Dodaj do ulubionych

pytanie dotyczące elastycznej

21.05.11, 22:20
Mam elestyczną i pytanie jak dużo luzu trzeba zostawiać wiążąc ją na sobie, by wygodnie i prawidłowo umiescić w niej dziecko?
Na razie próbowałam nosić w pozycji kołyskowej. Raz wiązanie było dość ciasne i cieżko było mi włożyć dziecko ale wydaje mi się, że miało ono prawidłową pozycję i po włożeniu było spokojne i zrelaksowane. Innym razem zapewniłam więcej luzu i choć wkładanie było łatwiejsze to miałam wrażenie, że główka była lekko przygięta w bok. Za każdym razem dziecko leżało równolegle do podłogi, ciałko nie było skręcone w kierunku mojego ciała.
ps. Córka ma miesiąć i waży około 4 kg.
Obserwuj wątek
    • smiecha20 Re: pytanie dotyczące elastycznej 22.05.11, 22:43
      luzu ma być tyle, żebyś miała wrażenie że dziecko się już raczej w to wiązanie nie zmieści :)

I nie może sprężynować przy chodzeniu, ma trzymać prawie że na mur.

Spróbuj też noszenia w pionie, w kołysce to ja zawsze niepewna tego przygięcia główki do klati piersiowej jestem...
      • widosna Re: pytanie dotyczące elastycznej 23.05.11, 01:55
        dzięki :-)
        właśnie miałam wrażenie, że dziecko lepiej leży w chuście którą miałam zawiązaną z bardzo małym luzem - jedynie włożenie małej było trudne i trochę się buntowała przy tym.
        Zwracałam uwagę na położenie główki - aby nie było przyciskania do klatki i było ok. O wiele lepiej leżała niż w hamalu - doświadczenie z poprzedniego noszenia starszej córki. Tylko wkładanie jest dość trudne.
        Muszę spróbować nosić w pionie ale tu boję się, że pozycja żabki z jej malutkimi nóżkami na moim szerokim brzuchu będzie trudna do uzyskania. Tzn. że nie rozszerzę jej odpowiednio nóżek albo jeśli już, to, że zrobię jej krzywdę. Nosiłam kiedyś w pionie w chuście tkanej ale zaczęłam gdy dziecko miało skończone 3 miesiące, prawie 4. Teraz wkrótce powrócę do tkanej ale zaczęłam nosić szybciej, mała drobna i stąd obawy do pionu - co do tych nóżek. Jakoś tkana bardziej do mnie przemawia z uwagi na dopasowywanie chusty do dziecka - podciąganie jeśli luźno.
        • abigail83 Re: pytanie dotyczące elastycznej 24.05.11, 10:33
          że pozycja żabki z jej malutkim
          > i nóżkami na moim szerokim brzuchu będzie trudna do uzyskania. Tzn. że nie rozs
          > zerzę jej odpowiednio nóżek

Dlatego o wiele lepsza jest imho chusta tkana. W elastycznej dziecko jest niejako "rozplaszczone" na tobie, a w tkanej latwo uzyskac efekt tej wpadnietej pupy i fizjologicznej zabki. Szerokosc Twojego brzucha nie ma tu nic do rzeczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka