jeszcze raz dziekuje, ze mnie zacheciliscie do pojscia do lekarza...
        • guciaa co radzicie na moje? 05.04.06, 09:41
          czy kolano mocno cie bolało? do jakiego lekarza poszłas? ja 3 dni temu wróciłam
          z austrii po 6-ciu dniach szusowania, w ostatni dzien spuchło mi kolano, bolało
          i jeszcze do teraz boli jak np schodzxe lub wchodze po schodach lub je zginam z
          obciązeniem - zastanawiam sie czy isc do lekarza czy nie? opuchlizna zeszła, na
          poczatku jak zginałam cos mi tam chrupało. na stoku nie upadłam, ale kolano
          chyba zostało przeciązone - co raDZICIE?
          • Gość: skibunny Re: co radzicie na moje? IP: 8.3.* / *.proxy.aol.com 05.04.06, 15:30
            ja Ci radze idz do lekarza, moje nie bolalo wcale tak bardzo...bolalo przy
            schodzeniu ze schodow... jak poszlam do lekarza, to zartowalam, ze moze to w
            mojej glowie, ale chce sprawdzic... na co lekarz powiedzial, ze raczej w
            kolanie! i mial racje, ciesze sie ze poszlam, chociaz zwlekalam:)
            poszlam do ortopedy, od medycyny sportowej...
      • skibunny pytanie do Kubagr:) 14.04.06, 21:13
        wrocilam od lekarza z nastepujaca diagnoza: "spuchniete kosci" (swollen bones,
        femur and tibia) - diagnoza zostala poparta obrazem z MRI (nie wiem jak to
        bedzie w jez. polskim) na ekranie komputera, no i rzeczywiscie widzialam
        roznice miedzy zdrowa tkanka i miejscem gdzie boli...zdjecie zdrowej kosci bylo
        calkowicie biale i przejzyste, natomiast w okolicy stawu kolanowego ciemne i
        matowe, wyraznie odbiegajace od reszty, dodatkowo widac linie, gdzie wg.
        lekarza o malo mi nie pekla kosc. Lekarz powiedzial, ze to standartowy uraz
        biegaczy maratonow, przeciazenie kosci, wreczyl mi kule, kazal nie obciazac
        nogi przez 6 tyg. i powiedzial, ze mialam szczescie, bo doslownie widac, gdzie
        by sie kawalek kosci odlupal, a tak samo sie wyleczy z czasem. Mialam rowniez
        zrobione rozne zdjecia RTG, ale te nic nie wykazaly.
        Nigdy nie slyszalam o spuchnietych kosciach...
        ale noga rzeczywiscie z czasem boli coraz mniej, nie boli juz przy chodzeniu,
        ale jak mi sie zdazy za mocno wyprostowac lub obrocic stope to jeszcze odczuwam
        bol z boku nogi.
        Bede bardzo wdzieczna za jakikolwiek komentarz to tej mojej historii kolanowej:)

• kubagr Re: pytanie do Kubagr:) 14.04.06, 22:56
          to co piszesz to bony albo cartilage bruise
          raczej przetlumaczyl bym to na stluczenie a nie spuchniecie
          sluchaj faceta bo wie co robi
          czasami cartilage bruise koreluje z acl injury
          6tyg o kulach moze nie byc wystarczajace.
          • skibunny Re: pytanie do Kubagr:) 15.04.06, 00:53
            dzieki, dzieki serdeczne za tak szybka odpowiedz:)
            po szesciu tyg. mam isc na sprawdzenie, czyli jeszcze dwa tygodnie... slucham
            faceta, bo zrobil na mnie b. dobre wrazenie i jestem b. zdyscyplinowana
            pacjentka:) czy jest jeszcze cos, co moglabym zrobic, zeby sobie pomoc???
            raz jeszcze dzieki za odzew i zycze Wesolych Swiat:)
            • kubagr Re: pytanie do Kubagr:) 15.04.06, 01:59
              pozniej stopniowo zwiekszaj obciazene wciaz o kulach
              no i zacznij free weights, elypticals etc
      • Gość: rollek Re: bolace kolanko:) IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 00:22
        :)
        • skibunny Re: bolace kolanko:) 09.05.06, 18:51
          kolanko juz nie jest bolace, odstawilam juz kule i laseczke i jestem z powrotem
          w silowni... zaczynam tez ujezdzac rowerek, powolutku i raczej ostroznie ale
          jednak, wiec wszystko jest na dobrej drodze:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka