Dodaj do ulubionych

Pomocy.Vigilia Park-Teneryfa

IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.04.12, 09:03
Ten hotel ma pokoje w różne strony-na klify, morze ale tez ruchliwa ulicę. W biurze powiedzieli ,że mozliwe sa wszystkie opcje. I teraz zastanawiam sie jak najlepiej poprosic o pokój w cichym miejscu-wysłać miłego maila, czy jakas kwota w recepcji????
Obserwuj wątek
    • Gość: jasiu... Re: Pomocy.Vigilia Park-Teneryfa IP: *.unitymediagroup.de 02.04.12, 15:55
      To nie Egipt!!!

Panie w Recepcji na Kanarach zarabiają nieźle, a więc jedyną możliwością będzie oficjalne dopłacenie do pokoju lepszego, o ile okaże się, że biuro wykupiło dla ciebie tzw. "low cost". Praca dla tych pań jest zbyt cenna, żeby mogły pozwolić sobie na załatwianie "pod stołem". Ja jadąc, zawsze miałem na voucherze dokładnie opisany pokój, przykładowo, że jest balkon że widok na morze, a więc skoro biuro kręci, to znaczy, że kupiło najprawdopodobniej opcję najtańszą.

Jeśli tylko będą pokoje wolne, to szanse na zamianę pokoju masz. Problem w tym, że regułą jest przeznaczanie konkretnych pokojów pod gości z konkretnego biura. Stąd niektórzy twierdzą, że np. lepsze pokoje dostają Niemcy, bo akurat takie w puli ma ich biuro. Czasem część pokoi jest przeznaczona do wynajmowania ludziom "z ulicy", ale tu też problem, bo byle czego nikt nie będzie chciał wynająć, a więc i dla takich osób, trzyma się pokoje lepsze.

Ale szanse, jeśli nie na lepszy pokój, to na zamianę masz bardzo dużą, ale jedyną możliwością będzie wykupienie na miejscu (dopłacenie) droższego pokoju po cenach z cennika. Pięć euro w paszporcie zostanie potraktowane jako napiwek, a jedynym efektem może być co najwyżej szerszy uśmiech i tak sympatycznej pani na recepcji.
      • Gość: sisi Re: Pomocy.Vigilia Park-Teneryfa IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.04.12, 18:03
        Dzięki. W sumie nigdy jeszcze nie dawałam "korzysci'. Dopłaciłabym ale w biurze nie ma takiej opcji, wiec chyba na miejscu.
        • Gość: gxu Re: Pomocy.Vigilia Park-Teneryfa IP: *.warszawa.vectranet.pl 03.04.12, 23:13
          Sisi kiedy wybierasz sie do tego hotelu? ja bede tam juz w najblizsza sobote 07/04
          • Gość: sisi Re: Pomocy.Vigilia Park-Teneryfa IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.04.12, 09:10
            Od 3.05 na tydzień. Jak wrócisz daj znać jak było. Nastawiam sie na zwiedzanie, troche plaży. I zalezy mi na ciszy a to na Kanarach trudno. Lecę ze Sky clubem.
            • Gość: gxu Re: Pomocy.Vigilia Park-Teneryfa IP: *.warszawa.vectranet.pl 16.04.12, 22:24
              witam po powrocie:)
              Mam trochę mieszane uczucia w stosunku do tego hotelu, drugi raz bym go chyba nie wybrała , ale zaznaczam, to moja subiektywna ocena i nie wszyscy muszą się z nią zgadzać ...
              plusy:
              - czysto, codziennie sprzątane i brak robactwa
              - fajny taras na dachu- idealny do opalania oraz do fotografowania i kontemplacji cudownych widoków aczkolwiek po 19 zamykany, więc na oglądanie zachodów trzeba sobie poszukac innego miejsca
              - fajna okolica na spacery, dobrą kondycja niezbędna bo ciągle jest albo z górki, albo pod górkę:)
              - supermarket na -1, zawsze można dokupić co potrzeba
              minusy:
              - wyżywienie - bardzo skromne, tylko kilka potraw do wyboru, jak odejmie sie z tego to co jadają zazwyczaj Anglicy czyli fasolkę , bekon i jajka sadzone to niewiele pozostaje na śniadanie, ponadto brak ciast - na deser głównie owoce i pudding
              - hotel lekko zużyty, przydałby mu się mały lifting
              - brak wi-fi , niby był taka opcja dostępna po dodatkowej opłacie ,ale nie dało się z tego skorzystać . W awaryjnej sytuacji pozostaje kącik internetowy przy recepcji - 12 min za 1 EUR

W pierwszej wersji dostaliśmy pokój z widokiem na basen i restaurację. Po rozmowie ( i bez żadnej dodatkowej kasy ) recepcjonistka udostępniła nam jesczze do oglądnięcia pokój z widokiem na ulice z tyłu budynku. Zostaliśmy jednak przy tej pierwszej wersji - trochę hałas z basenu przeszkadzał ale i tak przewaznie cały dzień spędzaliśmy poza hotelem.

Jeśli chodzi o pogodę , to ciepło - ok 20-22 C ale wyjątkowo pochmurnie i nawet w jeden wieczór podał spory deszcz co bardzo ucieszyło tubylców ale niestety mniej turystów .Tak więc o ładną opaleniznę było trudno .Na Teide ( górna stacja kolejki ) było minus 4 stopnie .
              Biuro OK - wszystko zgodnie z planem i bez zarzutu.
              Polecam wycieczkę na Gomerę i - miłego wypoczynku:)
              • Gość: sisi Re: Pomocy.Vigilia Park-Teneryfa IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.04.12, 06:21
                Dzięki
              • Gość: sisi Do gxu IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.04.12, 09:37
                Mam nadzieje ,że jeszcze tu zagladasz. Chyba mnie zaćmiło bo miałam jeszcze troche pytań do Ciebie
                1) Czy hotel ogólnie jest hałaśliwy? Czy wszystko kończy sie ok 23? mam nadzieje ,że animacji nie ma.
                2)Wypożyczyłaś autko czy zwiedzałaś z biurem?
                3) Czy wiesz ile kosztuje wypożyczenie w hotelu?
                4) Na Teide wjechałaś kolejką-jak to zniosłaś? Na tej wysokosci to choroba wysokosciowa może sie pojawić a ja sercowa
                5) Czy byłaś w Masca i miejcowosciach na pólnocy-Garachico, La Laguna?
                6) Czy mozna było kąpać sie w morzu?
                Pozdrawiam .sisi
                • Gość: gxu Re: Do gxu IP: *.warszawa.vectranet.pl 18.04.12, 22:22
                  Hej Sisi, poniżej odpowiedzi :

> 1) Czy hotel ogólnie jest hałaśliwy? Czy wszystko kończy sie ok 23? mam nadziej
                  > e ,że animacji nie ma.
                  Animacji nie zauwazyłam, może w ciągu dnia coś bylo. W jeden wieczór na dziedzincu byl recital jakiegoś ich "lokalnego gwiazdora" ale zakończył sie punkt 23. Obok hotelu przebiega jedna z głównych ulic miasteczka , idealnie cicho nie jest ,ale raczej nie powoduje to problemów z zasypianiem
                  > 2)Wypożyczyłaś autko czy zwiedzałaś z biurem?
                  Na Gomerę warto z biurem- 69 EUR autobus lub 79 jeep- bo i tak ok.70% to cena promu . Na własną rękę taniej nie wyjdzie i raczej nie ma szans zobaczyć tyle fajnych miejsc w jeden dzień. Pozostałe atrakcje - wypożyczony samochód
                  > 3) Czy wiesz ile kosztuje wypożyczenie w hotelu?
                  W hotelu nie , ale wokól jest dużo wypożyczalni. Za bardzo nie kombinowaliśmy i od ręki , bez wcześniejszych rezerwacji mieliśmy Ibizę na dwa dni -koszt 60 EUR z pełnym ubezpieczeniem.Generalnie im dłuższy wynajem tym taniej.Paliwo obecnie ok 1,1 EUR/ litr 95
                  > 4) Na Teide wjechałaś kolejką-jak to zniosłaś? Na tej wysokosci to choroba wyso
                  > kosciowa może sie pojawić a ja sercowa.
                  Nie bój się , podobno na takie przypadki oczekuje tam dobrze wyposażona ekipa ratunkowa:) Nie widziałąm, aby ktokolwiek z ludzi, którzy byli w tym czasie na górze mieli jakieś problemy wysokościowe .Radzę tylko ubrać się ciepło i nie zapomnieć o rękawiczkach. Pod wulkan dotarliśmy ok godz 11 , do kasy w kolejce 10 min i kolejne 10 oczekiwania na wjazd do góry. Cena kolejki w obie strony 25 EUR dorośli, dzieci połowę. Polecam, bo widoki i wrażenia niezapomniane...

> 5) Czy byłaś w Masca i miejcowosciach na pólnocy-Garachico, La Laguna?
                  Masca nie , pólnocne wybrzeże tak - przejazdem do Icod.
                  > 6) Czy mozna było kąpać sie w morzu?
                  Zdarzali się chętni na kąpiel morska, ale ja osobiście odważyłąm się tylko zamoczyć kopytka do kolan:)

Wiem, jak to forum turystyczne jest pomocne i sama poszukiwałam tu wielu informacji przed wyjazdami tak więc śmiało pisz , jeżeli miałabyś jeszcze jakieś pytania.
                  pozdrawiam
                  • Gość: sisi Re: Do gxu IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.04.12, 06:34
                    Wielkie, wielkie dzięki. Jak przyjdzie mi jeszcze coś do głowy to spytam.
                    • Gość: sisi Re: Do gxu IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.04.12, 09:48
                      I przyszło. Jak są wyposażone pokoje-chodzi mi głównie o czajnik, szklanki czy kubeczki.
                      Czy ma sens brać letnie ciuchy czy takie posrednie.
                      Czy orientujesz sie czy w recepcji znaja włoski , mój angielski jest słaby.
                      • Gość: gxu Re: Do gxu IP: *.warszawa.vectranet.pl 22.04.12, 17:48
                        `1.Pokoje wyposażone bardzo dobrze - nowy czajnik, pełna zastawa stołowa, szklanki i sztućce oraz kieliszki i nawet kubełek na szampan/ wino też był:) Suszarka do włosów również, ale nie wyglądała ciekawie , więc używałam swojej. W pokoju były nawet garnki , piekarnik i mikrofalówka , jak ktoś chce to można spokojnie gotować. Nie zwróciłam uwagi czy było żelazko.
                        2.Co do ciuchów, to warto mieć jakiś polar bo wieczory chłodniejsze, ale bez przesady, to w końcu prawie tropiki. Ciuchy wykorzystane na podróz z Polski spokojnie wystarczą
                        3. Na recepcji napewno dasz sobie radę, proszą tylko o paszporty (od razu oddają ) , spisują/ meldują gości, potem dostaniesz klucz, opaski na rękę i pilota do TV. Jedna z recepcjonistek jest Belgijką, ale nie mam pojęcia czy ktoś tam mówi po włosku.
                        4. Tak - wycieczka na Gomerę z biur kosztuje 69 EUR ( autobus ) ale pamiętajcie, że ok 50 EUR to sam bilet promowy. Są też wycieczki jeepami - droższe o 10 EUR ale i tak wszyscy płyna tym samym promem , przemieszczają się tą sama trasą oraz oczywiście wracają tym samym powrotnym promem . W jeepach z tyłu są zamontowane ławki i ok 6 osób siedzi tam naprzeciwko siebie. Moim zdaniem autobus wygodniejszy i nie przypala słońce jak sie czasami wyłoni spoza mgieł...ale zalezy, co kto lubi. Mimo ceny polecam
                        5. Loro Park jest na północy wyspy. Nie jest daleko, ale trzeba przebić się przez góry tak więc trzeba liczyć ok 1-1,5 h na podróż
                        pozdrawiam
                  • Gość: malutka Re: Do gxu IP: *.dzierzoniow.vectranet.pl 22.04.12, 11:02
                    witam! ja wybieram się też do tego hotelu 10.05., czy byliście w Loro Parque i jak długo się tam jedzie z tej miejscowości i właśnie tez miałam zapytać o wyposażenie pokoi? pozdrawiam
                  • Gość: malutka Re: Do gxu IP: *.dzierzoniow.vectranet.pl 22.04.12, 12:54
                    Wypad na Gomerę- 69 euro za osobę?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka