Dodaj do ulubionych

Fuerteventura w zimę ???

30.08.10, 14:10
Witam.
Na początku lutego zamierzam wybrać się na tydzień na Wyspy Kanaryjskie z
rodziną. Myślę o hotelu Sunrise Costa Calma na Fuerteventurze. Zależy mi na
dobrej pogodzie(żona-zmarźlak).
Jaka jest temperatura na Fuercie na początku lutego?
Czy często pada i jak jest z chmurami(czy duże zachmurzenie)?
Obserwuj wątek
    • rege2 Re: Fuerteventura w zimę ??? 01.09.10, 20:30
      też mnie interesuje
      • camel_3d Re: Fuerteventura w zimę ??? 01.09.10, 20:39
        zima jest ok. mozna si ekapac w ocenaie bo tam woda ma stala temperature.
        wiatr nei jest taki silny jak latem.

czesciej tylko sa chmury...
        temperatuwy sa przyjemne..letnio wiosenne - wieczorem polarek si eprzydaje czasem.

bylem w styczniu..
    • Gość: gosc Re: Fuerteventura w zimę ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.10, 13:28
      Hej ja byłam w styczniu tego roku i niebo było pod chmurami przez cały tydzien miedzy 9 a 16
      stycznia, podobno tydzień wczesniej było idealne słońce... wiec szczerze Ci pwoiem, bo bywam
      czesto na Kanarach, ze to wszystko zależy od pogody i od zimy w Europie i w Afryce, jak chcesz
      miec ciepło to albo Egipt, albo
      Goa lub jakaś
      Kenia. Mi
      było zimno w tym roku na Kanarach.
    • Gość: m Re: Fuerteventura w zimę ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.10, 23:10
      byłam w lutym ( 1-8) pogoda była wspaniała, jeden dzień bardzo pochmurny i
      wietrzny ( a na termometrze który uwieczniłam na zdjęciu i tak 25 C) pozostałe
      plazowaliśmy i było bardzo ciepło ( nie upalnie -ok 26-27), wcześniej byliśmy
      dwa razy na kanarach i na fuercie pogoda była jak dotąd najlepsza
    • novinka1 Re: Fuerteventura w zimę ??? 05.09.10, 19:18
      Bylismy przełom grudzien/styczen i bylo super. Na Playa Jandia - w słońcu do
      32stopni. Wietrznie, jak to na Fuerte. Ale naprawdę ciepło. :)
    • bah77 Re: Fuerteventura w zimę ??? 06.09.10, 07:23
      W tym roku w lutym miałem tam taką pogodę:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,874,108355647,109428904,0,2.html?v=2

Pozdrawiam

bah77

• pepito28 Re: Fuerteventura w zimę ??? 06.09.10, 19:40
        Dziękuję wszystkim za odpowiedzi ;)
      • Gość: ziomek Re: Fuerteventura w zimę ??? IP: *.play-internet.pl 18.12.14, 23:36
        wlasnie wrociłem, 7 na 8 dni słonecznych!!

widocznki bezcenne:
        www.youtube.com/watch?v=5g0GEM1a-yw
    • ja.s.i.u Re: Fuerteventura w zimę ??? 06.09.10, 21:14
      Odradzam, wybierz Egipt, jeśli twoja żona to zmarzlak. Pamiętaj, że część wpisów na forach pochodzi z biur podróży, które przecież muszą w jakiś sposób zapełnić hotele i w niekorzystnych okresach. Luty jest jednym z najbardziej zachmurzonych i nieprzyjemnych miesięcy. Chcesz, zafunduj żonie Kołobrzeg w lipcu, będzie mieć ten sam komfort. Wróciłem dzisiaj z Costa Calma, rozmawiałem z wieloma ludźmi. Fuerte to dość kapryśna wyspa, wietrzna, choć plaże przepiękne. W tym roku w styczniu woda miała 20 stopni, ale zdarzają się lata, że ma 16. Czy tak temperatura żonie wystarczy?

Entuzjazm niektórych osób jest dziwny, z własnego doświadczenia wiem, że o ile na GC, czy południe Teneryfy w początkach zimy bym się może skusił, to na Fuerte niestety nie. Wybrałbym Egipt, albo Kap Verde - szansa na pogodę ogromna, Fuerty bym unikał, choć ty możesz wybrać inaczej. Zrobisz, jak chcesz.
      • Gość: butynski Re: Fuerteventura w zimę ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.10, 23:33
        > Odradzam, wybierz Egipt, jeśli twoja żona to zmarzlak. Pamiętaj, że część wpisó
        > w na forach pochodzi z biur podróży, które przecież muszą w jakiś sposób zapełn
        > ić hotele i w niekorzystnych okresach. Luty jest jednym z najbardziej zachmurzo
        > nych i nieprzyjemnych miesięcy. Chcesz, zafunduj żonie Kołobrzeg w lipcu, będzi
        > e mieć ten sam komfort. Wróciłem dzisiaj z Costa Calma, rozmawiałem z wieloma l
        > udźmi. Fuerte to dość kapryśna wyspa, wietrzna, choć plaże przepiękne. W tym ro
        > ku w styczniu woda miała 20 stopni, ale zdarzają się lata, że ma 16. Czy tak te
        > mperatura żonie wystarczy?
        >
        > Entuzjazm niektórych osób jest dziwny, z własnego doświadczenia wiem, że o ile
        > na GC, czy południe Teneryfy w początkach zimy bym się może skusił, to na Fuert
        > e niestety nie. Wybrałbym Egipt, albo Kap Verde - szansa na pogodę ogromna, Fue
        > rty bym unikał, choć ty możesz wybrać inaczej. Zrobisz, jak chcesz.
        W Egipcie też różnie bywa z pogodą w styczniu !! W tym okresie w odleglości (3-5 godzin) lotu od Polski gwarancji pogody nie ma !! Jeśli chcesz naprawdę gorąca - szukaj trochę dalej ( 8-12 godzin ) lotu co najmniej ! Pozdrawiam
      • bah77 Re: Fuerteventura w zimę ??? 07.09.10, 07:39
        > Odradzam, wybierz Egipt, jeśli twoja żona to zmarzlak.

A jaką temperaturę miałeś w Egipcie w nocy w lutym?

> Pamiętaj, że część wpisów na forach pochodzi z biur podróży, które przecież muszą w jakiś sposób zapełnić hotele i w niekorzystnych okresach.

Oczywiście, w jakim bp pracujesz?

> Luty jest jednym z najbardziej zachmurzonych i nieprzyjemnych miesięcy.

Dlatego, że tam wtedy przeważnie najsłabiej wiatr wieje?

> Kap Verde - szansa na pogodę ogromna...

Chyba chodzi o Wyspy Zielonego Przylądka (Cabo Verde).
        Może miałem wyjątkowego pecha, ale wiało tam w lutym bardziej niż na Fuerteventurze...

bah77
        • nabiegunach Re: Fuerteventura w zimę ??? 07.09.10, 13:37
          Na Kanarach różnie bywa, ale na pewno będzie cieplej niż w PL ;) i trzeba mieć naprawdę pecha, żeby jechać na tydzień na Fuertę i przez wszystkie dni pobytu mieć brzydką pogodę.

Jeśli chodzi o Egipt, to tam owszem - gwarancja słońca jest praktycznie 100%, ale może wiać zimny wiatr. W tym roku byłam w Egipcie w lutym, w Hurghadzie temperatura przekraczała 25 stopni, ale wiatr był chłodny (choć niezbyt mocny). W morzu nikt się nie kąpał (chyba że w piance). Na południu Egiptu było naprawdę ziiiiiimno przez wiatr, ale słońce 100%.
          • pepito28 Re: Fuerteventura w zimę ??? 07.09.10, 17:52
            Jednak kupiłem Fuerte ;P Zobaczymy jak będzie.
            Nie brałem pod uwagę Egiptu, bo byłem już tam 6 razy(4 w zimę, 2 w lato) - zawsze pogoda była super. Ale jakoś nie chcę znowu tam jechać(trochę przerwy).
            Interesowałem się Tajlandią. Znalazłem w Eximie w przyzwoitych cenach, ale tam trzeba raczej na 10-14 dni, a nie mam tyle czasu. No i żona strasznie boi się latać i źle się czuje, przez co jesteśmy skazani raczej na krótkie destynacje.
            • nabiegunach Re: Fuerteventura w zimę ??? 07.09.10, 17:59
              Na pewno będzie fajnie :)
              • pepito28 Re: Fuerteventura w zimę ??? 07.09.10, 18:32
                Dzięki ;)
        • Gość: jasiu... bah77 - mam prośbę! IP: *.dip.t-dialin.net 07.09.10, 18:33
          mam prośbę, wrzuć swoje zdjęcia z Kap Verde. Daj też namiary, kiedy i z jakim biurem byłeś. Ty skąd leciałeś i kiedy? Przepraszam, że używam niemieckiej nazwy, ale ja mieszkam w Niemczech i stąd zwykle jeżdżę na urlop. Co do Egiptu, masz rację, noce zimne, ale w dzień w miarę ciepło. Na Sal byli w lutym moi znajomi, stąd trochę mnie dziwi twoja opinia. owszem, był wiatr, ale wcale nie przykry, no i ocean miał 22 stopnie. Oni byli w hotelu Riu Garopa w Santa Maria i byli zadowoleni. Ponieważ sam chcę tam jechać każda opinia jest dla mnie istotna, a skoro ty masz inne odczucia, stąd chciałbym zweryfikować, jak jest naprawdę.

No i nie pracuję w BP, bo bym chwalił, a ja piszę, tylko, to co widziałem, bądź słyszałem od osób, które dobrze znam. Stąd niektóre opinie mnie śmieszą. Na marginesie - wiesz, że w zeszłym roku w lipcu na Fuerte była mżawka? Nie deszcz, ale troszkę wody spadło, a mówi się, że to sucha wyspa. Różnie bywa.
          • bah77 Re: Kanary a WZP... 08.09.10, 08:14
            > mam prośbę, wrzuć swoje zdjęcia z Kap Verde.

To nie jest właściwe Forum, aby pisać o WZP, ale może ujdzie nam na sucho...
            Aby obejrzeć fotki, wystarczy przejść na język polski na FotoForum:

fotoforum.gazeta.pl/uk/Wyspy%2520Zielonego%2520Przyl%25B1dka,bah77foto.html

Można obejrzeć też cały wątek:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,73039462,75135128,0,2.html?v=2

Byłem w 2008 r., bp nie pamiętam, leciałem z Wa-wy.
            W/g mnie warto objechać Sal, gdyż nie wszędzie dotarła jeszcze wakacyjna komercja. Ale to oczywiście kwestia gustu, czy ktoś lubi np. poleżeć sobie na wodzie w salinach.

> Różnie bywa.

Różnie bywa z pogodą także na Kanarach, dlatego śmieszą mnie "poważne" opinie na ten temat, pisane na podstawie np. tygodniowego pobytu...

bah77

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka