Dodaj do ulubionych

Jogurty lat 70/80

21.07.11, 21:00
Jogurty z dzieciństwa , takie w wysokich, okrągłych kubeczkach. Kwaśne, malinowe. Chyba takie same w całej Polsce.
Obserwuj wątek
    • luccio1 Re: Jogurty lat 70/80 27.07.11, 15:21
      Tego po prostu bałem się jeść. I Rodzice przestrzegali przed tym.
      W r. 1986 miałem salmonellę - z wyskokiem gorączki do 40°; przyczyną mogły być albo lody, ale bardziej chyba serek homo - zamykany tą samą (niedoskonałą) metodą.
      • akatr Re: Jogurty lat 70/80 08.08.11, 20:59
        A ja muszę przyznać, że je bardzo lubiłam. Do dziś szukam podobnych. W lidlu mam takie upatrzone, malinowe, które trochę przypominają.
        Ja kiedyś też strasznie się strułam lodami. W Rabce, przy dworcu PKP była taka mała budka z lodami tzw. włoskimi. Noc była straszna.
      • luccio1 Re: Jogurty lat 70/80 28.09.12, 21:06
        Dopiero jako człowiek w pełni (?) dojrzały: z Żoną, i już bez Obojga Rodziców, nauczyłem się jeść jogurt (dwa gatunki spośród tych, które są do dostania: "bałkański", albo "grecki"). Nauczyłem się też pić kefir (spomiędzy producentów - najczęściej ten z Krasnegostawu).
        Wcześniej, przy Mamie, stawiałem po prostu w domu mleko "na kwaśne".
    • mama.ady Re: Jogurty lat 70/80 26.04.14, 15:17
      pamiętam, kubki z folią na wierzchu i truskawką:) i lizaki, takie pałki podłużne w paski biało-czerwone albo okrągłe "kojaki";)
    • barynia Re: Jogurty lat 70/80 26.04.14, 16:08
      A ja pamietam lody pingwiny,czy jeszcze istnieja?
      Banany chyba z bialek,cukru i mialy lekko zolty jasny kolor,ogromnie mi to smakowalo,wspomnienia z dziecinstwa.
      Jogurty w tym czasie byly w 'kartonowych powoskoowanych kubeczkach ktore sluzyly mi do zabawy w "sklep"
    • plater-2 Re: Jogurty lat 70/80 27.04.14, 14:53
      Serek homogenizowany w prostokatnych pudełeczkch z ostrymi kantami, które dziurawiły woreczek plastikowy z mlekiem.
      A najbardziej lubiłam kefir ( w małej buteleczce z zielonym kapslem), który sie kupowało w mleczarni na Dolnej, róg Sobieskiego w Warszawie.
      • mama.ady Re: Jogurty lat 70/80 27.04.14, 21:16
        pamiętam te szklane butelki z kapslami - mleko miało srebrny i pamiętam jak mleczarz tłukł się tymi butelkami na klatce o 5 rano...nawet w filmie Kieślowskiego ten mleczarz jeździ;)
        • barynia Re: Jogurty lat 70/80 27.04.14, 21:26
          i w dodatku staly za drzwiami i nikt ich nie ukradl ,dzisiaj nie do pomyslenia
    • plater-2 Re: Jogurty lat 70/80 29.04.14, 12:04
      Oczywiscie ze kradli mleko ! Czatowalo sie rano na mleczrza, slychac bylo jak sie tlucze na korytarzu i zaraz mleko ho-siup do lodowki. W lecie bardzo wazne, zeby nie skislo !
    • minimax66 Re: Jogurty lat 70/80 03.05.14, 19:10
      A kto pamięta szampan mleczny?
      Jak dla mnie bomba! Lekko gazowany (naturalnie) mętnawy płyn o bursztynowym kolorze, w butelkach takich, jak śmietana, zamykanych oczywiście kapslem foliowym.
      To był chyba jakiś produkt uboczny zakładów mleczarskich. Wspomnienia bezcenne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka