Dodaj do ulubionych

Chusta dla noworodka, dobra do karmienia

31.08.09, 20:39
Witajcie,
Niedługo spodziewam się urodzin córeczki, po lekturze Waszego forum (i znając
swoją niezgrabność) pomyślałam o zakupie chusty elastycznej Moby Wrap.
Zastanawiam się jednak, czy ona się nadaje do karmienia? Chyba nie bardzo - ze
względu na pozycję? Ja zupełnie nie mam wyobraźni przestrzennej w takich
sprawach. Jeśli jednak nie Moby Wrap to co dla noworodka?
Obserwuj wątek
    • morepig Re: Chusta dla noworodka, dobra do karmienia 01.09.09, 00:25
      moby jest extra dla noworodka.
      co do karmienia- ogolnie nei jest polecane karmienie w chuscie,
      czemu akurat na tym Ci zalezy? :)
      ale da się jak się człowiek uprze nakarmic w elastyku, gdzies na
      youtube jest filmik jak przystojmny brunet wkłada do elastycznej
      szarej chusty dzidzię maleńką :)
    • padthai Re: Chusta dla noworodka, dobra do karmienia 01.09.09, 11:12
      Zglos sie do Klubu Kangura lub doradcy, jak nie ma dostepu to do mamy
      doswiadczonej (gdzies juz to pisalam ;)
      Pomacasz, pogadasz - na zywca zawsze jest lepiej.
      Dowiesz sie czym sie roznia chusty, jak nosic, jak wiazac, co jest bezpiecznie,
      caego nie robic i dlaczego dziecie lepiej karmic bez chusty. Oczywiscie w
      chustach da sie karmic (Sama to robilam i bede robic, bo kolejne malenstwo w
      drodze), ale trrzeba miec swiadomosc tego co moze sie stac i jak dobrze
      przystawiac dziecko do piersi.
      Trzymam kciuki za szesliwe rozwiazanie.
      • aphoper1 Re: Chusta dla noworodka, dobra do karmienia 02.09.09, 09:54
        Dzięki Wam wielkie:) Myślałam, że karmienie w chuście nie ma przeciwskazań,
        pewnie wyjdzie w praniu.
        Może faktycznie poproszę kogoś bardziej doświadczonego. Na razie Młoda musi się
        jeszcze wykluć.
        • padthai Re: Chusta dla noworodka, dobra do karmienia 02.09.09, 11:09
          Nie ma przeciwskazan do karmienia w chuscie, tyle ze chusta sluzy do noszenia
          dzieci, a nie do karmienia.

Karmic najlepiej w spokoju, a nie w biegu. Wtedy masz czas dla dziecka, a ono
          czas na spokojny posilek. Na spokojnie latwiej prawidlowo przystawic dziecko do
          piersi, obydwoje ukladacie sie tak jak wam wygodnie, mleko plynie swobodnie( nie
          ma co sie smiac - pospiech i stres blokuje "wyplyw" mleka), a jak dobrze
          przystawisz to powietrza sie nie nalyka.
          Karmienie w chuscie spokojnie mozna polecic, ale nalezy przy tym usiasc i dac
          spokojnie zjesc dziecku. To taka chwila tylko dla Was.

Uwaga - dziecko zawiazane w chuste zawsze powinno miec mozliwosc rusznia glowa,
          by moglo swobodnie oddychac. To bradzo wazne zwlaszcza przy karmieniu dziecka w
          chuscie.

Powodzenia
          • aphoper1 Re: Chusta dla noworodka, dobra do karmienia 02.09.09, 14:37
            Dzięki:)
            Myślałam o karmieniu w chuście np. na spacerach - właśnie czy trzeba się
            rozwijać, czy można usiąść na ławeczce z malcem w chuście.
            No i gdyby trafiła się cycoholiczka, to żeby nosić po domku...
        • morepig Re: Chusta dla noworodka, dobra do karmienia 02.09.09, 14:48
          karmienie w chuscie nie jest zalecane ze wzgledu na to ze wtedy
          mozna cos przeoczyc. bo po to mamy chuste zeby miec rece wolne, czyz
          nie? i jesli chcemy karmic majac wolne rece- tak sie nei da. moze
          sie zdarzyc podduszenie piersia, zachlysniecie.
          oczywiscie iwele osob karmi piersia w chuscie ale nie w trakcie np
          zabawy ze starszakiem, tylko "po prostu nie chcialo mi sie w parku
          rozwijac" :)
          • mirabelka10 Re: Chusta dla noworodka, dobra do karmienia 02.09.09, 22:28
            najlepiej wyjąć z 2x i bez rozwiązywania nakarmić,mi sie najlepiej
            sprawdza.
            • padthai Re: Chusta dla noworodka, dobra do karmienia 03.09.09, 12:55
              mowa tu o starszym dziecku, a nie noworodku. No i karmienie w biegu to nie
              sposob nakarmienie dziecka. Czy doroslym zaleca sie jedzenie biegu? Nie. Z
              oczywistych wzglewdow. To czemu zmuszac do tego dziecko.
              Chusta nia sluzy do karmienia. Moze byc pomocna przy karmieniu w roznych
              systuacjach np. na spacerze. Karmic mozna i w elastycznej i w tkanej, na lezoco
              i na stojaco. Jednak jak napisala koleznaka - nie robic tego w biegu, bo "moze
              sie zdarzyc podduszenie piersia, zachlysniecie". A w biegu mozna tego nie
              zauwazyc i jezeli dziecko bedzie dodatkowo zle zawiazne - tak ze nie bedzie
              moglo ruszyc glowa, by zaczerpnac powietrza...
              Trzeba zachowac zdrowy rozsadek.
              • dordulka Re: Chusta dla noworodka, dobra do karmienia 03.09.09, 18:16
                To dlaczego na forum KP polecaja ciagle chusty, jako rade na "wiszacego" u piesri noworodka i brak czasu dla starszego dziecka?
                • padthai Re: Chusta dla noworodka, dobra do karmienia 04.09.09, 17:22
                  Nie wiem, kto poleca i czy wie co pisze, i jaka praktukuje ekwilibrystyke i czy
                  bierze opowiedzialnosc za to co radzi.

Napisalam, ze mozna karmic dziecko w chuscie, ale... chusta sluzy do noszenia, a
                  nie do karmienia dziecka.
                  Zapewne, kiedy karmi sie noworodka, a starszak musi siku i trzeba mu w tym
                  pomoc, to chusta sie przyda, ale... jest to szybka akcja i wracamy spokojnie do
                  karmienia, zwracajac caly czas uwage na maluszka.
                  Jezeli, ktoras mama z wiszacym przy cycku dzieckiem, zamotanym w chuste, chce
                  gotowac, sprzatac, prac, bawic sie ze starszakiem,, robic zakupy itd. To na
                  swoja wlasna odpowiedzialnosc. Trzeba byc swiadomym zagrozen i wziasc pod uwage
                  np.: zachlysniecie, podduszenie, a nawet uduszenie (niestety, to nie jest zart).
                  Powinny miec to na wzgledzie zwlaszcza mamy o obfitym biuscie.
                  Tyle jako osoba myslaca i doradca Trageshule.

a juz niedlugo jako mama praktykujaca karmienie ssaka w chuscie i obsluge
                  starszaka:P
                  • agamamaani Re: Chusta dla noworodka, dobra do karmienia 04.09.09, 17:34
                    na KP i na DKP poleca się chustę jako radę na ssaka, bo... ssanie jest też
                    często manifestacją potrzeby bliskosci.. dziecie ssie,bo wtedy jest blisko
                    mamy.. bedąc w chuście nie musi "Wisieć u cycka" godzinami bo potrzebę bliskości
                    ma zaspokajaną w inny sposób

dziękuję za uwagę, to byłam ja JARZĄBEK ;)
                    • padthai Re: Chusta dla noworodka, dobra do karmienia 04.09.09, 17:37
                      Jarzabku, dobrze tu ujelas :)
                  • padthai Re: Chusta dla noworodka, dobra do karmienia 04.09.09, 17:35
                    Powinnam jeszcze dodac, ze na zachlysniecie czy podduszenie najbardziej narazone
                    sa najmlodze dzieci karmione chustach na lezaco. Na pocieszenie - wraz z wiekiem
                    i zmiana pozycji karmienia na pionowa takie ryzyko zdecydowanie maleje :)
                    • aphoper1 Re: Chusta dla noworodka, dobra do karmienia 04.09.09, 21:17
                      Dzięki za wszystkie posty, już czaję bazę:D
                      • dordulka Re: Chusta dla noworodka, dobra do karmienia 04.09.09, 23:28
                        Ja tez dziękuje, przydadza sie... przy nastepnym chusciochu:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka