Dodaj do ulubionych

Pierwsza moja chusta Natibaby czy Bebelulu?

13.01.10, 00:07
Witam serdecznie!
Dziewczyny proszę o pomoc. Czekam na mojego pierwszego maluszka :) i
jestem zielona w temacie chust :( Wiem tylko, że bardzo, ale to
bardzo chciałabym tak nosić moje maleństwo. Proszę doradźcie jaką
chustę najlepiej kupić. Wiem już że jeśli chodzi o elastyczną, a
tkaną, lepiej wybrać tkaną. Pomóżcie wybrać firmę i rodzaj. Jestem
osobą drobną (szczupłą, przed ciążą rozmiar 34 / 36, 165 cm
wzrostu)...ale zaraziłam chęcią noszenia maluszka w chuście również
mojego męża (180 cm wzrostu, szczupły). Chciałabym kupić na początek
jedną chustę, wiec najlepiej taką która pasowałaby i mi i jemu. U
Natibaby spodobała mi się chusta "Grecja" i "Ocean", a u bebelulu
chusta "Rapalu". Ale to, że mi sie podoba, to nie znaczy, że będzie
dobra. Jestem otwarta na rady. Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Obserwuj wątek
    • annya11 Re: Pierwsza moja chusta Natibaby czy Bebelulu? 13.01.10, 01:50
      Osobiście wolę chusty Nati. Na zakup Bebelulu się nie zdecydowałam
      (mimo rzeczywiście interesującej kolorystyki) ze względu na
      sztywność - dla mnie ta chusta (mimo użytkowania) jest poprostu
      twarda.
      Natki mam w tym momencie 2 i z obu jestem bardzo zadowolona.
      Jeśli masz możliwość wybierze się na spotkanie KK, tam znajdziesz
      fachową pomoc innych mam oraz możliwość pomacania różnych szmatek.
      • mareszka Nati 13.01.10, 09:02
        Drugi głos na Nati od zadowolonej użytkowniczki :)
        • asik_w Re: Nati 13.01.10, 09:29
          Nati, zdecydowanie Nati:)
          • goyek19 Re: Nati 13.01.10, 16:56
            Dziewczyny bardzo dziękuję za rady. Jesteście nieocenioną dla mnie pomocą :)
            A jeśli chodzi o Nati to którą byście mi poleciły. Będę wdzięczna za dalszą
            waszą pomoc.
            Serdecznie pozdrawiam.
    • kammik Re: Pierwsza moja chusta Natibaby czy Bebelulu? 13.01.10, 10:57
      Nati, Bebelulu gdzieś po dziesiątym dziecku jest miękka :)
      • morepig Re: Pierwsza moja chusta Natibaby czy Bebelulu? 13.01.10, 20:14

kammik napisała:

> Nati, Bebelulu gdzieś po dziesiątym dziecku jest miękka :)

czyżbym miała aż takiego farta?
        hehe wiążę te bebelulu co jakiś czas na tańcu i miękkie :) może ktoś
        je suszarką potraktował? hgw...
        • goyek19 Re: Pierwsza moja chusta Natibaby czy Bebelulu? 13.01.10, 21:05
          Czyli jak rozumiem, że trzeba się jakoś specjalnie obchodzić z tymi chustami.
          Nie chciałabym sobie zniszczyć pierwszej chusty :( jeszcze jej nie mam, a już
          się martwię.
    • pati291 Nati n/t 13.01.10, 11:18
      • ledunia151 Re: Nati n/t 13.01.10, 13:29
        Ja też polecę nati, mam od niedawna a do tej pory męczyłam się z bebelulu. Po
        wielu praniach, prasowaniach, wiązaniach itp. jest miękka, ale gruba i ciężko
        się dociąga. Teraz choruję na girasola, ale kasa...
        • ledunia151 Re: Nati n/t 14.01.10, 10:14
          Ja nie jestem doświadczona i zaczęłam późno nosić. Lena miała z 2 miesiące i
          niepotrzebnie zaczęłam od lulu. Teraz tylko wiązane.
          Mam rapalu brązową i faktycznie z lewej strony jest jakby flanelowa (taka
          włochata). Męczyłam ją strasznie i nie jest zła, tylko gruba. Z braku laku już
          się przyzwyczaiłam i może właśnie na później - do noszenia na plecach jak Lena
          będzie większa (teraz 7 m-cy 9 kg, ale strasznie się odpycha i boję się ją sama
          na plecy próbować)- będzie lepsza. Teraz noszę w nati pasiaku i jest cieńsza,
          ale po praniu jednak sztywniejsza. No trochę ją też pomęczę. Teraz chcę coś
          śliskiego. Co polecacie?
          • morepig Re: Nati n/t 14.01.10, 10:30

> na plecy próbować)- będzie lepsza. Teraz noszę w nati pasiaku i
            jest cieńsza,
            > ale po praniu jednak sztywniejsza. No trochę ją też pomęczę. Teraz
            chcę coś
            > śliskiego. Co polecacie?

śliska jest nati z bambusem (diament)
            inne nie wiem :)

i nowa babylonia fruit koktail
          • michalkowa1 Re: Nati n/t 14.01.10, 11:29
            Ledunia, nawet bardzo miękkie chusty są często sztywniejsze po praniu. Twarda
            woda plus proszki do prania robią swoje.
            Wystarczy zamotać chustę kilka razy i powinna być już miękka, czasami wystarczy
            jednokrotne użycie noszenie w chuście.
            Kilka lat temu była jedna dawna wersja pasków Nati, która była sztywna pomimo
            noszenia i łamania. W końcu miękła, ale trwało to dość długo. Rzadko kto ma
            jeszcze tamtą wersję chusty.
            • ledunia151 Re: Nati n/t 14.01.10, 11:36
              No właśnie się nad tą babylonią zastanawiam, a girasole jakie są?
    • truscaffka Re: Pierwsza moja chusta Natibaby czy Bebelulu? 13.01.10, 13:42
      ja też zdecydowanie polecam NATI :)
      • goyek19 Re: Pierwsza moja chusta Natibaby czy Bebelulu? 13.01.10, 16:56
        Dziewczyny bardzo dziękuję za rady. Jesteście nieocenioną dla mnie pomocą :)
        A jeśli chodzi o Nati to którą byście mi poleciły. Będę wdzięczna za dalszą
        waszą pomoc.
        Serdecznie pozdrawiam.
        • truscaffka Re: Pierwsza moja chusta Natibaby czy Bebelulu? 13.01.10, 17:39
          skoro spodobała Ci się grecja albo ocean u NATI, to ja polecam Grecję - jest
          bardzo chwalona (ja sama tego typu chusty nie mam, wolę pasiaki)...i skoro
          chcecie z Mężem nosić razem, to kup rozmiar standrad, czyli 4,6 m :)
          • goyek19 Re: Pierwsza moja chusta Natibaby czy Bebelulu? 13.01.10, 17:54
            Wielkie dzięki truscaffka, tak myślałam, że rozmiar standard będzie odpowiedni
            ale nie byłam pewna.
            Ja wybieram na razie na "oko" czyli co mi w nie wpadnie, bo doświadczenia nie
            mam. Nie wiem jakie się najlepiej sprawdzają. Nawet nie jestem jeszcze pewna co
            do koloru...bo w sumie, przecież różnie się ubieram, tzn. w różne kolory i jak
            tu wybrać chustę by była dobra, odpowiednia dla maluszka, dobra w noszeniu i by
            pasowała do mnie :( Finanse nie pozwolą mi na razie poszaleć z zakupem kilku.
            Dlatego takie męczą mnie dylematy. Chciałabym dobrze wybrać. U mnie wśród
            znajomych nikt nie nosi maluszków w chuście, dlatego szukam wśród takich osób
            jak ty, doświadczonych mamuśkach, zakochanych w chustach :)
            • herpata Re: Pierwsza moja chusta Natibaby czy Bebelulu? 13.01.10, 18:51
              Broń Boże Rapalu, ja mam taką i zdecydowanie odradzam!! Sztywny kawał płótna,
              pracuję nad nią i nawet nie zbliża się miękkością do Nati (mam porównanie z
              innymi chustami). Z drugiej strony pewnie będzie dobrze nosić duże dziecko, ale
              na początek najlepsza zwykła prosta Nati :)
              • goyek19 Re: Pierwsza moja chusta Natibaby czy Bebelulu? 13.01.10, 18:56
                A widzisz dobrze,że piszesz bo mi ta rapalu lawendowa też wpadła w oko...ale co
                ręka to ręka :) najważniejsze by była dobra dla maluszka, a podobno ważne by
                były miękkie. Dziękuję za info. Polecam się na dalsze sugestie co do chust.
                Bardzo mi zależy na dobrym wyborze.
              • morepig Re: Pierwsza moja chusta Natibaby czy Bebelulu? 13.01.10, 20:13

herpata napisała:

> Broń Boże Rapalu, ja mam taką i zdecydowanie odradzam!! Sztywny
                kawał płótna,
                > pracuję nad nią i nawet nie zbliża się miękkością do Nati (mam
                porównanie z
                > innymi chustami). Z drugiej strony pewnie będzie dobrze nosić duże
                dziecko, ale
                > na początek najlepsza zwykła prosta Nati :)

a jaką masz bo lawendowa n jest bardziej miękkka? :)
                poza tym krążą złe opinie o STARYCH bebelulu, że sztywne. nowe juz
                nie są AŻ TAK sztywne. no ale są skośne, polskie, ładne i tanie :)

aha, i chyba zielona i czarna i brązowa- najcieńsze są...

no ale ogólnie to są porównywalne- trzeba decydować IMO po kolorze :)
                • goyek19 Re: Pierwsza moja chusta Natibaby czy Bebelulu? 13.01.10, 21:03
                  Mam pytanko: Co oznacza że chusty są skośne?
                  • herpata Re: Pierwsza moja chusta Natibaby czy Bebelulu? 13.01.10, 22:04
                    Skośne czyli o splocie skośnokrzyżowym - taki splot powoduje że chusta się nie
                    wyciąga i odpowiednio zawiązana idealnie podtrzymuje dziecko.
                • herpata Re: Pierwsza moja chusta Natibaby czy Bebelulu? 13.01.10, 22:02
                  Mam Rapalu Lawendową ciemną (jasne tło ciemne wzorki) - z jednej strony materiał
                  jest milusi, puchaty (nie wiem jak oni to zrobili), a ze strony gdzie są wzorki
                  materiał jest sztywny. Chusta jest bardzo ciężka (podczas wiązania czuję jak
                  obciąża ramiona!) i ciężko się dociąga. Tak, słyszałam że stare Rapalu jest dużo
                  gorsze, ale te które ja mam też nie jest idealne. Mam porównanie, bo moja druga
                  chusta jest zupełnie inna - mam też vatanai ;) Pracuję nad nią usilnie, wiążę
                  warkocze, tarmoszę, ocieram o brzeg stołu, czego ja z nią nie robię... i czekam,
                  bo gdy zmięknie będzie naprawdę fajna, bo jest ładna.
                  https://porady-poloznej.pl/wp-content/uploads/2010/01/untitled.jpg
                  • morepig Re: Pierwsza moja chusta Natibaby czy Bebelulu? 13.01.10, 23:32
                    heh no ale nie hardkoruj, nie porownuj grubego skosu do najcienszego
                    na swiecie zakardu! :)
                    :)
                    • herpata Re: Pierwsza moja chusta Natibaby czy Bebelulu? 14.01.10, 10:00
                      Wiem że to dwa różne bieguny, ale Rapalu porównana do Nati to też niebo a
                      ziemia... ;)
                  • niein Re: Pierwsza moja chusta Natibaby czy Bebelulu? 19.01.10, 18:57
                    herpata napisała:

> Mam Rapalu Lawendową ciemną (jasne tło ciemne wzorki) - z jednej strony materia
                    > ł
                    > jest milusi, puchaty (nie wiem jak oni to zrobili),

zrobili go jak flanele czyli wyszarpali
                    • hania.hania3 Re: Pierwsza moja chusta Natibaby czy Bebelulu? 19.01.10, 22:50
                      strasznie jestem ciekawa tych chust Nati - mam bebelulu i starsza,
                      ale chyba nie najstarsza i nowa (lawendowa ) i mota mi sie je bardzo
                      dobrze i nie mam poczucia tardosci...a nawet nie jest tak puchata
                      (czasem uzywam chust bebelulu na salsie i te wypozyczane
                      rzeczywiscie sa takie mieciukie )...i wiaze sie dobrze. mysle tylko
                      ze nie jest to chusta na lato, ale jeszce czas....
                      czuje ze poznawczo poszukam nati do wyprobowania.
              • trzy_misie Re: Pierwsza moja chusta Natibaby czy Bebelulu? 18.01.10, 18:07
                hmm hmm... ja mam Rapalu zielną w pomaranczowe wzorki. Jest całkiem miękka i
                wcale nie powiem żeby jakaś gruba była. w dodatku całkiem przyjemnie się w niej
                nosi.
    • call-una Re: Pierwsza moja chusta Natibaby czy Bebelulu? 14.01.10, 02:39
      ja tez poczatkujaca; powinnam byla wczesniej poczytac,
      a i tak dzieki forum, gdy mialam kupic lulu, zmienilam zamowienie na
      rapalu- schnie teraz po 3 praniu. jak mi sie spodoba chustonoszenie,
      to moze kupie nati, bo ta rapalu na cieplejsze miesiace moze byc za
      gruba.
      czy nosicie maluszki w pozycji kolyski? czy 5tygodniowe malenstwo
      mozna nosic w kieszonce lub 2x?
      • monique76 Re: Pierwsza moja chusta Natibaby czy Bebelulu? 14.01.10, 09:01
        Ja zaczynałam nosić Zosię jak miała 4 tygodnie - w kieszonce i w 2X.
        W kołysce mała nie była ani razu zamotana.
        • goyek19 Re: Pierwsza moja chusta Natibaby czy Bebelulu? 15.01.10, 02:03
          Ja też chciałabym zacząć nosić mojego maluszka od początku. Ja myślałam żeby od
          początku nosić w chuście wiązanej. Choć w wielu miejscach polecają kieszonkę na
          początek...że łatwa dla początkujących :) choć ja zakochałam się w chustach
          wiązanych...choć tak na prawdę to miałam możliwość wiązania tylko raz, tak na
          próbę :) ale to mnie zauroczyło. Nie wiem czy to wiązanie, które poznałam to 2X.
          Na samo pierwsze spotkanie z chustą to nawet nie wiedziałam o co zapytać i na co
          szczególnie zwrócić uwagę. Dopiero w domu naszło mnie tysiąc pytań. Cieszę się
          że trafiłam na to forum, bo wiedzę, że wiele się tu dowiaduję i dzięki temu
          świadomiej zakupię swą pierwszą chustę :)
          A jeśli chodzi o skład chusty, to z czego zrobiona jest najlepsza?
          Bawełna, bawełna z domieszką (len, jedwab), elastik?
      • call-una Re: Pierwsza moja chusta Natibaby czy Bebelulu? 20.01.10, 09:07
        rapalu pralam chyba z 10x, prasowalam i co? dalej sztywna:(
    • kammik Przyszłam odszczekać 18.01.10, 17:37
      Macałam dziś lawendową wzorzystą Bebelulu i miękka jak kaczuszka, chociaż
      dopiero drugi chuścioch z niej korzysta :)
      • goyek19 Re: Przyszłam odszczekać 19.01.10, 23:25
        No dobra decyzja podjęta :) zdecydowałam się na nati. Mam teraz
        jednak dylemat. Pomóżcie wybrać Grecja,elastyczna, gładka, Ocean czy
        ekologiczna. Prawdę mówiąc to "Osiołkowi w żłoby dano" :) Kupię
        dwie. Grecję i nie wiem co...doradźcie. Zastanawiam się nad
        Oceanem...
        • michalkowa1 Re: Przyszłam odszczekać 20.01.10, 10:30

Goyek, niemal wszystkim dzwoniącym ostatnio z pytaniem o pomoc w wyborze chusty polecam zestaw: Grecja + Ocean. Grecja jest grubsza, mięsista, dobra dla cieżkich dzieci. Ocean bawełniany to wersja letnia chust Nati, jest cienki (porównywalny grubością do Babylonii). Obie chusty są miękkie od nowości.
          • goyek19 Re: Przyszłam odszczekać 20.01.10, 13:49
            Michalkowa bardzo dziękuję za fachowe oceny. Wielkie dzięki Tobie i innym
            dziewczynom!

Kupiłam idąc za Twoją i innych dziewczyn radą chusty Nati Grecję i Ocean
            (znalazłam dzięki podpowiedzi koleżanki na allegro super promocję na te chusty).
            Grecję wybrałam sobie czerwoną, a Ocean niebieską.

Jeszcze raz tylko w ramach upewnienia się powiem, że kupiłam standard (mam
            nadzieję, ze nie okaże się za krótka, ja, przypomnę, jestem osobą drobną -
            szczupłą, przed ciążą rozmiar 34 / 36, 165 cm wzrostu, a mój mąż 180 cm wzrostu,
            szczupły).

Nie mogę się doczekać kiedy przyjdą :) aż mi się mordka cieszy :).

Czytałam coś na temat złamania chusty na początek. Proszę podzielcie się
            fachowym swym doświadczeniem i powiedzcie co będę miała z nimi zrobić jak przyjdą.

Michalkowa rozumiem że można Ciebie odnaleźć w Stowarzyszeniu "Nośmy Dzieci"?
            Pytam tak na przyszłość.
      • morepig Re: Przyszłam odszczekać 20.01.10, 15:30
        he he no widzisz, dobrze ze przyszlas :)
    • goyek19 Re: Pierwsza moja chusta Natibaby czy Bebelulu? 22.01.10, 19:11
      Dziewczyny cieszę sie jak dziki dzik, mordka mi sie śmieje od ucha do ucha,booooo....przyszły moje chusty! Przypomnę Grecja czerwona - w rzeczywistości ładniejsza niż na zdjęciu!!! i Ocean turkus - tak samo śliczna jak na zdjeciu! Już zamotałam miśka! Wyglądał na zadowolonego :) a ja jeszcze bardziej. Wiadomo wszystko z instrukcją w ręku, ale od czegoś trzeba zacząć, a zapał do nauki mam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka