Gość: basia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.02, 14:40 dlaczego w najlepszych liceach jest tak mało chłopców????????? ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: DOIK Re: dyskryminacja IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.02, 14:44 Bo diewczyny mają fory..... Odpowiedz Link Zgłoś
jota2 Re: dyskryminacja 03.07.02, 14:57 Bo dysleksja, dysgrafia i ADHD są w znakomitej większości udziałem chłopców. Problemy te dotyczą ok. 15% całej populacji. A ponieważ połowa populacji to chłopcy, więc w/w sprawy dotyczą ok. 30%chłopców. A w naszym kraju szkoła wymaga grzecznego siedzenia i ładnego pisania. Piszę całkiem serio!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf255 Re: dyskryminacja IP: 212.76.37.* 03.07.02, 20:08 Gość portalu: basia napisał(a): > dlaczego w najlepszych liceach jest tak mało chłopców????????? ? Nieprawda, w mojej szkole: XIV LO im. Staszica w Warszawie jest ok. 65-70 % chłopców. To chyba nie mało??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yen Re: dyskryminacja IP: *.chomiczowka.net.pl 03.07.02, 20:24 skromnosc rzeczywiscie jest na topie ... a poza tym, nie porownuj Staszica, w ktorym prawie wszystkie klasy sa profilami scislymi, a na te reflektuja bardziej chlopcy niz dziewczyny. pytajac o biol-chem popatrzyli na mnie jak na wariatke ... sorry Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: dyskryminacja IP: *.zigzag.pl 05.07.02, 16:00 Ja jestem typowo biol-chem, ale ide do fizycznej. Biol-chemy zrobily sie ogolnymi klasami, ida tam wszyscy ktorzy nie wiedza co ze soba zrobic. W Czackim na przyklad profil biol-chem ogranicza sie do jednej ponadwymiarowej godziny z chemii i jednej z biologii :(. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: km Re: dyskryminacja IP: *.kra.warszawa.supermedia.pl 03.07.02, 22:44 Spróbuję odpowiedzieć na postawione pytanie bardzo poważnie. Dostanie się do dobrej szkoły (nie zależnie od trybu rekrutacji) wymaga od kandydata dojrzałości (musi chcieć się uczyć). A z dojrzałością bywa różnie. Ponieważ - o czym wszyscy dobrze wiedzą - dziewczęta rozwijają się szybciej, więc porównując grupy rówieśnicze dziewcząt i chłopców bez trudu zauważa się, że dziewczęta są bardziej dojrzałe. Stąd ich przewaga w dobrych liceach. Moja obserwacja jest być może jednostkowa, ale w ramach obecnej rekrutacji przyjęliśmy do LXVII LO większy odsetek chłopców (ok 45%) niż kiedykolwiek w latach ubiegłych (czasami bywało ledwie 30%). Przypuszczam , że może to być związane z przesunięciem rekrutacji do liceów z wieku 15 do 16 lat (szkołą podstawowa + gimnazjum trwają o jeden rok dłużej niż poprzednio sama podstawówka), a ten jeden rok ma olbrzymie znaczenie dla rozwoju chłopców i "doganiania" dziewcząt w rozwoju. Pozdrawiam serdecznie Krzysztof Mirowski dyrektor LXVII LO Warszawa dyrmir@ids.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kosa Re: dyskryminacja?! IP: *.acn.waw.pl 03.07.02, 22:50 Bardzo ładny post, Panie dyrektorze!!! Pozdrawiam wszystkich! PS.Chłopaki to lenie. Wiem coś o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pippi Re: dyskryminacja?! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.02, 19:53 U mnie w Czackim w humanistycznej będzie 10 chłopców jak dobrze pójdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emka Re: dyskryminacja?! IP: *.chello.pl 04.07.02, 20:06 Gość portalu: Pippi napisał(a): > U mnie w Czackim w humanistycznej będzie 10 chłopców jak dobrze pójdzie... w Żmichowskiej w humanie mooże będzie 4 pozdr wszystkie zrozpaczone dziewczyny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: dyskryminacja?! IP: *.acn.waw.pl 09.07.02, 00:06 Humanistycznej? Chodzi ci o klasę A? Wybierasz się tam? Może się spotkamy? W klasie C - dwujęzycznej matematyczno-przyrodniczej będzie 3 facetów.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: habitus Re: dyskryminacja?! IP: *.zigzag.pl 04.07.02, 21:14 A w fizycznej bedzie mój syn. Ale on się tylko uczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emka Re: dyskryminacja?! IP: *.chello.pl 05.07.02, 15:21 Gość portalu: habitus napisał(a): > A w fizycznej bedzie mój syn. Ale on się tylko uczy... Może do czasu?! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: dyskryminacja?! IP: *.zigzag.pl 05.07.02, 15:41 To ja syn habitusa. Człowiek uczy się przez całe życie. Co przez to rozumiesz? Nie zamierzam skończyć nauki, zamierzam szybko skończyć liceum i iść na studia (Łącznie z doktoranckimi 12 lat = więc chyba nie do czasu) :). jszab@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emka Re: dyskryminacja?! IP: *.chello.pl 05.07.02, 15:53 Gość portalu: J.S. napisał(a): > To ja syn habitusa. > Człowiek uczy się przez całe życie. > Co przez to rozumiesz? > Nie zamierzam skończyć nauki, zamierzam szybko skończyć liceum i iść na studia > (Łącznie z doktoranckimi 12 lat = więc chyba nie do czasu) :). > jszab@o2.pl Nie, nie... Nie chodzi o to, żebyś przestał się uczyć (a swoją dtrogą mówimy o Czackim czy Żmichowskiej? bo sie pogubiłam). Moje pytanie odnosiło się do słówka "tylko". Nie sądzisz, że ludzie wykształceni mają również życie uczuciowe?:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: dyskryminacja?! IP: *.zigzag.pl 05.07.02, 15:57 Tak sądzę, oczywiście. Tak uważa moja mama, ja zaś rozwijam się wszechstronnie (aczkolwiek bez przesady ;) ) w stronę nauk przyrodniczych. A kontakty społeczne? Zwiekszaja ilos polaczen nerwowych w mozgu. Wiec sa bardzo wazne w wyksztalceniu (mozecie to mowic rodzicom przed impreza :) ). Mówimy chyba o Czackim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emka Re: dyskryminacja?! IP: *.chello.pl 05.07.02, 17:18 Gość portalu: J.S. napisał(a): > Tak sądzę, oczywiście. No to się zgadzamy! > Tak uważa moja mama, ja zaś rozwijam się wszechstronnie (aczkolwiek bez > przesady ;) ) w stronę nauk przyrodniczych. Ja humanistycznych ;) > A kontakty społeczne? Zwiekszaja ilos polaczen nerwowych w mozgu. > Wiec sa bardzo wazne w wyksztalceniu (mozecie to mowic rodzicom przed > impreza :) ). Dzięki za rade ;)))))))) > > Mówimy chyba o Czackim. A to szkoda (chociaż te dwie szkoły są tak blisko, że właściwie to rzadna różnica...) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamosz Re: dyskryminacja?! 05.07.02, 18:33 Gość portalu: habitus napisał(a): > A w fizycznej bedzie mój syn. Ale on się tylko uczy... Biedne dziecko .Zaczęłabym się na Twoim miejscu już martwić.Nie ma przyjacioł,coś usiłuje udowodnić? Jeśli ktoś w tym wieku "tylko sie uczy" to nie ma się z czego cieszyć prawdę mówiac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: dyskryminacja?! IP: *.zigzag.pl 07.07.02, 17:35 Mi tam z tym dobrze. Mam wielu przyjaciół (naprawdę!), prowadzę gromadę zuchową, ostatnio stałem się nałogowcem forum (przez tą rekrutację!). "Tylko" oznacza że w czasie kiedy moi rówieśnicy oglądają telewizję albo oglądają strony o hip-hopie (albo tańczą breaka (z raportu polityki)), ja porónuję genomy wirusowe i siedzę nad książkami. Czy jestem biedny? Nie tracę czasu, bardzo lubię się uczyć, i utrzymuję kontakty towarzyskie. Uważam że póki nie wiemy co mamy robić na tym świecie, należy się rozwijać, we wszystkich kierunkach. Nauka dostarcza wiele radości, pod warunkiem że oddzieli się ją od szkoły. Biedne Dziecko, któremu rodzice zabraniają się uczyć dłużej niż 7 godzin dziennie, a bibliotekarki z BUW-u wyrzucają po 4... Buuuuhuuu... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: dyskryminacja?! IP: *.zigzag.pl 07.07.02, 17:41 Jeśli kogoś zraniłem (wymieniając aktywności nastolatków) to niechcący, chciałem użyć tylko obrazowych przykładów. Przepraszam! Biedne dziecko :( :( :( Niech ktoś do mnie napiszę :( Ale uwaga umiem czytać tylko kod genetyczny! :( Więc macie do dyspozycji tylko 4 litery ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek.pendel Re: dyskryminacja 05.07.02, 15:26 A w dziale krajowym "Gazety" (gdzie pracuję) jest prawie fifty-fifty (z lekką przewagą mężczyzn) Kujon Odpowiedz Link Zgłoś
mamosz Re: dyskryminacja 05.07.02, 18:35 zbyszek.pendel napisał(a): > A w dziale krajowym "Gazety" (gdzie pracuję) jest prawie fifty-fifty (z lekką > przewagą mężczyzn) > Kujon No i co z tego ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pippi Re: dyskryminacja IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.02, 20:24 ja uczę się mało (ale do Czackiego się dostałam), natomiast chłopców uwielbiam... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: dyskryminacja IP: *.acn.waw.pl 09.07.02, 00:10 Ja też POPIERAM! Jestem ZA! Odpowiedz Link Zgłoś