Dodaj do ulubionych

Gran Canaria - pomoc w ustaleniu trasy!

IP: *.static.espol.com.pl 21.05.11, 20:14
Planujemy jeden dzien spędzić na Gran Canarii.
Może pomoże nam ktoś wtajemniczony jak ustalić trase.
I nie chcem znów słuchać że jeden dzień to za mało itd.
Będziemy tam ok. 10:30 a powroty prom mamy o 19.

1. Najwazniejsze pytanie gdzie cumują statki z teneryfy, prom naviera armas???

2. Najpierw plaujemy zwiedzić Las Palmas, co ciekawego polecacie zobaczyć??
zaplanowałam:
-parque santa catalina-pieszo
-playa las canteras-pieszo
-ciudad jardin- parque doramas - autem. Czy warto się tam wybrać?????

3.Wezmiemy samochód z Las Palmas, planuje się kierować się do Maspalomas drogą GC1.
i teraz pytanka:
-jak ta droga wygląda?? czy jest jakaś fajna, ciekawa czy to zwykła autostrada bez widoków?
-co po drodze z Las Palmas do Maspalomas można zobaczyć, gdzie zjechać, może jakieś
ciekawe miejsca widokowe po drodze lub w bliskiej okolicy?

4. Jak jest w Maspalomas, czy wstęp na wydmy jest płatny?? wiem że to jakiś rezerwat??
-czy można sobie po wydmach chodzić gdzie się chce czy są jakieś trasy??
-gdzie zaparkować auto?? czy parking płatny
-co tam w okolicach zobaczyć, gdzie pójść?? wiem że latarnie morską ale co jeszcze?
-czy na latarnie można wejść?
-ile zajmuje przejście po wydmach z latarni do Playa Del Ingles?
-wiem że w rezerwacie są wielbłądy, czy można się na nich przejechać, i ile się płaci?

5. Stamtąd plaujemy wrócić drugą stroną wyspy.
Chcemy zajechać do plaży Amadores- ale jaką drogą GC1 czy trasą nadmorską GC500?
która jest szybsza a która ciekawsza jeśli chodzi o widoki???

6. Następnie do Playa De Mogan i Mogan
-co ciekawego jest tam do zobaczenia???
-jaka jest tam trasa bo patrząc na mape to niezłe serpentyki;)

7. Następnie mamy dylemat, czy odbić z trasy i jechac do Soria, chcieliśmy zobaczyć zbiorniki wode i
przejść się tamą?
- czy długo się jedzie z Mogan do Sari, na google mi pokazuje że 35 minut, widzę że scieżka kręta,
ktoś nią jechał???????? czy warto tam zajechać?

8. Dalej chcemy jechać GC200 do San Nicolas de Tolentino i dalej do Agaete i Puero de la nieves i pytanko:
czy zajeżdżać do tych miejscowośći, jest coś ciekawego tam do zobaczenia, może jakieś miradory sa tam??
czy sama trasa przejazdu wystarczy??

9. Następnie chcemy się dostać do Arucas i mamy kolejny dylemat jak jechać:
-czy przez Sardinie zobaczyć latarnie i okolice- czy warto tam jechac, co ciekawego tam jest??
-czy przez Galdar- co tam można zobaczyć??

a następnie powrót do Las Palmas, oddanie auta i na prom.

proszę o jakąkolwiek pomoc.

czy damy rade to objechac, czy starczy czasu???

dłuższy postoj chcemy zrobić na Maspalomas, reszte popatrzeć, porobić zdjęcia.
Obserwuj wątek
    • Gość: nina104 Re: Gran Canaria - pomoc w ustaleniu trasy! IP: *.adsl.inetia.pl 21.05.11, 22:08
      Na pewno nie odpowiem na wszystkie pytania, bo jest tego trochę. ale co nieco spróbuję pomóc.
      Najwazniejsze pytanie gdzie cumują statki z teneryfy, prom naviera armas??
      Te promy cumują w Las Palmas.
      Trasa wydaje mi się niewykonalna, jakieś 30 min to wypożyczenie auta...
      O Las Palmas się nie wypowiadam bo nie mieliśmy sił tam zajechać mimo, że byliśmy 10 dni na GC i to już kolejny raz.
      planuje się kierować się do Maspalomas drogą
      > GC1.
      > i teraz pytanka:
      > -jak ta droga wygląda?? czy jest jakaś fajna, ciekawa czy to zwykła autostrada
      > bez widoków?
      > -co po drodze z Las Palmas do Maspalomas można zobaczyć, gdzie zjechać, może ja
      > kieś
      > ciekawe miejsca widokowe po drodze lub w bliskiej okolicy?
      Jest to zwykła autostrada- nic ciekawego. Można zajechać do Telde, Aguimes. Aguimes wydawał mi się ładniejszy. Ale nie powalają. Zaproponowałabym ci odwrotną trasę.
      Jechać północnym wybrzeżem do Agaete, bez większych postojów. Tu proponuję odwiedzić Puerto de Las Nieves (w Sardynii i Galdar nie byłam). Zjechać na południe zachodnim wybrzeżem- piękne widoki. Przed Mogan odbić w dół do Puerto de Mogan. Miasteczko z klimatem, mówią, że to mała Wenecja. Przejść się po miasteczku , zobaczyć port (problem z parkowaniem). Chyba Sorię musicie sobie odpuścić, ew. do Sorii, potem San Bartolome de Titajana, prze Fatagę zjechać do Maspalomas. Trasa piękna, ale trudno tu przeliczać kilometry na czas, bo są to okropne serpentyny (szczególnie z San Bartolome do Maspalomas).
      . Jak jest w Maspalomas, czy wstęp na wydmy jest płatny?? wiem że to jakiś rez
      > erwat??
      Wstęp jest bezpłatny, chodzi się wszędzie, wbiega i szaleńczo zbiega z wydm- super!
      My znamy wejscie od Playa del Ingles- parking ogromny tuż przy samycm początku wydm (Paseo Maritimo De Playa del Ingles)- wydaje mi się , że bezpłatny, my mieszkaliśmy w tej okolicy więc nie korzystaliśmy z parkingu. Idą z tej strony są laguny, ludzie wędrują w obydwie strony teren jest otwarty. W dowolnym miejscu można wyjsć. Do latarnii nie dotarłam. Trasa o którą pytasz- Maspalomas- Playa del Ingles to ok. 5 km.
      Stamtąd plaujemy wrócić drugą stroną wyspy.
      > Chcemy zajechać do plaży Amadores- ale jaką drogą GC1 czy trasą nadmorską GC500
      > ?
      > która jest szybsza a która ciekawsza jeśli chodzi o widoki??
      Do palży Amadores, którą bardzo polecam zjedźcie z autostrady , droga GC500 jest o wiele dłuższa , a wy nie będziecie mieć czasu- z autostrady też fajne widoczki:)
      Parkingi na Amadores były bezpłatne (styczeń)
      Wrócisz na prom autostradą i wówczas po przejechaniu zachodniego wybrzeża zobaczysz ile zostanie ci czasu, a będziecie mocno zmęczeni więc odwrotny kierunek jak najbardziej wskazany.
      Mogan to nic ciekawego- kilka olbrzymów w postaci : wiatraka, filiżanki, maszyny do szycia.Tylko przejdźcie. A Puerto de Mogan- jak najbardziej polecam.
    • mirko_kan Re: Gran Canaria - pomoc w ustaleniu trasy! 22.05.11, 00:09
      Plan ambitny ale według mnie nie do zrealizowania . Co do stolicy to bylismy tam z BP ale nie wywarła na nas jakiegoś większego wrażenia . Nie bylismy w tych miejscach co chcesz zobaczyć ale odwiedziliśmy Jardin Botanico (m.in. piękne kaktusy i drzewa smocze )9 km od stolicy . Co do autostrady to mało ciekawa , głównie tereny przemysłowe i foliowe miasta - ale wygodna , dopiero na południu ciekawiej. z ciekawych miejsc po drodze to może na szybko pkt. widokowy po drodze do Fatagi GC60 4km od zjazdu. Park Palmitos GC503.
      Wydmy są bezpłatne .Praktycznie chodzi się wszędzie. Z parkowaniem trudno , proponuję na samym południu Maspalomas przy hotelu Riu Palas - blisko wejście na wydmy , lub od strony latarni przy centrum handlowym . Nie proponuję przejścia z latarni do Ingles bo to kawał drogi i czas ! Od strony latarni jest laguna a powyżej niej wielbłądy. Plaża Amadores cudowna ( Jak nie ma tłoku ) Można autostradą - szybciej , ale trzeba wrócić trochę lub drogą GC505. Dalej wzdłuż wybrzeża b.ciekawą widokowo trasą przez mniejsze kurorty ( mieliśmy bazę w Taurito ) i klify do Puerto de Mogan . Taka sobie osada , port i niska zabudowa w okolicy portu. Przez Mogan to tylko przejazd ale potem to się zaczynają widoki. GC 605 to naprawdę duże wyzwanie ale trasa piękna i Sorię jak najbardziej polecam( jak i inne zbiorniki wodne ) . Te 35 min . to trochę za mało - bardzo kręta droga. Reszty - o co pytasz - nie widziałem , a byłem tam 2 tyg. , więc trudno mi powiedzieć . A i pamiętaj , że robienie zdjęć i nasycenie oczu widokami też pochłania trochę czasu . A więc powodzenia
      • Gość: gosc Re: Gran Canaria - pomoc w ustaleniu trasy! IP: *.static.espol.com.pl 22.05.11, 00:53
        w sumie może Amadores byśmy sobie darowali, w sumie i tak się kapać nie będziemy tam, a tracić czas żeby zajechać tylko to chyba bez sensu??

w takim razie jak uważasz ile czasu nam zajmie trasa z Maspalomas do Playa de Mogan (tam pospacerowanie) - następnie Soria (obejrzenie zbiornikow) , dalej trasa aż do Arucas bez większych postojów, tam wjazd na Mirador De La Montana Arucas i obejrzenie katedry i do Las Palmas oddac auto.

Ile czasu mniej więcej zajmie nam taka trasa???
      • motylanoga71 Re: Gran Canaria - pomoc w ustaleniu trasy! 22.05.11, 09:25
        Las Palmas nie zrobilo na was wrazenia bo byliscie tam z z BP, choc przyznaje ze mnie bardziej kreca male hiszpanskie miasteczka typu Galdar, Puerto de las Nieves czy chocby Puerto de Mogan,

Ja na miejscu goscia zrobilbym trase - szybki wyjazd z Las Palmas i przejazd przez srodek wyspy z zatrzymywaniem sie na punktach widokowych ewent z godzinnym postojem pod skalami Mnicha, Zaby i Koguta (godzinnym bo z wejsciem pod nie i zrobieniem fajnych fotek tak wyspy jak i np Teneryfy jesli bedzie pogoda).
        Zjazd do autostrady z widokiem na wydmy i Playa del Ingles i tu mozecie odbic "na kawe" do jakiegos gorskiego miasteczka , pozniej zjazd na autostrade i jazda do Puerto de Mogan. Pozniej przejazd albo autostrada albo droga wzdluz wybrzeza do Maspalomas (choc z uwagi na mozliwy problem z parkowaniem wybralbym Playa del Ingles bo jest byl tam duzy darmowy parking obok plazy). Wycieczka nad ocean i na wydmy, a wracajac zachaczyc np. o Jardin Botanico pod Las Palmas i juz jak czasu wystaczy zwiedzanie stolicy (Plac Santa Anna, Katedra (muzeum katedralne niekoniecznie), Dom Kolumba, Muzeum Kanaryjskie, Vegueta + kawa/loty na deptaku przy las Canteras (i ewent. kapiel).
        • Gość: gosc Re: Gran Canaria - pomoc w ustaleniu trasy! IP: *.static.espol.com.pl 22.05.11, 10:28
          a ile zajmie przejście pieszo z parkingu w playa de ingles do latarni???
          i idzie sie po piasku/wydmach??? czy jakąś promeadą/ulicą???
          • Gość: gosc Re: Gran Canaria - pomoc w ustaleniu trasy! IP: *.static.espol.com.pl 22.05.11, 10:57
            powie mi ktoś jak dojść na Mirador w Puerto Mogan??
            szukam na mapie i nigdzie nie mogę tego znaleść, czy to jest ta góra nad portem na której stoi taki budyek wysoki ze schodami??? ile czasu się tam wchodzi ??? i czy po tych schodach też można wejść?? ( patrzałam na google earth)
            • Gość: gosc Re: Gran Canaria - pomoc w ustaleniu trasy! IP: *.static.espol.com.pl 22.05.11, 11:30
              tak analizuje tą trasę i teraz szukam Mirador De Balcon w San Nicolas De Tolentino.
              jak tam trafić, wchodzi się tam pieszo czy można wjechać??
              czy jadąć z Puerto de Mogan do Agaete muszę jakoś zjechać z trasy żeby wejść na ten punkt widokowy??
            • Gość: mirko_kan Re: Gran Canaria - pomoc w ustaleniu trasy! IP: *.xdsl.centertel.pl 22.05.11, 16:06
              Na wzgórze nad Puerto de Mogan wchodzi się w prawo , z nastepnego ronda za stacja paliw jadac od Mogan . Od ronda prowadzi prywatna droga ze szlabanem , na górze jest płot ale dziurawy więc można przejść w lewo do końca góry na pkt widokowy , Trasa ok. 5 km łącznie. Niższy pkt widokowy jest nad portem , wzdłuż ulicą na zachód , po schodach po prawej stronie między budynkami . A najwyżej położony pkt. widokowy na całą dolinę Mogan jest po lewej stronie doliny ale to dojście na kilka godzin , po prywatnym terenie.
              • bemeta locura 22.05.11, 23:03
                Witam,
                zalozyciel watku pisze ze nawet nie slucha ze jeden dzien to za malo... hehe... na ten program napewno... przyplywasz o 10:30 wysiadasz bez auta mozesz poleciec na piechote de Parque Santa Catalina (tylko po co, jak dla mnie to nic tam nie ma) i wypozyczyc tam samochod... ktory najpozniej o 18:00 musisz oddac i tym razem pojechac taksowka na koniec portu skad odplywa prom (przynajmniej kiedy ostatni raz korzystalem). Wiec zostaje ci max 9 godzin z ktorych w/g planu 5 spedzisz w samochodzie - dla mnie bez sensu zadnego. Parque Doramas y Ciudad Jardin sobie odpusc, wiecej czasu bedziesz szukal parkingu niz cokolwiek ogladal, duzo lepiej obejrzec Jardin Canario czyli ogrod botaniczny.
                Jak dla mnie to jedyne co warto zobaczyc w Las Palmas to Vegueta i Triana. W tym celu
                zostaw samochod na parkingu przy Mercado Central (latwy dojazd i zawsze wolne miejsca) i koniecznie wejdz na chwile wlasnie do Mercado Central, jestes w Vegueta, Casa Colón koniecznie, Museo Canario i porzadny spacer po uliczkach... potem odrobine deptaku Calle Mayor de Triana (po drugiej stronie dwupasmówki) i do wozu i dalej, ale to juz zeby cos zobaczyc to 1,5 godziny biegiem. Potem polecam Pico de Bandama latwy dojazd i po drodze na poludnie, widoki niepowtarzalne... i dalej do np. Telde (Katedra i przyleglosci).
                Dalej sa ladne miejsca ale wszystko to zjazd z autostrady i pozniejszy powrot, godzina przynajmniej zeby sobie zrobic zdjecie np. w Arucas.
                Z Las Palmas do Puerto de Mogán jedziesz godzine, z Puerto de Mogán do Aldea de Sán Nicolás rowniez godzine, ile z tamtad do Agaete nie wiem, z Agaete do Las Palmas 30 minut.
                Policz sobie.... duzo ci wyjdzie samego jezdzenia (przyjmujac ze wszedzie trafisz z marszu) a miedzy Agaete i Las Palmas jest Arucas z piekna katedra i ciekawym centrum.
                Wybierz sobie ze 3, max 4 miejsca zeby cokolwiek zobaczyc.
                Jak na moje plan zwiedzania kompletnie nie do zrealizowania.
                Pozdrawiam,
                bart.
                • Gość: gosc Re: locura IP: *.static.espol.com.pl 23.05.11, 19:48
                  zrobię tak:
                  auto biorę z portu , i odrazu stamtąd do Maspalomas - po drodze zjade tylko do Pico De Bandama.
                  W Maspalomas max. 1 godzina wędrowania i zwiedzania i jade do Playa De Mogan, po drodzę zjade na chwile do Amadores zobaczyć tylko plaże.
                  W Mogan max 0,5 godziny i jade do Soria tam też max 0,5 godziny - zobacze tylko xbiorniki, tame i wodospad.
                  Następnie jade do Aracus, tam zwiedzanie katedry i wjazd na Mirador.
                  Stamtąd powrot do portu, po drodzę zajade na chwile do playa Canteras.
                  Auto mamy oddac o 19 a odebrać o 11.
                  Jak myslicie wyrobię się???
                  i ile kosztuje taxi z portu tam gdzie odplywa prom naviera armas do puerto de la luz?
                  • Gość: gosc Gran Canaria - pomoc w ustaleniu trasy! IP: *.static.espol.com.pl 25.05.11, 11:36
                    jak myślicie dam rade przejechać tą trase od 11 do 19???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka