Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Szczyrk - wrażenia

18.02.03, 14:29
    W ostatni weekend wybrałem się na narty do Szczyrku, gdzie nigdy wcześniej
    nie byłem, oto moje spostrzeżenia:
    - słabo przygotowane stoki (konkretnie Beskid, ale tez gorna czesc Soliska),
    mimo duzych opadów śniegu wystawała trawa a miejscami kamienie !!!
    - fatalna infrastruktura, wyciagi pamiętające socjalizm, w całym okręgu jest
    tylko jeden wyciąg krzesełkowy na Skrzyczne i to dwuosobowy... orczyki też
    mogłyby być lepsze
    - pozamykane kilka tras, nie wiem o co chodzi, podobno ktoś chce przejąć
    wszystkie wyciągi, czy tylko część i buntuje górali przeciwko obecnym
    właścicielom wyciągów, mnie to nie interesuja, ale tracą na tym wszyscy...
    - ogromne kolejki do wyciągów , ale to akurat jest wynikiem dwóch poprzednich
    problemów, osobiście raz czekałem 40 minut!!!, później jednak skorzystałem
    z "polskiego wymysłu" czyli bramki komercyjnej, gdzie za podwójną cenę
    czekałem "tylko" 15 minut... paranoja...

Generalnie miejsce ma zadatki na dobry ośrodek narciarski, ale trzeba tam
    sporo zainwestować, bo jak na razie to nam dużo brakuje do Słowaków i
    Czechów... niestety...
    Obserwuj wątek
      • lpm Re: Szczyrk - wrażenia 18.02.03, 17:51
        masz w 100% racje, dodam tylko, ze gdy w zeszlych latach czynne byly wszystkie
        wyciagi to kolejki wcale nie byly znaczaco krotsze (w weekendy).
        najbardziej mnie wnerwia w takich kolejkach zwykle chamstwo i wpychanie sie bez
        kolejki. a mowi sie ze narciarstwo to sport dla ludzi kulturalnych. (?)
        • mazer Re: Szczyrk - wrażenia 25.02.03, 16:42
          Zgadza się Panowie.
          Szczyrk robi wszystko, by zniechęcić do przyjazdu. Smutne to, ale niestety taka
          jest prawda. Choć mieszkam w poblizu Szczyrku i mam niecałe 20 km do niego, to
          jednak w tym sezonie byłem tam tylko raz i więcej, jak na razie nie pojadę.
          Wybrałem Korbielów i Zwardoń. Dalej, ale w sumie lepiej.
          • meteor997 Re: Szczyrk - wrażenia 26.02.03, 16:06
            Wiec proponuje ustalić listę ciekawych miejsc w Polsce gdzie można pojezdzić na
            nartach w dobrych warunkach. Sam niestety takich nie znam...
      • djanicki Re: Szczyrk - wrażenia 28.02.03, 16:13
        Zgadzam się z Tobą poza jedną rzeczą - byłem 2 tyg temu i jeździłem na hali
        Pośredniej (górna część Soliska) i byłem mile zaskoczony jakością przygotowania
        tras - zarówno tam, jak i na Golgocie trasy były naprawdę dobrze przygotowane a
        wiem co mówię, bo w ostatnich latach jeździłem w Alpy i mam porównanie. Nie
        widziałem żadnej trawy czy kamieni a i oblodzenia bardzo rzadkie.
        Podobnie ludzie mówili dobrze o górnym Skrzycznem. Natomiast trasy w Wiśle już
        nie były takie fajne, nie mówiąc o Korbielowie, który ludzie przeklinali.

Poza tym potworne kolejki i wszędzie kotwice - to chyba polska specjalność.

Mimo wszystko w związku z tym, że pogoda dopisała byłem zadowolony z pobytu bo
        Szczyrk mi się podobał i jakby ktoś mądrze zorganizował tam infrastrukturę...

---
        D.Janicki
        • kubagr Re: Szczyrk - wrażenia 28.02.03, 17:12
          > >
          > Poza tym potworne kolejki i wszędzie kotwice - to chyba polska specjalność.
          >
          > Mimo wszystko w związku z tym, że pogoda dopisała byłem zadowolony z pobytu
          bo
          > Szczyrk mi się podobał i jakby ktoś mądrze zorganizował tam infrastrukturę...
          >
          Co to sa kotwice? Przepraszam jezeli pytanie naiwne
          • djanicki Re: Szczyrk - wrażenia 03.03.03, 12:43
            Kotwica, to jest taki wyciąg orczykowy niespotykany już w innych krainach,
            który przypomina kotwice, wciągający po obu stronach drązka dwie osoby na raz.
            Osoby muszą mieć zbliżoną wagę. Jak jedna z nich się wywraca, to druga
            zazwyczaj też leży ...;)
            Jazda pojedyńczo jest bardzo niewygodna, chyba że włożymy kotwicę między nogi
            co jest trudne, a potem bardzo ryzykowne przy wypinaniu.

• Gość: Marek Re: Szczyrk - wrażenia IP: *.europolgaz.com.pl 28.01.04, 16:03
              Kotwice widziałem 4 lata temu w Kaprun - na pewno
      • smoczyjad Re: Szczyrk - wrażenia 25.01.04, 23:06
        Zapomnijcie o Szczyrku, byłem tam właśnie dzisiaj,
        1. Godzinę kupowałem bilet
        2. drugą godzinę z hakiem wjeżdżałem na Skrzyczne
        3. w połowie trasy ni stąd ni z owąd pojawiło się oblodzenie a poniżej grudy
        zamarzniętego śniegu wielkości średniej głowy
        4. godzinę wyjeżdżałem ze Szczyrku + 2 godz podróży, co daje rewelacyjny wynik
        3 godzin jazdy na nartach do pieciu godzin w samochodzie i kolejkach.
        PS. Wyciągi stają o 15.30...
      • Gość: sp-lkh Re: Szczyrk - wrażenia IP: 195.136.44.* 28.01.04, 14:00
        Witam !
        Byłem jeden dzień na nartch w Szczyrku dokładnie tydzień temu 21 - go . Do
        wyciągu na skrzyczne zero ludzi , na stokach tez raczej pusto , ale trasy
        fatalnie przygotowane , infrastruktura kiepska i generalnie bardzo miernie ,
        pan na parkingu przy dolnej stacji kolejki krzesełkowej nadaje sie do wymiany.
        przed laty kiedy nie znałem innego osrodka naciarskiego - Szczyrk był dla mnie
        rajem , ale po konfrontacji z tym co jest w Austrii , porazka starszna. i nie
        przekonają mnie argumenty iż żyjemy w biednym kraju. bieda nie ma nic do
        rzeczy. na całym swiecie iwestycje w infrastrukture dla narciarzy i
        snowbordzistów przynoszą krociowe zyski , wiec i u nas na pewno tak by było.
        Tyle ze aby czerpac zyski , najpierw trzeba zainwestować. a u nas inwestowanie
        to pieknie wygląda w książkach. Kolejka krzesełkowa na
        skrzyczne ...matko ...zabytek wyjątkowej klasy ...koszmar !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka