27.01.04, 12:55
mialam dyskusje na forum Anoreksja z bywajacymi tam dziewczynami
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=592&w=8727147
dochodze do wniosku, ze one naprawde sa trzasniete !!!
czytalam te ich "patenty" na bycie wychudzona= piekna i szczupla wg nich
straszne, po prostu katastrofa: niszczenie zoladka, watroby i serca jakimis
specyfikami.
No i to co one maja w glowie...o pomste do nieba wola.
:-((( szkoda, bo to przeciez glownie bardzo mlode dziewczyny, nastolatki
Obserwuj wątek
    • aariel Re: Anoreksja 27.01.04, 13:46
      Nie moge tego czytac, bo sie za bardzo denerwuje ;)
      A takim osobom nie przemowisz do rozsadku. Im jest potrzebny psychiatra.
      A jedna panna napisala: "dopiero teraz wygladam jak modelka"- nawet nie chce
      tego komentowac...
      • kasienka80 Re: Anoreksja 27.01.04, 13:58
        Ja skomentowalam, ale rece mi opadaja, bo ja nie wiem jak mozna w to
        wierzyc...bo mi sie wydaje, ze w anoreksje trzeba wierzyc- z tego co czytalam
        na tamtym forum.
        trzeba wierzyc, ze sie bedzie pieknym, szczuplym i bez problemow....
        to jest naprawde tragedia to wszystko...
        a na dodatek gdzies tam nizej sa zdjecia anorektyczek, no przy niektorych to
        malo sie nie pozygalam- sorry za okreslenie
      • monisb Re: Anoreksja 27.01.04, 14:03
        Zgadzam się z aariel - tym dziewczynom tylko moze pomoc psychiatra, bo
        anoreksja to przede wszystkim choroba psychiki, która niestety wpływa na ciało
        i wygląd. Najwiekszy problem, ze te dziewczyny mają zupełnie zaburzony obraz
        rzeczywistego wyglądu. Nie zauważają swojego wychudzenia i wrecz chorobliwej
        chudości, a spadająca strzałka wagi i niejedzenie jest dla nich przyczyną do
        dumy. Naprawde smutne, bo to przypadłość coraz młodszych dziewczyn, ktore
        zyja "idealami piekna" lansowanymi przez gazety, telewizje i reklame. Po za tym
        jest niewielu jeszcze lekarzy, ktorzy potrafa wyleczyc osoby z anoreksją
    • brzoskwinka22 Re: Anoreksja 27.01.04, 19:35
      przeczytalam twoja dyskusje z anorektyczkami i oslupialam! to jest straszne!
      tutaj jest potrzebny psychiatra ktory pomoze im sie pozbyc tego problemu:(
      biedne dziewczyny...
      mam do Ciebie jedno pytanko: jak moge obejrzec zdjecia? pisalas ze odgladalas
      ich zdjecia...jak to sie robi?
      pozdrawiam, papa
      • aariel Brzoskwinko 27.01.04, 19:46
        brzoskwinka22 napisała:

> jak moge obejrzec zdjecia? pisalas ze odgladalas
        > ich zdjecia...jak to sie robi?

Ja tez szukalam i nie wiem czy o ten watek chodzilo Kasience, ale znalazlam cos
        takiego:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=592&w=10152776&a=10245289
        • kasienka80 Re: Brzoskwinko 27.01.04, 20:21
          Tak Ariel geniuszu :-)
    • kasia721 Re: Anoreksja 27.01.04, 21:45
      kasienka80 napisała:

> mialam dyskusje na forum Anoreksja z bywajacymi tam dziewczynami
      > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=592&w=8727147
      > dochodze do wniosku, ze one naprawde sa trzasniete !!!

Kasieńko byłabym bardzo ostrożna w tych opiniach o "trzaśniętych". Anoreksja
      to naprawdę ciężka choroba. Szkoda tylko, że niektóre młode panienki traktują
      takie fora jak instrukcje w początkach bardzo radykalnych kuracji
      odchudzajcych i wręcz czerpią przykład.
      • kasienka80 Re: Anoreksja 28.01.04, 09:18
        Ja wiem, ze to ciezka choroba, ale blagam Cie, poczytaj co one tam wypisuja to
        zobaczysz jakie bedziesz miala zdanie.
        "Jem za duzo, bo ok 100kcal/dziennie"
        podaja sobie "przepisy"
        zeby sie najesc (!!!!) zjedz pol kubeczka bulionu z pol kostki rosolowej w
        ciagu calego dnia a ma to tylko 17kcal
        na litosc boska, po co jeszcze takimi rzeczami sie chwalic i podawac na forum,
        zeby "pomoc" kolezankom...
        one sie powinny leczyc, ja sie zastanawiam gdzie sa rodzice?
        jesli dziewczyna wazy 38kg to przeciez widac ze jest z nia bardzo zle i trzeba
        ja do lekarza zaprowadzic, a nie jeszcze na forum pozwalac te bzdury pisac!
    • kurczak1976 Re: Anoreksja 28.01.04, 10:07
      Anoreksja jest straszliwa choroba naszych czasow. Najgorsze jest to ze rodzice
      zauwazaja zmiany zwykle gdy dziecko jest juz w tragicznym stanie.
      Dla mnie jest to niezrozumiale jak mozna tak zyc ale to daje znakomity
      przyklad dzialania mediow i idiotycznych magazynow.
      Najgorsze jest to ze tym dziewczyna nikt nie probuje uswiadomic jakie
      zagrozenia niesie to ze soba na przyszlosc. Tragiczne jest tez to ze wiele z
      nich tej przyszlosci nie dozyje:o(
    • chiara76 Straszne 28.01.04, 10:25
      Pamiętacie, jak Wam kiedyś opowiadałam, że na angielskim miałam dwie fajne
      babeczki po 40? Jedna z nich opowiadała, że jej koleżanki córka jest w szpitalu
      już w stanie AGONALNYM. Dziewczyna umierała. Ważyła już prawie nic, ale nie
      pomagała lekarzom, jak ktoś chce, to nawet w szpitalu się odchudzi. Podobno ta
      dziewczyna ledwo już mowiła, ale powiedziała do Mamy "Mamo, coś Ty jeszcze
      schudne kilka kilo i już będzie dobrze"...Makabra.
      To poważna choroba i jest to dramat.

A co do rodziców, oglądałam kiedyś dokument o angielskiej nastolatce.
      Filmowali ją, jak wyszła ze szpitala psychiatrycznego, całkiem juz w miarę
      wyglądała. Ale to, co zrobiła ze sobą na przestrzeni kilku tygodni dokumentu to
      była masakra. Żebyście wiedziały, jakie "wspaniałe" sposoby one mają, żeby
      przechytrzyć rodziców i opiekunów...straszne.......i trafiła do psychiatryka
      spowrotem.

To się chyba rzadko kiedy daje wyleczyć?? Może ktoś się orientuje???
      • k.mmilka Re: Straszne 29.01.04, 19:17
        Widziałam ten dokument o angielskiej nastolatce (nie do końca, bo bałam się,
        że mi się przyśni). To JEST poważna choroba i tłumaczenie anorektyczkom, że są
        trzaśnięte, nic nie da. Bo taka dziewczyna patrzy w lustro i widzi zwały
        tłuszczu, choćby ważyła 35 kilo.

Co do forum "Anoreksja"... mam mieszane uczucia. Niby mamy wolność słowa, ale
        może admini powinni zamykać takie fora?
    • azja.pl Re: Anoreksja 29.01.04, 16:45
      To jest powazna choroba umyslowa. Ja mam kolezanke, ktora ma z tym problemy,
      ona oczywiscie uwaza inaczej. Jej rodzina chyba sie tym nie przejmuje, a ja juz
      nie mam sily z nia rozmawiac i tlumaczyc jej, ze nie jest gruba. Bo wiem, ze to
      i tak niczego nie zmieni. I ze pomoc jej moze tylko specjalista i jej dobre
      checi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka