wasz_prokurator 20.02.08, 19:30 Ostatnio pojawił się w mBanku.Macie jakieś opinie o nim?Tak troche myślę o nim. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
optiq77 Re: DWS BRIC 20.02.08, 23:13 Pomijajac szerszy kontekst obecnej sytuacji na rynkach to mozna uznac ze jako fundusz DWS ma szanse sprawowac sie dobrze, fakt iz inwestuje w kraje BRIC tez in plus. Polecam oczywiscie zapoznac sie z prospektem emisyjnym, gdyz o ile pamietam to i tak fundusz inwestuje w inny zagraniczny, ktorego wyniki beda mowic wiecej. Ew. mozna zwrocic uwage na zarzadzajacego Odpowiedz Link
axel40 Re: DWS BRIC 22.02.08, 10:14 Minusy to podwójne opłaty za zarządzanie i bodajże dość wysokie ze strony polskiego DWS ,a poza tym trzeba uwzględnić ryzyko walutowe. Co do zarządzającego.Hmm....Czy trzeba posiadać tak wielką wiedzę i umiejętności skoro nie ma się wpływu na portfel kupowanego funduszu? Odpowiedz Link
optiq77 Re: DWS BRIC 22.02.08, 11:37 Zgadzam się z powyższym. A co do zarządzającego to napisałem "ew." Chodzi mi o aspekt edukacyjny - w Polsce praktycznie nikt nie przywiązuje do tego uwagi - nawet nie za bardzo wiadomo jak takiego jegomościa sprawdzić, aczkolwiek uważam, iż warto uświadamiać ludzi, iż zarządzający może mieć duży udział w wynikach funduszu. Tak jak i warto czytać prospekt by chociaż wiedzieć, że inwestuje on w inny fundusz. Choć rozumiem, że wygodniej jest zapytać na forum. Odpowiedz Link
axel40 Re: DWS BRIC 22.02.08, 12:58 Zarządzający często zmieniają firmy w Polsce.Bodajże w USA jest prowadzony ranking umiejętności zarządzających.I w takim przypadku lepiej podążać za dobrym fachowcem w te klocki.Czy nie ciekawy byłby u nas taki ranking? A odnośnie prospektów.Oczywista oczywistość,że należy czytać,ale przyznać trzeba ,że to tasiemiec i niekiedy niezrozumiały.Pytanie raczej dotyczyło opinii o funduszu.pozdr... Odpowiedz Link
jan-w Re: DWS BRIC 22.02.08, 23:07 optiq77 napisał: > warto uświadamiać ludzi, iż zarządzający może > mieć duży udział w wynikach funduszu. I dlatego warto mieć dobrego doradcę Nie każdy jest w stanie takie rzeczy śledzić i analizować na bieżąco. Odpowiedz Link
axel40 Re: DWS BRIC 23.02.08, 09:58 > I dlatego warto mieć dobrego doradcę Pisałem wcześniej już o tym.Dobry doradca to taki któremu za usługę płacimy bezpośrednio ,a nie płacimy pośrednio poprzez różnego typu opłaty dystrybucyjne za sprzedaż.Tutaj zawsze będzie konflikt interesów. Odpowiedz Link