roneczka 10.05.08, 11:18 długą wiązankę z poszwy na kółdrę dla małego 8 kilowca -3.5 miesiąca? Chodzi o to, żeby było dzidzi przewiewnie, no i żeby nie było ciężko nosić. Materiał jest cienki, ale czy da rade w tym nosić??? Poradzcie, proszę Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agnen Re: Czy jest sens uszyć 10.05.08, 18:56 To zależy. Lepsza jest orginalna skośnokrzyżowa. Ja nosiłam do 4 mies w płóciennej samoróbce (cienka bawełna). Nosić się da. W sumie za bardzo nie polecam. Odpowiedz Link
roneczka Re: Czy jest sens uszyć 10.05.08, 21:05 oryginalną mam ale pomyślałam sobie, że skoro ultracienki hopp jest jak prześcieradło, to czemu nie w poszwie? Kupiłam sliczną poszwę w lumpku. piękna brązowa i myślałam, że na latop bedzie dobra, ale skoro nie bedzie..., jeszcze nie sprułam. Odpowiedz Link
andziulindzia Re: Czy jest sens uszyć 10.05.08, 21:23 Ja nosiłam w cienkiej bawełnie pościelowej nawet trzylatkę. I chwalę sobie. A na lato rzeczywiście chłodniej w pościelówce niż w orginalnej. Fakt, że ciężar lepiej rozkłada się w chuście z tkaniny o splocie skośnokrzyżowym ale przecież i taką poszwową chustę później bedziesz mogła przerobić jak ci się nie spodoba. Odpowiedz Link
ithilhin Re: Czy jest sens uszyć 10.05.08, 22:46 no jest jak przescieradlo - CIENKI jak przescieradlo :-P splot ma skosnokrzyzowy Odpowiedz Link
agnen Re: Czy jest sens uszyć 11.05.08, 10:35 a może chcesz sobie z tego kółkową zrobić? :) Odpowiedz Link
roneczka Re: Czy jest sens uszyć 11.05.08, 21:33 Na kółkową też fajne, ale jakoś chyba nie:-((( Mamy teraz testową Nati i normalnie za ciężko juz :-((( Odpowiedz Link
martina.15 Re: Czy jest sens uszyć 12.05.08, 13:49 ja bym tam nie radzila. zrobisz chuste, material bedzie cienki ale jak sie bedzie wrzynal :/ a nastepna sprawa- jesli to poszwa to gdzies bedziesz musiala zszyc. i tu tez nie radze- to przede wszystkim ma byc bezpieczne dla dziecka a taki szew nie daje gwarancji takiej jak tkane plotno. osobiscie majac kilkunastokilowa corke po prostu bym sie nie odwazyla. Odpowiedz Link
roneczka Re: Czy jest sens uszyć 12.05.08, 15:44 bedzie bezszwowa, 4 metry, bo na długość 2 m, nie zszywana, bym ciachnęła po długości.Ale chyba z tego nici, bo jest ładna, brązowa w takie biale cosik, i moja mama wymyśliła, że lepiej uszyć poszewki na poduszki. Tylko, że ona nie traktuje poważnie mojego chustowania:- ((( Odpowiedz Link
agnen Re: Czy jest sens uszyć 12.05.08, 16:27 wiesz co: zrób sobie tą chustę! Co tam. Zamotasz, ponosisz, jak się będzie wrzynać i ogólnie będzie niewygodna, to uszyjesz poszewki. Jak będzie ok, to fajnie, będziesz miała chustę na lato;> Odpowiedz Link
monika-onuf Re: Czy jest sens uszyć 14.05.08, 11:31 ja jestem tego samego zdania co agnen. Też bym zrobiła i zobaczyła jak się nosi. A jeśli nic z tego nie będzie to majątku nie stracisz a przerobisz na poszewki. Odpowiedz Link
sigmagirl Re: Czy jest sens uszyć 14.05.08, 23:24 JEST SENS Ja mojego dzieciaczka od pierwszego miesiąca TYLKO w Samoróbkach noszę. Testowałam kilka razy Oryginalne Didymos i NATI i są fajne nie powiem ale dla nas zdecydowanie za grube i za duże węzełki. Troche trudniej się dociąga samoróbki ale jeśli te skośnokżyżowe ocenia się na 100% to moje bawełniane samoróbki oceniłabym na 80-90% w zupełności wystarcza na moje potrzeby( ok 2 godziny dziennie) ostatnio najcześciej plecaczki bo mały 10 kg waży. Acha i też z poszewek na kołdrę szyłam 160x 200 cm. Jak przekroisz to brzeg podwiń zygzakiem (znaczy złóż i przejedź zygzakiem )a potem odetnij tuż przy zygzaku) tzn zygzak obejmuje jekby 2 warstwy materiału, jak będziesz zainteresowana to wkleję zdjęcia. A poszewki to mama może sobie poszyć z tego co zostanie a 80x 400 cm to 3 albo 4 będzie miała:) Warto pokusić się o kapelusik z tego samego materiału- I dla dziecka i dla siebie. Acha a samoróbki zaczęły się bo nie cierpię pasków a wtedy wszystko pasiaste albo gładkie sprzedawali:) Odpowiedz Link
roneczka Re: Czy jest sens uszyć 15.05.08, 12:38 Dziwny ten sposób podszycia brzegów???? A dlaczego tak? Jakąś sprężystość to ma zapewnić, i czy ten odcięty brzeg przy podłożeniu nie bedzie sie siapał? j bym poodłożyła odciety zwijajac na trzy i przeszywając, ale moze twoj sposob jest lepszy, napisz dlaczego? Odpowiedz Link
andziulindzia Re: Czy jest sens uszyć 15.05.08, 21:27 Ja mam brzeg zawinięty na trzy i obszyty zygzakiem, bez żadnego obcinania brzegów. Zygzak żeby nie pękła nitka przy naciąganiu chusty Odpowiedz Link