Dodaj do ulubionych

Wrocław Gimnazjum 49

10.03.14, 11:12
Czy ktoś rzetelnie jest mi w stanie wystawić opinie o tej szkole. Zastanawiam się między wrocławskimi gim 49, gim 26 oraz gim 48? Byłam na dniach otwartych w tych szkołach i nie ma co ukrywać gim 49 ma najlepsze zaplecze, najszerszą ofertę, ale dla mnie ma duże ALE. Mieszkam dokładnie na drugim końcu Wrocławia - na Krzykach. No i pytanie, czy na prawdę warto przez te 3 lata tyle dojeżdżać? Myślałam jeszcze o gim 26, bo jest najbliżej, ale zaplecze szkoły i oferta jest na poziomie lat 80.
W porównaniu z tymi trzema gimnazjami najmniej podobały mi się dni otwarte - wrażenie nudno i smutno. Po środku jest gdzieś gim 48, ale ma najniższe średnie z egzaminu gimnazjalisty.
Dodam, że interesują mnie tylko szkoły dwujęzyczne z angielskim i niemiecki. Może ktoś miał podobny problem i może doradzić?
pozdrawiam
Aneta
Obserwuj wątek
    • jotde3 Re: Wrocław Gimnazjum 49 13.03.14, 07:03
      idż dziecko tam gdzie najbliżej , najlepszy dojazd , sprawdż sobie wcześniej ewd tych szkół byś nie trAFIŁA TO JAKIEGOS MARGINESU .
      szkoła to za mało by sie dobrze uczyć , najwięcej zalezy od Ciebie .
    • patitoja Re: Wrocław Gimnazjum 49 15.02.16, 15:15
      Podbijam to pytanie sprzed dwóch lat- bardzo zależy mi na opinii o tym gimnazjum ..
      • Gość: mama Re: Wrocław Gimnazjum 49 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.16, 11:35
        Moja odpowiedź sprzed roku i link do dyskusji:
        Trochę późno, ale może też się przydam.
        Ogólnie zgadzam się z Zgagusią.
        Przeprowadziłam też wywiad z dzieckiem.
        Oto jego odpowiedzi:
        Zaniżone oceny? Koszmarnie - 3 jak w innej szkole 5.
        Nauki jest dużo, ale większość uczniów znajduje czas na inne zajęcia.
        Ciśnienie na lepsze oceny, wyścig szczurów itp.? - nie.
        Czy drugi raz wybrałbyś to gimnazjum? - tak
        Główne zalety:
        - Dobre wyposażenie szkoły, dużo przestrzeni (doceniło, gdy zobaczyło inne szkoły)
        Najbardziej lubi salę do bilarda, aulę, lodowisko.
        - Brak przemocy, wysoki poziom tolerancji wśród uczniów,fajni ludzie,
        poczucie bezpieczeństwa (można zostawić rzeczy na korytarzu na cały dzień i nic się z nimi nie stanie).
        - Ciekawie prowadzone lekcje, dobrze wyposażone laboratoria.
        -Dużo wydarzeń artystycznych, które cieszą się popularnością wśród uczniów:
        przeglądy piosenek, liga klas, musical w j. angielskim
        (www.youtube.com/watch?v=TymG29YPN6I)
        Jeśli ktoś chce się realizować artystycznie, to ma możliwości.
        - Dużo wyjazdów (trzeba mieć dobre wyniki w nauce) i wymian zagranicznych (tu już łatwiej się dostać).
        -Wysoki poziom j. angielskiego
        Główne wady:
        -Zaniżone oceny i problem z dostaniem się do dobrego liceum.
        Dobre wyniki z egzaminu nie pomagają. Trzeba założyć, że albo wkłada się bardzo dużo pracy w dobre oceny (szczególnie w 3 klasie) albo w dobry wynik na olimpiadzie (to drugie może być łatwiejsze)
        -zajęcia fakultatywne od 7.30 (w związku z tym moje dziecko na fakultety nie chodziło)
        -późno kończące się lekcje (15.45)
        forum.gazeta.pl/forum/w,72,150503782,150503782,gimnazjum_dwujezyczne_Wroclaw.html?p=158109390
        • patitoja Re: Wrocław Gimnazjum 49 16.03.16, 10:15
          Dziękuję:-) Czy dodatkowy rok nauki nie spowodował zmiany w tym, jak Twoje dziecko odbiera tę szkołę? Bardzo chętnie dowiedziałbym się też czegoś więcej o teście kompetencji językowych- jak to w praktyce wyglądało?
          • Gość: mama Re: Wrocław Gimnazjum 49 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.16, 22:07
            To była opinia ucznia kończącego gimnazjum.
            Dodane perspektywy licealisty w tej samej szkole:
            - w pierwszej klasie liceum jest wyraźna różnica między absolwentami 49 i nowymi uczniami
            (nawet nie wiedziałem, że się tyle nauczyłem w tym gimnazjum).
            - ogólnie łatwiej im idzie nauka
            (a może jesteśmy już przyzwyczajeni do dużej ilości pracy).
            - z dawnej klasy gimnazjalnej w liceum pozostała ok. 1/3 uczniów
            Testy predyspozycji językowych można znaleźć w internecie np:
            www.gim7krakow.oswiata.org.pl/test_predyspozycji.pdf
            lobrzozow.edupage.org/files/przyklad_2.pdf

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka