Dodaj do ulubionych

Decydujące starcie?

19.12.10, 20:07
Czy przyszły tydzień przyniesie nam rozstrzygnięcie co do kierunku podążania indeksów?
Sytuacja dość interesująca gracza średnioterminowego.Wig20,Wig,mWig40 doszły do szczytów z listopada.Cały ubiegły tydzień Blue chipy bujały się w tym samym miejscu jakby czekały na średniaki,które dobiły do ważnego oporu.Czy będziemy mieć podwójny szczyt i odwrót od tendencji wzrostowej? Czy też byki będą dążyć do utrzymania indeksów na wysokim poziomie na koniec roku i zadbać o efekt ( nie mylić z defektem smile ,co miało miejsce od 2007) stycznia.
Słabiutko wgląda Wig Banki,któremu dużo brakuje do listopadowych szczytów,a bez tego indeksu nie ma co marzyć o trwałych wzrostach na GPW.
Jakie Wy macie zdanie na ten temat?
Drobni inwestorzy również nie kwapią się z zakupami i ciągle są wystraszeni pozostawiając daleko w tyle z sWigiem80.
Nie przekonuje mnie również obecnie konwersja z funduszy akcji do funduszy walutowych(dolar) ,co można zauważyć w niektórych serwisach.Póki co dolar nie wiadomo czy przypadkiem nie znajduje się w trendzie spadkowym.Nie zauważyłem wybicia na razie,które pozwalałoby na zainwestowanie w dolara.,no chyba ,że ktoś jest łowcą dołków.
Ja takim nie jestem i będę bardzo obserwował zbliżający się tydzień,który może ,ale nie musi rozstrzygnąć o dalszych losach trendu wzrostowego na giełdzie.
Stop oczywiście mądrze ustawiony(podniesiony z 2600 na wig20) powinien uchronić od utraty zysków. Jeśli zostaniemy wyrolowani przez "mądrzejszch" to najwyżej mniej zarobię i będe szukał okazji do następnego wejścia na rynek akcji.
Wyjście z funduszy akcji pozwoli mi także na dawno planowaną zmianę TFI.
Obserwuj wątek
    • axel40 Re: Decydujące starcie? 21.12.10, 12:50
      Słabiutki ten nasz ryneczek.Pomimo niezłych wyników na innych giełdach GPW zaliczyła spadki,pomimo ,że byki miały argumenty na wzrost z zachodu,ale tej szansy nie wykorzystały.
      Niewątpliwie dopóki nie nastapi jakis bardziej spektakularny akcent wybiciowy na Zachodzie przewiduje powolne usuwanie sie indeksów na GPW.Jedynie z czego można być zadowolonym to małe obroty przy wczorajszych spadkach,czyli nie ma jakiejś determinacji sprzedających,ale wystarczy iskra z zewnątrz aby rozpalić ogień i ucieczkę z giełdy.
      Dalej marazm i czekanie na kierunek. Jeszcze wszystko sie może zdarzyć.
      • z17 Re: Decydujące starcie? 22.12.10, 00:51
        W grudniu bym się niczego nie spodziewał. Tradycyjnie małe obroty i chuchanie na wyniki, coby statystyki fundów wyszły jak_cię_mogę.

No a dalej... hipoteza obsuwy ma ręce i nogi. Wtedy odrabianie zacznie się na wiosnę.

Ogólnie -już abstrahując od giełdy- początek roku będzie trudny. Ludzie dostaną w dupę jak nigdy szeregiem podwyżek, poza tym waluta droga/ złoty słaby i jeszcze ciągły ruch w górę na surowcach (ceny paliw!!!). Ponadto może gruchnąć kolejny kraj z PIIGS i oby nie była to Hiszpania, bo wtedy rozpierducha trafi wszystko. Obecny światowy kryzys jest jak nowotwór złośliwy, który wciąż daje nowe przerzuty (ogniska choroby).
        • axel40 Re: Decydujące starcie? 29.12.10, 13:09
          W grudniu bym się niczego nie spodziewał. Tradycyjnie małe obroty i chuchanie na wyniki, coby statystyki fundów wyszły jak_cię_mogę.
          I masz rację.Od 15 sesji stoimy w tym samym miejscu.Chyba wszystkim zależy na utrzymaniu tych wyników do końca roku.A potem nowe rozdanie i w lutym będziemy mówić o efekcie stycznia bądź defekcie.
          Dość wysoko mam ustawiony stop i być może sprawię sobie przerwę giełdową po kilku miesiącach ciągłego siedzenia w FA.
          Pozdr..........
          • axel40 Re: Decydujące starcie? 29.12.10, 21:46
            być może sprawię sobie przerwę giełdową po kil
            > ku miesiącach ciągłego siedzenia w FA.

Okazuje się ,że to wkrótce okrągły roczek smile
            Niewątpliwie największe zadowolenie dał mi Allianz Akcji Plus.
            • axel40 Nic się nie stało,giełdziarze nic się nie stało 30.12.10, 20:05
              Komentarz zbyteczny

https://img225.imageshack.us/img225/9156/screenhunter02dec301958.gif
              • axel40 Znów na wsparciu 04.01.11, 18:26
                https://img218.imageshack.us/img218/9239/screenhunter02jan041820.gif

I znowu na wsparciu.Może bedzie kierunek ,albo mocne wsparcie na przyszłość.
                Zobaczymy co jutro.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka