Dodaj do ulubionych

IKE w Union Investment

04.01.13, 12:55
Witam

Pytanie do osób bardziej znających się na rzeczy, Czy założenie IKE w Union Investment to dobry krok ?? Czy może szukać dalej ??
Obserwuj wątek
    • tomekjot Re: IKE w Union Investment 06.01.13, 10:12
      Moim zdaniem tak - wybierałbym najlepsze fundusze w danym czasie lub skupił się tylko na obligacyjnych
      • white_eagle83 Re: IKE w Union Investment 06.01.13, 12:10
        akcyjny wogóle odpuścić skoro jest to
        dłuższa perspektywa odkładania mam 30 lat ? Czy może zrobić 50/50 odkładanej comiesięczne kwoty?
        • chapelle78 Re: IKE w Union Investment 11.01.13, 15:47
          Cześć
          Ho,ho 30 lat inwestowania. To prawdopodobnie kilka okresów hossy. Poczytaj coś o strategiach inwestowania, kiedy być w akcjach, a kiedy szukać bezpieczeństwa. Zwróci się. Bo jak rozumiem problem z wyborem może dotyczyć wyłącznie portfeli i wyboru między dynamicznym a umiarkowanym, chyba że chcesz mieć portfel indywidualny.
          A co do IKE UI to całkiem sensowny pomysł. Ja co prawda nie jestem zwolennikiem wiązania się z jednym podmiotem na lata, ale to ja.

• white_eagle83 Re: IKE w Union Investment 12.01.13, 12:52
            Na początek myslalem o dynamicznym, umiarkowanego nie brałem pod uwagę. Na indywidualny to chyba za wysokie progi jak dla mnie nie znam sie na tym aż tak bardzo i nie śledzę notowań dziennie smile
            • chapelle78 Re: IKE w Union Investment 12.01.13, 21:43
              Znaczy "syndrom Prokopa" Ci nie grozi, i bardzo dobrze. Ja też mam fundusze i sprawdzam raz w tygodniu, wystarczy.
              Jeśli nie masz rozeznania w funduszach to faktycznie najlepiej zdać się na profesjonalnych zarządzających. Na prospekcie IKE UI są tylko bardzo ogólnikowe informcje, więc trudno cokolwiek powiedzieć jaką mają strategię inwestowania w danym portfelu. Więc nie ma się co wymądzrzać.
              A może z czasem sam się trochę zaczniesz interesowac rynkiem i zrobisz własny portfel funduszy. Co prawda wtedy mały wybór w IKE może być za ciasny, ale możesz zawsze znaleść inne możliwości. Tu masz link do postu z forum( o działkach to chochlik, akurat pisałem inny artykuł), temat nie specjalnie chwycił, ale może Tobie się przyda.
              forum.gazeta.pl/forum/w,44442,139774426,139774426,Jak_zarabiac_na_funduszach_.html
    • axel40 Re: IKE w Union Investment 06.01.13, 12:07
      Jakie w tej chwili są opłaty w IKE UI?
      • white_eagle83 Re: IKE w Union Investment 06.01.13, 12:16
        opłata za otwarcie rejestru 400 zł pierwsza wpłata 1000 zł opłata za zarządzanie obligacje 1,2% akcje 2 % rocznie
        • white_eagle83 Re: IKE w Union Investment 06.01.13, 12:34
          white_eagle83 napisał(a):

> opłata za otwarcie rejestru 400 zł pierwsza wpłata 1000 zł opłata za zarządzani
          > e obligacje 1,2% akcje 2 % rocznie

sprawdziłem jeszcze raz coś mi się już pomieszalo zarządzanie w zależności jaką ma się sumę wpłat poniżej 5 tys akcje 5% obligacje 1% 10 tys 4/0.60% 50 tys 2/0,20% 100 tys 1,50/0,20% można uniknąć opłaty za otwarcie udając się do siedziby i bezpośrednio u nich w biurze otworzyć.

• axel40 Re: IKE w Union Investment 06.01.13, 13:05
            Czyli W Warszawie smile Nie podoba mi się to zdzieranie tych 400zł za nic,bo przeciez nie biorą żadnej odpowiedzialności za wyniki ,a kasę za zarządzanie juz tak.
            • tomekjot Re: IKE w Union Investment 06.01.13, 13:33
              To jest dziwne, człowiek deklaruje że będzie z nimi związany przez 30 lat a tutaj takie niespodzianki to fakt. Warto rozważyć IKE w biurze maklerskim, kupując obligacje firm, rentowność ok. 10-12 proc.
              • chapelle78 Re: IKE w Union Investment 14.01.13, 11:43
                Tak. No chyba, że trafisz na papiery DSS-u albo innego zbuka. Skąd to 10-12%, a może 9,5%-11,50%? Też ładnie wygląda.
                • white_eagle83 Re: IKE w Union Investment 29.01.13, 10:09
                  Czy powiezenie pieniedzy TFI Skarbiec to rozsadny krok ? Bo w multibanku IKE zarzadzane jest wlasnie przez to towarzystwo. Nie ma opłaty za otwarcie i nie ma wyśrubowanej pierwszej wpłaty, opłata za zarzadzanie to 4% wiec prawie tak jak wszedzie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka