anifloda 25.06.07, 18:27 I fajny jest! Wygląda bardzo profesjonalnie. Nawet łatwiej się go wiążę niż ten tradycyjny. Jak ktoś chce foty, to wysyłam na priva :-). Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
buns Re: Zawiązałam kangura z twistem by Gosia 25.06.07, 18:30 Ja bym poprosila:) z instrukcja jak jesli moge bo brzmi ciekawie:) Odpowiedz Link
andziulindzia Re: Zawiązałam kangura z twistem by Gosia 25.06.07, 18:53 Ja wiążę ten plecaczek gdy noszę starszą :) Łatwiutki i fajnie wygląda. Odpowiedz Link
anifloda Re: Zawiązałam kangura z twistem by Gosia 25.06.07, 18:57 Ale mi nie chodziło o plecak, tylko o kangurka - wiązanie z przodu na sposób wymyślony przez Ithilhin Odpowiedz Link
andziulindzia Re: Zawiązałam kangura z twistem by Gosia 25.06.07, 18:58 Aha. Więc nie zrozumiałam. Znalazłam w necie plecaczek z twistem i jest świetny. Polecam tak ogólnie. Odpowiedz Link
visenna2 Re: Zawiązałam kangura z twistem by Gosia 25.06.07, 19:33 A to jest to co na TBW nosi nazwę Lexi's twist? Taki mejtajowy zawijas pod pupą dziecka? Odpowiedz Link
anifloda Visenna 25.06.07, 20:14 Chyba nie, ale możesz sprawdzić, bo przemyciłam Ci zdjęcie w mailu o Didymosie :-). Odpowiedz Link
visenna2 Re: Visenna 25.06.07, 20:49 No to właśnie dokładnie to o czym myślałam:))) ten mejtajowy twist:) Odpowiedz Link
ithilhin Re: Zawiązałam kangura z twistem by Gosia 25.06.07, 21:51 ja tez chce ja tez chce :-) ja ogolnie kombinuje jak tego kangurka wykonczyc :-) i doszlam do wniosku, ze taka 3 metrowa chusta by mi sie przydala.... a w ogole to najtrudniejsze jest dopasowanie w gornej czesci plecow dziecka. a zaraz po wywiniecie na ramionach, przynajmnije dla mnie... moze to ten Lexi Twist ale oni go do plecaczka, nie kangurka stosuja... no i do konca nie wiem, czy dzieciowi wygodnie pod tylkiem. ale w sumie zanim ja kangura zawiaze to mlody zasypia (tak mi to mozolnie idzie), wiec nie wiem. Odpowiedz Link
kajkasz1 Re: Zawiązałam kangura z twistem by Gosia 25.06.07, 22:07 A ja też mogę prosić o fotki, bom ciekawa, a że ostatnio tak sobie kombinujemy z Kubełkiem to może i nam się uda. Odpowiedz Link
mysia125 to sie wtrace 25.06.07, 22:37 Wiem, jakie to wiazanie, bo widzialam Gosine proby. Jedna uwaga - to wiazanie ma pewien newralgiczny punkt, ktorym jest umocowanie stwistowanych (skreconych wokol wlasnej osi) pasow. Jedyny dopuszczalny sposob to pod pupa dziecka, w zadnym wypadku nie na plecach dziecka - niewazne, ze tak pokazuja to na mei-tajach. To nie jest prawidlowe! W mei-taju przewiazanie paskami jest sposobem na docisniecie dziecka do ciala noszacego, ale gdy jest to zrobione na wysokosci krzyza czy w ogole kregoslupa, to wciska sie kregoslup malucha w kierunku rodzica - a kregopslup powinien byc zaokraglony! Wlasnie dlatego chusta wiazanka jest lepsza dla najmlodszych niz np. mei-tai, bo zachowuje naturalna krzywizne plecow - przeplatanie czegokolwiek na plecach dziecka zmusza je do przyjecia niefizjologicznej postawy. Nawet, jesli to zawiazanie jest luzne. Nie wiem, jak to wyglada w wersji aniflodowej, ale widzialam pare podejsc ithilhin, no i wiem, jak sie prezentuje noszenie w mei-tajach na niektorych stronach, wiec to tak na marginesie uwaga. -- To post o charakterze edukacyjnym Kasia & Felix (23/01/2005) www.kasiamarcin.com Odpowiedz Link
ithilhin Re: to sie wtrace 25.06.07, 22:56 no wlasnie wlasnie. co do moich wykonczen kangurka to jeszcze probowalam przekladac po prostu krzyzem pod pupa i wiazac z tylu tak jak to jest na stronie Didymosa pokazane. i probowalam rozciagac troche te paski, zeby mu bylo wygodniej.. ale i tak najpierw musze sie nauczyc go wiazac tak, zeby mloddy byl scislej przy mnie... Odpowiedz Link
anifloda Re: to sie wtrace 26.06.07, 07:55 U mnie zdecydowanie nie pod pupą, nawet nie wiem, czy tak się da. Jak ma być pod pupą, to nie ma co kombinować z twistem, łatwiej po prostu skrzyżować te pasy i prowadzenie materiału pod pachami też nie ma sensu, bo dziecku goręcej. Czyli odpada? Szkoda, bo wyglądało pięknie, zwłaszcza z dwukolorową chustą :-(. W takim razie tego plecaka z twistem: www.youtube.com/watch?v=HdyqImGegHM też nie powinno się wiązać, prawda? Odpowiedz Link
mysia125 Re: to sie wtrace 26.06.07, 08:25 > W takim razie tego plecaka z twistem: > www.youtube.com/watch?v=HdyqImGegHM > też nie powinno się wiązać, prawda? Tak. Twist ma za zadanie docisnac material/dziecko do rodzica i robi to akurat naciskajac na kregoslup. -- Kasia & Felix (23/01/2005) www.kasiamarcin.com Odpowiedz Link
andziulindzia Re: to sie wtrace 26.06.07, 13:24 Mysiu! Twój post wyjaśnił mi moje odczucia :) Lubię ten plecaczek z twistem ale tylko dla trzylatki. Skrzyżowane poły mam na wysokości pasa dziecka i pomaga mi lepiej dociągnąć brzegi chusty i utrzymać dziecko na miejscu. Córka nie prostuje się nadmiernie. Natomiast gdy zawiązałam tak młodsze dziecko, miałam wrażenie, że odgina się wręcz do tyłu, czego przy innych plecaczkach nie zauważyłam. Teraz wiem skąd moje wrażenia. Bardzo ci dziękuję :) Odpowiedz Link
guruburu Re: to sie wtrace 26.06.07, 13:51 Ogólnie - o ilę się orientuję - twist Lexi został przez nią opracowany właśnie dla większego i cięższego (czytaj: starszego) dziecka, żeby pupa była bardziej w miejscu. W MT twist na pupie zamiast zwykłaego krzyżowania ma sens, jeśli chcemy, żeby paski w ogóle nie dotykały nóg dziecka (np. jeśli się mozno zwijaja i uciskają). Odpowiedz Link