akatr 21.07.11, 21:00 Jogurty z dzieciństwa , takie w wysokich, okrągłych kubeczkach. Kwaśne, malinowe. Chyba takie same w całej Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
luccio1 Re: Jogurty lat 70/80 27.07.11, 15:21 Tego po prostu bałem się jeść. I Rodzice przestrzegali przed tym. W r. 1986 miałem salmonellę - z wyskokiem gorączki do 40°; przyczyną mogły być albo lody, ale bardziej chyba serek homo - zamykany tą samą (niedoskonałą) metodą. Odpowiedz Link Zgłoś
akatr Re: Jogurty lat 70/80 08.08.11, 20:59 A ja muszę przyznać, że je bardzo lubiłam. Do dziś szukam podobnych. W lidlu mam takie upatrzone, malinowe, które trochę przypominają. Ja kiedyś też strasznie się strułam lodami. W Rabce, przy dworcu PKP była taka mała budka z lodami tzw. włoskimi. Noc była straszna. Odpowiedz Link Zgłoś
luccio1 Re: Jogurty lat 70/80 28.09.12, 21:06 Dopiero jako człowiek w pełni (?) dojrzały: z Żoną, i już bez Obojga Rodziców, nauczyłem się jeść jogurt (dwa gatunki spośród tych, które są do dostania: "bałkański", albo "grecki"). Nauczyłem się też pić kefir (spomiędzy producentów - najczęściej ten z Krasnegostawu). Wcześniej, przy Mamie, stawiałem po prostu w domu mleko "na kwaśne". Odpowiedz Link Zgłoś
mama.ady Re: Jogurty lat 70/80 26.04.14, 15:17 pamiętam, kubki z folią na wierzchu i truskawką:) i lizaki, takie pałki podłużne w paski biało-czerwone albo okrągłe "kojaki";) Odpowiedz Link Zgłoś
barynia Re: Jogurty lat 70/80 26.04.14, 16:08 A ja pamietam lody pingwiny,czy jeszcze istnieja? Banany chyba z bialek,cukru i mialy lekko zolty jasny kolor,ogromnie mi to smakowalo,wspomnienia z dziecinstwa. Jogurty w tym czasie byly w 'kartonowych powoskoowanych kubeczkach ktore sluzyly mi do zabawy w "sklep" Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: Jogurty lat 70/80 27.04.14, 14:53 Serek homogenizowany w prostokatnych pudełeczkch z ostrymi kantami, które dziurawiły woreczek plastikowy z mlekiem. A najbardziej lubiłam kefir ( w małej buteleczce z zielonym kapslem), który sie kupowało w mleczarni na Dolnej, róg Sobieskiego w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.ady Re: Jogurty lat 70/80 27.04.14, 21:16 pamiętam te szklane butelki z kapslami - mleko miało srebrny i pamiętam jak mleczarz tłukł się tymi butelkami na klatce o 5 rano...nawet w filmie Kieślowskiego ten mleczarz jeździ;) Odpowiedz Link Zgłoś
barynia Re: Jogurty lat 70/80 27.04.14, 21:26 i w dodatku staly za drzwiami i nikt ich nie ukradl ,dzisiaj nie do pomyslenia Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: Jogurty lat 70/80 29.04.14, 12:04 Oczywiscie ze kradli mleko ! Czatowalo sie rano na mleczrza, slychac bylo jak sie tlucze na korytarzu i zaraz mleko ho-siup do lodowki. W lecie bardzo wazne, zeby nie skislo ! Odpowiedz Link Zgłoś
minimax66 Re: Jogurty lat 70/80 03.05.14, 19:10 A kto pamięta szampan mleczny? Jak dla mnie bomba! Lekko gazowany (naturalnie) mętnawy płyn o bursztynowym kolorze, w butelkach takich, jak śmietana, zamykanych oczywiście kapslem foliowym. To był chyba jakiś produkt uboczny zakładów mleczarskich. Wspomnienia bezcenne. Odpowiedz Link Zgłoś