Dodaj do ulubionych

którą do chusty? :)

26.06.12, 13:00
witam,

lada chwila przyjdzie na świat moja druga córcia. starsza będzie miała wówczas 16 m-cy. już sprawnie chodzi, dość dobrze radzi sobie na placu zabaw itp. zanim zaszłam w ciążę chustowałam ją.
i teraz się zastanawiam jakie rozwiązanie będzie sensowniejsze:
1) starsza w chuście/nosidle (dochodzimy do parku/placu zabaw i ją wypuszczam), a mała w wózku (spokojnie nakarmię, przewinę itp)
2) starsza do parasolki (u celu wypuszczana), a młodsza w chustę

macie jakieś doświadczenia lub sugestie w tym temacie? :)
Obserwuj wątek
    • kaszunia Re: którą do chusty? :) 26.06.12, 14:44
      Ja bym to uzależniła od pogody. Jak jest gorąco to starsza na plecy, młoda do wózka. Jak chłodniej to młodą do chusty, starsza do parasolki.
    • ollasja Re: którą do chusty? :) 26.06.12, 23:08
      Moim zdanie tez sporo zależy od sytuacji, pogody itd.
      Kiedy wychodzę sama z moją dwójką, to z reguły młodego mam w chuście, a starszego prowadzę za rękę (z wózka już nie korzysta). Na spacerach "chodzonych" (np. plus małe zakupy) to się bardzo dobrze sprawdza, bo mam nad starszakiem większą kontrolę. Kiedy jednak przychodzi do zabawy na placu zabaw, jest już dużo trudniej, bo ciężko mi posadzić go na huśtawce, ubezpieczać na zjeżdżalni, usiąść w piaskownicy. Wtedy lepszy okazuje się wózek dla malucha, który mogę postawić z boku i bawić się ze starszakiem.
      • mrs.t Re: którą do chusty? :) 28.06.12, 12:23
        poki malenstwo male bralabym do chusty, bo i w iej nakarmisz, i pobiegasz za starszakiem nie ciagajac za soba wozka od chustawki do zjezdzalni, i halasujace dzieci tak nie obudza (Bo przy mamie lepiej sie spi czest)
        wozek rezerwowo dla starszaka/na torby/jako wlasni podklad do przebrania etc, ..
    • klarci Re: którą do chusty? :) 26.06.12, 23:32
      dla mnie stanowczo 2.
      ale ja już teraz nie wyobrażam sobie maleństwa na spacerze w wózku ;)
      chyba, że maluszek w chuście domu, a starsza na spacerze.
      ale dla mnie maleństwo w chuście, czy nosidle, na spacerach ze Starszakiem (starszy od Twojej), to było zbawienie :)
    • herpata Re: którą do chusty? :) 27.06.12, 14:40
      To ja, będąc położną, od siebie dodam, że jakiejkolwiek opcji nie wybierzesz, nie noś w chuście starszaka przez 6 tygodni po porodzie. Noworodka - jak najbardziej, ale starszak jest za ciężki, aby tak bardzo obciążać ciało w połogu. Będziesz w ten sposób chronić swoje mięśnie dna miednicy, chodzi o to, żebyś nie miała w przyszłości problemów z nietrzymaniem moczu, stolca i wypadaniem narządów rodnych...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka