Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Canazei lub St. Cristina, macie sprawdzoną bazę?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.08, 16:28

Jeśli ktoś był, będę wdzięczna za polecenia: hoteli, apartamentów.
    Chcemy jechać większą ekipą, dobrze żeby był basen, sauna ale
    niekoniecznie, ważny jest ogólny klimat i bliskość wyciągów.
    Dzięki za polecenia. Aha, jeśli macie coś sprawdzonego w Dolomitach
    też jestem zainteresowana.
    Dzięki
    Obserwuj wątek
      • ba_rt Re: Canazei lub St. Cristina, macie sprawdzoną ba 21.09.08, 18:05
        Mamy podobny dylemat, nie zamierzamy używać auta w celu przemieszczania się
        miedzy stacjami i w związku z tym celujemy w Val di Fassa (Campitello ew
        Canazei) albo Val Gardena (Selva ew St. Christina). Tydzień temu miałem okazje
        porozmawiać z rodowitymi makronami i od razu zapytali czy interesuje mnie hiking
        czy skiing, bo jeżeli skiing to bardziej polecali VDF niż VG, z kolei odwrotnie
        jeśli chodzi o hiking. Z chęcią poczytałbym inne opinie co wybrać Fassa czy Gardena.
        • Gość: Mika Re: Canazei lub St. Cristina, macie sprawdzoną ba IP: *.skrivanek.pl 29.09.08, 14:52
          Wyjście z domu w butach narciarskich i przypięcie dech to ideał, ale
          z drugiej strony mozna też używać ich busików.
          Nasz problem jest taki, że jest nas sporo ok. 10 dorosłych i 5
          dzieci, i idealnie byłoby mieć dużą kwaterę, a zazwyczaj z tym maja
          problem, bo jak słyszą na ile osób to zazwyczaj nie maja tyle
          miejsca. Dlatego bedę wdzieczna za namiary lub wskazówki gdzie tego
          szukać.
          • zolviu Re: Canazei lub St. Cristina, macie sprawdzoną ba 29.09.08, 15:27
            no jak na pare dni wczesniej to pewnie nie mają ale jesli szukasz
            teraz to napewno cos znajdziesz. taką grupą to 3,4 apartamenty 4/6
            osobowe. wyslij zapytanie ogolne przez strone to sami Ci odpowiedza
            kwaterodawcy, np tu

www.valgardena.it/en/
            • ewangelizator_carvingu Re: Canazei lub St. Cristina, macie sprawdzoną ba 30.09.08, 00:07
              i tu:
              www.fassa.com/cms-01.00/articolo.asp?IDcms=83571&s=276&l=EN
              • ba_rt Re: Canazei lub St. Cristina, macie sprawdzoną ba 30.09.08, 07:49
                czy nawet tu:
                www.visitfassa.com/
                katalogi, mapki, przykładowe ceny etc masz tutaj:
                www.fassa.com/cms-01.00/articolo.asp?IDcms=6478&s=1080&l=EN
                poniżej to samo dla VG:
                www.valgardena.it/en/catalogue-val-gardena/page172.html
                Ja zacząłem zbierać info jeszcze w sierpniu. W ostatnim tygodniu stycznia i w ostatnim w marcu część atrakcyjniejszych (cena/jakość) apartamentów była zabukowana, także radzę się pośpieszyć przy takiej ilości osób.
                Z tego pierwszego linka znalazłem fajny apartament dla czwórki osób, z basenikiem i sauna, z tym że w Moenie. Czy to trochę nie za daleko dla podróżowania skibusem, szczególnie że bardziej chcemy jeździć w Gardenie czy Arabbie niż w San Pellegrino, czy Alpe Luisa lub Latemarze, gdzie byliśmy rok temu.
                Nie dość że musimy kawałek dojechać do Campitello czy Canazei żeby się wciągnąć w okolice Selli, to jeszcze trafiamy na gondoliki na Pecol czy Col Rodella które mogą okazać się z rana wąskimi gardłami.
                Jeżeli zrezygnujemy ze skibusa na rzecz poruszania się autem to po nartach nie każdy będzie mógł wypić piwko, bo trzeba jakoś wracać na baze :(
                Czy nie lepiej skupić się na bazie w St. Christina, albo w Selvie? No ostatecznie Campitello lub Canazei?
                A może jednak odpuścić Gardene na rzecz Fassy/Tre Valli?
                • ewangelizator_carvingu Re: Canazei lub St. Cristina, macie sprawdzoną ba 30.09.08, 09:32
                  nie odpuszczaj Gardeny, wycieczka na Secede i przejazd narciarskim
                  metrem obowiazkowa!!
                  tereny przy SR to najlepsze co moga zaoferowac Dolomity

moim zdaniem najlepiej zalogowac sie w okolicach Campitello i
                  startowac z Rodelli
                  w Canazei z tego co pamietam jest płatny parking
                  • ba_rt Re: Canazei lub St. Cristina, macie sprawdzoną ba 30.09.08, 11:02
                    no właśnie przy mieszkaniu w Campitello odpada problem auta -> skibus spod domu i na Rodelle, albo nawet do Canazei nim podjechać.
                    Przy noclegach w Moena skibus mógłby być lekko niewygodny i trzeba by poruszać się autem. Rok temu robiliśmy autem trasy z Ega do Predazzo, Bellamonte czy Cavalese i trochę to było upierdliwe. Z Moeny niby jest ca 15km do Campitello, to bliżej jak zeszłoroczne przejażdżki, ale zawsze to nie jest to samo co 500metrów skibusikiem.
                    Ale basenik, sauna i cena poniżej 700 jurków za 4 osoby w apartamencie all inc jest mocnym plusem Moeny.
                    • ewangelizator_carvingu Re: Canazei lub St. Cristina, macie sprawdzoną ba 30.09.08, 11:11
                      Z Moeny niby jest ca 15km do Campitello, to
                      > bliżej jak zeszłoroczne przejażdżki, ale zawsze to nie jest to
                      samo co 500metró
                      > w skibusikiem.

w dodatku droga z Moeny do Campitello jest "po dnie" doliny wzdluz
                      potoku Fassa, wiec jest genralnie płasko i tylko lekko pod górke,
                      dosc szybko sie ja przejeżdza nawet gdyby były trudniejsze warunki
                      • skyddad Re: Canazei lub St. Cristina, macie sprawdzoną ba 30.09.08, 14:37
                        A dlaczego nie zamieszkac na Sella Rondzie.Moja propozycja to Colfosco
                        /Kolfuschg.Nie nalezy do najtanszych ale jest slicznie polozone,ma wlasny resort
                        dzieciecy.Hotele i kwatery leza sa plozone okolo do 150m od pistu glownego po
                        ktorym sie zjedza odrazu do stacji i Sella rondy okolo 300m.
                        Zobacz zaznajom sie i wybierz jak bedzie odpowiadac;
                        www.altabadia.it/de/hotels_kolfuschg_d.htm
                        Pzdr.Sky
                        • ba_rt Re: Canazei lub St. Cristina, macie sprawdzoną ba 30.09.08, 17:15
                          oczywiście i tam tez byłem wirtualnie :) Sprawdzałem m.in. Corvara, Conlosco
                          też, niestety dość drogo, to co znalazłem w interesujących mnie datach to pow.
                          1000 euro za apartament dla 4osob, np: www.altabadiaclub.com/
                          • skyddad Re: Canazei lub St. Cristina, macie sprawdzoną ba 30.09.08, 18:01
                            Sprawdz i zobacz ceny;
                            www.sudtirol.com/de/zonen/altabadia-unterkunft.htm#kolfuschg
                            Pzdr.Sky.
                            P.S Na glownej ulicy jest zaraz kolo Banku i sklepu Hotel co sie zwie Europa ale
                            niema go wspisach.Szukaj moze bedzie winnych.Ceny mial dosc tanie.
                            • skyddad Re: Canazei lub St. Cristina, macie sprawdzoną ba 30.09.08, 18:04
                              Szukaj w tych miejscowosciach to troszke w bok w kierunku na Kronplatz,
                              ceny sa o wiele nizsze;

Pedratsches

Stern

St. Kassian

Wengen
                              Pzdr.Sky.
                • ortodox Re: Canazei lub St. Cristina, macie sprawdzoną ba 30.09.08, 20:41
                  ba_rt napisał:

> Nie dość że musimy kawałek dojechać do Campitello czy Canazei żeby
                  > się wciągnąć w okolice Selli, to jeszcze trafiamy na gondoliki na
                  > Pecol czy Col Rodella które mogą okazać się z rana wąskimi
                  > gardłami.
                  --------------------------------------------------
                  Mogą okazać się wąskimi gardłami, zwłaszcza rano. Dlatego lepiej
                  autem jechać na od razu na parking wyższy Pian Freataces (Lupo
                  Bianco). Jest tam bezpłatny parking, z którego bez problemu wpinasz
                  się w SR. wracając zjeżdżasz na nartach niemal do samochodu.
                  ================================
                  > Jeżeli zrezygnujemy ze skibusa na rzecz poruszania się autem to
                  > po nartach nie każdy będzie mógł wypić piwko, bo trzeba jakoś
                  > wracać na baze :(
                  ------------------------------
                  Nie zupełnie :) We Włoszech, dopuszczalna zaw. alk. we krwi to 0,08%
                  czyli 4 razy więcej niż u nas. Możesz spokojnie wypić nawet 2 piwka
                  i prowadzić auto
                  pozdro.
                  • ba_rt Re: Canazei lub St. Cristina, macie sprawdzoną ba 01.10.08, 13:57
                    ortodox napisał:

> Mogą okazać się wąskimi gardłami, zwłaszcza rano. Dlatego lepiej
                    > autem jechać na od razu na parking wyższy Pian Freataces (Lupo
                    > Bianco). Jest tam bezpłatny parking, z którego bez problemu wpinasz
                    > się w SR. wracając zjeżdżasz na nartach niemal do samochodu.

Faktycznie to jest ciekawa opcja z tym Pian Fracates, aż dziwne że nie wpadła mi
                    ta opcja w oko, tyle razy ślepiłem na mapki na róznych www okolicy :) A nie
                    wiesz czy przypadkiem nie dojeżdża tam jakiś skibus? Przy czterech osobach
                    czasem ciężko o dyscyplinę i o zapakowanie się do auta najpóźniej parę minut po 8 :)

A co do piwka to IMHO lepiej mieć 0,0 jak się siada za kierownik niż patrzeć w
                    tabelki gdzie ile można.
                    • ortodox Re: Canazei lub St. Cristina, macie sprawdzoną ba 01.10.08, 15:45
                      Z tego co wiem, nie dojeżdża. Co do dyscypliny, to chyba jeszcze
                      trudniej zapakować się do skibusa, ale jak kto woli ... .
                      Opcja jazdy po piwku, gdy zezwalają na to przepisy, jest oczywiście
                      dobrowolna i zależy od predyspozycji indywidualnych. Do niczego nie
                      namawiam. Pokazuję tylko, że taka możliwości istnieje i z tego co
                      wiem Włosi (i nie tyko oni) chętnie z niej korzystają.
                      pozdro.
      • Gość: al9 a co myslicie o Ortisei? IP: *.teleton.pl 01.10.08, 14:20
        początek doliny ale z analizy map wygląda że wszędzie można się
        dostać na nartach bez ruszania auta...
        jak myslicie?
        al
        • ortodox Re: a co myslicie o Ortisei? 01.10.08, 15:55
          Ortisei, to piękna miejscowość. Spokojniejsza niż inne w dolinie.
          Jednak, wyprawa z tego miejsca na nartach przez Secedę na SR zajmuje
          sporo czasu, choć można. Myślę, że to dobre miejsce, gdy SR z
          przyległościami ma być jednorazowym epizodem, a nie stałym punktem
          programu.
          pozdro.
          • Gość: al9 ortodox IP: *.teleton.pl 01.10.08, 16:55
            dzięki
            bezpośrednio do SR podjadę autem (myślę że raz czy dwa) - im
            wczesniej się zaczyna tym lepiej...
            ale górki dookoła są ciekawe, a Przyjaciele znaleźli pensjonat
            blisko wyciągów...
            Liczę na róznorodną jazdę bez codziennego zabierania majdanu
            samochodem...
            Pozdr
            al
      • Gość: Mika Re: Canazei lub St. Cristina, macie sprawdzoną ba IP: *.skrivanek.pl 03.10.08, 10:13
        Dzięki za wszystkie info. Ileż ja czasu spedziłam w necie oglądajac
        to wszytsko o czym pisaliscie.... jedno mnie strasznie dziwi:
        wysłałam kilkadziesiat zapytań a miałam kilka odpowiedzi, ale moze
        jak to Włosi zaczną sie budzić i odpowiadać. Jak bedę miała coś na
        zbyciu to sie podzielę. Naszym marzeniem jest włożyć narty na nogi i
        fru na dół:) a po południu basen/sauna, kominek i lampka wina... Nie
        mogę sie doczekać. Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam wszystkich
        narciarzy! Do zobaczenia na stokach.
        • ewangelizator_carvingu Re: Canazei lub St. Cristina, macie sprawdzoną ba 03.10.08, 11:27
          > wysłałam kilkadziesiat zapytań a miałam kilka odpowiedzi, ale moze
          > jak to Włosi zaczną sie budzić i odpowiadać. Jak bedę miała coś na

to sa własnie "makarony", na podobne zapytanie w Austrii dostałabyś
          w ciagu 3 dni odpowiedź z 60% miejsc ;)

z pewnoscią otrzymasz jeszcze troche odpowiedzi od spóźnialskich
          • ba_rt Re: Canazei lub St. Cristina, macie sprawdzoną ba 03.10.08, 12:14
            Eeee, bez przesady, ja też sporo zapytań wysłałem i bardzo duży odzew i do tego
            szybki!
            Nawet jak terminy mieli zajęte to odpisywali, i tylko ze dwa razy dostałem
            odpowiedź po niemiecku, choć zapytanie było po angielsku :)
            Oni tam bardziej niemiecy niż makaroniarscy , w końcu Südtirol :)
            • ewangelizator_carvingu Re: Canazei lub St. Cristina, macie sprawdzoną ba 03.10.08, 12:29
              no właśnie Sudtirol ;) trochę inna mentalnosć
              • ortodox Re: Canazei lub St. Cristina, macie sprawdzoną ba 03.10.08, 15:56
                To zależy od miejsca i choć to Sudtirol, ale jednak są to Włochy.
                Tam jest istny kocioł. Po włosku pogadasz z każdym, po niemiecku już
                nie, choć są miejsca, gdzie chętniej mówią po niemiecku.
                Nie można tego regionu porównywać ani z Austrią, ani z typową włoską
                północą, nie mówiąc już o południu. Mam na myśli oczywiście
                mentalność i nawyki mieszkańców.
                Moim zdaniem, mieszkańcy wypracowali sobie ciekawy kompromis
                pomiędzy włoskim luzem i niemiecką solidnością. Wyszła z tego
                niezwykle przyjemna w kontaktach i nie spotykana w innych regionach
                mieszanina pozytywnych cech włoskich i niemieckich. Mnie to bardzo
                odpowiada.
                pozdro.
      • Gość: raf Re: Canazei lub St. Cristina, macie sprawdzoną ba IP: *.u.itsa.pl 20.10.08, 10:55
        polecam hotel Ciamol w Campitello (na uboczu ale skibus 10 m od wyjścia z domu).
        ŻARCIE rewelacja. byłem też w IRMA w Canazei - podobnie choć jedzenie gorsze.
        Ogólnie Val di Fasaa wymiata i osobiście uważam, że to najlepsza miejscówka w
        rejonie Sella Ronda.
        Poza tym polecam wycieczkę do MOENA - świetna miejscówka z super trasami - taki
        wypad na jeden dzień :)
        • wote Re: Canazei lub St. Cristina, macie sprawdzoną ba 22.10.08, 20:11
          Ortodox... Tobie coś odpowiada... niemożliwe... hie hie
          • ortodox Re: Canazei lub St. Cristina, macie sprawdzoną ba 22.10.08, 21:02
            To zdziwienie odnosi się może do jakiejś mojej konkretnej wypowiedzi,
            czy po prostu tak sobie dywagujesz? W pierwszym przypadku należy
            umieścić post w odpowiednim miejscu drzewa i wtedy wiadomo o którą
            wypowiedź chodzi, a drugim bardziej stosowne było byłoby założenie
            osobnego wątku pod tytułem np. " co odpowiada (albo nie odpowiada)
            ortodoxowi" ... lub coś podobnego.
            pozdrawiam :P
      • Gość: agata Re: Canazei lub St. Cristina, macie sprawdzoną ba IP: 79.191.86.* 10.01.09, 19:06
        jadę do Canazei z pięciolatkiem. Wiem, że jest tam mnóstwo szkółek i
        przedszkoli, ale co jeśli dziecko nie porozumiewia się w obcym
        języku? Czy ktoś korzystał z tych przedszkoli?
      • Gość: raf Re: Canazei lub St. Cristina, macie sprawdzoną ba IP: *.adsl.inetia.pl 10.01.09, 19:35
        Ja w Campitello polecam CIAMOL obok przystanku skibusu i PYSZNE
        jedzenie.www.hotelciamol.com/
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka